Ambit Components: Fietsonderdelen voor Gravity gemaakt in Oberammergau

Bikepark, dirt biken, high-speed, jumping, bermen – wat zorgt voor veel adrenaline en rijplezier tijdens het fietsen is pure stress voor de onderdelen. Het nog jonge merk Ambit uit Oberammergau heeft zich juist aan deze vorm van fietsen toegelegd. Het doel: betrouwbare, doordachte en stijlvolle componenten produceren voor precies dit doel. Het merk, dat deel uitmaakt van het Sport Import-consortium, lanceert een stuurpen en een set platte pedalen uit een regionaal geproduceerde limited edition.

Laten we beginnen met twee onderdelen uit de Limited Edition-serie van Ambit. Deze componenten worden bijna uitsluitend in Duitsland en zo regionaal mogelijk geproduceerd. Ze bieden ook extra functies. Later zal Ambit ook eenvoudigere componenten aanbieden met minder functies, die dan goedkoper in het Verre Oosten zullen worden geproduceerd. De kwaliteitsnormen moeten echter vergelijkbaar blijven. Naast pedalen en stuurpennen plant Ambit kettinggeleiders, velgen en sturen. Naar verwachting komen de eerste producten in 2024 op de markt.

De ster van Ambit’s line-up tot nu toe is het platte pedaal Haxn Hoita (Beiers voor “voethouder”). Het pedaal, dat voor honderd procent in Beieren wordt geproduceerd en bijna volledig in de directe omgeving van de vestiging van het bedrijf in Oberammergau, is bedoeld om vooral fans met grote luchtniveaus aan te spreken. Hiervoor heeft het bedrijf uit Ammergau een rotatierem geïnstalleerd. Het kan worden gebruikt om aan te passen hoe hard of gemakkelijk het pedaal kan worden gedraaid. Op deze manier moet het pedaal in de juiste positie blijven, zelfs als de voet het platform verlaat tijdens een sprong of truc.

Lees ook:   Rijderswissel: Alle transfers van de beste MTB-professionals voor het seizoen 2023

Verder is het aluminium pedaal, dat 414 gram weegt (in maat M, EMTB-meting), geoptimaliseerd voor duurzaamheid. De as kan worden verwijderd voor extra gebruiksvriendelijk onderhoud na het losdraaien van drie borgschroeven voor service. Een extra afdichting is bedoeld om voortijdige slijtage te voorkomen. Naast de Ambit-pennen met Torx-kop kunnen ook klassieke stelschroeven worden gebruikt. De basis helt één graad naar buiten. Dit zou de krachtoverbrenging moeten verbeteren en voortijdige vermoeidheid moeten voorkomen. Deze techniek, waarbij de voet iets naar buiten moet kantelen, is al bekend van verschillende ergonomische inlegzolen. De lokale productie is chique, maar de prijs van 229 euro is navenant ambitieus.

Naast de pedalen is er ook een stuurpen, die ook uit de Limited-serie komt. De Lenka Hoita wordt ook in Duitsland gemaakt en is ook goedgekeurd voor downhill-gebruik in overeenstemming met de zwaartekrachtclaim van het merk. Voorlopig zijn er twee korte lengtes, de stuurpen is alleen compatibel met het dikkere stuur met een diameter van 35 millimeter.