Downhill wielen: De limited-edition Mavic Deemax DH wielset met retro-look

Een downhill wielset die eeuwig meegaat. De Mavic Deemax-wielen maakten in de jaren 90 al deel uit van het assortiment van de fabrikant. Ter gelegenheid van dit jubileum en als eerbetoon aan de talrijke overwinningen van renners, zoals Nico Vouilloz, De Heuvel van Sam of Greg Minnaar, die ook met deze wielen is begonnen, is er een gelimiteerde speciale editie in een nog feller geel.

De wielset valt optisch op. Het retro geel van de Mavic Deemax DH wielen springt meteen in het oog van de toeschouwer. Maar het is niet alleen vanwege zijn uiterlijk dat de wielset nu zijn opleving beleeft – Mavic wil er ook technisch veel mee bieden: er wordt gezegd dat het een van de meest robuuste wielsets is die ooit zijn geproduceerd voor hardcore zwaartekrachtgebruik.

Net als veel andere fabrikanten maakt Mavic nu gebruik van tubeless technologie, waardoor banden met minder druk kunnen worden gereden en daardoor meer grip bieden.

Een ander technisch detail van de Mavic Deemax DH wielen is het Instant Drive 360 systeem van de naven. De speciale Mavic vrijloop zorgt ervoor dat de kracht op de pedalen direct op de fiets wordt overgebracht. De fabrikant zegt dat dit gepatenteerde mechanisme zijn betrouwbaarheid al heeft bewezen op meer dan 100.000 geproduceerde fietsen – in de zwaarste competitie- en weersomstandigheden. De naven moeten ook “binnen enkele seconden, zonder gereedschap” kunnen worden onderhouden, aldus Mavic.

De lichtmetalen velgen hebben een inwendige breedte van 30 millimeter. Het driehoekige velgprofiel is ontworpen om schokken en stoten beter op te vangen. De voor- en achterwielen hebben 28 stalen spaken. De wielen zijn verkrijgbaar met verschillende asstandaarden: Front Boost (15/20×110), Rear Boost (12×148) of Rear Super Boost (12×157). De vrijloop is geschikt voor Shimano HG9, Sram XD of Micro Spline.

Lees ook:   Fietsen in de winter: Tourtips – meer plezier op winterpaden

De Mavic Deemax DH is verkrijgbaar in 27.5 en 29 inch. Tubeless ventielen en velglinten, evenals reservespaken en andere accessoires zijn inbegrepen. De wielset zou in totaal 2070 gram wegen (990 gram voor en 1090 gram achter) en kost 337 euro (voor) en 412 euro achter. De gele wielen zijn nu online verkrijgbaar bij mavic.com.