Tour van de maand: MTB tochten van het MOUNTAINBIKE magazine

Inhoudsopgave

Spot van de maand – MOUNTAINBIKE 23/02: Seekarkreuz

Lengte 29,35 km
Duur 3:21 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 1017 meter
Hoogteverschil aflopend 1009 meter
Laagste punt 767 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Op 1600 meter torent het Seekarkreuz boven de Isar-vallei uit – en is eigenlijk een van de lokale bergen van Lenggries. De mooiste tocht op deze geweldige MTB-top in het Tölzerland begint echter bij de Tegernsee. Vanaf de parkeergarage Söllbach in Bad Wiessee gaat het in een brede lus over de Aueralm en het Hirschtalsattel naar het panoramakruis.

Seekarkreuz in de winter - geweldig uitzicht in het Tölzer Land in Beieren

Adriaan Greiter

Degenen die hier naartoe trappen, hebben het fantastische uitzicht vanaf het Seekarkreuz in het Tölzer Land verdiend.

De afdaling voert langs de Rauhalm naar het boven-Söllbachtal. Als je na de eerste sneeuwval op de fiets de top wilt bereiken, zoals Robert en Ursula Wernerhier deden, heb je niet alleen een zeer goede timing nodig, maar ook een portie geluk!

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 01/2023: Sauerland is leuk

Lengte 40,92 km
Duur 3:14 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 963 meter
Hoogteverschil aflopend 964 meter
Laagste punt 500 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Dit middelgebergte staat al lang bekend om het grote MTB-plezier – zoals in het trailground van Brilon, waar onze tour naartoe leidt. Het Sauerland wordt het “land van duizend bergen” genoemd. In feite zijn er 2711 hoogten op meer dan 400 meter hoogte, wat het middelgebergte van Noordrijn-Westfalen en Hessen telt.

Onze tour van de maand bestrijkt ze niet allemaal, maar 41 km en 960 m hoogteverschil komen samen. De start wordt gemarkeerd door de Hiebammen-Hütte net buiten de stad Brilon. Vanaf hier loopt een lange grindklim parallel aan de Rothaarsteig tot aan de Friedenskapelle op de Borberg – met een geweldig uitzicht richting Olsberg. Rond de Borberg gaat het langs middeleeuwse opgravingen en over gemakkelijke paden naar het Brilon-bos. We steken de hoofdweg over en rijden bergopwaarts richting Dreiskopf.

Vanaf hier volgen we de prachtige Grenzweg-Trail via Rothekopf en de Schnadetrail. Bij de Twerenberg wacht ons een zeer steile helling, daarna stroomt het verder naar Hoppecke. Achter het dorp parallel aan de groeve bergopwaarts en aan het beroemde uitzichtpunt Bilstein. Vanaf hier cirkelen we door de vloeiende paden van de Trailground Brilon.

Tot slot volgt een paar meter de weg om via het Ammertenbühl plateau het centrum van Brilon te bereiken. Hier kunnen we een gastoptreden maken op het marktplein in de Jägerhof en dan comfortabel terug naar het startpunt.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 12/2022: Van Anna en de tuin

Lengte 19,30 km
Duur 1:44 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 347 meter
Hoogteverschil aflopend 346 meter
Laagste punt 184 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Naast goede wijn, prachtige oude binnenstad en bezienswaardigheden in overvloed, biedt Trier ook prachtige MTB-routes.

Sinds 2005 zorgt de Trierse vereniging Fahrvergnügen e.V. voor de behoeften van motorrijders in de oude Romeinse stad. Inmiddels zijn er ook drie officiële routes. Daarnaast is er een pompbaan in de buurt van de Universiteit van Trier, die wordt onderhouden door de vereniging, die meer dan 300 leden heeft. Onze tour van de maand rijgt de trailparels aan elkaar en begint in het Weishauswald.

Op bosweg gaat het eerst zo’n 150 m omhoog, tot aan het begin van de officiële afdalingen. Eerst surfen we op de makkelijkere route “Die Anna” met veel doorstroming het dal in, voor het laatste stuk draaien we de “Gärtchen” in en kijken uit naar oeverbochten. Na de tweede bergop wordt onder de tunnels door de nog nieuwe route “Peedschie” genomen: een bochtig, leuk circuit.

