TruTune volume afstandhouder gemaakt van actieve kool vergroot de luchtkamer

De onderwerpen in dit artikel:

De kleine, zwarte volume afstandhouder in mijn hand kost 117 euro en voelt meer als eenvoudig plastic dan als sluw hocus-pocus. Het onderdeel, dat net als een conventionele afstandhouder in de luchtkamer van een verende vork wordt geplaatst, kan op geen enkele manier worden gecomprimeerd of vervormd. Alleen een draad aan de bovenkant en een rasterstructuur aan de onderkant zorgen voor een enigszins technische uitstraling.

En toch zou het wondermiddel van de Britse fabrikant precies het tegenovergestelde effect hebben van de bekende, kleurrijke plastic afstandhouders die meestal worden geleverd met verende vorken. Ter herinnering: met de gangbare volumeafstandhouders verkleint u de luchtkamer van een verende vork en verhoogt u zo de progressie. Je hebt dus meer kracht nodig om de verende voorvork volledig samen te drukken in verder constante omstandigheden. De TruTune-spacer daarentegen zou als het ware als een soort negatieve spacer moeten werken. Met andere woorden, ondanks het bestaande, onveranderlijke volume wordt de luchtkamer, die ook qua ontwerp onveranderlijk is, vergroot. Het gestelde doel is een meer lineaire karakteristiek, beter gebruik van reizen en algehele verbeterde functie, wat resulteert in meer comfort en controle. Kan dit allemaal echt werken?

Ongelovige verbazing onder de medewerkers in het BIKE-testlaboratorium. Het lijkt erop dat magie aan het werk is, want het TruTune-token bewijst zijn functie.Foto: Georg GrieshaberOngelovige verbazing onder de medewerkers in het BIKE-testlaboratorium. Het lijkt erop dat magie aan het werk is, want het TruTune-token bewijst zijn functie.

De ongelovigen verzamelen zich om me heen in het BIKE-testlaboratorium. Het is het moment van de waarheid. Na visuele inspectie door al het laboratoriumpersoneel gaat het vermeende wonderdeel in de Rockshox ZEB, die al in onze testbank voor verende vorken zit. De laatste weddenschappen worden geaccepteerd. De kansen zien er slecht uit voor de ‘zwarte sigaar’ uit Engeland. Met feilloze precisie comprimeert de pneumatische cilinder de ZEB en registreert de nieuwe veerkarakteristiek curve met TruTune-afstandhouders. Het is moeilijk te geloven, maar we zien het in zwart-wit: de karakteristieke curve is eigenlijk vlakker dan voorheen met een lege luchtkamer. Magie? De testbank heeft ongeveer 250 Newton minder nodig om de vork volledig samen te drukken bij dezelfde druk van 60 PSI in de luchtkamer. Maar hoe is dit mogelijk?

Het antwoord ligt diep verborgen in het materiaal van de volumeafstandhouder. Deze is gemaakt van actieve kool. Een extreem poreuze en fijnkorrelige koolstof met een gigantisch inwendig oppervlak. Ondenkbaar: Slechts vier gram actieve kool heeft een binnenoppervlak ter grootte van een voetbalveld. TruTune gebruikt dit enorme oppervlak om er luchtmoleculen aan te hechten. Tijdens de compressie wordt de luchtkamer samengedrukt en neemt de luchtdruk toe. Naarmate de druk toeneemt, hechten de luchtmoleculen zich op zo’n compacte manier aan het oppervlak van de actieve kool dat de druk minder toeneemt dan in een luchtkamer zonder actieve kool. Alsof de luchtkamer eigenlijk groter is. Zodra de verende voorvork terugveert en de druk afneemt, komen de luchtmoleculen weer vrij. Het proces kan zo vaak worden herhaald als u wilt.

Lees ook:   mountainbike banden voor asfalt

Beoordeel Innovation TruTuneFoto: BIKE testafdeling

Conclusie over de TruTune token door Peter Nilges, BIKE test chief:

Onze innovatiecheck bevestigt de functie van TruTune en bewijst een duidelijke invloed van de volumeafstandhouder op de karakteristieke curve van een verende voorvork. Als je op zoek bent naar meer lineariteit en een lagere veersnelheid zonder de vork te zacht te rijden, is de investering van 117 euro een goede keuze. Omdat TruTune echter alleen invloed heeft op de vering en niet op de demping, blijft het effect in de praktijk beheersbaar.

Peter Nilges, hoofd van BIKE TestFoto: Georg GrieshaberPeter Nilges, hoofd van BIKE Test

In de vork: hoe TruTune te monteren

De conversie naar de TruTune spacer is zeer eenvoudig en kan met het juiste gereedschap in slechts een paar eenvoudige stappen worden uitgevoerd. Daaraan
De afstandhouder wordt, net als elke in de handel verkrijgbare volumeafstandhouder, in de luchtkamer van de verende vork geplaatst.

