Gravelbikes in de test: De Argon 18 Grey Matter

Argon 18 is beter bekend om aerodynamische race- en tijdritfietsen, maar de “excursie” naar de comfortabele aluminium frames is een uitstekend succes geweest. De echt korte Grey Matter werd in de test beschouwd als de ideale instapfiets, niet vanwege de uitrusting, die volledig in orde is met de complete Sram Apex-groepset, maar omdat de fiets zeer gemakkelijk te besturen is. De dikke framebuizen zijn bestand tegen een crash en hebben minder kans om hobbels op te vangen zoals lichtgewicht carbon frames. De massieve, naar voren gebogen carbon voorvork speelt echter een doorslaggevende rol, kost enige wendbaarheid, maar de richtingsstabiliteit is vrijwel ongeĆ«venaard, zelfs op ruwe paden of door zand.

En zelfs als we het visueel niet leuk vinden, geeft de breed uitlopende dropbar vaak minder ervaren rijders zekerheid, dus het past op dit punt. Voor dagelijks gebruik en toertochten is de fiets goed geprepareerd met vele, vele oogjes en draden, ook langs de vork die hier goed geschikt voor is; Let op: niet overbelasten bij max. 110 kg! De rijpositie kan zelfs door een beginner urenlang worden getolereerd, en zelfs met een paar tassen liep de Argon 18 Grey Matter zeer trouw rechtdoor. Aan de andere kant zijn gewicht, banden en geometrie niet zo leuk op racefietsrondjes. Kies voor puur grindgebruik een maat meer dan aanbevolen en verwijder de afstandhouders op de balhoofdbuis. Het donkergroene metallic past perfect bij de ongeagiteerde fiets.

Extreem eenvoudig te bedienen, tour-georiƫnteerd en vrij comfortabel grind weg van elke mainstream en met harmonieuze uitrusting tot aan de overbrengingsverhouding.

Lees ook:   E-bikes tot 20 kilo: De Ampler Juna in de test