De laatste afdaling “Hei die” is steiler en ruiger, maar brengt je in een geweldige stemming. Na de trailpret leidt onze tour naar het stadscentrum, daar over de Kaiser-Wilhelm-brug naar de andere kant van de Moezel, dan langs het Moezel-fietspad en langs de basiliek, de belangrijkste markt, de kathedraal en Porta Nigra. Na een kleine snack keren we van daaruit terug naar de parkeerplaats.

Trier is dee oudste stad in Duitsland en biedt een aantal trail lekkernijen voor ons mountainbikers.

Lukas Ittenbach

De stadspoort Porta Nigra is ongeveer 1850 jaar oud en een van de acht Trierse UNESCO-werelderfgoedlocaties.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 11/2022: Fleckalmtrail

De Fleckalm Tour is een klassieker in de Kitzbüheler Alpen. Beginnend bij de Fleckalm-kabelbaan in Kirchberg, zijn de eerste acht kilometer uitsluitend bergopwaarts, maar niet te steil. Via bossen en weilanden bereik je de Fleckalm na bijna 500 meter hoogte. Vanaf daar gaat het veel drukker bergopwaarts naar het hoogste punt van de tour, de Ehrenbachhöhe.

Ook de Fleckalm Trail, het mountainbike-hoogtepunt van de regio, begint vanaf daar. Op 7,2 kilometer gaat het naar Kirchberg. Het eerste deel naar de Fleckalm loopt voornamelijk in het bos en is doorspekt met veel worteltapijten. Na de verplichte stop op de Fleckalm wordt het wat vloeiender en makkelijker te rijden. Hier kunt u ook een kijkje nemen in de omliggende grasbergen en de Wilder Kaiser op de open weilanden.

Aan het einde wordt het nog technischer voordat je het startpunt van de tour weer bereikt. Alternatief: Als de Fleckalm Trail te veeleisend voor je is, kun je de Höhenweg naar de Hahnenkamm nemen. Vanaf daar leidt de gemakkelijkere Hahnenkamm-route naar Kitzbühel. Op het fietspad rol je dan ontspannen terug naar Kirchberg.

Lengte 16,10 km
Duur 2:24 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 954 meter
Hoogteverschil aflopend 955 meter
Laagste punt 814 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 10/2022: Veel plezier in de Glockner

De gemeente Kals in Oost-Tirol heeft ongeveer 1250 inwoners. Een van hen was fietssuperster Fabio Wibmer, die naar Monaco emigreerde. Een andere is er nog: de Grossglockner, met 3798 meter hoogste berg van Oostenrijk. Aan de voet is een klein padennetwerk gecreëerd, dat gebruik maakt van onze korte maar frisse tour van de maand (15,8 km, 960 m beklimming).

De ongeveer 420 meter diepte is gekruid met talloze ligplaatsen en kleine sprongen, golven en holtes. Een korte grindpassage wordt gevolgd door het hoogtepunt: de Gornerwaldweg. Het eerste, natuurlijke gedeelte door het bos is zeer veeleisend met hogere dalingen en technische passages (S3-S4), voordat het pad aan de onderkant gemakkelijker wordt en naar grind leidt.

Lengte 15,79 km
Duur 2:33 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 963 meter
Hoogteverschil aflopend 963 meter
Laagste punt 1427 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 09/2022: Rock the Brocken

Heksen heksen, doen ze dat in Duitsland op de Blocksberg – zoals de legendarische en (vaak) in mist gehulde Brocken wordt genoemd. De hoogste berg van Noord-Duitsland is het hoogtepunt van de “W10 topronde” van de MTB-Arena Harz. Dit begint en eindigt bij het Hotel Brockenscheideck in Schierke op 628 meter.

Het gaat over de Brockenweg omhoog naar de Brocken en met zijn rug naar beneden naar de Scharfensteinklippe, vanwaar de volgende etappebestemming, de Eckertalsperre, te zien is. De afdaling loopt over een plaatpad. Bij de dam zijn er uitdagende paden die een prachtig uitzicht op de Hoge Harz bieden. Verder omhoog naar de driehoekige paal en dan over een prachtig pad naar beneden naar Schierke. Er zijn veel wandelaars op de tour – wees attent!

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 08/2022: Blockline

Watermolens, houten sculpturen van fantasiewezens en veelzijdige natuur: De Blockline in het Ertsgebergte is niet alleen een echt fietsavontuur voor gezinnen. Over gevarieerde paden leidt de tweede lus (52 km, 970 m beklimming) van de door ons geselecteerde Blockline naar betoverde bossen en kleine dorpjes van het Ertsgebergte.

