Alpenkaarten: cadeautip voor bergverzamelaars en alpine liefhebbers

Tot wat voor soort persoon behoor jij? Type A: Ok, leuke fietstocht, graag weer, 4 sterren of type B: Vroeger een poëziealbum, tegenwoordig een topdagboek! Als je type B bent of – nog beter – een cadeau wilt geven aan een persoon van dit type, dan zijn de alpine kaarten van Marmota misschien wel de juiste keuze. Deze enorme infographics met een afbeelding van het hele Alpengebied van de Rocher Garaux (de meest westelijk geregistreerde piek in Frankrijk) tot de Exelberg bij Wenen in het oosten. Daartussenin liggen 111 of 1001 gemarkeerde toppen, afhankelijk van de kaart.

De twee kaarten geven informatie over al deze Alpenbergen in de vorm van een lange lijst, waarin niet alleen de hoogte kan worden afgelezen, maar ook hun “prominentie” en zogenaamde “orometrische dominantie”. Prominentie is het “verschil tussen de hoogte van een top en de hoogste inkeping waartoe men minstens moet afdalen om een hogere top te bereiken”. Orometrische dominantie is een “maat voor de autonomie van een berg”.

De selectie van de Alpenbergen is ontwikkeld door Marmota samen met de alpiene onderzoeker en bergkroniekschrijver Eberhard Jurgalski. “We hebben alle 1001 bergen op de kaart met de hand getekend”, zegt redacteur Stefan Spiegel. Het doorslaggevende element voor de keuze van de bergen is hun prominentie. Alle Alpenbergen met een prominentie van minstens 500 meter werden opgenomen. Dat zijn 919 bergen en drie tweelingen op grote hoogte, waaronder bijvoorbeeld de Mont Blanc, Matterhorn, Großglockner of Zugspitze.

Maar het is niet alleen de geografie die de indruk van een berg bepaalt, maar ook de vorm, de rots en de zichtlijnen naar de berg toe. Om deze reden werden nog eens 79 speciale Alpenbergen geselecteerd, die, ondanks dat ze minder prominent zijn, een speciale betekenis hebben en de Alpen vormen: Voorbeelden zijn de Eiger, Großer Mythen (beide Zwitserland) of Hohe Weiße (Italië).

Lees ook:   Borstband voor dames: De Garmin HRM-Fit hartslagmeter voor clip-on

Daarnaast zijn geselecteerde en beroemde wandelpaden gemarkeerd en ook bedrukt met meer informatie. Op de grote kaart van de 1001 toppen zelfs met een volledig hoogteprofiel – op de kleinere een beetje symbolischer met het hoogste en laagste punt van de hele route. Beide Marmota-kaarten tonen 20 langeafstandswandelroutes.

Als gag of essentieel onderdeel van de kaarten zijn er kleine kleurrijke stickers waarmee je verschillende dingen in de kaarten kunt markeren. De fietstocht naar een top, het adembenemende uitzicht, de unieke alpenhut, het lekkere eten daar… Het zelfklevende vel met 97 stickers is verkrijgbaar voor 4 euro. Zo wordt het een compleet pakket van verlangen: Waar ben ik geweest? Waar wil ik nu naartoe? Maar let op: de grote kaart “1001 Alpengebergte” is erg groot. Met een breedte van 1,40 m en een hoogte van 1 m past hij niet in elke hobbykamer of zelfs elke woonkamer!

Productgegevens voor de kaart “111 Alpenbergen”

Productgegevens voor Kaart “1001 Alpengebergte”