E-bikes tot 20 kilo: De Simplon Silkcarbon TQ in de test

Laag gewicht ondanks hoog comfort? Onze enige testfiets met een klassieke verende voorvork weegt slechts 20 kilogram. Simplon vermindert het gewicht voornamelijk met behulp van een uitgebreid ontwikkeld carbon frame met ergonomisch uitgebalanceerde toergeometrie. Speciale staande achtervorken moeten een hoog comfortniveau bieden, terwijl het voorwiel wordt opgevangen door een Rockshox Recon. Samen met een ergonomische toerstoelgeometrie – de juiste mix van actief zitten en ontspannen trappen – is de e-bike de racer in het testveld op het gebied van “zich goed en veilig voelen op tochten”.

Een ontdekking op de Simplon Silkcarbon TQ is de kleine, lichtgewicht TQ-motor: krachtig ondanks een hanteerbare 50 Newton meter, maar toch soepel in acceleratie en dynamiek. Dit maakt het een perfecte match voor het reiskarakter van silk carbon. Een klein display op de bovenbuis toont de belangrijkste informatie, waaronder het vermogen van de motor en je eigen trapkracht.

In de onderbuis zit de accu, die met 360 wattuur niet enorm is. Helaas kan het niet worden verwijderd van het fijn bewerkte carbon frame – dus de fiets moet op de parkeerplaats worden geladen. Met een range extender voor de bidonhouder met 160 wattuur kun je het bereik uitbreiden. Zelfs als exacte metingen niet beschikbaar zijn: Zelfs de Motoreigenschappen van de TQ HPR50 ontworpen voor flow en efficiëntie suggereert dat TQ op basis van deze cijfers veel verder zal gaan dan verwacht.

65 gemengde kilometers zijn zeker mogelijk. Op de e-bike vonden we vooral de interne stuurstop in de balhoofdbuis erg leuk. Het beschermt de bovenbuis tegen botsingen met het stuur en kabels en kabels zijn ook aan de achterkant verborgen. Omdat de fiets een systeemgewicht van 125 kilo heeft, is de bagage beperkt voor rijders die meer dan 80 kilo wegen. Simplon biedt zijn wielen ook aan in een breed modulair systeem, de Simplon Silkcarbon TQ kan op vele manieren worden geconfigureerd.

Lees ook:   20. Adventskalenderdeur: Ennoble Round Ride 50 wielset

Onze uitrustingsvariant overschrijdt duidelijk de zesduizend meter lange barrière, zelfs met een relatief eenvoudige 10-speed Shimano Deore-versnelling. Maar veel hoogwaardige details verklaren de prijs. De TQ-motor is een van de beste, kleinste en lichtste in de test op het gebied van rijgevoel en harmonie. Details zoals de Q-factor van 135 millimeter – dat is de afstand tussen de cranks – laten zien dat dit een zeer zorgvuldig ontwikkeld product is. De factor is aanzienlijk groter bij veel in het midden gemonteerde motoren, wat een negatief effect heeft op het natuurlijke gevoel tijdens het trappen. Het uitgebreide en lichtgewicht carbon frame van de Simplon Silkcarbon TQ is al genoemd. Een detail hier: het deksel van de oplaadaansluiting is niet zomaar een rubberen deksel: het wordt geopend via een eigen klein scharnier. Het rubber loopt niet het risico om na een tijdje te slijten en zijn functie niet meer te vervullen, zoals vaak gebeurt met andere wielen.

MYBIKE tip: Testwinnaar 5/2023