Bulls Sonic EVO AM SX: Trailbike met nieuwe Bosch SX motor

Op Eurobike toont Bulls voor het eerst een echte lichte E-MTB met een kleine motor en accu. De fiets draagt de naam Sonic Evo AM SX en is ontworpen voor bochtige en niet te ruwe trails. Typische Bulls: Zelfs de sportiefste e-bike in het assortiment zou niet zonder een paar praktische dagelijkse functies moeten zijn. We konden de fiets op de beurs van dichtbij bekijken.

De feiten over de Bulls Sonic Evo AM SX:

 • Motor: Bosch Performance SX
 • Batterij: Bosch, 400 Wh, verwijderbaar
 • Veerweg: 140 / 130 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Carbon frame
 • Maten: S, M, L, XL
 • vanaf 18,4 kilo (specificaties van de fabrikant)
 • Vier modellen tussen de 5999 euro en 9999 euro
 • Sonic Evo SX: Vier hardtails tussen de 4999 euro en 6399 euro
Bulls Sonic Evo AM SX-I: 9999 euro // 18,4 kg // 29 inch // 140 / 130 millimeter.Foto: Adrian Kaether

Bulls Sonic Evo AM SX-I: 9999 euro // 18,4 kg // 29 inch // 140 / 130 millimeter.

Bulls Sonic Evo AM SX: nieuw ontwikkeld carbon frame met alledaagse functies

De overeenkomst is een berekend effect dat Bulls gebruikt ten gunste van een hoge herkenningswaarde. Maar het frame van de nieuwe Bosch-fiets is een volledig nieuw ontwerp. De enorme balhoofdbuis van de klassieke e-bikes is bijvoorbeeld afgeslankt van 1,8 inch naar 1,5 inch en de carbon structuur zou ook speciaal zijn ontworpen voor gebruik in de lichte e-MTB en daarom veel gewicht besparen in vergelijking met de klassieke e-bikes.

Een minimalistisch achterlicht is aan boord af fabriek, dat rechtstreeks vanuit de batterij wordt gevoed. Slim, als de tour langer duurt.Foto: Adrian Kaether

Een minimalistisch achterlicht is aan boord af fabriek, dat rechtstreeks vanuit de batterij wordt gevoed. Slim, als de tour langer duurt.

Toch waren enkele praktische functies belangrijk voor Bulls. De batterij is beveiligd tegen diefstal met een slot en kan praktisch aan de zijkant worden verwijderd. Bij de lichte eMTB’s heeft de minder comfortabele verwijdering naar de bodem, waarvoor je de fiets vaak moet omdraaien, de overhand gehad. Bij de Bulls is dat niet het geval. Daarnaast komt de Sonic Evo AM SX uit de fabriek met een geïntegreerd achterlicht en Monkey Link interface aan de voorzijde. Hier kun je eenvoudig koplampen van verschillende fabrikanten inklikken. Een houder voor een mobiele telefoon kan rechtstreeks in de einddop van de headset worden aangesloten.

Handig maar evenwichtig: de geometrie van de Sonic Evo AM SX

Je moet dus snel een goede balans vinden op de Bulls, maar de fiets op het achterwiel trekken vergt iets meer vermogen. Een diepe trapas (-37,5 millimeter), een compacte wielbasis en een relatief steile stuurhoek van 65,5 graden suggereren nog steeds het weggedrag in bochten.

Bulls Sonic Evo AM SX Geometrie:

 • Bereik: 420, 450, 470, 490 mm
 • Stapel: 624, 633, 650, 669 mm
 • Achtervork lengte: 450 mm
 • BB val: -37,5 mm
 • Stuurhoek: 65,5°
 • Zithoek: 75°

Full carbon voor minder dan 6000 euro: modellen en uitrusting

Laten we beginnen met de Bulls Sonic Evo AM SX 1 voor 5999 euro. Deze fiets wordt al geleverd met het hoogwaardige full carbon frame, maar je voelt nog steeds de behoefte om geld te besparen op het Suntour-chassis, de groepsloze Shimano-remmen en de Deore-versnellingen. De Sonic Evo AM SX 1 is ook verkrijgbaar in een damesversie.

Het SX 2-model straalt voor 7399 euro iets meer luxe uit, terwijl het topmodel Bulls Sonic Evo SX-I 9999 euro kost. Hier verblijven met lichtgewicht Mavic carbon wielen,

Rockshox Ultimate ophanging

en de nieuwe laat niets te wensen over.

Snelle banden, lichte vorken: De Pike Ultimate op het topmodel SX-I is natuurlijk geweldig, met Schwalbe Nobby Nic en Wicked Will moet je de Sonic SX boven de 25 km/u of zonder motor kunnen trappen.Foto: Adrian Kaether

Snelle banden, lichte vorken: De Pike Ultimate op het topmodel SX-I is natuurlijk geweldig, met Schwalbe Nobby Nic en Wicked Will moet je de Sonic SX boven de 25 km/u of zonder motor kunnen trappen.

Bulls Sonic Evo SX: Light-Hardtail vanaf 4999 Euro

Ook is er de Hardtail Bulls Evo SX in vier varianten, die vanaf 4999 euro van eigenaar wisselen. Ook hier staat een laag gewicht bovenaan de lijst, daarom hebben alle modellen een nobel carbon frame. De hardtails delen het batterijsysteem met de volledige modellen en de batterij kan ook van de zijkant van de onderbuis worden verwijderd.

Vorken met 120 millimeter veerweg zijn beschikbaar. Een van de vier hardtail-varianten wordt geleverd met een volledige uitrusting die geschikt is voor dagelijks gebruik, d.w.z. spatborden, zijstandaard en bagagerek.

Of het nu volledig of hardtail is: er zijn geen displays, alle modellen hebben de slanke LED-displaysysteemcontroller van Bosch geïntegreerd in de bovenbuis. Het systeem wordt bediend via de draadloze mini-afstandsbediening.