Deuter Cabezon: Nieuwe set bikepacking tassen op de proef gesteld in een zware praktijktest

De Cabezon bikepacking bag serie van deuter is speciaal ontwikkeld voor veeleisende globetrotters die waarde hechten aan doordachte en lichtgewicht bikepacking producten.

Het duurzame materiaal, de getapete naden en de met TPU gecoate ritsen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de inhoud van de waterdichte fietstassen wordt beschermd tegen vocht. Daarnaast zorgen reflecterende details voor een betere zichtbaarheid.

De individuele deuter bikepacking bags in de test:

Deuter Cabezon SB 16 Zadeltas

De Cabezon SB 16 – Zadeltas met een inhoud van 16 liter is speciaal ontwikkeld voor bikepacking tours. Door de tweedelige constructie kan de tas snel en eenvoudig worden geladen en gelost zonder dat de riemen moeizaam om de zadelrails hoeven te worden geregen. In feite hoeft dit slechts één keer te worden gedaan aan het begin van elke tour. Daarna blijft de houder van de tas (holster) op de fiets zitten terwijl de drybag wordt verwijderd.

Deuter vertrouwt op tweedelige constructie

De droge zak wordt afgesloten met een rolsluiting, terwijl de uiteinden aan de holster zijn bevestigd om de drybag stevig vast te houden. Zoals bij alle zadeltassen moet de inhoud van de deuter Cabezon SB 16 Drybag worden samengedrukt, omdat dit voor de nodige grip zorgt. De fabrikant heeft de drybag daarom voorzien van een compressieventiel. Daarnaast zijn er materiaallussen en een elastische band aan de bovenkant van de holster.

 • Gewicht: 580 gram
 • Volume: 16 liter(s)
 • Statistieken: 20 / 55 / 23 (H / W / D)
 • Prijs: 130 euro >> bij Amazone of Roos verkrijgbaar

In de praktijk: de deuter zadeltas

De eerste keer dat ik de montage probeerde te doen, stond ik op het punt om het op te geven en over te schakelen naar een van mijn beproefde tassen. Het was al laat en de volgende ochtend zou ik vertrekken voor een nachtelijke tour. Na diep adem te hebben gehaald, besloot ik opnieuw te beginnen. Wat was het probleem? Het probleem met de zadeltas was dat de klittenbandband op de houder, die om de zadelpen is geplaatst, veel te kort leek. De oplossing was om er hard aan te trekken, zodat de zadelpen in de juiste openingen van de tas glijdt en deze goed omsluit. Daardoor werd het klittenband ineens lang genoeg. Daarnaast zit de tas nu heel strak en wiebelt nauwelijks.

Lees ook:   Fietshelmen in de crashtest: 19 helmen voor trail en tour in vergelijking

Trek je hard, dan is het klittenband lang genoegFoto: Sandra SchuberthTrek je hard, dan is het klittenband lang genoeg

Behoorlijk groot

Als motorrijders minder bagage mee willen nemen, is de deuter zadeltas misschien te groot. Om stevig aan de holster te worden bevestigd, moet deze behoorlijk vol worden ingepakt. Maar als dat klaar is, werkt het goed. De lange riemuiteinden kunnen worden opgerold om alles er netjes uit te laten zien en niets te hebben om rond te hangen.

Samenvatting: Na wat initiële problemen kwamen we erachter dat de tas goed ontworpen is. Het blijft stevig aan de fiets bevestigd en de droge tas blijft in de houder zolang deze stevig genoeg wordt vastgepakt en bevestigd. Een nadeel is dat je in de zomer met minimalistische bagage de grenzen van de tas kunt bereiken. Alleen een verandering van kleding voor de avond en een tweede outfit voor fietsen is misschien niet genoeg. De tas is echter zeer geschikt voor kamperen en ontspannen bikepacking-tochten.

