Tweedehands fietsen kopen: particulier, refurbished of nieuw

Alle onderwerpen die in dit artikel aan bod komen:

De verschillen: Nieuw, gebruikt of opgeknapt?

Conclusie door Adrian Kather, EMTB-redacteur

Nieuwe aankoop: voor- en nadelen

Tweedehands fietsen: voor- en nadelen

Refurbished fietsen: voor- en nadelen

Een fiets kopen is altijd een kwestie van prijs?!

Toenemende batterijgroottes, complexe systeemintegratie, duurzame componenten – zelfs als de prijzen weer een beetje dalen, zal e-mountainbiken altijd een vrij dure vrijetijdsbesteding blijven: als je off-road plezier wilt hebben met een e-bike, heb je een moderne volledig nodig, en deze is praktisch niet beschikbaar voor minder dan 4500 euro.

De verschillen: nieuw, gebruikt of opgeknapt?

We hebben daarom goed gekeken naar de alternatieven voor het kopen van gebruikte fietsen: de particuliere tweedehandsmarkt en de leveranciers van refurbished fietsen. Op het eerste gezicht biedt de tweedehandsmarkt het grootste koopjespotentieel. Vanaf zo’n 2000 euro worden bruikbare modellen particulier aangeboden – minder dan de helft van een nieuwe e-bike uit het instapprijssegment. Maar de vervolgkosten kunnen aanzienlijk zijn. Goedkope tweedehands fietsen hebben immers vaak drie tot vier jaar op de zere benen en slijtage is niet altijd even makkelijk te herkennen. Daarnaast moet je het vaak doen met oudere technologie – kleine accu’s bijvoorbeeld, of oudere motormodellen.

Goede refurbished fietsen zijn pas verkrijgbaar vanaf zo’n 3500 euro, maar dan vaak met grotere accu’s en nieuwere bouwjaren, ook inclusief garantie. E-bikes die meer dan twee jaar oud zijn, zijn hier de uitzondering, dus het koopjespotentieel is lager.

Elk van deze soorten aankopen heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk op te merken dat de prijs alleen niet het allerbelangrijkste criterium mag zijn. Bij tweedehands kopen bij een particuliere verkoper zou het goed zijn als je als koper over een bepaalde hoeveelheid fietsexpertise beschikt. Een grondig gereinigde fiets kan immers snel verborgen technische mankementen verbergen: vervallen lagers bijvoorbeeld, of niet-onderhouden ophangingselementen.

De veiligste plek voor beginners is bij fysieke winkels: hier scoren ze punten met advies, testritten en probleemoplossing. Opknapbedrijven werken meer als postorderbedrijven en vereisen daarom meer expertise. Zij adviseren online en verzenden de fietsen in een doos. Het beperkte aanbod beperkt de aantrekkelijkheid verder. Het feit dat u een speciaal gewenst model kunt vinden in de vrij kleine renovatiemarkt is eerder de uitzondering. Daarom zijn compromissen nodig.

Het feit is: De huidige marktsituatie zal kopers eerder in de kaart spelen. De magazijnen bij fabrikanten en dealers zitten vol, waardoor de prijzen dalen. En de daling van de prijs van nieuwe fietsen zet de gebruikte en opgeknapte markt onder druk.

Conclusie door Adrian Kaether, EMTB-redacteur:

Nieuw, gebruikt door privé of opgeknapte fiets? Prijs mag daarbij geen centrale rol spelen. Veel belangrijker is de vraag hoeveel geduld, compromisbereidheid en expertise je hebt. Als je jezelf in alle drie de kenmerken bevindt, kun je je fiets gebruikt kopen. Zelfs bij refurbished modellen is enige bereidheid tot compromissen vereist. Voor alle anderen is het kopen van een nieuwe de beste optie, vooral met de kortingen die momenteel mogelijk zijn.

Adrian Kaether, EMTB-redacteurFoto: Privéfoto

Adrian Kaether, EMTB-redacteur

Lees ook:   Transition TR 11 review: het speelkameraadje van Jaxson Riddle

Een nieuwe fiets kopen

U kunt een nieuwe fiets krijgen bij een gespecialiseerde dealer om de hoek en op internet bij fietsverladers en online retailers. De aankoop is duurder. De voordelen, vooral van de stationaire vakhandel: advies, proefrit, volledige garantie. De technologie is state-of-the-art, maar duur. Bovendien garandeert de nieuwe aankoop een onberispelijke integriteit. Toch zijn er aantrekkelijke prijzen. Zowel fysieke retailers als verladers bieden momenteel kortingen aan.

