Cube Elite C:62 Rookie: Overtuigt de high-end kinderfiets in een praktijktest

Je hoeft geen club lycra te dragen om plezier te hebben met de fiets. Met de wendbare speedster zijn zelfs normale ritten leuk.Foto: Henri Lesewitz

Je hoeft geen club lycra te dragen om plezier te hebben met de fiets. Met de wendbare speedster zijn zelfs normale ritten leuk.

De Cube Elite C:62 Rookie in detail

  • Lijst: Carbon monocoque (Dropper Post klaar)
  • Vork: Manitou Markhor TS Lucht / 100 mm veerweg
  • Circuit: Sram NX Adelaar 1 x 12
  • Cassette: Sram Adelaar 10-50
  • Zwengel: Truvativ Stylo (170 mm)
  • Rem: Magura MT Dertig (160 mm/160 mm)
  • Waaiers: Newmen-Evolution X.A (Tubeless ready)
  • Band: Schwalbe Racing Ray 2.25 (vo.), Schwalbe Racing Ralph 2,25 (hi.)
  • Gewicht: 10,4 kg (zonder pedalen)
  • Prijs: 1799 Euro >> hier verkrijgbaar*

De vraag die als eerste opkomt: Heeft een kinderfiets zo’n uitgebreid vervaardigd high-end frame nodig? De dure C62-vezels worden meestal alleen gebruikt als het gaat om maximale optimalisatie. De lichtgewicht, zeer sterke vezels met een extra hoog koolstofgehalte van 62 procent (vandaar de naam) worden gebonden met een speciale hars (verrijkt met nanodeeltjes) om matten te vormen die naast hun lage gewicht bijzonder duurzaam en slagvast moeten zijn. In een uitgebreid proces worden ze verwerkt tot een monocoque sieraad. Om rimpels te voorkomen, worden de matten in een optimale positie gehouden met behulp van een vaste kern, die vervolgens na het bakken in een autoclaaf (een soort warmtekamer) wordt verwijderd. Zo’n inspanning zou je verwachten in de topsport, maar niet per se voor een kinderfiets. Maar het is logisch. Enerzijds omdat zo’n topframe alle tuningopties openlaat voor de volgende generatie raceliefhebbers. Aan de hand van het frame kan indien nodig een echt lichte racepijl worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met meer edele cranks. Aan de andere kant garandeert het lichtgewicht frame hoe dan ook een goed basisgewicht. Vanwege de harde prijs kan de Cube niet putten uit het volledige scala aan uitrusting, daarom zijn er enkele zware componenten op de fiets. Dankzij het lage framegewicht hebben ze echter niet zo’n invloed op de rijprestaties.

27,5 inch of 29 inch? Cube biedt de C:62 Rookie aan in twee framehoogtes en met verschillende wielen. Onze testfiets is de Twentyniner uitvoering in de grotere framehoogte S. Tijdens de shoot drong het speelinstinct door tot onze fotograaf. Hij zette de fiets in scène met LED-verlichting.Foto: Henri Lesewitz

27,5 inch of 29 inch? Cube biedt de C:62 Rookie aan in twee framehoogtes en met verschillende wielen. Onze testfiets is de Twentyniner uitvoering in de grotere framehoogte S. Tijdens de shoot drong het speelinstinct door tot onze fotograaf. Hij zette de fiets in scène met LED-verlichting.

27,5 inch of Twentyniner: Cube biedt de kinderfiets aan in twee wielmaten

Nog een spannende vraag: Welke versie van de elite kinderfiets is geschikt voor mijn kroost? Cube biedt de C:62 Rookie aan als versie met 27,5 wielen en als Twentyniner. Het XS-frame, dat overeenkomt met 13 inch, wordt geleverd met de kleinere wielen, de S-versie (15 inch), met 29-inch wielen. Size Split is de naam van het concept. Logisch, want ieder kind kan op een optimaal passende fiets rijden. Maar het vergt expertise en/of goed advies om echt de juiste maat te bestellen. Onze tester Tim is 11 jaar oud en 149 centimeter lang. Hij kon met XS en S mee. Maar omdat hij het vrij goed kan vinden met de Twentyniner, zouden we dit model aanraden bij het kopen. Ook al zou het kleine model misschien wat wendbaarder rijden.

