Trek Marlin+: betaalbare E-MTB hardtail met mini accu

Down-country, light trail, touring en gravity e-bikes – er is geen divisie in de full-suspension e-MTB-sector die Trek niet heeft bezet. Nu dichten de Amerikanen hun laatste gat in hun portfolio: met de E-MTB Hardtail Marlin+ presenteren ze een e-bike-versie van hun zo populair als het is goedkoop mountainbike model Marlin.

Trek Marlin+: Bosch Active Line en kleine accu

Bijzonder: De Amerikanen rusten de e-hardtail uit met de Bosch Active Line Plus, die tot nu toe vooral werd gebruikt in trekking- en stadsfietsen. Naar de mening van de productmanagers past het apparaat echter heel goed bij het beoogde toepassingsgebied: “Het is stil en soepel en het overweldigt fietsers niet.” Een ander voordeel is dat de Active Line Plus veel goedkoper is dan zijn krachtigere Bosch-tegenhanger, de CX. Daardoor kan Trek de Marlin+ tegen een relatief lage prijs aanbieden: de Marlin+ 8 kost 3299 euro, de Marlin+ 6 kost 2799 euro, maar de uitrusting is vooral bedoeld voor dagelijks gebruik.

E-MTB Hardtail Trek Marlin+: Ongecompliceerd en geschikt voor dagelijks gebruik

Prijs en motor zijn indicaties dat Trek zich met de Marlin+ niet richt op een al te sportieve klantenkring. Ongecompliceerd en veelzijdig moet de E-MTB hardtail zich zowel in het dagelijks leven als in offroad-gebruik bewijzen, zegt de fabrikant. Het aluminium frame van de Trek Marlin+ 8 is voorzien van een Rockshox Recon Silver verende voorvork met 120 millimeter veerweg, steekassen aan de voor- en achterzijde moeten zorgen voor een nauwkeurige wegligging. Hulpstukken voor handige alledaagse functies, zoals spatborden en bagagerekken, zijn uiteraard aan boord. De 2,6-inch brede Bontrager-banden suggereren dat kleinere ritten over onverharde wegen geen taboe zijn voor de Marlin+. Dankzij de zogenaamde “Smart Wheel Sizing” wordt elke framemaat van de Marlin+ gekoppeld aan de optimale wielmaat: de XS- en S-frames hebben 27,5-inch wielen, terwijl framematen M tot en met XL worden geleverd met 29-inch wielen.

3299 euro: De Marlin+ 8 is dankzij degelijke uitrusting geschikt voor offroadgebruik, maar kan eenvoudig worden geüpgraded voor dagelijks gebruik.

De feiten over de Trek Marlin+

 • Motor: Bosch Active Line Plus, 50 Nm
 • Batterij: Bosch Compact Tube, 400 Wh, verwijderbaar
 • Range Extender: 250 Wh
 • Display: Bosch Purion 200
 • Veerweg: 120 mm (framemaat XS: 100 mm)
 • Wielmaat: 29 inch (framemaat XS: 27,5 inch)
 • Aluminium frame
 • Framematen: XS, S, M, L, XL
 • Gewicht: 23,27 kilo (Marlin+ 8), 22,20 kilo (Marlin+ 6)
 • Prijs: 3299 Euro (Marlin+ 8), 2799 Euro (Marlin+ 6)

Ongebruikelijke combinatie: Bosch Active Line Plus motor en CompactTube 400 accu

Het hart van de Marlin+ wordt gevormd door de Active Line Plus-motor van Bosch. De Active Line-motoren zijn het instappunt in de Bosch LineUp. Met een maximumkoppel van 40 Nm is de normale Active Line-aandrijving afgestemd voor gebruik in de stad en voor lichte tochten. De Active Line Plus biedt 50 Newtonmeter en moet daarom ook voorbereid zijn op wat scherpere beklimmingen in offroadgebruik. Met de liga van krachtmotoren á la Bosch Performance Line CX Natuurlijk kan de eenheid niet met elkaar concurreren. De echte voordelen zijn de tamme instelling, de bijbehorende lagere honger naar energie en ook het feit dat het vrij rustig is.