Vooral als het gaat om e-bikes is kopen bij een gespecialiseerde dealer nog steeds de meest populaire optie. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat veel motorrijders hobbymonteurs zijn, maar slechts weinigen hobbymechatronicatechnici. Dus: Als er problemen zijn met de motor, batterij en elektronische hulpstukken, is de expert in trek en kunt u hem meestal vinden bij de stationaire dealer waar u de fiets hebt gekocht. Andere voordelen: U kunt de fiets testen en individueel laten afstellen, en in geval van schade en defecten biedt de volledige garantie zekerheid. Het Versa-modelOndanks dezelfde garantie en – in de regel – aantrekkelijkere prijzen, is het voor retailers lastiger.

Hoewel de verladers werken aan de kwaliteit van hun advies, moet je vaak ver reizen om een model te testen (naar de fabrikant of naar een testevenement), en de individuele aanpassing is aan jou. En er is altijd de angst om bij een defect geen behulpzame werkplaats in de buurt te kunnen vinden. Dit komt omdat het netwerk van partnerwinkels voor de meeste verladers erg grofmazig is.

Voordelen

 • Volledige garantie
 • State-of-the-art technologie
 • Deels goede service
 • Een breed scala aan producten
 • Geschikt voor beginners

Nadelen

 • Hogere prijzen
 • Deels lange levertijden

De volgende fietsen tonen verschillende prijsvoorbeelden vanaf april 2023.

2900 Euro: Bulls Copperhead Evo 2 29″

Onder de 3000 euro is de lucht ijl, zelfs voor prijs-prestatiemerken als Bulls. De oudere Bosch motor is goed, maar de 400 accu is erg klein. Voor off-road gebruik is de hardtail niet gemaakt zonder telescopische ondersteuning en met instaponderdelen.

Stieren Copperhead Evo 2 29"Foto: Bulls

Stieren Copperhead Evo 2 29″

4800 Euro: Conway eWME 3,9

Goed bereik dankzij 720 wattuur in de accu, huidige Shimano EP8 motor, telescopische ondersteuning en een bruikbaar chassis kenmerken de Conway. De uitrusting is niet glamoureus, maar moet ook off-road goed werken.

>> De review van de Conway eWME 3.9 van EMTB 5/2022 vind je hier. <<

Conway eWME 3,9Foto: Conway

Conway eWME 3,9

5800 Euro: Canyon Spectral:Op CF8

De in Koblenz gevestigde verlader heeft de prijzen verlaagd. De testwinnaar van onze all-mountain test van EMTB 6/22 is nu beschikbaar voor de prijs van een mid-range fiets. Volledig carbon frame, Fox chassis en 900 batterij inbegrepen.

Canyon Spectral: Op CF8Foto: Canyon

Canyon Spectral: Op CF8

Verklaring van Daniel Ciasto, Managing Director bij Alpha Bikes Giant Store München:

Een goede gespecialiseerde dealer moet deskundig advies geven en de fiets fundamenteel aanpassen aan de klant. Naast garantie en garantie kan dit een centraal voordeel zijn dat vooral spreekt voor de aankoop van nieuwe fietsen in speciaalzaken. En als er problemen zijn met de fiets, heb je ook de servicepartner bij de hand. Mijn tip: Als je wat geld wilt besparen, kun je letten op modelwijzigingen. Als de nieuwe in de winkel ligt, zijn oudere fietsen en demonstrators vaak goedkoop.

Daniel Ciasto, Managing Director bij Alpha Bikes Giant Store MünchenFoto: Georg Grieshaber

Daniel Ciasto, Managing Director bij Alpha Bikes Giant Store München

Tweedehands (e-)fietsen kopen

Versleten materiaal tegen opgeblazen prijzen, gegarneerd met de slogan “Used, like new” – helaas niet ongewoon in de tweedehandsmarkt. Het is niet verwonderlijk dat E-MTB’s privé geen goede reputatie hebben. De snelle technische ontwikkeling zorgt ervoor dat oudere fietsen er verouderd uitzien. Maar bovenal is het feit dat particuliere verkopers geen garantie hoeven te geven een afschrikmiddel. Dit is een hoog risico, vooral bij e-mountainbikes, omdat dure onderdelen, zoals de motor en de batterij, meestal niet kunnen worden gerepareerd.