Een kinderfiets met dure C:62 vezels? Dit is ongebruikelijk. Cube steekt dezelfde hoeveelheid moeite in het frame voor de Elite Rookie als voor de professionele modellen.Foto: Henri Lesewitz

Een kinderfiets met dure C:62 vezels? Dit is ongebruikelijk. Cube steekt dezelfde hoeveelheid moeite in het frame voor de Elite Rookie als voor de professionele modellen.

Typische monocoque: Het hele frame ziet eruit alsof het uit één stuk is gemaakt. De elegante samensmelting van de zitbuis, bovenbuis en liggende achtervork is bijzonder mooi.Foto: Henri Lesewitz

Typische monocoque: Het hele frame ziet eruit alsof het uit één stuk is gemaakt. De elegante samensmelting van de zitbuis, bovenbuis en liggende achtervork is bijzonder mooi.

Het frame van de Cube Elite C:62 Rookie: Uitzonderlijk stijlvol voor een kinderfiets

Ook het gedeelte waar de zitbuis, bovenbuis en liggende achtervork in elkaar overvloeien is elegant. De klemsleuf voor de paal zit aan de zijkant van de C:62 Rookie en niet aan de achterkant, zoals bij de meeste andere frames het geval is. Dit beschermt het klemgebied voor water- en vuilbombardementen. Een klein maar mooi detail dat duidelijk maakt hoe graag de Cube engineers er het maximale uit wilden halen.

De lijnen lopen naar binnen. Een tweede geleider, afgesloten met pluggen bij aflevering, zit aan de andere kant van de balhoofdbuis. Als een telescopische ondersteuning achteraf moet worden gemonteerd.Foto: Henri Lesewitz

De lijnen lopen naar binnen. Een tweede geleider, afgesloten met pluggen bij aflevering, zit aan de andere kant van de balhoofdbuis. Als een telescopische ondersteuning achteraf moet worden gemonteerd.

De remkabel en achterremleiding lopen in het frame. Dit ziet er chique uit en beschermt het frame tegen krassen door schurende kabels. Niets rammelt tijdens het rijden, wat niet altijd vanzelfsprekend is wanneer het intern wordt geïnstalleerd. Aan de andere kant van de balhoofdbuis zit nog een kabelgoot, die is afgesloten met een stekker. Het maakt het mogelijk om achteraf een intrekbare zadelpen in te bouwen.

Ondanks de hoge kostendruk bleef geen enkel belangrijk detail gespaard. Een folie beschermt de onderbuis tegen steenslag, wat niet standaard is op elke fiets in deze prijsklasse.Foto: Henri Lesewitz

Ondanks de hoge kostendruk bleef geen enkel belangrijk detail gespaard. Een folie beschermt de onderbuis tegen steenslag, wat niet standaard is op elke fiets in deze prijsklasse.

Interieur: Even the smallest details have been taken about about

Voorbeeldig: De onderbuis is bedekt met stootbeschermingsfolie. Dit is ook niet standaard op elke fiets. Zo’n folie is verplicht, want juist dit gebied wordt voortdurend gebombardeerd door opgezwollen stenen. De onderbuis zelf is van massieve afmetingen en hoekige vorm. De zitbuis ziet er bijna filigraan tegenaan aan.

De goedkope NX-versnellingspook houdt de prijs laag en is geen lichtgewicht, maar schakelt bijna net zo goed als de veel duurdere raceversies van Sram.Foto: Henri Lesewitz

De goedkope NX-versnellingspook houdt de prijs laag en is geen lichtgewicht, maar schakelt bijna net zo goed als de veel duurdere raceversies van Sram.

Het frame laat niets te wensen over. Het biedt het ultieme voor sportieve ambitieuze kinderen. Een blik op de apparatuur onthult echter het koorddansen dat de productmanagers moesten lopen om onder de magische grens van 1800 euro te blijven. De afwerking kon niet zo compromisloos zijn als de productie van het frame. Toch wist Cube een goed compromis te vinden met tact in de selectie van onderdelen, die geen Lei heeftbouwrecords, maar garandeert een goede werking. De NX-versnellingen van Sram zijn bijvoorbeeld eenvoudiger en zwaarder dan de eigen racevarianten, maar werken even goed. De 12-speed cassette (10-50) maakt soeverein klimmen in ieder geval mogelijk.