Deuter Cabezon FB 4 Frame Tas

De deuter Cabezon FB 4 is een waterdichte frametas die is gemaakt van stevig materiaal en heeft reflecterende elementen, materiaallussen en een grote ritssluiting naar het ruime hoofdvak. De vier dubbele klittenbandbanden maken een veilige bevestiging aan verschillende frame- en buisdiameters mogelijk en zijn ook geschikt voor carbon fietsen. Daarnaast is de tas erg licht.

 • Gewicht: 145 gram
 • Volume: 4 liter(s)
 • Statistieken: 15 / 8 / 40 (H / B / D)
 • Prijs: 80 euro >> bij Bergliefhebbers of Roos verkrijgbaar

In de praktijk: de deuterframeszak

Cabezon FB 4 Frame TasFoto: Sandra SchuberthCabezon FB 4 Frame Tas

De frametas Deuter Cabezon FB 4 is bevestigd met vier klittenbandsluitingen in de driehoek van het frame. De positie van de klittenbandbanden kan worden aangepast aan uw behoeften. Met het kleine frame van de testfiets in combinatie met de dunne stalen buizen waren de klittenbandsluitingen voor de onderbuis en de zitbuis te lang. Voor grotere frames moeten de klittenbandbanden langere afstanden afleggen, vergelijkbaar met carbon frames. In dit geval past de lengte van de riemen. Door de naad die om de bandjes loopt, is het niet mogelijk om ze in te korten. Zelfs zonder de naad zou het niet mogelijk zijn om de riem in te korten, omdat dit de grip van het klittenband zou beïnvloeden.

Een goede verpakking is belangrijk

De tas heeft een atypische framevorm, omdat deze aan de voor- en achterkant rond is. Hierdoor blijft de potentiële ruimte in de kaderdriehoek onbenut. Het materiaal van de zak beschermt de inhoud tegen stof en water, maar is niet bijzonder maatvast. Bij het inpakken moet ervoor worden gezorgd dat de zak niet te breed wordt gemaakt om te voorkomen dat de knieën worden gestoten. Onze tester meldt dat ze tijdens een tweedaagse testtour de binnenkant van haar dijen nauwelijks tegen de tas stootte – in tegenstelling tot andere tassen.

Lees ook:   Nieuws uit de fietsindustrie: Fahrrad.de failliet - andere online retailers wankelen

De rits van de tas kan ook tijdens het rijden worden bediend, bijvoorbeeld om een snack tevoorschijn te halen. Het is echter alleen toegankelijk vanaf de rechterkant. Maar we misten de ontbrekende rits aan de linkerkant niet.

Samenvatting: Hoewel niet perfect, is de deuter Cabezon FB 4 frametas een praktische en betaalbare optie voor fietsers die meer opbergruimte nodig hebben.

Deuter Cabezon HB 14 Stuurtas

Lichtgewicht tweedelige tas voor het stuur (HB = Handlebar Bag), bestaande uit een lichtgewicht, waterdichte rugzak met roll-top aan beide zijden en een duurzaam materiaal voor de stuurtas. De stuurtas heeft een elastische trekkracht en lussen aan de bovenkant, waardoor snel laden en lossen mogelijk is tijdens spontane stops. De tashouders kunnen op de fiets worden achtergelaten terwijl de droge tas wordt meegenomen. De stevige bandbanden kunnen worden aangepast aan verschillende buisdiameters dankzij klittenbandsluitingen en afstandhouders en zijn ook geschikt voor carbon fietsen.

Ook de stuurtas van deuter heeft een tweedelige structuur
 • Gewicht: 600 gram
 • Volume: 14 liter(s)
 • Statistieken: 20 / 45 / 23 (H / W / D)
 • Prijs: 100 euro >> bij Amazone of Roos verkrijgbaar

In de praktijk: de deuter stuurtas

De eerste gedachte: Waarom is deze drybag zo groot? Ik hoop dat het op mijn fietsje past en niet aan de band sleept… Gelukkig zou er maar één tent in moeten passen, anders was het inpakken ingewikkeld geweest. Je moet oppassen dat je de pakzak niet helemaal vult, anders rust hij echt op de voorband op kleine wieltjes (maat S in de test). De kleine tent was echter de perfecte maat.