Maar ook de kansen kunnen niet zomaar worden weggewuifd: Voor weinig geld zijn er enkele bruikbare fietsen. E-hardtails zijn te vinden vanaf 1500 euro, volledig vanaf 2000 euro. Bovendien is het aanbod zo groot, vooral op Ebay-advertenties, dat je de fietsen in de buurt zonder veel moeite kunt bezoeken en proefrijden. Gespecialiseerde portalen, zoals de fietsmarkt van MTB News, bieden een kleiner aanbod van vrij hoogwaardige, maar vaak goed onderhouden fietsen tegen eerlijke prijzen. Als je de weg weet, kun je hier een goede vangst doen. Opvallend: Vooral lichte E-MTB’s, zoals de Specialized Levo SL of de Orbea Rise, worden vaak tegen goede voorwaarden aangeboden. Misschien is de fout van de een het geluk van de ander.

Voordelen

 • Koopjespotentieel
 • Milieuvriendelijker dan Nieuwe aankoop

Nadelen

 • Vereist veel expertise
 • Deels lange reizen
 • Deels verouderde technologie
 • Geen aansprakelijkheid voor materiële gebreken
 • Geen recht op retour

2300 Euro: Ghost SLAMR Hybride x5.7

Nog geen 2000 kilometer, goed onderhouden en rijeigenschappen waar de testers destijds hun vingers aan aflikten. De motor en accu zijn niet meer helemaal up-to-date met de 2019 Slamr, maar nog steeds een hoogtepunt voor de prijs: nieuwprijs 5499 euro.

Ghost SLAMR Hybride x5.7Foto: Ghost

Ghost SLAMR Hybride x5.7

3750 euro: Orbea Rise H30

De intrede in de wereld van lichte e-MTB’s. Deze fiets ziet er op de foto’s als nieuw uit, is een jaar oud en heeft pas 290 kilometer gereden. De nieuwprijs was 5299 euro >> is hier bijvoorbeeld nog verkrijgbaar voor 4799 euro*. Het carbon model wordt vaak aangeboden tegen even goede condities.

Orbea Rise H30Foto: Orbea

Orbea Rise H30

5400 Euro: Rotwild RE 750 Pro

Het edelhert is niet alleen een visueel hoogtepunt. Deze e-bike is van 2021 en heeft 2800 kilometer gelopen, maar is goed onderhouden. Helaas wordt de Brose-motor niet als erg betrouwbaar beschouwd. Bij een nieuwprijs van 9500 euro is het nog steeds aantrekkelijk*.

Rotwild RE 750 ProFoto: Rotwild

Rotwild RE 750 Pro

Interview met Holger Meyer, EMTB tester en initiatiefnemer van de grasmaaier fiets rommelmarkt:

EMTB: Je kunt een E-MTB niet goedkoper krijgen dan met een gebruikte fiets. De juiste optie voor beginners?

HOLGER MEYER: Helaas niet. Alleen al het vinden van de juiste fiets voor u en het correct inschatten van prijzen vereist expertise. Het wordt nog moeilijker om de aandoening te beoordelen. En dat is belangrijk, want je koopt de fiets zoals gezien. Met name de motor en accu zijn een black box voor de E-MTB, en schade kan erg duur uitpakken.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om de laadcycli van de accu door de dealer te laten uitlezen. Brengt dat duidelijkheid?

Voor wie is het kopen van een gebruikte particuliere auto misschien nog wel een goede optie?

Dit is iets voor ervaren motorrijders met expertise en kennis van de menselijke natuur. Het kunnen beoordelen van de verkoper is immers bijna net zo belangrijk als de fiets zelf. Als je eenmaal een gerenommeerde en deskundige verkoper hebt gevonden, is het risico om toch een klinknagel te kopen in mijn ogen relatief laag. En daarvoor zijn echte koopjes mogelijk. Vooral in het dure segment wisselen veel motorrijders regelmatig van fiets en geven dan fikse kortingen op modellen die soms goed onderhouden zijn en zelden gereden worden.

Holger Meyer, EMTB-tester en initiatiefnemer van de traditionele grasmaaierfietsvlooienmarkt in MünchenFoto: Georg Grieshaber

Holger Meyer, EMTB-tester en initiatiefnemer van de traditionele grasmaaierfietsvlooienmarkt in München

Gereviseerde fietsen

Gebruikt, maar gereviseerd en met volledige garantie: dit is wat Rebike, Bikesale en Co. adverteren als de middenweg tussen nieuwe fietsen en het kopen van gebruikte fietsen van particulieren. Het prijsniveau ligt dus ook ongeveer in het midden. Echte koopjes zijn hier vrij zeldzaam. Dus het is het beste van twee werelden?

