BIKE Transalp 2023: Etappe 4 van de Juiläumsroute volgt

Door het Nationaal Park Stelvio en naadloos door naar het Natuurpark Adamello: Ook de vierde etappe van de BIKE Transalp 2023 met honderd kilometer blijft landschappelijk spannend. Er is echter ook veel om in je benen te bijten op de route tussen Bormio en Malè in Val di Sole.

Meteen aan het begin klimt de koninginnenrit van de 25e BIKE Transalp 1600 meter hoogte, bijna in één keer door Valfurva en naar de Gaviapas. Aan het einde op asfaltlussen, die op sommige plaatsen pijn doen, maar met veel uitzicht op de omliggende Ortler-toppen ook goed vermaakt. Op 2621 meter wordt de Gavia-top en tegelijkertijd het hoogste punt van de Jubeljaar Transalp bereikt.

Na de apex op de Gavia is het weer naar beneden: Ponte di Legno di PellizzanoFoto: Robert Niedring

Na de apex op de Gavia is het weer naar beneden: Ponte di Legno di Pellizzano

Nu is het bergafwaarts aan de steile zuidkant richting Ponte di Legno. Eerst over asfalt, dan takt de Gallo Trail af naar Lago Nero aan de rechterkant. Rijtechniekspecialisten zullen dit natuurlijke bergpad vieren met zijn sportieve helling en al zijn belangrijke punten. Anderen zullen op zijn totale diepte van 700 meter door de Valle delle Messi moeten duwen.

Kort na Sant’Apollonia wacht de tweede, lange klim van de dag. Op deze 800 meter hoogte is het beter om je krachten goed te verdelen: Eerst gaat het omhoog naar het gerestaureerde oude bergdorp Case di Viso, dan stapelen de grindserpentines zich op in de weidehelling tot bijna 2400 meter boven de zeespiegel.

Het uitzicht op de Adamello-groep is prachtig tijdens de drukte, vooral waar de Alta Via Camuna aftakt: dit hoogalpiene droompad nestelt zich nu bijna zeven kilometer over de bomen rond de bergflanken van de Cima Bleis en steekt de grens over naar het natuurpark Adamello met een steeds groter wordend uitzicht op de gletsjer.

De benen zijn blij met elke meter bergaf op deze etappe.Foto: Robert Niedring

De benen zijn blij met elke meter bergaf op deze etappe.

Op 1883 meter wordt de Tonalepas bereikt, de grens met Trentino. Nu zijn de resterende 40 kilometer door de bovenste Val di Sole grotendeels bergafwaarts. Maar niet op het dalfietspad, maar door de bossen aan de voet van de Cima Presanella. Tegen het einde van de etappe verzamelt de route achter Almazzago in één keer nog eens 200 meter hoogte en een paar korte hellingen. Niets dramatisch, maar na deze lange dag in het zadel inclusief een kilometerslange afdaling moet je je draai weer vinden. Maar de feeststemming zal des te groter zijn na dit koninginnenpodium op het kerkplein van Malè!

Lees ook:   Voor het goede doel: Everesting als familiecampagne

Meer artikelen over onze BIKE Transalp 2023:

>> De route voor het jubileum Transalp – alle informatie en tips die je nodig hebt om << te volgen

>> 25 jaar Maxxis BIKE Transalp – schrijf je nu in! <<

Info Etappe 4 – van Bormio naar Malè

Volg je de Transalp zonder tikkende stopwatch om je nek, dan heb je op dit podium mooie energiebesparende mogelijkheden. Al in Bormio kunt u de Bormio 2000 gondel nemen naar Cima Bianca en Valfurva vanuit vogelperspectief bekijken. De daaropvolgende afdaling loopt halverwege over in de Transalproute – 600 meter hoogte bespaard.

In lichte ups en downs vervolgen we de onverharde weg naar Santa Caterina. De renners pakken nu de 800 meter hoogte van de verharde Gavia-haarspeldbochten aan. Alle anderen kunnen de helft van de legendarische Giro d’Italia-klim redden door de gondel naar Sunny Valley te nemen. Hierdoor kun je ook genieten van een zeven kilometer lang hooggebergtepad (450 tm met tegenbeklimming) en pas bij de Ponte dell’Alpe de pasweg inslaan.

