Tips voor overwintering: Service en onderhoud van fietsen en e-bikes

Het breekt bijna het hart van een fietsliefhebber om in de winter dagenlang besneeuwde fietsen of elektrische fietsen te zien, blootgesteld aan het zout van de wegen, permanent geregend en verweerd, die helemaal niet worden verplaatst. En als je in het voorjaar bij de receptiebalies in de werkplaatsen staat, is de ene of de andere klant verbaasd dat je je fiets niet gewoon uit de winterslaap kunt halen met een doek, een druppel olie en een toverspreuk.

Een fiets, en vooral een e-bike, is een vervoermiddel, een technisch apparaat en, last but not least, een waardevol object, en het is de moeite waard om voor te zorgen, zowel financieel als op het gebied van veiligheid en rijplezier. En dit geldt in het bijzonder voor bescherming tegen kou, vocht, zout en een lange levensduur. Dit zijn de maatregelen die je zelf kunt nemen om je fiets winterklaar te maken Vergeleken met de voordelen en besparingen in het voorjaar, is het eenvoudig, goedkoop en duidelijk. Dus laten we beginnen!

Hoe maak je de fiets winterklaar?

Voor de winter moet je beslissen: moet de fiets geschikt worden gemaakt voor het vervolg van de rit in de winter, of wil ik het een paar weken zonder doen en hem in de mottenballen leggen? Meer dan de helft van de werkstappen is identiek. In principe gaat het om het reinigen van mechanische onderdelen en het aanbrengen van een beschermlaag, en in het geval van elektrische fietsen gaat het ook om het behoud van elektrische contacten en het sparen van batterijvermogen. Pas in een tweede stap gaat het om de juiste opslag van al deze componenten over een langere periode.

Aan het begin van alle conservering is er echter een grondige reiniging. De gemakkelijkste manier zou zijn om naar een zelfwascabine voor auto’s te rijden. Met een spuitlans spoel je niet alleen het grove vuil weg, maar kom je ook op plekken waar je met je hand of kwast nauwelijks bij kunt.

Maar let op: de straal is erg hard en geconcentreerd! Als het van korte afstand de opening in lagers raakt of, erger nog, de afdichtingen tussen de batterij en het frame, evenals andere elektronische onderdelen, kan daar water binnendringen. Het water verdringt smeermiddel in het lager, dat kan roesten en vervolgens ruw kan worden. En wat het binnendringen van water met de elektronica kan doen, spreekt voor zich.

Een betaalbare luxe zijn Mobiele reinigingsapparaten met oplaadbare batterij, die de fiets voorzichtig reinigen met lage waterdruk, of het nu in de verste hoek van de tuin is, de ingang van de garage. In de auto kunnen de compacte accumachines naar de rand van het bos worden gereden, waar ze de fiets kunnen afspuiten voordat ze worden geladen. Speciaal ontworpen voor het reinigen van wielen, de Hogedrukreiniger van wielenreinigingsexpert Muc-Off Met drie verschillende lansen voor hard vuil op het frame (eigenlijk voor motorfietsen), plat vuil op de band of aandrijflijn en één met zachte spuitnevel voor de gevoelige delen. Het hoogtepunt is echter het opzetstuk voor het inzepen.

Kant-en-klaar schuim: de speciale lans van de <a href="https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=14547&awinaffid=471469&clickref=B+Muc-Off+Pressure+Washer&ued=https%3A%2F%2Fwww.maciag-offroad.de%2Fmuc-off-hochdruckreiniger-bundle-mit-tasche-reinigungsmittel-sid133607" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Muc-Off Hogedrukreiniger</a>* transformeert de roze Nano-Tech reiniger efficiënt in effectief schuim, zodat het wiel winterklaar kan worden gemaakt.Foto: Muc-OffKant-en-klaar schuim: De speciale lans van de Muc-Off hogedrukreiniger* transformeert de roze Nano-Tech-reiniger efficiënt in effectief schuim, zodat het wiel winterklaar kan worden gemaakt.