De baan is fysiek veeleisend, maar technisch vrij eenvoudig. Toch komen ervaren fietsers ook op de trails en gravelwegen aan hun trekken. Over het algemeen leidt de Blocklioverigens op drie verschillende lussen over 140 km door het oostelijke Ertsgebergte. De tweede cirkelvormige route biedt altijd frisse beklimmingen en geweldige uitzichten.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 07/2022: 14-Fichtel-Gipfel-Tour

De technisch en voorwaardelijk scherpe tour begint bij de Untreusee bij Hof en leidt in een grote boog over 14 toppen door het hoefijzervormige middelgebergte in het noorden van Beieren. In het Fichtelgebergte kunt u heerlijk gelegen bossen, meren en bergen ervaren tot een hoogte van 1050 m. En veel graniet, vooral op de paden. Aan de finish in Schönbrunn wachten culinaire lekkernijen en heerlijke bieren op u in de Bräustüberl van Lang-Bräu. Klasse: Het aandeel singletrails is 30 procent, de paden van moeilijkheidsgraden S0 tot en met S2 leiden over vloeiende bospaden, maar ook over ruwe passages.

Er zijn zelfs enkele schuifpassages en een korte draagafstand over de bovenkant van de plaat. De steile beklimmingen worden vaak direct op de top beloond: stops op Waldstein, Ochsenkopf, Seehügel en Kösseine bieden inzicht in de regio van het genieten van opper-Franken. De tour kan ook in twee dagen worden voltooid. Er zijn overnachtingsmogelijkheden rondom de Ochsenkopf, bijvoorbeeld in Bischofsgrün of met hut romantiek in het “Seehaus Fichtelgebirge”. Start en finish zijn te bereiken via de stations Hof, Holenbrunn en Marktredwitz. Of met de “Fichtelgebirge fietsbus”: deze brengt u van A naar B tegen een redelijke prijs in het weekend en op feestdagen van mei tot oktober.

Lengte 97,63 km
Duur 9:42 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 2329 meter
Hoogteverschil aflopend 2259 meter
Laagste punt 498 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 06/2022: Tour de Albstadt

Max Schumann

Van 6 tot en met 8 mei is de Albstädter Bullentäle een ketel: de beste crosscountryracers vechten secondenlang op de Schwäbische Alb. Als u (bijna) zonder auto of “openbaar vervoer” naar dit spektakel wilt komen, vindt u een milieuvriendelijk en vooral leuk alternatief voor aankomst met onze zeer lange tour van de maand. En natuurlijk is onze “Tour de Albstadt” ook de moeite waard, weg van het WK! Het startpunt is de luchthaven van Stuttgart, die direct aan de snelweg A8 ligt en ook bereikbaar is met de S-Bahn.

We steken de snelweg over door de gigantische Bosch parkeergarage, die overigens na het Hollywood-bord is versierd met de op een na grootste belettering ter wereld. Nadat we het vliegveld achter ons hebben gelaten, duiken we het Schönbuch in: Hier wachten losse grindwegen op ons, stroompaden en paden zijn ook te vinden. Maar: paden onder de twee meter breed zijn wettelijk taboe voor fietsers – de beruchte tweemeterregel pest heel Baden-Württemberg.

Toch laten we ons niet verwennen door de pret, want kort voor de pittoreske studentenstad Tübingen wacht ons de eerste officiële route. Nadat we de Neckar zijn overgestoken en onze batterijen hebben opgeladen met koffie en gebak, gaan we verder richting de Alb. Na een paar mooie hooggelegen paden wacht u een indrukwekkend panorama bij de Zellerhornwiese: kasteel Hohenzollern, ooit de familiezetel van de gelijknamige adellijke familie. Maar we willen naar de Queens &Kings of MTB sport in het nabijgelegen Albstadt.

Voorbij de kledingfabrikant Gonso (factory outlet!) gaat het direct naar het circuit in Tailfingen. Als je nog kracht in je kuiten hebt, trakteer jezelf dan op een rondje op het parcours, dat is gereserveerd voor de profs in het raceweekend. Kleine troost: Direct naast de baan is er geweldige koffie en nog beter gebak in het Backhaus Mahl. Het is niet onwaarschijnlijk dat je hier een WK-prof tegenkomt. Ook heerlijk: kaasspaetzle in brouwerij Zollernalb op station Albstadt.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 05/2022: Breisgau’s parels

Deze ronde verbindt paden aan beide zijden van de Dreisamt-vallei met een echte knocker: Start is het ontmoetingspunt van de MTB-scene, het Café Biosk. Over idyllische boswegen gaat het omhoog naar Roßkopf naar de ingang van het pad genaamd Hubbelfuchs. Dit leidt over kleine heuveltoppen en buigt plezier door het bos. Dan is het tijd om terug te gaan naar de Roßkopf om in de Baden to the Bone te komen.