Nu moest de holster aan het stuur bevestigd worden: Twee klittenbandbanden om het stuur… En nu? De gebruikelijke klittenbandband en afstandhouder voor de balhoofdbuis ontbraken. Een blik op de verpakking leerde ons dat de lange riem, die nog niet eerder was gebruikt, over het stuur moest worden geplaatst – onder de stuurpen en terug over het stuur. Ah! Nu hadden we begrepen hoe het vastzit. Helaas neemt deze riem wat ruimte in beslag op het stuur.

Lees ook:   10 fietshandschoenen voor de winter: de 45Nrth Nokken in review

Zit, wiebelt (niet) en heeft lucht

Maar als de riem strak genoeg wordt aangespannen, stabiliseert deze op betrouwbare wijze de stuurtas. Hierdoor is er geen wiebelen en is de afstand tot de balhoofdbuis voldoende groot. We vonden dit ontwerp leuk omdat het niet nodig is om een riem rond de balhoofdbuis te plaatsen die de lak bij elke stuurbeweging kan beschadigen.

Voor de test waren we bang dat de Cabezon dry bag uit de holster zou glijden, omdat we al dergelijke ervaringen hadden gehad. We waren sceptisch toen we aan de tour begonnen. Maar zie, er gebeurde niets. De holster is aan de binnenkant gemaakt van een antislipmateriaal dat levert wat het belooft.

Net als de zadeltas heeft de stuurtas weinig bagage nodig. Minder dan de tent mochten we niet doen afhalen. De bandjes die de holster om de droge zak sluiten, zouden anders hun grenzen hebben bereikt.

Samenvatting: Deze stuurtas van deuter is ook zeer geschikt voor relaxte bikepacking tochten. Het is misschien niet het lichtste model op de markt, maar na aanvankelijke problemen was het comfortabel om te gebruiken.

Testconclusie: deuter Cabezon bikepacking tassen

De drie bikepacking tassen van de Cabezon serie van deuter brachten ons tijdens de eerste test een beetje in de war. Na het bekijken van de montageafbeeldingen op de verpakking en het opnieuw proberen, ontdekten we echter dat ze goed doordacht zijn. Deuter pakt een aantal details op een nieuwe manier, zoals de bevestiging van de stuurtas. Deze beschermt de balhoofdbuis, maar verliest ruimte op het stuur. Om de zadeltas goed te bevestigen doe je het klittenband om de zadelpen en trek je er hard aan zodat de tas zich aanpast aan de steun en de klittenbandsluiting zijn bestemming bereikt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid bagage niet te klein is, anders wordt de tas niet goed in de holster bevestigd. De frametas zou iets stijver kunnen zijn om ervoor te zorgen dat deze niet rommelig wordt. Op onze kleine testfiets in maat S konden we zonder problemen de zadeltas en de stuurrol monteren. Met de frametas moesten we echter compromissen sluiten als het ging om het transporteren van water. Dit is waar een hydratatiepakket kan helpen.

Opwinding: Helaas biedt deuter geen top tube tas aan in haar bikepacking assortiment. Zo’n tas zou de set goed hebben afgerond.

Afhankelijk van de hoeveelheid bagage passen de tassen ook op kleine wielen.Foto: Sandra SchuberthAfhankelijk van de hoeveelheid bagage passen de tassen ook op kleine wielen.

Plus: veel opbergruimte; Tweedelige constructie voor zadel en stuurtas

Minpunten: Ernstig; De vorm van de frametas is niet optimaal en betekent dat waardevolle opbergruimte in de framedriehoek niet kan worden gebruikt.

 • Gewicht van de tasset: 1325 gram
 • Prijs van de complete set: 310 euro