Als het gaat om smartphones, maken refurbished goederen al een tijdje carrière. Het basisidee: het apparaat is niet nieuw, maar het wordt getest op functionaliteit, onderhouden en vervolgens doorverkocht met garantie. Dit is duurder dan het particulier kopen van een klassieke occasion, maar biedt wel meer zekerheid. Steeds meer leveranciers zetten dit concept over op hoogwaardige fietsen en e-bikes. Ze kopen gebruikte fietsen in grote aantallen van commerciële verkopers. Deze fietsen worden gewassen, basisslijtageonderdelen worden vervangen en vervolgens doorverkocht aan nieuwe klanten.

Net als bij de verlader vindt het consult voornamelijk online plaats, de fiets komt in een doos bij de klant en moet nog door de klant zelf worden afgesteld. Het is de moeite waard om de voorwaarden eens nader te bekijken: Meestal geeft de verkoper een garantie van twaalf maanden, af en toe is er meer mogelijk. Off-road fulls zijn verkrijgbaar van 3000 tot 3500 euro, afhankelijk van de aanbieder, en de korting voor hoge kilometers valt in onze ogen vrij laag. Modellen met weinig kilometers zijn echter een aanrader voor motorrijders die al wat meer ervaring hebben, weten wat ze willen en geduld hebben totdat de gewenste fiets beschikbaar is onder geschikte omstandigheden.

Voordelen

 • Goedkoper dan nieuw kopen
 • Fundamenteel getest
 • Uitgebreide garantie

Nadelen

 • Vaak oudere technologie
 • Duurder dan van privé
 • Advies en service
 • Beperkte modelselectie

3400 Euro: Scott Strike eRide 940

De Strike is Scott’s touring all-mountain bike en een geweldige keuze voor e-beginners. Dit model is vanaf 2022 zo’n 2700 kilometer gereden en heeft hier en daar een krasje. Aan de andere kant is het verkrijgbaar voor aanzienlijk minder dan de oorspronkelijke prijs van 4799 euro *.

Scott Strike eRide 940Foto: Scott

Scott Strike eRide 940

4700 Euro: Orbea Wild M20

Orbea’s All Mountain Bike Wild behoort duidelijk tot het premiumsegment in de carbon versie. Uitrusting en Bosch motorsysteem zijn succesvol, de kilometerstand is 1300 kilometer. Oorspronkelijk kostte de Orbea 6299 euro.

Orbea Wild M20Foto: Orbea

Orbea Wild M20

5400 Euro: Gespecialiseerde Levo SL Expert

Net als bij de gebruikte fietsen, kun je ook enkele lichte e-MTB’s vinden tussen de opgeknapte fietsen. Hier bijvoorbeeld een Levo SL Expert uit 2020, maar dan met slechts 350 kilometer. Nieuwwaarde met de gemonteerde upgrade naar Sram XX1 Eagle AXS: ruim 9000 euro.

Gespecialiseerde Levo SL ExpertFoto: Specialized

Gespecialiseerde Levo SL Expert

Verklaring van Theo Golditchuk, mede-oprichter van Buycycle:

Garantie en waarborg maken het verschil voor de klant. Voor ons als gebruikt platform en refurbisher is dit direct gekoppeld aan het vraagstuk van kwaliteit. Wij kunnen garanties en een recht van retour geven bij refurbishment, juist omdat wij de fietsen zorgvuldig hebben gecontroleerd en eventuele gebreken hebben verholpen. Het klinkt Duitser, maar gereviseerd slaat het eigenlijk best goed aan. Gebruikt natuurlijk en misschien met kleine optische defecten, functioneel maar in nieuwstaat.

Theo Golditchuk is mede-oprichter van de in München gevestigde gebruikte en renovatie startup BuycycleFoto: Georg Grieshaber

Theo Golditchuk is mede-oprichter van de in München gevestigde gebruikte en renovatie startup Buycycle

Meer artikelen over de tweedehandsmarkt voor fietsen:

>> Refurbished: Refurbished gebruikte fietsen met garantie <<

>> E-MTBS op het internet: tips voor het kopen van gebruikte <<

>> Buycycle wil het kopen van gebruikte fietsen veilig maken <<

>> gebruikt fietsportaal van Fabio Wibmer & Co. <<

>> MTB leasen of tweedehands kopen? <<

Source link