Comfort tourer: de Cube Stereo Hybrid 140 HPC in review

Toerfietsen rond de 5000 euro – dat is de golfklasse van e-mountainbikes. Hier worden de grootste hoeveelheden verkocht. En als je een stukje van de taart wilt, moet je overtuigen qua prijs-kwaliteitverhouding. Zal de fietsgigant Cube dit kunnen doen met zijn Stereo Hybrid 140 HPC?

Evenwichtig, betaalbaar en goedmoedig: zo presenteerden Cube e-MTB’s zich de afgelopen jaren in bijna al onze tests. Keer op keer hebben de veelzijdige E-MTB’s van Waldershof sterke testresultaten behaald – juist vanwege de ongecompliceerde bediening en het universele karakter, maar ook vanwege de goede combinatie van prijs en prestatie. In de toerklasse rond de 5000 euro is vooral veel vraag naar deze functies. En Cube blijft trouw aan deze tradities met de Stereo Hybrid 140 HPC. Voor een schappelijke 5299 euro krijg je een hoogwaardige Fox vering, Shimano XT versnellingen en remmen en een Vrij compleet Bosch-pakket: met CX-aandrijving, verwijderbare 750 Wh-accu en Kiox 300-display. Toerfietsers moeten ook worden aangetrokken door de zachte, op comfort gerichte Fox-vering en de ontspannen, ietwat compacte zitpositie – waardoor de Cube een genot is voor lange tochten. Bovendien is het bereik erg sterk. In trailgebruik is de fiets handig met zijn compacte Geo, maar te veel spelinstinct zakt weg in de ietwat pluche vering.

Het onderstel van de Cube Stereo Hybrid is karaktervormend: de Fox Rhythm-vork en de achterdriehoek met Fox Float DPS-schokdemper zijn zeer ontworpen voor comfort.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtHet onderstel van de Cube Stereo Hybrid is karaktervormend: de Fox Rhythm-vork en de achterdriehoek met Fox Float DPS-schokdemper zijn zeer ontworpen voor comfort.

De feiten over de Cube Stereo Hybrid 140 HPC

De elektrische aandrijving in de Cube Stereo Hybrid 140 HPC

Cube vertrouwt traditioneel op Bosch als motorleverancier, en in de prestatiegerichte e-mountainbikes van het bedrijf uit Waldershof, de krachtige Bosch CX te gebruiken. Hoewel de Zwabische motor-accucombinatie niet een van de lichtste is, is de Bosch met zijn goede modulatie, dynamische vermogensontwikkeling en hoog maximumvermogen de benchmark in de markt voor elektromotoren. Het is logisch dat het bedrijf uit Opper-Palts de CX in de Hybrid 140 HPC combineert met een Kiox 300-display en een verwijderbare batterij. De actieradius is sterk en de Kiox 300 geeft niet alleen alle belangrijke rij- en prestatiegegevens weer, maar begeleidt de piloot ook veilig naar zijn bestemming met zijn navigatiefunctie. Aangenaam: de Bosch is vrij stil in de Cube – nauwelijks geratel bergafwaarts, discreet motorgeluid bergop.

Bosch Performance CX met een maximumkoppel van 85 Nm. Op veeleisend terrein maken zijn levendigheid, gevoelige modulatie en hoge maximale vermogen het tot een toptoestel.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtBosch Performance CX met een maximumkoppel van 85 Nm. Op veeleisend terrein maken zijn levendigheid, gevoelige modulatie en hoge maximale vermogen het tot een toptoestel.

Kenmerken van de Cube Stereo Hybrid 140 HPC

 • Voorvork / Schokdemper: Fox 34 Float Rhythm E-MTB / Fox Float DPS EVol
 • Aandrijving: Shimano Deore/XT 12-speed, 34 x 10-51
 • Remmen: Shimano XT, 203/203 mm
 • Wielen: Newmen Performance 30
 • Banden: Schwalbe Hans Dampf Supertrail Soft/Speedgrip, 29 x 2.6
 • Telescopische paal met 150 mm slag

De Kiox 300 van Bosch toont een schat aan rij- en prestatiegegevens en helpt ook bij de navigatie.Foto: Georg Grieshaber / Mediengruppe KlambtDe Kiox 300 van Bosch toont een schat aan rij- en prestatiegegevens end helpt ook bij het navigeren.