Wettelijke reinigingskennisgeving

Het wassen van auto’s zonder olieafscheiders op privéterrein is verboden, maar dit geldt niet expliciet voor fietsen. In het belang van de bescherming van het milieu moeten olieverklevingen echter voor het douchen met een doek worden verwijderd! Als u alleen een borstel gebruikt in plaats van een hogedrukreiniger, kunt uND sponsreinigt, kan autoreiniger gebruiken voor alle framedelen. De aandrijving kan het beste worden aangepakt met een speciale kettingreiniger, die ook voor de hele fiets kan worden gebruikt als u “droog” moet reinigen. Borstel het losse vuil er gewoon van tevoren af. Vuil en oude olie zijn niet gevaarlijk: ze kunnen op lange termijn een maximum aan vlekken in de lak veroorzaken. Maar ze binden water, dat niet wegloopt, maar wordt vastgehouden. Dit bevordert corrosie en komt vooral veel voor bij bewegende delen zoals het distributielager, de rembussen of de naven.

Lees ook:   cube mountainbike kleding

Checklist voor het winterklaar maken van je fiets: conserveren en oliën

 • Aandrijving inclusief tandwiel en kettingbladen Dek af met een kettingolie die niet te vloeibaar is. Gebruik in geen geval plantaardige oliën zoals olijfolie, en zogenaamde droge smeermiddelen worden ook niet aanbevolen voor winterrust. Geef de voorkeur aan “natte glijmiddelen” -producten.
 • Mechanische kabels met precisiemechanica-olie. Om dit te doen, laat u de olie druppel voor druppel in alle treinomhulsels sijpelen. Bij twijfel moet de fiets/het stuur zo gedraaid worden dat de kabelafdekking grofweg naar boven wijst, het beste is om vloeistof langs de kabel te laten kruipen. Drie druppels per opening zijn voldoende.
 • Op alle bewegende delen Druppel twee of drie druppels fijnmechanische olie precies in het contactpunt en beweeg de onderdelen tegen elkaar, bijvoorbeeld op de remhendel of de lagers van de naven. Als hiervoor spray wordt gebruikt, dan heel specifiek met een doseerlans (buis op de sproeikop) – de spuitnevel op de remvlakken of schijven zou contraproductief zijn.
 • Lederen zadels en handvatten Bescherm tegen te veel water bij het wassen en behandel droog met veel leervet voordat u het opbergt. Kunststof en rubberen onderdelen kunnen worden gerepareerd met een Siliconen pen van autobehoeften, maar een donkere opslaglocatie is voldoende. Naar verluidt zou vaseline zelfs rubber moeten verversen, maar we raden het af.
 • Frame en lak kan worden geconserveerd met harde was, wat zelfs erg handig is voor stalen onderdelen. Vloeibare kitten zoals Ceramic Protection van Muc-Off zijn echter beter: ze zijn gemakkelijker aan te brengen en de afstotende werking tegen water en vuil houdt aan tot in de zomer.
 • Door de oliën en wassen Oppervlakken worden plakkerig, het stof hecht zich sneller en er vormt zich over een langere periode een soort schuurpasta, wat extra werk oplevert bij het “mottenballen” in het voorjaar. Dek daarom waardevolle fietsen af met een oud laken of zogenaamde fietsenstallingen; Dit zijn voorgevormde plastic hoezen voor 10 tot 20 euro >> bijv. hier beschikbaar.