Daar, vooral in het eerste deel, zijn er bewoners en goed gebouwde sprongen, die altijd kunnen worden omzeild. Verderop volgen bijna natuurlijke bochten voor veel rijplezier. Terug beneden in de stad fiets je aan de andere kant van het dal naar de top van het Schauinsland, vanwaar bij mooi weer uitzicht op de Alpentoppen mogelijk is.

De bewegwijzering (geel TMet een blauwe pijl bereikt u de officiële ingang van de Badish Moon Rising, die eerst over gripvolle grond meandert in de gestage bergopwaarts en bergafwaarts naar de Sohlacker. Een bron en weide nodigen u uit om even te blijven hangen voordat u naar de ingang van Al Natura gaat – een vrij gemakkelijk pad met een hoge plezierfactor.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 04/2022: Visvijverpaden

Niet ver van de metropoolregio Stuttgart, midden in het 2 meter lange, door regels geplaagde Ländle, heeft de vereniging Trailsurfers BW een aantrekkelijk routenetwerk van legale MTB-routes gecreëerd. Onze tour van de maand (47,1 km, 1150 m beklimming) begint op de wandelparkeerplaats aan de voet van kasteel Hohenbeilstein en leidt eerst door pittoreske wijngaarden die uitzicht bieden op het platteland van Heilbronn.

Bergafwaarts wachten slimme paden zoals de Jettenbach of Fischteichtrail op u, die allemaal gemakkelijk kunnen worden bereden met solide MTB-technologie. Dan zwengel je niet al te steile, maar toch vermoeiende beklimmingen op. Op de Birktrail en Joachimtrail zijn er enkele kleine sprongen en casual bochten die leuk zijn voor alle niveaus. Geheugen leeg? In het “Cafe N” in Beilstein wacht heerlijke taart na de rondleiding

Lengte 47,13 km
Duur 4:11 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 1146 meter
Hoogteverschil aflopend 1146 meter
Laagste punt 304 m boven zeespiegel
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 03/2022: Viertoptocht in de Rhön

Wist je dat? De Rhön is een ongeveer 1500 km² groot middelgebergte in het grensgebied van Beieren, Hessen en Thüringen. Het grootste deel van het kerngebied ligt in het ongeveer 2433 km² grote biosfeerreservaat Rhön. En wat is de beste manier om het daar te doen? Tv kijken! Want de grotendeels bosvrije toppen van de Rhön bieden indrukwekkende uitzichten. Het spreekt voor zich dat onze tour van de maand hiervan profiteert en vier van de belangrijkste Rhön-pieken op een rij zet: Himmeldunkberg, Kreuzberg, Heidelstein en Wasserkuppe.

Lees ook:   Sram Eagle in vergelijking: XX Transmission vs. XX1 AXS – oud vs. nieuw

Er is echter wat uithoudingsvermogen en kracht nodig, de ronde leidt immers over natuurlijke paden over 62 kilometer en niet minder trotse 1650 meter hoogte. Het profiel schommelt altijd tussen een hoogte van ongeveer 400 en 950 meter. “Luchtigste” punt is de Wasserkuppe, ook wel Berg der Flieger genoemd. In het klooster op de Kreuzberg daarentegen worden dorstigen weer versterkt met heerlijk kloosterbier. Er zijn ook verfrissingsstops bij Neustädter Hau, op de Wasserkuppe en in Bischofsheim. Daar, op de centrale parkeerplaats, begint en eindigt de tour – slechts ongeveer 40 minuten met de auto van Frankfurt.

Lengte 60,60 km
Duur 5:35 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 1547 meter
Hoogteverschil aflopend 1548 meter
Laagste punt 437 m boven zeespiegel
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 02/2022: Paltserwoud deluxe

Het Paltserwoud wordt beschouwd als een trail-eldorado in het westen van Duitsland. De 20 officiële routes van het “Mountainbikepark Pfälzerwald” inspireren dan ook voor een groot deel met een groot aandeel handdoekbrede paden voor lokale bergketens. Naast varkensmaag …) trekt een zeer speciale specialiteit naar de Palts: de overheersende rode zandsteen ziet er niet alleen grandioos uit in de vorm van bizarre rotstorens, de rots werkt ook als een spons en roept altijd droge paden op – zelfs direct na regenval.