Foto: BIKE Magazine

Marc Schneider, routemanager van de BIKE Transalp:

Tussen Bormio en Malè is er veel landschap: het Ortler-massief en de Adamello-groep maken deel uit van het landschap.t hun gletsjertoppen, tussen twee lange pas beklimmingen wachten, maar aan hun zuidkant belonen ze elk met spectaculaire paden.

Marc Schneider, Route Manager van de BIKE TransalpFoto: Henning Angerer

Marc Schneider, Route Manager van de BIKE Transalp

Kabelbaan

Je kunt al een liftkaartje kopen voor de drie-gondeltocht in Bormio en in de Bormio 2000 stappen en later in Santa Caterina in de gondel naar Sunny Valley. Let op: Deze laatste neemt een lunchpauze van 13.15 tot 14.00 uur. Prijs incl. fiets: 28 euro.

Tips voor versnaperingen

Sunny Valley (bij gebruik van de lift), de Rifugio A. Berni (2541 m), 2 km onder de Gaviapas en bij de Tonalepas. Daarnaast: Baita Velon in Val Vermigliana en in de dorpen van Val di Sole.

Etappebestemming Malè

Malè, gelegen tussen het Nationaal Park Stelvio en het natuurpark Adamello Brenta, is het administratieve centrum van Val di Sole en de thuisbasis van de eerste Italiaanse vrouwelijke ESA-astronaut.

Op het kerkplein van Malè heeft de BIKE Transalp finishboog al drie keer gestaan.Foto: Organizer

Op het kerkplein van Malè heeft de BIKE Transalp finishboog al drie keer gestaan.

Afkortingen & Varianten

De etappe als korte trip

Als u op dezelfde dag wilt terugkeren, moet u een taxi nemen. Het Val di Sole Tourist Board vermeldt een aantal taxibedrijven in de vallei.

De etappe als onderdeel van een rondreis

Als het dan goed is! Het podium is ideaal als onderdeel van een groot Ortler-circuit dat de afmetingen van de hele Transalp benadert. De ruige route zou er als volgt uitzien: Van Malè over de Rabbijoch naar de Ulten-vallei. Van Val d’Ultimo via de Vigiljoch en de Naturnser Alm naar Naturno. Speel met de trailvarianten in het Vinschgautal tussen Naturno, Laatsch en Prad. Van Prato naar de Stelviopas en via de Bocchetta di Forcola naar Bormio.

Of voor avonturiers: In zeer stabiele weersomstandigheden over Solda en de 3123 meter hoge Madritschjoch naar Santa Caterina Valfurva en Bormio. Dit is een epische ronde die een kaars kan houden voor elke Transalp in termen van de ervaringsfactor. Voor de gedetailleerde planning van de route vergt het geduld om deze naar eigen wens aan te passen. Een exacte routesuggestie zou buiten het bestek van dit artikel vallen.

Mis het niet – Wielrennen & Evenementen

Val di Sole is een wereldbekerbestemming met traditie. Van 29 juni tot en met 2 juli 2023 vindt hier de UCI Mountain Bike World Cup plaats in de disciplines Cross Country (XCO), Short Track (XCC) en Downhill (DHI). De Transalp route loopt direct langs het stadion in Comezzadura. Een baancheck met een bezoek aan het WK, dat zou wat zijn.

Daarnaast vindt er op 10 december 2023 een wereldbeker veldrijden plaats in Vermiglio.

BIKE Transalp 2023: Registratie

Denk je er nog steeds aan om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus? De 25e BIKE Transalp vindt plaats vanaf 9 – 15 juli 2023 en kosten in het basispakket inclusief wedstrijdmanagement, bagage- en fietsservice, podiumcatering, medische zorg en nog veel meer vanaf 1299 euro per persoon (U23-renners 1099 euro). Alle details over de race, informatie en inschrijving: bike-transalp.de

GPS-gegevens downloaden

We weten dat het moeilijk is, maar je hebt nog steeds een beetje geduld nodig: GPS-gegevens van de hele tour is er vanaf 9 juli 2023 Aan Downloaden.

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998Foto: BIKE Magazine

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

Source link