10 fietshandschoenen voor de winter: de 45Nrth Nokken in review

Met de Nokken heeft 45Nrth een handschoen in het assortiment die warmte moet leveren tot het vriespunt. Om dit te bereiken, vertrouwen de winterhandschoenen op een klassieke softshell-buitenkant, die de luchtstroom 100 procent moet blokkeren. Aan de binnenkant van de handschoen zorgt de merinovoering voor extra warmte. De Nokken heeft een voldoende lange manchet, die ook de polsen bedekt, maar heeft geen klittenbandsluiting. De handpalm is gemaakt van zacht AX-Suede, een synthetisch leer dat is ontworpen om veel grip en een direct gevoel op het stuur te bieden. Aan de ene kant zijn de duim en wijsvinger touchscreen-compatibel, en aan de andere kant zijn ze bedekt met siliconenstrips, zodat er ook grip is op de versnellings- en remhendels. Een grote zachte bies houdt de neus droog of de bril schoon. Er is geen reflecterend materiaal, maar er zit wel een siliconen band op de manchet om te helpen bij het aankleden.

Hoewel de DWR-afwerking van de Nokken slechts matig effectief is, duurt het enige tijd voordat er lichte regen binnendringt. Het dikke buitenmateriaal biedt dus enige bescherming. Maar als het echt nat wordt, kan het oncomfortabel zijn in de Nokken, omdat de pluizige buitenhuid behoorlijk absorberend is en veel vocht opneemt. Als het buiten ook erg koud is, kan het oncomfortabel zijn voor de handen. Dus voor regenachtige dagen is de 45Nrth niet de juiste keuze. Het voelt comfortabeler aan bij temperaturen tot nul graden en als de zon schijnt. Hoewel de Nokken dik aanvoelt, warmt de merino voering vrij matig op. Bovendien werd de wijsvinger verrassend koud tijdens onze testritten.

Lees ook:   Fitnessserie: wat u moet weten over herstel

Bij het aantrekken bewijzen de 45Nrth winterhandschoenen dat je niet per se een klittenbandsluiting nodig hebt om gemakkelijk in de handschoen te komen. De neopreen manchet is flexibel en past zich goed aan de pols aan. Aan de binnenkant is de Nokken gevoerd met fluffy soft padding en is daardoor zeer comfortabel om te dragen. Bij het vastgrijpen rond het stuur zijn er geen rimpels op de handpalm. De naden op de vingertoppen zijn echter behoorlijk uitpuilend en duidelijk voelbaar tijdens het rijden. De dikke vingeruiteinden zijn ook een beetje vervelend bij het schakelen en remmen. Er is geen echt direct gripgevoel. Verder past de handschoen echter goed en nauwsluitend, is hij licht voorgevormd, wat betekent dat hij zonder al te veel spanning kan worden gedragen.

Met de Nokken leveren de koudweerexperts uit Minnesota een comfortabele handschoen voor temperaturen tot het vriespunt. Ondanks de zachte merino voering op de handpalm geeft de Nokken een directe grip. Zowel de schakel- en remvingers als de handpalm zijn lekker gripvast, maar op de trail zijn alleen de wat uitpuilende naden op de vingers vervelend. Touchscreen-vingers, neusveegoppervlak en de lange neopreen manchet zijn andere handige details. Het softshell-materiaal is licht waterafstotend, de afwerking geeft geen reden tot kritiek.