Goedkoop, maar functioneel: Je kunt geen typische carbon race cranks verwachten op een fiets voor minder dan 1800 euro. De Truvativ Stylo, gesmeed uit aluminium, doen echter hun werk.Foto: Henri Lesewitz

Goedkoop, maar functioneel: Je kunt geen typische carbon race cranks verwachten op een fiets voor minder dan 1800 euro. De Truvativ Stylo, gesmeed uit aluminium, doen echter hun werk.

De cranks zijn ook van een goedkoper ontwerp. Geen wonder, want lichtgewicht racecranks, die eigenlijk zo’n high-end frame waardig zouden zijn, zouden alleen al 400 euro of meer kosten. De Stylo uit het instapmodel van Sram’s eigen merk Truvativ zijn gesmeed uit aluminium en zijn geen lichtgewichten. Ze doen echter hun werk en zijn met een lengte van 170 millimeter ontworpen voor de ergonomie van kinderen.

Je hebt niet echt een kettinggeleider nodig voor cross country. De mogelijkheid van montage wordt echter gegeven dankzij de geïntegreerde houder.Foto: Henri Lesewitz

Je hebt niet echt een kettinggeleider nodig voor cross country. De mogelijkheid van montage wordt echter gegeven dankzij de geïntegreerde houder.

Het frame heeft ook een montagemogelijkheid voor een kettinggeleider. Dit kan logisch zijn als je ruwe afdalingen in de racemodus wilt opwarmen. Een sprong van de ketting is vrij onwaarschijnlijk met de Eagle drive, maar zelfs zonder gids.

Goede keuze: De Magura MT Thirty zijn licht en goedkoop dankzij hun kunststof constructie, maar vertragen toch goed. Boven: De hendels kunnen perfect worden aangepast aan de handen van kinderen.Foto: Henri Lesewitz

Goede keuze: De Magura MT Thirty zijn licht en goedkoop dankzij hun kunststof constructie, maar vertragen toch goed. Boven: De hendels kunnen perfect worden aangepast aan de handen van kinderen.

Deempt goed, ligt comfortabel in de hand en zit bomvrij op het stuur dankzij de schroefklem: De grip komt uit het eigen Cube-assortiment.Foto: Henri Lesewitz

Deempt goed, ligt comfortabel in de hand en zit bomvrij op het stuur dankzij de schroefklem: De grip komt uit het eigen Cube-assortiment.

Ook belangrijk voor een goede actie zijn de handgrepen. Deze mogen niet te dik, niet te dun, niet te zacht en niet te hard zijn. De in-house kubusgrepen zijn perfect. Ze stomen goed zonder sponsachtig te zijn. Het gegolfde oppervlak zorgt voor een goede grip. Bovendien zijn de handvatten stevig op het stuur geschroefd. Groot.

Niet licht, maar ideaal voor de jeugd qua vorm en grootte: Het zadel past bij de fiets en is goed gemaakt.Foto: Henri Lesewitz

Niet licht, maar ideaal voor de jeugd qua vorm en grootte: Het zadel past bij de fiets en is goed gemaakt.

Het is moeilijk om nuttige feedback te krijgen over het comfort van het zadel van kinderen. De ontwerper van dit zadel zou waarschijnlijk uren kunnen kletsen over de ergonomische eigenschappen. Over het taludgebied, dat wordt ontlast door het verlaagde middenweb. Over de vorm van de zadelneus, de dikte van de vulling, enzovoort. Onze 11-jarige tester gaf niet om dergelijke details. Althans, zo kan deze uitspraak worden gedaan: Het zadel is stevig gemaaktt en vrij kort. Gewoon typisch voor een kinderfiets.

De cockpit bestaat uit een relatief korte Newmen stuurpen en een bijpassende 680 flatbar. Het past bij het levendige karakter van de fiets.Foto: Henri Lesewitz

De cockpit bestaat uit een relatief korte Newmen stuurpen en een bijpassende 680 flatbar. Het past bij het levendige karakter van de fiets.