Onze tocht van de maand (30,8 km, 1056 m beklimming) is vernoemd naar het startpunt Oberotterbach en biedt 23 procent singletrail aandeel. Variatie is ook erg belangrijk, dus het gaat eerst door wijngaarden naar het zuidelijke begin van de Duitse wijnroute, dan keer op keer door dichte bossen, maar ook een prachtig uitzicht over de Rijnvlakte is er.

Het schilderachtige hoogtepunt is de “Stenen Tafel”. Deze bizarre rotsformatie biedt een geweldig uitzicht op de omliggende bossen en nodigt uit tot rust. En de paden? Zijn meestal natuurlijk, deels doorspekt met lastige haarspeldbochten, maar aan het einde van de tour zijn er ook gebouwde passages met kleine sprongen en leuke bewoners.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 01/2022: “Pottpourri” aan het Ruhrgebied

Lengte 33,83 km
Duur 2:19 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 384 meter
Hoogteverschil aflopend 385 meter
Laagste punt 76 m boven zeeniveau
Hoogste POnkt m a.s.l.

Waar onze redacteur Moritz Schwertner vroeger regelmatig meters maakte tijdens zijn after-work ronde, kan hij vandaag alleen nog tijdens zijn thuisvakantie op de thuispaden surfen. Het begin van de ronde is de P2-parkeerplaats aan de Bochumse kant van het Meer van Kemnade. Vanaf daar gaat het langs de Ruhrmouw naar de Hohenstein, waar twee of drie iets scherpere beklimmingen wachten en – met enige zorg voor wandelaars en wandelaars – twee korte en gemakkelijke paden lokken op weg naar het uitzichtpunt bij de Bismarcktoren.

Terug in het dal, aan de andere kant van het Ruhrgebied, wachten de kasteelruïnes van Hardenstein op u, een echt frisse klim en korte maar leuke paden. Als je er nog niet genoeg van hebt, rijd dan de “Dicken Berg” op en van daaruit terug in de richting van Witten-Herbede, om de niet bijzonder hoogterijke, maar vermakelijke tocht (33,8 km, 380 m beklimming) te voltooien met een rondje rond het stuwmeer, idealiter met sundowners bij de Staubrücke.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 12/2021: “Bone tour” bij Sankt Wendel

45768244

Het natuurpark Saar-Hunsrück was al de thuisbasis van Kelten en Romeinen, overblijfselen zoals de ringmuur bij Otzenhausen en de Romeinse ruïnes in het Wareswald bij Tholey getuigen van de vroege nederzetting. Vernoemd naar de Schotse Ierse monnik Wendelinus, trekt het Sankt Wendeler Land vandaag de dag motorrijders aan met vrij scherpe tochten. De bone tour met enkele steile beklimmingen doet zijn naam dus eer aan.

Net buiten het historische Tholey leidt het pad langs de helling met uitzicht naar de eerbiedwaardige benedictijnenabdij. Voor een beter overzicht van de afgelegen omgeving leidt de tocht ons steil naar de Schaumberg en terug naar het startpunt. Daarna gaat het noordwaarts naar de Momberg, de Leißberg, langs een groeve en de Wendelinusgrot terug naar het begin. Na de tocht is het raadzaam om je vermoeide botten af te koelen in het water van de Bostalsee, een paar kilometer naar het noorden.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 11/2021: Vijfgebergte circuit in Stiermarken

Schladming in Ennstal, Oostenrijk, Europese Alpen

iStockfoto

In het Oberennstal van Stiermarken ligt de vakantieregio SchladmingDachstein. Als je vroeg in het centrum van Haus im Ennstal begint, leidt de eerste, ruim 13 kilometer lange klim al een goede 500 meter hoogte naar de Assacher Scharte (zo’n 1200 meter hoog) aan de noordkant van het Ennstal. Bij de Stickler Eck onder de Sonnwendkogel zie je de twee-en-een-half-duizenders aan de andere kant van het dal bij mooi weer de wolken krabben.

Daarna gaat het aan de andere kant weer steil naar beneden en via Pruggern, waar je voor Assach de Enns oversteekt naar het zuiden om aan de andere kant het dal te beklimmen. Ga verder naar de Pruggererberg, waar je – of iets verderop op de Wurzeggeralm – zeker moet uitrusten. Na een korte afdaling en rondtocht over de Gössenberg volgt nog een klim.

