Vali Höll: haar top 5 tips om kalm te blijven om naar beneden te komen – mentale trucs van de wereldkampioen

Eén punt, één kans. Stress. Wereldkampioene afdaling Vali Höll (21) kent de situatie. Elke fout kost tijd, een crash kost meestal de overwinning – vaak zelfs meer. Goede zenuwen zijn vereist. Maar om kalm te blijven, zelfs in de constante stress voor je wedstrijd, kun je trainen met mentale trucs. Hier vertelt Vali Höll ons haar top 5 tips om kalm te blijven.

Downhill-supertalent Valentina Höll won in 2022 de regenboogtrui in haar tweede eliteseizoen en de allereerste Oostenrijkse wereldkampioenschapstitel downhill in de elitecategorie – na de juniorenwereldkampioenschappen in 2018 en 2019. Daartussen zaten twee van de “ongelukkigste” jaren in haar leven, zoals ze zegt. Twee jaren waarin beste tijden werden gevolgd door valpartijen en tumult gevolgd door triomf.

De nog jonge Vali Höll leert de donkere kant van het leven van de topsporter kennen: prestatiedruk, gemiste kansen, mentale cinema. Maar ze vindt haar ritme terug en groeit hier op, in de felle schijnwerpers van het WK-circus. Tegenwoordig blijft ze kalm, zelfs in de constante stress voor downhill-races. Hoe doet ze dat? Vali Höll vertelt het ons hier.

Blijf kalm: Vali’s top 5 mentale tips tegen mentale rusteloosheid

1. Geluksbrengers

Valentina Höll tijdens de UCI DH World Cup in LoudenvielleFoto: Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolValentina Höll tijdens de UCI DH World Cup in Loudenvielle

2. Team achter je

Je moet de juiste mensen om je heen hebben. Ik wil me honderd procent op mijn gemak voelen, daarom zijn vertrouwenspersonen belangrijk voor mij. Mijn vertrouwenspersoon is Gregg, hij is onze teamfysio en ook een beetje een psycholoog voor mij.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

3. Routine haalt je naar beneden

Ik ben een routinematig persoon, ik begin altijd op tijd met mijn warming-up. Ik zet de helm precies tien minuten voor de start op, de bril een minuut ervoor. Dit geeft mij zekerheid, structuur en rust.

Routine wachten op de race. Stipt tien minuten voor de start zet Vali haar helm op, de bril een minuut eerder.Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolRoutine wachten op de race. Stipt tien minuten voor de start zet Vali haar helm op, de bril een minuut eerder.

4. Muziek helpt altijd

Niets werkt zonder muziek, zegt Vali. Hier met een koptelefoon op de oren.Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolNiets werkt zonder muziek, zegt Vali. Hier met een koptelefoon op de oren.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

5. Beheers je ademhaling

Ik heb in de loop der jaren nogal wat ademhalingsoefeningen geprobeerd. Vooral de avond voor de wedstrijd probeer ik mezelf te kalmeren als ik in slaap val als ik merk dat ik nerveus word. Ik doe hetzelfde voordat ik begin. De ademhalingstechniek heet boxbreathing, het bestaat uit vier gelijke ademhalingsfasen, die elk de g bepalenhebben een korte duur.

Vali vertrouwt op een speciale ademhalingsoefening. Elitesoldaten gebruiken deze techniek ook om de emotionele regulatie te verbeteren.Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolVali vertrouwt op een speciale ademhalingsoefening. Elitesoldaten gebruiken deze techniek ook om de emotionele regulatie te verbeteren.

Wil je meer weten over Vali Höll?

>> Homestory Vali Höll – de wereldkampioene downhill in de <<

>> Sterke vrouwen in het wielrennen: Interview met wereldkampioene Vali Höll <<