Trek Top Fuel 9.8: Carbon trail bike review – Droomfietsen 2023

“We racen om betere fietsen te bouwen”, is het motto bij Trek. De Top-Fuel is een van de modellen die de nabijheid van racen uit de eerste hand heeft kunnen ervaren. Als je terugkijkt naar twee evolutionaire stadia in de productcyclus, vind je de Top Fuel als volbloedrace volledig op de circuits van de Cross-Country World Cups.

Leuke afdaling zonder inspannende tochten op de top

Sindsdien is er echter veel gebeurd. De Trek Supercaliber – een race met slechts 60 millimeter veerweg – verving in 2019 de topbrandstof in het racecircus. Ondertussen hebben de ingenieurs de voormalige racefiets – de Trek Top Fuel – aangepast aan de eisen van de nog jonge down-country categorie: dit type fiets is bedoeld om de kloof te overbruggen tussen de steeds zwaardere trailbikes en uitgemergelde race-fulls. Het doel is om toerrijders eindelijk weer te laten genieten van leuke afdalingen zonder dat ze te zware trailbikes naar de top hoeven te slepen. De meeste fabrikanten vertrouwen op een formule die bestaat uit ongeveer 120 millimeter veerweg aan de voor- en achterkant, een telescopische ondersteuning, gripvaste banden en trailbike-achtige geometriegegevens. Tot zover de theorie.

Harmonieuze down-country fiets: Trek Top Fuel 9.8 GX AXSFoto: Max Fuchs

Harmonieuze down-country fiets: Trek Top Fuel 9.8 GX AXS

Trek Top Brandstof 9.8: Lichtgewicht frame, dure apparatuur

In de praktijk werkte het concept helaas niet, althans niet met de aluminium topbrandstof. Door het aluminium frame, dat bijna 3,5 kilo weegt, kwam de Top Fuel 8 ondanks zijn racegenen uit op 14,4 kilo. Daar komt nog het radicale prijsbeleid van Trek bij: Voor 4099 euro moet je nog steeds genoegen nemen met zware, tweederangs onderdelen van het prestigieuze Amerikaanse merk. Dit zet extra druk op de weegschaal en doet de doorslaggevende meerwaarde ten opzichte van klassieke trailbikes teniet. Maar nu is het tijd voor een nieuw model, een nieuw soort geluk. Zal het down-country project slagen met een carbon chassis en bijna 4000 euro meer budget?

Lees ook:   Crankbrothers S.O.S. Tool Series: Geïntegreerde gereedschappen voor MTB
Het opbergvak in de onderbuis maakt de rugzak overbodig op de snelle huisronde.Foto: Max Fuchs

Het opbergvak in de onderbuis maakt de rugzak overbodig op de snelle huisronde.

Natuurlijk is de Trek Top Fuel 9.8 GX AXS met zijn 13 kilo geen lichtgewicht in deze categorie. De kandidaat heeft echter zijn trage karakter van zich afgeschud. Een groot deel van de gewichtsbesparing wordt bereikt door het 1185 gram lichtere carbon frame. De resterende 300 gram dankt de fiets aan zijn duurdere uitrusting. Toch grenst het feit dat de Amerikanen de Rockshox SID-vork in de goedkopere Select+ versie alleen voor 8000 euro aan een fiets schenken aan woeker. De vork tast echter niet alleen de prijs-prestatieverhouding aan, maar valt ook offroad negatief op. In vergelijking met zijn duurdere Ultimate-tegenhanger moet onze testfiets aanzienlijke compromissen sluiten op het gebied van responsiviteit. Met 116 millimeter is de veerweg ook korter dan opgegeven.

Verder heeft de Trek veel te bieden: carbon wielen en stuur, een radiografisch bestuurbare Sram GX-versnellingspook en een levenslange garantie op het frame – dat past. De achterste driehoek met Deluxe Ultimate-schokdemper doet het ook geweldig. Ook het reactievermogen en het slikvermogen overtuigden onze testrijders.

De knock-block headset biedt nu een grotere stuurhoek en beschermt de bovenbuis.Foto: Max Fuchs

De knock-block headset biedt nu een grotere stuurhoek en beschermt de bovenbuis.