Als je wilt, maak dan een omweg naar het Bodenmeer in Stiermarken, alle anderen omcirkelen de Schwarzkogel en rijden de laatste kilometers over een schilderachtig hoogalpiene weide gestaag naar het startpunt, waar je deze extreem stevige droomtocht goed kunt vieren.

Lengte 55,55 km
Duur 5:10 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 1631 meter
Hoogteverschil aflopend 1630 meter
Laagste punt 730 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 10/2021: Droomroutes rond La Val

Genesteld tussen Fanes, PuezGeisler en de Peitlerkofel ligt het Ladinische dorp Wengen in Val Badia. Hier runt mountainbiker Markus Rubatscher hotel Pider (pider.info). Markus is vanaf het begin een Zuid-Tiroolse fietsgids en weet precies wat zijn gasten nodig hebben. Hij laadt ook zelf de shuttle van het hotel en laat persoonlijk zijn favoriete rondes zien, zoals de trailrit naar de Holy Cross Church op 2045 meter aan de voet van de gelijknamige berg in het natuurpark Fanes-Sennes-Braies.

Daar kunt u niet alleen genieten van het prachtige uitzicht op de bergen, maar ook iets verderop de sneeuwgrot op Santa Croce vinden: “Le ander da La Crusc” – in de Ladinische taal – is een natuurlijke grot gevormd door smeltwater. Met bijna 1300 meter hoogteverschil op slechts 25 kilometer is de ronde eerder iets voor goed getrainde mountainbikers.

Vaardigheid en ervaring zijn ook vereist bij de daaropvolgende afdaling over veeleisende S2-paden. Als je de tocht met de E-MTB onder de knie wilt krijgen, kan dat, indien nodig, in de Hotel een huidige volledig lenen. En na de tour nodigt het ruime wellnesscentrum u uit om te ontspannen.

Lengte 25,22 km
Duur 1:58 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 1219 meter
Hoogteverschil aflopend 1184 meter
Laagste punt 1341 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 09/2021: Op naar de Hunsrück

Lukas Ittenbach

Klein groot groot! In de 250-koppige gemeente Hattgenstein is een uitdagende, lange route voor mountainbikers aangelegd.

26 kilometer en 800 meter hoogte. Wat op het eerste gezicht klinkt als een korte ronde op de thuispaden, kan behoorlijk moeilijk zijn in het echte bikerleven. Door het enorme trailaandeel van ruim 60 procent is de Waldmeisterroute in Hattgenstein, in opdracht van de Verbandsgemeinde van Birkenfeld en aangelegd door Thorsten Hill, een perfect voorbeeld van een Op de Rothenburg gaat het eerst over uitdagende trails het dal in, je bent op de eveneens bewegwijzerde langlaufroute van de lokale MTB-club.

Lees ook:   TwoNav Roc: De robuuste fietscomputer voor MTB-, gravel- en racefietsen

Al snel wordt duidelijk dat hier veel knowhow aanwezig is als het gaat om trailbuilding. Snelle bochten worden gevolgd door steenvelden of scherpe hellingen. Maar alles is veilig om te rijden. Als het nog steeds te warm voor je wordt, kun je op veel plaatsen een “kippenlijn” kiezen. Het scherpe zaagtandprofiel van de route loopt verder over de Hunsrückhoogten en het dichte sparrenbos, allemaal in constante ups en downs. Via Oberhambach en vele mooie paden gaat het naar Schwollen. Van daaruit moeten de laatste reserves van kracht worden geactiveerd: het houtruffparcours trekt gestaag bergopwaarts over boswegen en andere paden terug naar het startpunt in Hattgenstein.

Bijzonder mooi is de natuurlijkheid van de route, die perfect is geïntegreerd in de omgeving. En voor het grootste deel zijn de paden gewoon fantastisch. Daarnaast is de tour goed aangegeven, je hebt geen GPS-piloot nodig. Voor de route moet je echter wat tijd nemen: Drie uur duurt de volledige ronde voor normaal getrainde mensen.

Lengte 26,19 km
Duur 2:33 uur
Strengheid Gematigd
Druppel 584 meter
Hoogteverschil aflopend 570 meter
Laagste punt 577 m boven zeespiegel
Hoogste punt m a.s.l.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 21/08: Op de DOGA trails van Trentino

R. Kiaulehn

Midden in de wildernis – het natuurpark Adamello-Brenta in de Dolomieten
is de meest soortenrijk in de Zuidelijke Alpen.