Voorjaarsschoonmaak van de fiets – het is beter om het in de winter te doen

Dit geldt natuurlijk ook voor de ketting, tandwielen en achterderailleurs. Voor de eerste voorjaarsrit zou je de aandrijving waarschijnlijk toch schoonmaken en smeren – dus waarom niet nu, als je de fiets winterklaar maakt? De olielaag smeert in de zomer en beschermt in de winter. De aandrijving moet met een harde borstel worden ontdaan van grove verklevingen. Tip: sla ook van bovenaf met de borstel op de ketting, zodat vuil uit de ruimtes tussen de schakels wordt geduwd. Druppel vervolgens kettingreiniger op een doek en veeg de ketting meerdere keren met stevige druk schoon. Zeep en Co. zijn op dit punt nogal slecht, het moet in ieder geval zeer grondig worden afgespoeld: waar zeepresten zijn, plakt olie niet.

Er woedt een ware godsdienstoorlog rond kettingreinigingsmachines, smalle dozen waar de S-vormige ketting over borstels doorheen wordt gehaald. In de doos zit de reiniger. Veel monteurs zeggen dat schoonmaken te effectief is, het verwijdert ook de smeerfilm tussen de nokken van de ketting en het wordt dan op de lange termijn vast. Overigens verdampen de resten van de reiniger al na enkele minuten. Als je lederen onderdelen op je fiets hebt, moet je ze voor nat wassen in huishoudfolie wikkelen. Het reinigen van de banden lijkt misschien overbodig, maar het heeft als voordeel dat het gemakkelijker is om beschadigingen of tekenen van veroudering te zien. Eén keer per jaar is deze inspanning altijd de moeite waard, vooral voor bak- en stadsfietsen, zoals Steffen Jüngst uit Schwalbe bevestigt.

Lees ook:   Voorjaarsaanbiedingen: Zo maak je je mountainbike klaar voor de start van het seizoen

Een spuitconserveringsmiddel is niet absoluut noodzakelijk om het aluminium en carbon frame de fiets winterklaar te maken. De beschermlaag bedekt echter ook alle schroeven, lagers, enz., die in de winter kunnen corroderen.Foto: Muc-OffVoor het aluminium is een spuitconserveringsmiddel nodig- en carbon frames zijn niet absoluut noodzakelijk om de fiets winterklaar te maken. De beschermlaag bedekt echter ook alle schroeven, lagers, enz., die in de winter kunnen corroderen.

Controle en conservering

Overigens moeten remoppervlakken en banden worden vermeden bij het gebruik van conserveringsmiddelen. Remsporen of remschijven kunnen worden verwijderd met een beetje dunner of Remmenreiniger Kan na conservering zelfs op een doek worden ontvet, maar draag wel rubberen handschoenen. Als het gaat om de elektronische componenten van een elektrische fiets, is het belangrijk om water uit de buurt van de contacten te houden! Als er een ongeluk gebeurt, laat het dan aan de lucht drogen.

Spontane kortsluiting is niet te verwachten, aldus Marco Klimmt van het Battery Assembly Center (BMZ). Als er stroomproblemen zijn na het wassen en drogen, moeten volgens hem de open contacten worden gecontroleerd op corrosie – meestal herkenbaar als een groenachtige korst – en indien nodig worden schoongemaakt met een fijne staalborstel. Gebruik GEEN schroevendraaier of iets dergelijks om in de verzonken contacten van de batterij te krassen! Hier kan contactspray zoals die van WD-40 het water als “laatste redmiddel” verdringen en corrosie omkeren. Onze expert in een interview raadt het echter af.

Reiniging wordt gevolgd door conservering en, indien nodig, opslag. Hiervoor hebben we checklists opgesteld. De tijd die nodig is voor alle maatregelen, inclusief wassen, is maximaal 90 minuten. Gezien de moeite die de reis naar de werkplaats met zich meebrengt, de kosten van noodzakelijke nieuwe onderdelen en het lange wachten op de fiets in het voorjaar, is dit een goed bestede tijd.

>> Als je je fiets in de winter wilt gebruiken, volgen hier vijf tips voor fietsen in het koude seizoen.

>> Welke positieve effecten fietsen in de winter heeft op je lichaam lees je hier.