De Trek Top Fuel houdt van snelle bochten

De ontwikkelaars sloegen ook toe met de rijeigenschappen. Met de vlakke stuurhoek van 66 graden en het lange bereik racet de fiets doelbewust door het terrein. Dankzij de zeer korte 433 liggende achtervorken en het lagere gewicht in vergelijking met de aluminium versie, maakt de Top Fuel 9.8 ook snelle bochtwisselingen eenvoudig. De achterkant biedt ook voldoende tegensteun voor het wegduwen bij sprongen of duwen door bermen. De volumineuze Bontrager banden zorgen voor een lage luchtdruk en verhogen zo het comfort. Bergop positioneert de steile zithoek de rijder ver naar voren in de fiets, wat druk uitoefent op het voorwiel. De zitpositie van de Top Fuel is zeer compact. In de wieg pompt de achterste driehoek met de demper open merkbaar. Als je aan de platformhendel draait, keert de rust snel terug naar achteren. Met het oog op het raceverleden van de topbrandstof hadden we echter op zijn minst een lock-out op het stuur gehad voor scherpe tussenliggende beklimmingen.

Lees ook:   Davos: MTB-routes in hoge bergen direct boven de stad
Door aan de Mino Link te draaien worden de stuur- en zithoeken 0,5 graden steiler en komt de trapas hoger.Foto: Max Fuchs

Door aan de Mino Link te draaien worden de stuur- en zithoeken 0,5 graden steiler en komt de trapas hoger.

Conclusie over de Trek Top Fuel 9.8 GX AXS door Max Fuchs, BIKE test editor:

De Trek Top Fuel toont zich in carbon kleding als een harmonieuze down-country fiets met reserves voor de afdaling. Details zoals het opbergvak in de onderbuis en de geometrie-aanpassing ronden het totaalpakket in stijl af. Alleen de nog duurdere modellen met consistent hoogwaardige componenten bieden echter droomfietspotentieel.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Dit is Trek

Het grootste Amerikaanse fietsmerk ontstond in 1975 in een loods in het noorden van Wisconsin. Om precies te zijn in Waterloo. Het was daar dat de twee oprichters, Richard Burke en Bevel Hogg, stalen frames voor toerfietsen begonnen te produceren. Vandaag de dag zijn hoogontwikkelde prestatiefietsen voor weg- en off-road fietsen de specialiteit van Trek. In de beginjaren werden de fietsen nog geproduceerd op het hoofdkantoor van het bedrijf in Wisconsin. Tegenwoordig vindt de productie uitsluitend plaats in Taiwan en China.

Het hoofdkantoor van Trek in Wisconsin. De productie vindt plaats in Taiwan en China.Foto: Fabrikant

Het hoofdkantoor van Trek in Wisconsin. De productie vindt plaats in Taiwan en China.

Technische gegevens en opmerkingen voor de Trek Top Fuel 9.8 GX AXS

Fabrikant

 • Prijs: 7999 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: XS/S/M/ L / XL (getest in maat L, 44 cm)

Meetgegevens

Uitrusting

 • Wielen: Bontrager Line Elite 30
 • Banden: Bontrager XR4 Team Probleem; 29 x 2,40; Bontrager XR5 Team Probleem; 29 x 2,50 cm
 • Vork: Rockshox SID Select+
 • Schok: Rockshox Deluxe Ultimate
 • Veerweg voor/achter: 116/124 mm
 • Remmen: Sram G2 RS / 180/160 mm
 • Versnellingen: Sram GX Eagle AXS 1×12
 • Bandbreedte: 30; 10-52 / 520 %
 • telescopische ondersteuning / slag / Ø: Bontrager / 170 mm / 34,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 25.5 van de 30
 • Chassisefficiëntie: 15 van de 20
 • Rolweerstand: 12 van 15
 • Gewicht: 10 van 20
 • Traagheidswielen: 5 van de 10
 • Bidonhouder: 5 van 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 24 van de 30
 • Voorwielophanging: 10,5 uit 15
 • Achterwielophanging: 15 uit 20
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 11.25 uit 15
 • Grip op de banden: 12.75 uit 15
 • Rijstabiliteit: 5 van de 10

TOTAAL BERGOP: 72,5 UIT 105

TOTAAL: 88.5 UIT 115

 • Overig: 26,75 van 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat*: zeer goed – 187.8 van de 250 punten

Trek Top Fuel 9.8 GX AXS - Geometriegegevens.Foto: BIKE testafdeling

Trek Top Fuel 9.8 GX AXS – Geometriegegevens.

Trek Top Fuel 9.8 GX AXS - Kenmerken.Foto: BIKE testafdeling

Trek Top Fuel 9.8 GX AXS – Kenmerken.

Trek Top Fuel 9.8 GX AXS - Veereigenschappen: De Rockshox SID Select+ levert slechts 116 mm veerweg in plaats van de opgegeven 120 mm.Foto: BIKE testafdeling

Trek Top Fuel 9.8 GX AXS – Veereigenschappen: De Rockshox SID Select+ levert slechts 116 mm veerweg in plaats van de opgegeven 120 mm.

*Het BIKE-oordeel geeft de laboratoriummetingwaarden en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link