De stuurpen van Newmen is met 40 millimeter erg kort, wat in combinatie met de bovenbuis van normale lengte zorgt voor een sportieve maar comfortabele zithouding. Op steile beklimmingen is er voldoende druk op het voorwiel zodat de fiets niet naar achteren komt. Als de baan technisch wordt, heb je genoeg controle om behendig over de baan te cirkelen. De platte balk is 680 millimeter breed en typisch voor cross country.

De Manitou Markhor TS Air stelt de hoge verwachtingen van een racevork niet teleur.Foto: Henri Lesewitz

De Manitou Markhor TS Air stelt de hoge verwachtingen van een racevork niet teleur.

Een onderdeel dat een grote invloed heeft op de rijeigenschappen is de verende voorvork. De Manitou Markhor TS Air stelt de hoge verwachtingen van een racevork niet teleur. Het kan perfect worden afgestemd en spreekt gevoelig aan, zelfs voor lichte kinderen. De veerweg van 100 millimeter wordt goed gebruikt en de demping is top, zelfs in ruwe passages.

Niet standaard op een kinderfiets, maar praktisch: Cube voegt een stuurvergrendeling toe aan de Manitou-vork. Dit maakt het gemakkelijker om bergop te zwenken.Foto: Henri Lesewitz

Niet standaard op een kinderfiets, maar praktisch: Cube voegt een stuurvergrendeling toe aan de Manitou-vork. Dit maakt het gemakkelijker om bergop te zwenken.

Praktisch: De lockout voor de vork. De bovenste hendel vergrendelt de vork, de hoekige, witte hendel laat de veermodus van de vork weer los. Een stuurvergrendelingshendel is in deze prijsklasse geen vanzelfsprekendheid. Het is goed als hij op de fiets zit. Dit komt omdat het het rijden in het zadel en op asfalt aangenamer maakt.

De wielen zijn essentieel voor het rijkarakter van een fiets. Cube laat zich niet van de wijs brengen en rust de Elite Rookie en de Evolution X.A. set van Newmen uit.Foto: Henri Lesewitz

De wielen zijn essentieel voor het rijkarakter van een fiets. Cube laat zich niet van de wijs brengen en rust de Elite Rookie en de Evolution X.A. set van Newmen uit.

In tegenstelling tot de versnellingen, remmen en cranks gebruikt Cube echte premium onderdelen met de wielen, die geen twijfel laten bestaan over de race-ambities. Dit komt waarschijnlijk ook doordat Newmen onderdelen deel uitmaken van het in-house assortiment en dus niet duur bij een andere leverancier hoeven te worden ingekocht. De Evolution X.A. wegen een goede 1535 gram, zijn top bewerkt, hebben haakloze, 25 millimeter brede velgen (binnenbreedte) en zijn “tubeless ready” in de fiets.

Lees ook:   Canyon Lux Trail 2024: De nieuwe, snelle downcountry full suspension uit Koblenz
Nauwkeurig bewerkt, goed afgedicht: de Newmen-naven zijn ontworpen voor zwaar gebruik en hebben klassieke flenzen.Foto: Henri Lesewitz

Nauwkeurig bewerkt, goed afgedicht: de Newmen-naven zijn ontworpen voor zwaar gebruik en hebben klassieke flenzen.

De Newmen naven met goed afgedichte lagers combineren een lichtgewicht constructie en betrouwbaarheid. De voornaaf heeft de gebruikelijke boost-afmeting van 110 millimeter, de achternaaf is 148 millimeter breed. De wielen hebben elk 28 spaken aan de voor- en achterzijde.

Klaar voor het startsein: Cube heeft ook geen compromissen gesloten als het ging om banden. Het Schwalbe-duo van Racing Ray en Racing Ralph is de eerste keuze voor racers.Foto: Henri Lesewitz

Klaar voor het startsein: Cube heeft ook geen compromissen gesloten als het ging om banden. Het Schwalbe-duo van Racing Ray en Racing Ralph is de eerste keuze voor racers.

Ook de banden passen perfect op de fiets. Kubus spendiert de Elite C:62 Rookie, de raceklassieker van Schwalbe. Het profiel van de Racing Ray, dat op het voorwiel zit, is agressief ontworpen aan de zijkanten, voor goed bochtenwerk, maar ontworpen voor goed rolgedrag op de middenbalk. De Racing Ralph aan de achterzijde is ontworpen voor maximale acceleratie. Beide banden zijn te vinden in de 29×2.25 versie en met de snelle Addix compound op de Cube. Als je echt een oogje hebt op het circuit, moet je overstappen op tubeless. De kosten zijn beheersbaar en het heeft het grootste effect van alle tuningmaatregelen die mogelijk zijn op deze fiets.

