Test: Gopro Hero 11 Black vs. DJI Osmo Actie 3

Ooit met een miezerige resolutie van 320 x 240 pixels toverden action cams al de ervaren trailactie op het home-tv-scherm tevoorschijn. Maar sindsdien is er veel gebeurd. De camera’s met grote groothoek zijn extreem robuust geworden, waardoor duikdieptes tot tien (!) meters, ze zijn filmisch dankzij de enorm verhoogde resolutie tot minimaal UltraHD en tot 240 beelden per seconde (soms bij lagere resolutie) en verbazen met bijna onwerkelijke beeldstabilisatie. Daarnaast zijn er app-verbindingen, live streaming naar Youtube en Co. en nog veel meer.

Als je action cam zegt, bedoel je meestal fabrikant Gopro – een deonym als Tempo, Tesa en Tipp-Ex. In feite heeft de Amerikaanse gigant met zijn legendarische hero cam, die we hier in zijn elfde editie testen, vrijwel alle voormalige metgezellen uit de markt geduwd. Ondertussen trekt droneprofessional DJI echter steeds vaker de gunst van adventure filmmakers. Kan de nieuwe Osmo Action 3 de ‘heldin’ onttronen?

GoPro Hero 11 Black in de MOUNTAINBIKE test: de grote test. Vergelijking vs. DJI Osmo Action 4

GoPro / MOUNTAINBIKE

 • Prijs: 600 Euro, Gewicht: 155 g
 • Afmetingen: 71 x 33 x 55 mm
 • resolutie: 5.3K bij 60 fps
 • intuïtieve menu’s, uitstekend
 • aantrekkelijk touchscreen
 • zeer duidelijk, gemakkelijk te gebruiken
 • App met een breed scala aan functies
 • briljante beeldstabilisatie
 • gedetailleerd, scherp en kleurvast beeld,
 • Uitgebreid handmatig aanpasbaar
 • goede levensduur van de batterij
 • zonder abonnementsmodel** extreem duur
 • wordt erg heet met continue inname

DJI Osmo Action 4 in de grote MOUNTAINBIKE test

DJI / MOUNTAINBIKE

 • Prijs: 359 Euro, Gewicht: 146 g
 • Afmetingen: 70 x 33 x 45 mm
 • Maximale resolutie: 4K bij 120 fps
 • intuïtieve menu’s,
 • goed responsief aanraakscherm
 • zeer goede beeldstabilisatie
 • gedetailleerd, scherp en zeer kleurrijk beeld, op grote schaal handmatig aanpasbaar
 • relatief aantrekkelijke prijs
 • meegeleverde magnetische houder niet optimaal
 • wordt erg heet met continue inname
 • met handschoenen enigszins ongedefinieerde toetsaanslag

Als je de twee camera’s naast elkaar plaatst, merk je eerst overeenkomsten: Vormfactor en rangschikking van de knoppen zijn identiek. Bovenaan zit de opnameknop, aan de linkerkant start je de camera’s en schakel je door de modi. De Gopro bouwt iets hoger, in diepte en breedte verschillen ze nauwelijks.

Praktische check: Gopro Hero 11 Black vs. DJI Osmo 3 Actie

En in de praktijk? Zijn de verschillen in ieder geval in de wegligging daar. De Gopro start wat sneller en de knoppen zijn beter in te drukken met handschoenen. Bij de DJI klikt de beugel via tab en magneet in de behuizing. Wat geweldig aanvoelt, houdt echter niet zo bomvrij als de uitklapbare klemmen die in de behuizing zijn geïntegreerd (en vervangbaar in geval van schade) van de Gopro.

Qua video beeldkwaliteit liggen de twee actiehelden weer dichter bij elkaar. In 4K-resolutie met een beeldverhouding van 16:9 leveren beide camera’s een vloeiende 120 frames per seconde – ideaal voor slow-motionopnames, maar normaal gesproken zijn 50 frames per seconde toch voldoende. Qua beeldstabilisatie loopt tophond Gopro weer voorop, de DJI kalmeert het beeld niet zo soepel, maar toch indrukwekkend goed.

Kleine verschillen in kleuren en toon

De kleuren zijn een kwestie van smaak: Vooral onder bewolkte luchten in het loofbos verliest de Held sneller kleur, maar staat hij iets dichter bij de werkelijkheid. De DJI toont de sterkere, zij het deels minimaal bovennatuurlijke kleuren. Professionals hoeven hier echter nauwelijks last van te hebben: beide camera’s ondersteunen zogenaamde LOG-profielen en kunnen in videobewerkingsprogramma’s worden aangepast aan hun eigen voorkeuren en kleurstijlen. Qua geluid liggen beide dicht bij elkaar, de DJI dempingft windgeruis maar een beetje sterker – betere resultaten zijn alleen mogelijk met externe microfoons.

