Test Race Pedalen 2023: 7 lichtgewicht clickies voor toerrijders en racers

We hebben deze 7 lichtgewicht clipless pedalen getest:

 1. Crankbrothers Eggbeater 3

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Voeten, handen, billen – dat zijn de drie contactpunten tussen rijder en fietser. Terwijl handvatten en zadels vrij losse contactoppervlakken zijn, laten clipless pedalen mens en machine letterlijk met elkaar versmelten. In combinatie met een stijve

Op deze manier wordt de kracht van de benen zo efficiënt mogelijk in de cranks gevoerd.

Daarom zweren niet alleen racers, maar ook toerfietsers bij deze combinatie. Het bereik van pedalen is groot. Maar het basisprincipe is altijd hetzelfde: de schoenplaat klikt op zijn plaats en wordt weer losgelaten door een korte, gekartelde draai van de voet. In de details verschillen de modellen echter enorm.

Of het nu gaat om klemklemmen of een klassiek SPD-systeem, titanium of stalen as, kunststof of aluminium behuizing, dit is niet in de laatste plaats een kwestie van persoonlijke smaak. We hebben zeven van de bijzonder lichte pedalen op de markt getest in het laboratorium en in de praktijk, maar gezien de verschillende persoonlijke voorkeuren geven we geen evaluatiecijfers.

Crankbrothers Eggbeater 3

In- en uitstappen werken prima en van alle vier de kanten. De hardheid staat vast. De ontgrendelingshoek kan worden gewijzigd van 15 naar 20 graden door de schoenplaatjes van links naar rechts te verwisselen. De brede instelling vereist echter extreme voetrotatie bij het loslaten van de sluiter.

 • Prijs: 149 Euro
 • Gewicht: 280 g + schoenplaatjes 35 g
 • Afgiftehardheid¹: 5 Nm
Crankbrothers Eggbeater 3Foto: Crankbrothers

Crankbrothers Eggbeater 3

Ritchey WCS XC

Als je geblinddoekt zou moeten voelen wat het Ritchey-pedaal is en wat het Shimano-pedaal, zou je alleen maar kunnen raden. De Ritchey clickies lijken erg op de Shimano klassiekers. Maar dit is geen tekortkoming, maar integendeel: de WCS zijn net zo geavanceerd en robuust als de legendarische XTR-modellen. Stalen as, aluminium carrosserie, duurzame, top-afgedichte lagers, groot instelbereik. Boven!

 • Prijs: 139 Euro
 • Gewicht: 309 g + schoenplaatjes 50 g
 • Releasehardheid¹: 5 tot 18 Nm
Ritchey WCS XCFoto: Ritchey

Ritchey WCS XC

Tijd ATAC XC8

Ondanks hun verschillende uiterlijk hebben de ATAC van de Franse pedaalfabrikant veel gemeen met de Eggbeaters. Ze hebben zich al vele jaren bewezen in races, maar hebben nog steeds een exotische status. Het klemmechanisme werkt op dezelfde manier als dat van de Amerikaanse klassiekers, maar heeft een instelbare loshardheid. Dat is praktisch.

 • Prijs: 169 Euro
 • Gewicht: 292 g + schoenplaatjes 43 g
 • Releasehardheid¹: 5 tot 10 Nm
Tijd ATAC XC8Foto: Time

Tijd ATAC XC8

Hoop Unie RC

De Engelse onderdelenfabrikant Hope staat bekend om prachtig gestileerde high-end onderdelen. Ook de racepedalen onderstrepen de premiumclaim. De Union RC, die op het eerste gezicht een beetje omvangrijk lijken, zijn met veel aandacht voor detail bewerkt. De carrosserie is gemaakt van CNC-gefreesd aluminium, de assen zijn gemaakt van titanium.

Het paar wordt geleverd met twee versies van de in-house schoenplaatjes, die verschillende ontgrendelingshoeken hebben. De schoenplaatjes zijn vrij volumineus en vullen het montagegebied van de zool behoorlijk op, dat sneller kan verstoppen in modder. Het klikmechanisme werkt uitstekend. Helder, precies, Shimano-achtig.

 • Prijs: 185 Euro
 • Gewicht: 322 g + schoenplaatjes 57 g
 • Releasehardheid¹: 6 tot 10 Nm
Hoop Unie RCFoto: Hope

Hoop Unie RC

HT Componenten Leopard-M2

De pedalen van de Taiwanezen zijn bekender bij insiders, maar rijders als Nino Schurter, Kate Courtney en Aaron Gwin hebben ze al aan de wereld voorgesteld.bekersuccessen. De afwerking is op zijn best. De pedaallichamen zijn gemaakt van gefreesd aluminium, de assen zijn gemaakt van staal.

Het klemmen met het klikmechanisme aan de voorkant is enigszins eigenaardig, wat een korte periode van wennen vereist bij het instappen. In- en uitklikken werkt echter perfect. HT biedt vier schoenplaatvarianten voor het aanpassen van de zijdelingse speling. De pedalen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.

 • Prijs: 130 Euro
 • Gewicht: 307 g + schoenplaatjes 63 g
 • Releasehardheid¹: 7 tot 10 Nm
HT Componenten Leopard-M2Foto: HT Components

HT Componenten Leopard-M2

Xpedo M-Force 8 Titaan

 • Prijs: 299 Euro
 • Gewicht: 216 g + schoenplaatjes 62 g
 • Releasehardheid¹: 5 tot 15 Nm
Xpedo M-Force 8 TitaanFoto: Xpedo

Xpedo M-Force 8 Titaan

Shimano XTR PD-M9100

Met de tekst naar de

Eigenlijk is het meeste al gezegd over de Shimano clickies. Want, zoals geschreven, dit zijn, bijna technische tweelingen. Maar alleen bijna.

De behuizing van de huidige XTR is ontworpen door afgeronde oppervlakken op een zodanige manier dat het vuil zo min mogelijk hechting wordt geboden. In- en uitklikken is een genot. Top: Optioneel zijn er ook drie millimeter kortere assen om de Q-factor te compenseren (via boost cranks).

 • Prijs: 175 Euro
 • Gewicht: 310 g + schoenplaatjes 50 g
 • Releasehardheid¹: 6 tot 13 Nm
Shimano XTR PD-M9100Foto: Shimano

Shimano XTR PD-M9100

* We hebben de afgiftehardheid gemeten in het laboratorium met de zwakste en hardste veerspanning.

>> Lees hier alle artikelen over MTB pedalen <<