Dus laat de lucht eruit, schroef de luchtkamer vast en schroef de afstandhouder van onderaf in de schroefdraad van het klepdeksel. Hersluit de luchtkamer, opblazen, klaar. TruTune raadt aan om, afhankelijk van het gewicht van de rijder, een luchtdruk te hanteren die 1 tot 10 procent hoger is dan normaal om de lagere progressie te compenseren. Tijdens het pompen moet je een paar seconden wachten totdat de luchtdruk in de luchtkamer zich aanpast. Je pompt de lucht door de afstandhouder.

Om het TruTune-token samen te stellen, hebt u slechts een paar eenvoudige stappen nodig.Foto: Georg GrieshaberOm het TruTune-token samen te stellen, hebt u slechts een paar eenvoudige stappen nodig.

Veerkenmerken: Minder progressief

De veercurve testbank in het BIKE testlaboratorium bevestigt de functie van TruTune. De afstandhouder is verkrijgbaar in twee verschillende varianten (kort en standaard). Terwijl de meeste rijders de grotere standaardversie nodig hebben, raadt TruTune de korte versie aan voor zware rijders van meer dan 90 kilo. Het grootste verschil tussen de karakteristieke rondingen en de bijbehorende krachten is wanneer je de verende voorvork één keer samendrukt zonder spacer (oranje) en één keer met de grootste TruTune spacer (rood). Met de identieke vorkluchtdruk van 60 PSI heeft TruTune ongeveer 250 Newton minder nodig.

De veereigenschappen in de verschillende variantenFoto: BIKE testafdelingDe veereigenschappen in de verschillende varianten

Dynamisch beter

Bij hogere compressiesnelheden (onze curvetestbank werkt langzaam) is het effect volgens TruTune nog groter (zie onderstaand diagram). De
Weerstand van lucht verandert met de snelheid van compressie. Tijdens snelle compressie warmt de lucht op, wat een hogere toename van de luchtdruk met zich meebrengt en dus de veersnelheid verhoogt. Bij high-speed compressies is de weerstand 40 procent hoger dan bij langzame compressies. Bij TruTune is de ophanging minder snelheidsgevoelig.

Lees ook:   welke bril voor mountainbike

De weerstand van lucht verandert met de compressiesnelheid.Foto: TruTuneDe weerstand van lucht verandert met de compressiesnelheid.

Zo rijdt TruTune

De beloftes op de TruTune-website klinken niet slecht. Verbeterde grip, minder armpomp, beter gebruik van de veerweg, hogere gevoeligheid en beter absorptievermogen. In de praktijk kunnen we bevestigen dat een verende voorvork met TruTune iets beter gebruik maakt van de veerweg en de voorvork zelfs bij snelle klappen heel makkelijk te slikken aanvoelt. Het enorme aha-effect dat men zou verwachten bij het bestuderen van de veercurve ontbreekt echter, waardoor niet alle testrijders helemaal enthousiast waren.

De uitleg: TruTune kan alleen het veergedrag van een verende voorvork beïnvloeden. De dempingskant blijft echter onaangeroerd. Omdat de demping echter altijd een groot deel van de weerstand regelt naast de veer tijdens snelle compressiebewegingen, is de invloed van TruTune beperkt. Voor rijders die moeite hebben om de reis te gebruiken, zelfs met een zachte setup en op zoek zijn naar maximaal comfort, is TruTune echter het overwegen waard.

BIKE testmanager Peter Nilges op pad met TruTune.Foto: Max FuchsBIKE testmanager Peter Nilges op pad met TruTune.

Zo werkt het:

De volumeafstandhouder van actieve kool maakt gebruik van het effect van adsorptie. Adsorptie treedt op wanneer atomen of gasmoleculen zich aan een oppervlak hechten. Onder druk bezinken de luchtmoleculen op het enorme binnenoppervlak van de volumeafstandhouder, wat resulteert in een hogere dichtheid. Als de druk daalt, komen de luchtmoleculen weer vrij.

De volumeafstandhouder van actieve kool maakt gebruik van het effect van adsorptie.Foto: TruTuneDe volumeafstandhouder van actieve kool maakt gebruik van het effect van adsorptie.