Lees ook:   Goedkope e-hardtails 2023: Hercules Nos 1.1 review

Problematischer is de warmteontwikkeling van de testkandidaten: beide camera’s bevatten ongelooflijk veel technologie in een besloten ruimte, door de waterdichte behuizing kan de resulterende warmte nauwelijks ontsnappen. In het ergste geval, een 20° verwarmd en windstil werkstation, slaagde de Gopro erin om 35 minuten per keer te filmen met 4K/50 fps, de DJI vier minuten minder op identieke instellingen voordat hij de service moest verlaten vanwege oververhitting.

De apps in vergelijking: Gopro versus DJI

Duidelijk: Gopro Quik

Binnen de gratis “Quik” -app komt alles samen bij Gopro: hier kan de camera op afstand worden bediend via WLAN, zelfs livestreams of gewoon het bekijken van de exploits inclusief downloaden naar de smartphone zijn mogelijk. Helaas ontgrendelt Gopro alleen de coole, automatische bewerking van de beste clips in verschillende lay-outs en andere functies als een abonnement. Apropos: Het eerste jaar is inbegrepen bij de nieuwe aankoop, daarna kost het abonnement 50 euro per jaar, maar omvat tot 50 procent korting op aankopen in de winkel en onbeperkte cloudopslag voor video’s.

DJI biedt ook “Mimo”, een gratis app om te downloaden. Het scala aan functies is vergelijkbaar met Gopro: met de app wordt de cam op afstand bediend via WLAN en wordt een live beeld naar de smartphone gestuurd. Content kan worden bekeken en gedownload van de SD-kaart, korte compilaties met – in tegenstelling tot Gopro – gratis templates kunnen automatisch worden aangemaakt. In de test merkten we echter van tijd tot tijd vertaalfouten op en de app werkte niet altijd volledig soepel op onze testsmartphone (iOS).

GoPro Quik en DJI App in vergelijking: Action cams in de grote test

MOUNTAINBIKE Magazine

Super handig in het dagelijks leven: De apps van DJI en Gopro maken het leven van de action cam veel gemakkelijker.

Het alternatief: Insta360

Insta 360 One RS Actioncam Beoordeling

Insta 360 / MOUNTAINBIKE

Een alternatief voor Gopro en DJI: Insta360 One RS

Met de Insta360 One RS drijft een andere speler uit de Aziatische regio zijn weg naar de markt. In tegenstelling tot DJI en Gopro vertrouwt de One RS op een modulair concept: processor en scherm zijn samen ondergebracht in een “blok”, de lens is ernaast aangesloten, de batterij dient als basis en houdt het geheel bij elkaar.

Insta360 biedt drie modules: een standaardlens met een resolutie tot 6K, een dubbele lens voor 360° opnames en een module met Leica lens en grote 1″ sensor met een resolutie tot 5,4K, maar alleen met een maximum van 30 beelden per seconde. De Insta360 One RS is drie cams in één.

Maar als je dit wilt, moet je diep in je zak graven: terwijl de standaardversie een redelijke 320 euro kost, kost de grote set inclusief de twee andere modules maar liefst 891 euro (!). Geweldige app, maar geen voorscherm (hoofdscherm draaibaar).

Handige action cam accessoires: 3 mounts

Borstmontage

Zadelhouder van XON voor een action cam, bijvoorbeeld GoPro Hero

XON / MOUNTAINBIKE

Retrospectief: Het stijve zicht van het zadel naar achteren ziet er spannend uit, dankzij het horizonslot van moderne action cams kun je de beweging van de fiets perfect zien. Logo: Voor modderige ritten is dit bevestigingspunt niet het allerbeste. Zo is XON verkrijgbaar vanaf zo’n 12 euro. Vergelijkbare mounts zijn te vinden bij Amazon.

Barman: Stuurbevestiging voor je action cam van Puluz

Fabrikant

Barman: Of het nu op het stuur, het frame of de vork is – buisklemmen brengen variatie in de opnamen en laten wilde hoeken toe. Fabrikant Puluz biedt een variant met 360° draaibare kop voor 14 euro. Koop bij Amazon

GoPro Chest Mount met GoPro Hero 11 Zwart

GoPro / MOUNTAINBIKE

Met de “Chesty” film je frontaal over het stuur vanuit de first-person perspectief. Het resultaat is een zeer dynamische rij-impressie die de snelheid perfect weergeeft. De uitlijning (zie hieronder) is een beetje lastig. De markt zit vol alternatieven. Gopro Chesty, rond de 40 euro.

Nog meer spannende onderwerpen voor u:

Source link