De geometrie van de Cube Stereo Hybrid 140 HPC

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 453 mm
 • Wielbasis: 1255 mm
 • Bereik: 463 mm
 • Stapel: 643 mm
 • Balhoofdhoek: 65,5°
 • Zithoek: 75°
 • Lengte liggende achtervork: 456 mm

De geometrie van de Cube Stereo Hybrid 140 HPCFoto: EMTB / Mediengruppe KlambtDe geometrie van de Cube Stereo Hybrid 140 HPC

Zo rijdt de Cube Stereo Hybrid 140 HPC

Zodra je er voor het eerst op stapt, is het duidelijk dat de Cube niet mikt op de beste tijden op ruige afdalingen. De zitpositie is uitgebalanceerd, maar dankzij het offset stuur en het matig korte bereik is hij vrij compact en toergericht. Het chassis is duidelijk ontworpen voor comfort: de Fox-vork en schokdemper werken gevoelig en bevredigend, vooral bij lage snelheden filtert het chassis de schokken zeer gevoelig van de grond. Dit is vooral prettig voor fietsers op lange tochten. De achterste driehoek biedt echter ook een klein beetje tegendruk. Hoewel de Cube zich een weg baant door kronkelende paden, voelt hij toch niet bijzonder lichtvoetig aan.

Op de beklimmingen laat de Stereo Hybrid een evenwichtige, sterke prestatie zien. De achterste driehoek zorgt voor veel tractie, blijft hoog in veerweg op steile beklimmingen en zakt zelfs op trappen niet door. De lange liggende achtervorken helpen ook – de voorkant komt laat naar achteren. Als het bergafwaarts gaat, bereikt de 34 Fox zijn grenzen. Bij harde landingen en bij compressies mist de vork progressie en lijkt hij niet bijzonder stijf – dus het rijden van de Cube op de limiet wordt een beetje onnauwkeurig. Minder ervaren rijders zullen profiteren van het comfortabele chassis en de vrij hoge voorkant met offset stuur in veeleisende offroad-situaties.

Lees ook:   beste mountainbike voor beginners

Op uitdagend terrein biedt het gemakkelijk te slikken chassis van de Cube veel rijveiligheid.Foto: Max Fuchs / Mediengruppe KlambtOp uitdagend terrein biedt het gemakkelijk te slikken chassis van de Cube veel rijveiligheid.

Versterken

 • Comfortabel onderstel
 • Aangename toergeometrie
 • Hoge mate van rijveiligheid
 • Top motor
 • goed bereik

Verzwakken

 • Best lastig
 • Beweging een beetje passief

Kenmerken Cube Stereo Hybrid 140 HPCFoto: EMTB / Mediengruppe KlambtKenmerken Cube Stereo Hybrid 140 HPC

Conclusie Josh Welz, hoofdredacteur van EMTB

Met de Stereo Hybrid 140 HPC zorgt Cube voor een veelzijdige all-mountain met een sterk bereik. Dankzij het gevoelige, gemakkelijk te slikken chassis en de gematigde geometrie biedt hij veel comfort en is daarom zeer geschikt voor lange tochten. Het goedmoedige karakter en het sterke chassis helpen minder ervaren piloten in veeleisende offroad-situaties. De Cube is echter behoorlijk zwaar, en sportieve piloten zullen waarschijnlijk wat levendigheid missen in trailgebruik.

EMTB-hoofdredacteur Josh WelzFoto: Josh Welz / Mediengruppe KlambtEMTB-hoofdredacteur Josh Welz