Actieve kool wordt op veel gebieden gebruikt

Actieve kool komt in verschillende vormen voor, zoals korrels, poeder of pellets. Het kan zelfs worden verwerkt in stoffen. Alleen al voor de productie van airconditioningsystemen is jaarlijks 5000 ton actieve kool nodig. Typische toepassingsgebieden zijn ook drinkwaterfilters of het gebruik in ademhalingstoestellen. De mogelijkheden zijn navenant divers. Zo produceert Carbon Air, de fabrikant van de TruTune afstandhouders,Sinds 2017 gebruiken we actieve kool voor de luchtvering (fig. 1) van de Audi A6 en A7. Overal waar de met lucht gevulde installatieruimte beperkt is, is het gebruik van actieve kool zinvol.

Figuur 1: Gebruik van actieve kool op Audi A6 en A7.Foto: TruTuneFiguur 1: Gebruik van actieve kool op Audi A6 en A7.Hetzelfde geldt voor luidsprekers, waar de actieve kool het geluidslichaam kunstmatig kan vergroten.Foto: TruTuneHetzelfde geldt voor luidsprekers, waar de actieve kool het geluidslichaam kunstmatig kan vergroten.Het wondermateriaal wordt ook met succes gebruikt voor geluidsisolatie.Foto: TruTuneHet wondermateriaal wordt ook met succes gebruikt voor geluidsisolatie.

Interview met John Coakley, Chief Technology Officer bij Carbon Air

Een patent van een luidsprekerfabrikant bracht ons op dit idee.

John Coakley: Wij zijn een spin-off van het Acoustics Research Laboratory van de Universiteit van Salford. Een patent van een luidsprekerfabrikant beweerde dat actieve kool de behuizing van een luidspreker groter doet lijken omdat de lucht beter produceert. Dus een promovendus wilde bewijzen dat dit onzin was – maar het bleek waar te zijn! Ik werkte daar als een functionaris voor technologieoverdracht en een professor beschreef me hoe luidsprekers werkten, terloops zeggend dat ze eigenlijk als een luchtveer waren. Dus ik dacht bij mezelf: Waarom probeer je dit niet met luchtveren?

TruTune is momenteel alleen beschikbaar voor drie vorkfabrikanten, maar je werkt ook aan een versie voor schokdempers. Is het effect nog sterker bij hogere luchtdrukken?

De technologie werkt eigenlijk beter bij lagere drukken, maar gaat ruim boven de 30 bar mee, dus schokdrukken zijn geen probleem. Het voordeel van het gebruik in dempers is dat er aan het einde van de slag zo weinig ruimte beschikbaar is dat een sterke progressie onvermijdelijk is. Huidige dempers hebben steeds grotere negatieve kamers die iets meer druk vereisen. Dit maakt de eindprogressie nog sterker en het kan moeilijk zijn om de volledige reis te gebruiken. TruTune lost het probleem op.

Je werkt ook aan tokens voor Negative Air Chambers. Wat zijn je toekomstplannen voor TruTune?

We gebruiken al langer prototypes voor negatieve luchtkamers. Er zijn nog een paar ontwerpuitdagingen waarmee we moeten werken, omdat de gebruikte afstandhouders en eindstops vaak verschillend zijn, zelfs binnen verschillende versies van dezelfde vork. Wij geloven dat we een oplossing hebben. En er is nog veel meer te doen – maar daar kunnen we niet te veel over zeggen.

Hoe zit het met de houdbaarheid van uw product? Neemt het effect uiteindelijk af?

In ruim 100 bedrijfsuren hebben we geen slijtage of functieverlies opgemerkt. Het is belangrijk om de inzetstukken op een droge plaats op te bergen als ze niet in de vork zijn geïnstalleerd. Theoretisch kan een inzetstuk verzadigd met water worden gedroogd door het ’s nachts op een radiator te plaatsen. Als het echter verzadigd is met olie, is dit onomkeerbaar. Maar de kleine hoeveelheid olie in een vork vormt geen gevaar met het filter dat we gebruiken.

Wordt TruTune al gebruikt in de racerij? Bijvoorbeeld in de Enduro of DH World Cup ?

Een aantal racers en raceteams testen TruTune en de eerste feedback is zeer positief. Sommigen hebben gemeld dat ze persoonlijke records hebben neergezet zonder het gevoel te hebben dat ze snel gaan, zo goed is de grip en het gevoel van controle.

De luchtveer is slechts één kant van een verende voorvork. Uw diagrammen tonen het gedrag van de luchtveer zonder rekening te houden met de demping. Hoe groot is de impact van demping in situaties waarin de voorvork volledige veerweg gebruikt?

Onze benchtesten worden uitgevoerd zonder dempers, dat klopt. Maar in alle scenario’s, wanneer de veerstijfheid wordt verminderd, wordt de effectieve demping verhoogd. Dus over het algemeen werkt de schok beter met TruTune tegen het einde van de slag.

John Coakley, Chief Technology Officer bij Carbon AirFoto: CarbonAirJohn Coakley, Chief Technology Officer bij Carbon Air