Tussen de bergen van de Brenta en de verlangende bestemming lake Garda strekt zich het wilde westen van Trentino uit. Plezierfietsers kunnen nu het fantastische landschap opnieuw verkennen: het DOGA-fietspad, gelanceerd in 2021, loopt over nauwelijks gebruikte zijwegen en bospaden van de bergen van Val di Sole tot de olijfgaarden van het Gardameer.

De mix van ongerepte natuurlijke landschappen en slaperige bergdorpjes aan de ene kant, en imposante toppen en glooiende heuvelachtige landschappen aan de andere kant, is fascinerend. In Val di Sole is het water alomtegenwoordig, aanvankelijk gaat het langs een afgelegen beek, later wordt het geluid van de Sarca een constante metgezel. Het natuurpark Adamello-Brenta en het beroemde skigebied Madonna di Campiglio liggen ook langs het noordelijke deel van de route.

Verder naar het zuiden wordt het klimaat steeds milder, de topografie zachter en heuvelachtiger. Voorbij de turquoise wateren van het Tennomeer is het slechts een paar kilometer naar de oevers van het Gardameer. Idealiter neem je twee tot drie dagen de tijd voor de zachte route, die je met een hardtail gemakkelijk onder de knie kunt krijgen. Accommodatie en verdere informatie vindt u bij www.doga-cycling.it

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 21/05: Rond de Latemar

Lengte 46,87 km
Duur 3:19 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 2075 meter
Hoogteverschil aflopend 2075 meter
Laagste punt 1752 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Direct op de grens tussen Zuid-Tirol en Trentino, in de buurt van de rozentuin van koning Laurin, waakt de legendarische Latemarstock. Het karakteristieke silhouet van de steile rotsachtige toppen, met name de Diamantiditurm, kenmerkt het landschap rond Val d’Ega, Carezza Pass en Val di Fassa. De hier door MTB veteraan, hotelier en chef Kurt Resch De gepresenteerde pleziertocht leidt van de Costalunga-pas naar Moena en langs de afgelegen kabbelende Avisio naar het eerste liftstation in Stalimen-Gardonè, dat fietsers naar de Feudo-pas en een adembenemend uitzicht brengt.

Geniet nu zeker van een cappuccino, want dan begint een bijna eindeloos fietsplezier op makkelijke S0/S1 trails, die zich uitstrekken over 15 (!) Kilometers slingeren over een lichte helling naar Welschnofen. Hier dwarrelt u met de Carezzabahn naar de Frommeralm. Over een contemplatief bergpad gaat het de laatste zes kilometer terug naar de Costalungapas.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 04/2021: In de Deister bij Hannover

Lengte 38,00 km
Duur 3:49 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 969 meter
Hoogteverschil aflopend 969 meter
Laagste punt 346 m boven zeespiegel
Hoogste punt m a.s.l.

Het noorden biedt ook trailplezier op zijn best: in de Deister, niet ver van de hoofdstad van Nedersaksen, Hannover, is een waar fiets-eldorado gecreëerd. Onze tour van de maand start op de parking Springer-Laube: Voor de warming-up trappen we richting de in onbruik geraakte groeve en genieten we van het panorama over het Calenberger Land daar en later bij de Göbelbastei.

Terug volgen de eerste hoogtemeters naar de Deister-Kammweg. Het officiële parcours “Ladies only” van de vereniging Deisterfreunde wacht op ons. Maak je geen zorgen: jongens hebben hier ook plezier. Eenmaal beneden kun je in Wennigsen even pauzeren bij de waterraderen, want een langere beklimming wacht. Als je wilt, stop dan bij de Annaturm en klim omhoog om op heldere dagen tot aan het Harzgebergte te kunnen kijken.

Op het nokpad fietsen we naar de volgende delicatesse: de “Ü30-Flowtrail”, die de bestuurder vrij ruw in de bovenste van de drie delen mishandelt. Aangekomen aan de voet van het racefietsmekka Nienstätterpas volgt na een langere klim het volgende hoogtepunt: bij de Nordmannsturm is de taartselectie een echte aanrader, na de verfrissing vindt de afdaling plaats over de steenachtige “Rumpelstiltskin Trail” (houd rekening met wandelaars!). Over vloeiende bospaden leidt de tocht terug naar het startpunt.