Lees ook:   MTB nieuwigheid 2024: Canyon Spectral Carbon

De motor ontvangt de benodigde energie van een Bosch CompactTube-accu van 400 Wh die permanent in het frame is geïnstalleerd. Om gewichtsredenen werd gekozen voor een vervangbare batterij. De 400 Wh is voldoende voor dagelijks gebruik. De fabrikant houdt daarmee het vooruitzicht van “ritten van maximaal vier uur” in het vizier. En in combinatie met de 250 Wh PowerMore Range Extender van Bosch kan de rijtijd met nog eens 60 procent worden verlengd met elektrische ondersteuning. Trek geeft het gewicht voor de Marlin 8+ op als 23,27 kilo.

Wat het display betreft, kozen de productmanagers van Trek voor de Bosch Purion 200 – d.w.z. een U-level tapwisselaar en display in één Beheersen. De belangrijkste rijgegevens worden weergegeven op het kleine display en er kunnen vier ondersteuningsniveaus worden geselecteerd. De hoeveelheid informatie en het kleurendisplay zijn een echt hoogtepunt in deze prijsklasse. Een praktische AUTO-modus past de motorondersteuning intuïtief aan het terrein, de omstandigheden en de feedback van de rijder aan – zeker handig voor e-bike-beginners, zodat je niet van het circuit wordt afgeleid door te veel handmatig werk.

De geometrie van de Trek Marlin+

Lange liggende achtervorken, lange wielbasis, groot bereik – dit betekent dat de Trek Marlin + zeker niet is ontworpen als een speelse trailbike. Een vlotte loop en rijveiligheid waren blijkbaar topprioriteiten in de specificaties. Dit wordt ook geëvenaard door het ruime bereik voor een hardtail en de moderne stuurhoek. En er zijn zeker geen problemen met een stijgend front op steile beklimmingen dankzij 485 millimeter lange liggende achtervorken.

Lees ook:   Sram Eagle-aandrijflijn in laboratorium- en veldtest: krachtpatser met slimme automatische versnellingspook

Gestrekte geometrie: vooral de liggende achtervorken van de Marlin+ zijn met 485 mm erg lang (framemaat M t/m XL). In de framematen S en XS worden kortere 470 liggende achtervorken gebruikt dankzij 27,5-inch wielen.Foto: TekGestrekte geometrie: vooral de liggende achtervorken van de Marlin+ zijn met 485 mm erg lang (framemaat M t/m XL). In de framematen S en XS worden kortere 470 liggende achtervorken gebruikt dankzij 27,5-inch wielen.

De belangrijkste geo-data van de Trek Marlin+ (maat L)

 • Wielbasis: 1251 mm
 • Bereik: 470 mm
 • Stapel: 635 mm
 • Stuurhoek: 66,5 graden
 • Zithoek: 73,7 graden
 • Achtervork lengte: 485 mm

Twee modellen: De Trek Marlin+ 8 is ook ontworpen voor off-road excursies

Net als de niet-elektrische Trek Marlin zou ook de Marlin + indruk maken met zijn veelzijdigheid. Daarom hebben beide Marlin+ modellen bevestigingspunten voor bagagerekken, spatborden en fietsenrekken. Je hebt dus de keuze of je de Marlin+ als mountainbike gebruikt of ombouwt tot een all-terrain forensenfiets. Alleen de duurdere Marlin + 8 is echter sowieso uitgerust voor trailgebruik – met Rockshox Recon Silver RL-verende voorvork, telescopische ondersteuning, schijfremmen met vier zuigers en een 12-traps Deore-aandrijflijn. De Marlin+ 6, die 500 euro goedkoper is, heeft alleen een Suntour stalen verende voorvork, tweezuigerremmen van Tektro en een 9-traps overbrengingsverhouding.

Trek Marlin+ 8, zilver, 3299 euro.