Veilig op de weg: hoe insectenbeten tijdens het fietsen te voorkomen

De zon schijnt, vogels fluiten, de geur van bloemen hangt in de lucht: een fietstocht in de zomer kan bijna niet mooier. Maar wat was dat? Een flauwe klak op de helm verraadt een aanrijding. Misschien een bug die verloren is gegaan?

Seconden later is er geen twijfel meer, want er is een merkbare kruip op de hoofdhuid: een insect is in de helm gekomen en zit gevangen in een van de ventilatiegaten. Hoofdschudden helpt niet – is het verstrikt geraakt in je haar? Een voorzichtig schudden van de helm wordt gevolgd door een scherpe pijn die brandend over de hoofdhuid stroomt. Een hete dreun verspreidt zich – oei!

Fietsers die allergisch zijn voor bijen- of wespensteken moeten altijd hun noodpakket bij de hand hebben, zelfs tijdens fietstochten.Foto: Adobe StockFietsers die allergisch zijn voor bijen- of wespensteken moeten altijd hun noodpakket bij de hand hebben, zelfs tijdens fietstochten.

Bijen of wespen in helmen staan relatief hoog op de lijst van de meest vervelende incidenten voor fietsers. Want als de dieren zich bedreigd voelen, steken ze in paniek. “Elke tweede persoon wordt minstens één keer in zijn leven gestoken door een bij, wesp of horzel”, zegt prof. dr. Bettina Wedi, die als allergoloog de bijbehorende afdeling van de Hannover Medical School leidt. “De steken zelf zijn niet gevaarlijk, zelfs de hoeveelheid gif van verschillende hechtingen is onproblematisch.” Uitspraken als “Drie horzels doden een mens, zeven doden een paard” zijn dan ook “absolute onzin”, aldus de arts. Alleen als er een allergie is, kan zelfs een enkele steek tot de dood leiden.

Shock veroorzaakt door eiwit

De meeste mensen reageren op steken van “hymenoptera” – de biologische volgorde van bijen, wespen, horzels en hommels – met pijnlijke zwelling, roodheid van de huid en jeuk. Dit is niet prettig, maar onschadelijk in vergelijking met een allergie. Wetenschappers geloven dat tot 7,5 procent van de Europeanen allergisch is voor eiwitten in het gif van bepaalde insecten. En dan kan het gevaarlijk worden: volgens de ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation) behoren insectenbeten tot de meest voorkomende triggers van “anafylactische shock”.

Lees ook:   24 uur MTB-race: 24 uur in de oude Pueblo in Arizona / VS

Het is onduidelijk waarom een allergie überhaupt ontstaat: “Iedereen kan er op elk moment een ontwikkelen”, zegt de allergoloog. Omdat wespensteken echter vaker voorkomen dan bijensteken, komen allergische reacties op wespengif vaker voor. “Ongeveer een op de vier is ernstig”, zegt Wedi, die ook de woordvoerder is van de afdeling dermatologie van de Duitse vereniging voor allergologie en klinische immunologie.

Tegengif: Adrenaline

Naar schatting wonen er ongeveer 2,5 miljoen mensen in Duitsland die gevaarlijk gestoken kunnen worden. Als het gif alleen huidreacties veroorzaakt, zoals uitslag, dan is er een allergie van de eerste graad. Vanaf graad twee worden lichte kortademigheid en problemen met de bloedsomloop toegevoegd. Graad drie wordt geassocieerd met ernstige ademhalingsproblemen en niet zelden met een astma-aanval of zelfs bewusteloosheid. Artsen spreken van een vierdegraads allergie als het insecticide een fatale adem- en hartstilstand heeft veroorzaakt. “Als je allergische symptomen ontwikkelt als gevolg van een steek voor de eerste keer tijdens een fietstocht, moet je niet verder rijden, maar eerder hulp zoeken”, adviseert Wedi. Lichamelijke inspanning kan de symptomen verergeren. “Als er piepers op de huid ontstaan en er ademhalingsproblemen optreden, moet de spoedarts worden gebeld”, zegt de arts.

Altijd bij je als je een allergie hebt: noodpakket

Fietsers die weten dat ze allergisch zijn voor insectenbeten moeten altijd een noodpakket bij zich hebben dat een arts heeft voorgeschreven. Het past in de jerseyzak en bevat een antihistaminicum en cortison – bij voorkeur drinkbaar omdat het sneller werkt – evenals een auto-injector met adrenaline. Allergoloog Wedi adviseert: “Als je meer dan alleen huidsymptomen ontwikkelt, moet je niet bang zijn om adrenaline in je dijbeenspier te injecteren – daar kun je niet fout mee gaan.”

Als er geen allergie is, kan het nog steeds gevaarlijk zijn: als het insect in de mond komt, steekt het in de tong of keel en deze zwellen vervolgens op en belemmeren de luchtwegen. Belangrijk om te weten: Na een bijensteek kunnen de angel en gifblaar vast komen te zitten in de huid. Veeg het voorzichtig weg met je vingers – en raak het niet aan met twee vingers: omdat de vingerdruk dee Het legen van de gifblaas, wat de symptomen verergert. Koelen helpt tegen de pijn – liefst direct, uiterlijk thuis. Voor veel hechtingen raadt Wedi aan om tabletten met antihistaminica uit de apotheek in te nemen.

Lees ook:   mountainbike helm decathlon

Naar de dokter na een insectenbeet

Een bezoek aan de arts is verschuldigd als de zwelling rond de punctie meer dan tien centimeter in diameter bereikt of als koorts en andere algemene symptomen worden toegevoegd. “Iedereen die allergische symptomen heeft ontwikkeld, moet ook naar de dokter gaan”, legt Dr. Bettina Wedi uit. De beste therapie is dan hyposensibilisatie, “wat tijdrovend is, maar waarmee effectieve bescherming tegen anafylaxie kan worden bereikt bij bijna alle getroffenen”.