Verscheurde Morhenn

Gemengde bossen, steenachtige bodems, wortelvelden en gevormde paden: De Deister is zeer veelzijdig.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 03/2021: 3-Halden-Tour

Lengte 37,89 km
Duur 3:04 uur
Strengheid Gematigd
Druppel 334 meter
Hoogteverschil aflopend 335 meter
Laagste punt 33 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Der linke Niederrhein. Eindeloze uitgestrektheid. Wat fictie is in Star Trek is de werkelijkheid in de laaglanden ten westen van het Ruhrgebied. De topografie in de wijken Wesel en Kleef is hier even vlak als de oorspronkelijke taal. En daar moet je kunnen fietsen? Natuurlijk, want de jacht op steenkool heeft niet alleen ooit welvaart en een geperforeerde bodem naar de Nederrijn gebracht, maar ook tal van hoogtes: de hopen.

Deze werden geleidelijk veroverd door fietsers en zijn doorspekt met coole paden. Onze 35 km lange tocht begint en eindigt in het kleine Baerler Busch-bos van Duisburg en biedt spannende inzichten in de facetten van de Nederrijn en verreikende uitzichten over het Ruhrgebied. Naast vlakke verbindingssecties op asfalt, zijn er verrassend stimulerende paden op de slakkenhopen van moeilijkheidsschaal S1-S2 – evenals interessante oriëntatiepunten.

Op de Rijn-Pruisische slakkenhoop staat bijvoorbeeld de “Geleucht”, een oversized mijnwerkerslamp van waaruit u kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht op de Ruhrpott en de schoorstenen van de staalindustrie van Thyssen &Co. Op de Halde Norddeutschland staat het Hallenhaus, en het trekt de zogenaamde Himmelsleiter aan.

André Schmidt

En het heeft zijn felle licht ’s nachts” – de gloed op de hoop van Rijn-Pruisen.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 02/2021: Rond Stuttgart

Lengte 56,27 km
Duur 4:17 uur
Strengheid Zwaar
Druppel 972 meter
Hoogteverschil aflopend 972 meter
Laagste punt 421 m boven zeeniveau
Hoogste punt m a.s.l.

Er zijn bijzonder mooie uitzichten over de daken van Stuttgart vanaf de groene heuvels rond het zogenaamde Kessel – waarin de hoofdstad van de deelstaat ligt. Over de keten van heuvels, maar ook door de valleien van de stad, leidt de Rössleweg over 56 kilometer en trotse 970 Meter. Het is vernoemd naar de bewegwijzering met een trots paard – Rössle in het Zwabisch.

De route begint bij de tramhalte Geroksruhe en gaat met de klok mee in de richting van Degerloch, Botnang, Weilimdorf en Zuffenhausen naar beneden in het Neckartal. Dan rijd je aan de andere kant de wijngaarden in en naar de grafkapel op de gelijknamige Württemberg. Gebouwd aan de westelijke uitlopers van het Schurwald, herbergt het mausoleum de familie van koning Wilhelm I en biedt het een weids uitzicht naar Bad Cannstatt, het Daimler Museum en de Mercedes-Benz Arena.

Het meestal brede wandelpad kan ook met een hardtail- of gravelbike, de fiets hoeft maar op een paar plaatsen gedragen of geduwd te worden (twee meter regel!). Op zon- en feestdagen kan het op sommige bosgedeelten druk worden. Natuurlijk kan de tour ook worden gestart vanaf elk ander punt op de route of in de tegenovergestelde richting.

Gustavo Enzler

De grafkapel op de Württemberg is een populaire tourbestemming en het uitzicht is zeker de moeite waard.

Ronde van de maand – MOUNTAINBIKE 01/2021: Centraal Hessen

Met de “Tower Hero Backcountry” tour serveren de jongens van Team Kleingladenbach een tour van superlatieven. Ruim 117 kilometer en genadeloze 2600 meter hoogte gaat het door de Centraal-Hessische idylle. Er worden zes torens benaderd, die allemaal toegankelijk zijn en bij mooi weer een geweldig uitzicht bieden. Start van de tour is in Kleingladenbach (restaurant Jägerheim of parkeerplaats op de skipiste), de gelijknamige thuisbasis van het team.

Belangrijk: Houd de rijrichting aan, anders wachten er wat draag- en duwpassages. De route biedt verschillende mogelijkheden voor versnaperingen. Geïnspireerd door Stauder’s Stoneman, wordt iedereen die de cursus in één dag voltooit en zijn rijgegevens naar het team stuurt voor documentatie (e-mail: team-kgb@kleingladenbach.de) vermeld als finisher op de startpagina. Meerdere coureurs krijgen extra sterren

Source link