>> tips over hoe u uw fiets kunt voorbereiden als u hem in de winter gebruikt.

De MYBIKE reinigingsbox om de fiets winterklaar te maken

De MYBIKE-reinigingsbox om je fiets winterklaar te maken: Zoveel producten heb je thuis zeker niet nodig – alles wat je nodig hebt is een basisreiniger (ook die van een auto), een vloeibare kettingreiniger en een kettingolie.Foto: Horst FadelDe MYBIKE-reinigingsbox om je fiets winterklaar te maken: Zoveel producten heb je thuis zeker niet nodig – alles wat je nodig hebt is een basisreiniger (ook die van een auto), een vloeibare kettingreiniger en een kettingolie.

Hier zijn onze producttips (foto’s van links): Muc-Off X-3 Vuile Kettingmachine voor mechanische kettingreiniging, Hogedrukreiniger incl. vier opzetstukken, WD-40 Milde Velgenreiniger zonder drijfgas en bijbehorende kettingreinigerspray, Muc-Off HC B-1 Corrosie Bescherming zowel voor het spuiten als voor de romigere Hydro-Dynamische Kettingoliedat Kettingolie Spray van WD-40 (als tip voor reeds gecorrodeerde kettingen), Gele Kettingreiniger van Muc-Off met pompverstuiver en evenals Muc-Off Biker Reiniger, waarvan de schroefdraad in de schuimlans van de hogedrukreiniger past.

Checklist: Hoe en waar in de mottenballen te leggen? Zo overwintert de fiets op een soortspecifieke manier

Nadat je je fiets winterklaar hebt gemaakt, is stalling de volgende belangrijke stap. Hier leest u hoe u de fiets op de juiste manier in de mottenballen kunt leggen, zodat u hem in slechts een paar stappen weer kunt activeren, net op tijd voor de eerste zonnige dagen:

 • Verlaag de luchtdruk in de banden, zware wielen of zeer dunne banden tot ongeveer 2 bar, alle andere tot iets minder dan 1 bar. Dit beschermt het karkas van de band.
 • Idealiter zou het wiel hangend moeten worden opgeborgen, anders draai je de wielen om de paar weken 90 graden, zodat de band niet overal op dezelfde plaats blijft en niet “plat” wordt.
 • Houd bij hydraulische remmen met elastiekjes de remhendels naar het stuur getrokken, dit scheelt meestal het ontluchten van het remsysteem in het voorjaar.
 • Bewaren op een donkere, milde en droge plaats, rubberen en plastic onderdelen houden niet van direct zonlicht of temperaturen ver weg van kamertemperatuur. Metaal corrodeert sneller in vochtige lucht. Dat zou onnodige vergrijzing betekenen.
 • Voor degenen die “slechts” gebruik kunnen maken van niet-geïsoleerde kelders of garages: gewikkeld in huishoudfolie kan een fiets de winter overleven als in een tijdvacuüm. Let op: Het moet vooraf absoluut droog zijn!
 • Pedeleccomputer en accu in deIn het geval van de S&P Tussen nul en 20 graden is het beste voor de batterijcapaciteit, je denkt aan regelmatig opladen, en in het zeldzame geval van een batterijbrand merk je het in ieder geval eerder.
 • Vooral in kelders en garages, dek de open contacten af; Het is het beste om de openingen stevig in te pakken met vershoudfolie of, in het geval van in het frame geïntegreerde batterijen, de sluitklep weer volledig te sluiten.
 • Volgens batterij-expert BMZ moet de lading van de batterij tijdens opslag 30 tot 50 procent zijn, diepe ontladingen onder de “leeg”-indicator zullen tot schade leiden. Moderne lithium-ionbatterijen zouden echter slechts twee procent per maand moeten verliezen als ze niet worden gebruikt. Laat de oplader niet (permanent) in het stopcontact zitten!
 • Laad bij voorkeur op bij 20 °C (volgens BMZ), gebruik de accu altijd voordat u in de winter gaat rijden en houd rekening met een tijdelijk capaciteitsverlies tot 40 procent bij temperaturen onder 0 °C. Officieel mogen pedelec-accu’s onder –10 °C niet worden gebruikt.
Lees ook:   Fietstochten Havelland: geschiedenis en natuur - 400 kilometer door Brandenburg