Iedereen die allergische symptomen ontwikkelt, moet naar de dokter gaan.

Krab niet en vermijd sommige voedingsmiddelen

De meesten van hen worden echter alleen gekweld door jeuk. Dr. Daniela Greiner-Krüger, dermatoloog en oprichter van het “MediCorium”, een centrum voor dermatologie en esthetiek in Oberursel, weet waarom het in de eerste plaats ontstaat. “Een insectenbeet zorgt ervoor dat histamine vrijkomt in de huid, wat de jeuk veroorzaakt.” Krabben maakt het alleen maar erger, waarschuwt de arts: “Dan migreren mestcellen in het weefsel, waardoor de jeuk toeneemt.” Greiner-Krüger adviseert om ’s avonds na een jeukende beet op je voeding te letten: “Als je voedingsmiddelen eet die histamine bevatten, maakt dat de jeuk erger.” Tomaten, aardbeien, tonijn, zalm, garnalen, salami, kaas of wijn moeten daarom voorlopig vermeden worden.

Bij insectenbeten geldt: niet krabben, maar koelen.Foto: Stefan RepkeBij insectenbeten geldt: niet krabben, maar koelen.

Het is nuttig om de hersenen af te leiden van jeuk met een andere stimulus: bijvoorbeeld door de kou van een koelverpakking of zalven met menthol die het verkoelende effect nabootsen. “Crèmes met capsaïcine uit chili zijn interessant”, zegt Greiner-Krüger. “Na het aanbrengen brandt en bijt het, maar dat is een andere, aangenamere prikkel dan de jeuk.”

Insectenbeten voorkomen

Om dit te voorkomen, moeten fietsers steken proberen te voorkomen: door een helm te dragen met een net of een licht hoofddeksel eronder en fietsflessen met zoete dranken niet openlijk te laten rondslingeren. “Ze moeten geen pauzes nemen naast vuilnisbakken, gevallen fruit en nesten”, adviseert allergoloog Bettina Wedi. Net zo weinig als op een klaverweide, want “er zijn bijna altijd bijen”. Pech voor fietsers: Wespen houden niet alleen van haarlak en wat geparfumeerde deodorant, maar ook van de geur van zweet. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat kleurrijke kleding de dieren aantrekt.

Lees ook:   beone elektrische mountainbike

De Duitse natuur- en biodiversiteitsbeschermingsunie (NABU) raadt aan om wespen nooit weg te slaan of er met hectische bewegingen op te blazen – anders zullen ze zich bedreigd voelen en zichzelf met een steek verdedigen. Als iemand verstrikt raakt in de helm, is het belangrijkste om kalm te blijven. Als je langzaam stopt, voorzichtig je hoofdbescherming verwijdert met rustige bewegingen en je haar niet met je hand aanraakt, heb je waarschijnlijk geluk: de wesp is bevrijd, vliegt weg en zal je fietstocht in de vroege zomer niet verstoren.

Wat steekt er nog meer:

Muggenbeten zijn ongevaarlijk in dit land – voorlopig: want door klimaatverandering worden de leefomstandigheden voor de Aziatische tijgermug in Europa steeds beter. In de nazomer van 2019 bracht de bloedzuiger volgens het Robert Koch Instituut voor het eerst westnijlkoorts over in Duitsland. Als de soort zich verder verspreidt, kan het in de toekomst ook chikungunya, dengue en gele koorts veroorzaken, volgens het Federale Milieuagentschap.

De Aziatische tijgermug, die ernstige ziekten kan overbrengen, komt steeds vaker voor in Duitsland.Foto: Adobe StockDe Aziatische tijgermug, die ernstige ziekten kan overbrengen, komt steeds vaker voor in Duitsland.

Teken die fietsers tijdens pauzes kunnen bijten, brengen de ziekte van Lyme en door teken overgedragen encefalitis (TBE) over in gebieden met een hoog risico. Buitensporters uit Beieren, Baden-Württemberg, Zuid-Hessen, Zuidoost-Thüringen en Saksen moeten daarom tegen TBE worden ingeënt. Er is geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. Als u tijdens de pitstop hoog gras of struiken kruist, moet u na de uitgang controleren op teken.

De beste tips om insectenbeten tijdens fietstochten te voorkomen

Je kunt insectenbeten echt voorkomen tijdens het fietsenn niet – maar wat preventief kan worden gedaan, moet op zijn minst worden opgevolgd door die fietsers die vatbaar zijn voor allergische reacties.

Een fijnmazig gaas in de voorste ventilatieopeningen op de helm kan voorkomen dat insecten binnendringen en op het hoofd steken.Foto: AlpinaEen fijnmazig gaas in de voorste ventilatieopeningen op de helm kan voorkomen dat insecten binnendringen en op het hoofd steken.

  • Helmen met dun getraliede ventilatieopeningen verminderen het risico dat insecten in het haar terechtkomen.
  • Jerseys met een hoge en gesloten kraag blokkeren de toegangsweg naar de nek en het bovenlichaam.
  • Een bril met grootformaat en platte glazen beschermt de ogen en het voorhoofd. Als het toch zou gebeuren: Jeukverlichtende stoffen zijn verkrijgbaar in apotheken, bijvoorbeeld als balsem in de vorm van een stokje voor de jerseyzak. Mensen met een allergie moeten altijd een noodpakket met adrenaline-injectie bij zich hebben dat door een arts is voorgeschreven.

En eigenlijk geldt voor zoemende bijen en wespen: blijf kalm, sla niet weg en blaas niet door!