De praktijktest: Zo presteert de Cube Elite C:62 Rookie op het parcours

Ontspannen vol gas: Tester Tim was blij met de scherpte van de Cube Elite C:62 Rookie. Normaal gesproken zijn bikeparks zijn favoriete territorium.Foto: Henri Lesewitz

Ontspannen vol gas: Tester Tim was blij met de scherpte van de Cube Elite C:62 Rookie. Normaal gesproken zijn bikeparks zijn favoriete territorium.

Tot zover de theorie. Maar hoe rijdt cube’s junior speedster? Eerste indruk van tester Tim. De fiets gaat op een levendige manier vooruit. Hoewel de fiets meer dan 10 kilo weegt, laat hij zich moeiteloos op snelheid brengen. Dit komt door de uitgebalanceerde geometrie met de zithoek die is ontworpen voor voortstuwing. De kicks worden effectief omgezet in voortstuwing. Eenmaal in beweging rollen de grote Twentyniner wielen zelfverzekerd over grind en wortels. Onze tester, die anders meer geïnteresseerd is in bikeparkbezoeken, geniet duidelijk van het rondcirkelen van het pad. Het zadel is lager dan het stuur. Toch raast Tim sportief over de pistes, beheerst hij zonder problemen korte steile stukken en racet hij met piepend plezier de afdalingen af.

De geometrie van de fiets is evenwichtig, leuk bergop en bergaf en veroorzaakt geen gespannen nekspieren, zelfs niet tijdens langere ritten.Foto: Henri Lesewitz

De geometrie van de fiets is evenwichtig, leuk bergop en bergaf en veroorzaakt geen gespannen nekspieren, zelfs niet tijdens langere ritten.

In de praktijkcontrole blijken de componenten consistent functioneel te zijn. De versnellingspook sorteert de versnellingen nauwkeurig zodra het commando daartoe via de versnellingspook wordt gegeven. Het kan zonder veel moeite worden ingedrukt. Zelfs steilere hellingen zijn geen hindernis met de 30:50 berggang en starten is mogelijk tijdens het zitten. De remhendels passen goed in de vingers en geven een veilig gevoel, terwijl de vertraging van de Maguras in alle situaties top is.

Onze conclusie over de Kubus Elite C:62 Rookie

De Cube Elite C:62 Rookie* is een kinderfiets die tot in het kleinste detail is doordacht en niet alleen leuk is voor jonge crosscountryrs. Het is geschikt voor veeleisende tochten, maar ook voor races of uitstapjes naar de steengroevevijver. Cube levert voor 1799 euro een goed afgerond concept voor de volgende generatie, maar dankzij tubeless ready wielen en kabelgoot voor telescopische ondersteuning laat het nog steeds opties voor fijnafstelling over. De Manitou vork reageert gevoelig op stoten en kan indien nodig geblokkeerd worden. De grootte opgesplitst in een versie met 27,5-inch wielen en een met 29-inch wielen is logisch, maar vereist een intensief onderzoek van de geometrietabel voor ouders die geïnteresseerd zijn in het kopen. Tip: Het is het beste om een proefrit voor het nageslacht te regelen als je niet zeker weet welke maat optimaal is.

De fiets accelereert echt goed en is echt leuk. De verende voorvork is lekker zacht en reageert zelfs op kleine wortels. Maar ik vind ook de hendel op het stuur geweldig, waarmee je de vering uit kunt zetten. Als hij niet schommelt, rijdt hij veel beter op brede paden die rechtdoor gaan. – Tim L. (11), testrijder

Tester Tim, die de Cube Elite C:62 Rookie zijn sporen gaf, was vooral enthousiast over de scherpte van de fiets en de zelfverzekerde rijervaring op wortelpaden.Foto: Henri Lesewitz

Tester Tim, die de Cube Elite C:62 Rookie zijn sporen gaf, was vooral enthousiast over de scherpte van de fiets en de zelfverzekerde rijervaring op wortelpaden.

Source link