Interview met productmanager Adrian Stanciu van Brose

Adrian Stanciu, Product Manager bij BroseFoto: Adrian StanciuAdrian Stanciu, Product Manager bij Brose

MYBIKE in een interview met productmanager Adrian Stanciu van Brose over de juiste omgang met de motorcomponenten van een elektrische fiets in de winter.

MYBIKE: Rijden of opbergen – wat is beter voor e-bikesystemen?

Adrian Stanciu: Er is geen goed of fout. Bij het stallen is de fiets beschermd tegen weersomstandigheden zoals kou, nat, vorst en zout. Dit verlengt de levensduur, met name van de accu. De componenten zijn echter niet ontworpen voor opslag, maar voor gebruik het hele jaar door. Correct gebruik en goede zorg zijn beter dan onregelmatig gebruik en onjuiste reiniging.

Hoe moet de elektrische fiets op de juiste manier worden opgeborgen?

De fiets moet droog zijn en niet te koud of te warm. Batterijen voelen het prettigst aan rond de tien graden Celsius, dus de temperatuur moet tussen nul en 20 graden liggen. Onder min tien en boven de 40 graden wordt het kritiek, omdat de batterij dan veel sneller veroudert. Onder de juiste omstandigheden kan het echter goed worden opgeslagen in zijn geïnstalleerde staat.

Moet ik de elektrische contacten op de accu onderhouden?

De afdichtingen zijn zo ontworpen dat de contacten geen extra bescherming nodig hebben. Het regelmatig verwijderen van sneeuw of strooizout van de behuizing of het deksel kan nuttig zijn, maar middelen zoals contactsprays worden niet aanbevolen. Je weet nooit welke stoffen erin zitten en hoe ze chemisch reageren met de afdichtingen.

Hoe bescherm je de schijf en accu tijdens koude, natte periodes?

Door goed te wassen. De motor moet na het rijden worden gereinigd met strooizout en vervolgens worden drooggewreven om corrosie te voorkomen. Reinig anders alleen als dat nodig is – te vaak wassen kan het vuil onder de afdichtingen duwen. Gebruik een waterstraal met lage druk, houd deze zo kort mogelijk vast (vooral bij verbindingen tussen componenten, noot van de redactie) en kom niet te dichtbij – vooral in de buurt van de trapas en elektrische contacten. De batterij mag tijdens het reinigen niet worden verwijderd. De afdichtingen beschermen de contacten tegen water en er kunnen onbedoelde vervuiling en corrosie optreden wanneer de batterij wordt verwijderd.

Moet u de motor en accu isoleren tijdens het rijden in de winter?

De motor is meestal omsloten van het frame met plastic afdekkingen en de behuizing dient ook als koeloppervlak. Daarom mag de motor niet extra geïsoleerd zijn. In het geval van de batterij daarentegen handhaaft de afscherming tegen koude temperaturen de maximale capaciteit en bevordert het de duurzaamheid. Er zijn thermische beschermhoezen die aan de buitenkant van het frame worden bevestigd. Maar wees voorzichtig: vergeet niet de isolatie in de zomer te verwijderen, anders kan de batterij oververhit raken.

Net als bij de auto-accu is de stroomvoorziening bij zeer koud weer het knelpunt dat de rijeigenschappen van de elektrische fiets het meest negatief zal beïnvloeden.Foto: BroseNet als bij de auto-accu is de stroomvoorziening bij zeer koud weer het knelpunt dat de rijeigenschappen van de elektrische fiets het meest negatief zal beïnvloeden.