Crankbrothers Mallet Trail: nieuwe MTB pedalen voor gravel- en trailfietsers

Crankbrothers Mallet Trail – de feiten

  • Geïntegreerde tractiekussens voor beter schoencontact
  • 2 verstelbare pinnen per kant voor betere grip
  • Hoogwaardige lagers met dubbele afdichting
  • verlengde as voor meer bewegingsvrijheid, 57 mm Q-factor
  • afgeplatte hoeken tegen rotscontact
  • Gewicht: 355 gram
  • Prijs: 179,99 Euro
Kleine kooi, twee pinnen - is dit hoe het optimale trailpedaal eruit ziet?Foto: Stefan Frey

Kleine kooi, twee pinnen – is dit hoe het optimale trailpedaal eruit ziet?

Eigenlijk was het aanbod van mountainbikepedalen bij Crankbrothers niet bepaald klein. Vier verschillende modellen met het klassieke garde kliksysteem zijn al beschikbaar in het Amerikaans-Amerikaanse assortiment. Het geheel bovendien in verschillende kwaliteitsniveaus. Maar de Amerikanen dachten waarschijnlijk: er ontbreekt nog iets. En omdat niches er lijken te zijn om bezet te zijn, is model nummer vijf nu te vinden in het MTB-pedaalassortiment van de accessoirefabrikant. Het is speciaal ontwikkeld voor trail- en gravelgebruik, volgens Crankbrothers. Dienovereenkomstig moet het de opening tussen de lichtgewicht snoeppedalen en het Mallet E-pedaal voor enduro MTB-gebruik dichten.

Mallet Trail met iets vergrote pedaalkooi

Zoals alle Crankbrothers MTB-pedalen beschikt de nieuwe Mallet Trail over het beproefde kliksysteem, dat lijkt op een garde. Het maakt toegang van vier kanten mogelijk en biedt iets betere zelfreiniging dan het al even wijdverspreide Shimano SPD-systeem.

Het kliksysteem maakt invoer op vier posities mogelijkFoto: Stefan Frey

Het kliksysteem maakt invoer op vier posities mogelijk

De Mallet Trail is verkrijgbaar in het zwart...

De reden voor de vergrote kooi is soms dat u een voldoende veilige standaard en een redelijke krachtoverbrenging wilde bereiken, zelfs met een iets zachtere en meer run-vriendelijke zool. Als je uit het zadel moet stappen en off-road moet duwen, ben je veel beter op de weg met een zachtere zool dan met klassieke, stijve raceslippers.

Nieuwe Crankbrothers pedalen: bredere as, hoogwaardige lagers

Om ook bij bredere achterdriehoeken voldoende hakspeling te bieden, heeft de Crankbrothers Mallet Trail gekozen voor een 57 millimeter brede as. Ter vergelijking: de Candys bouwen iets smaller met 52 millimeter assen, maar kunnen ook worden opgewaardeerd naar de bredere as.

Iets langer dan normaal: de as biedt een Q-factor van 57 mm. Dit vergroot de hakspeling aan de achterste driehoekFoto: Stefan Frey

Iets langer dan normaal: de as biedt een Q-factor van 57 mm. Dit vergroot de hakspeling aan de achterste driehoek

Net als bij de andere twee pedalen gebruiken de Amerikanen ook Enduro-lagers aan de buitenkant en igus-schuifbussen aan de crankzijde van de Mallet Trail. Hoogwaardige dubbele afdichtingen zijn ontworpen om de levensduur van de lagers te verlengen.

De zogenaamde Traction Pads worden aan beide zijden van de assen gebruikt. Dit zijn kleine plastic plaatjes in 1 of 2 millimeter dikte, waarmee de afstand tussen de zool van de schoen en het pedaallichaam kan worden afgestemd. Ze worden gewoon op het pedaallichaam geduwd. Als de zool na verloop van tijd slijt, kan het contact worden hersteld door de dikkere bloedplaatjes.

Zool verlopen? Geen probleem: de zogenaamde Traction Plates (zwart) zorgen voor contact tussen schoen en pedaalFoto: Stefan Frey

Zool verlopen? Geen probleem: de zogenaamde Traction Plates (zwart) zorgen voor contact tussenen schoen en pedaal

Lees ook:   Test kinderfietsen 2023: Kubikes Trail 26 - licht en sportief

Rijexamen: Off-road met de Crankbrothers Mallet Trail

Wie het soepele en zachte inklikgedrag van de Crankbrothers-pedalen waardeert, kan ook meteen goed overweg met de Mallet Trail. De voeten vinden gemakkelijk hun weg in de spil en klikken op hun plaats met weinig druk in het pedaal. De exit is nog steeds meer een slide out dan een gedefinieerde click out – tot nu toe, zo gebruikelijk. De nieuwe Mallet Trail wordt ook standaard geleverd met schoenplaatjes met een uitloophoek van 15° of 20° en een vlotter van 6°. Tot nu toe hebben we altijd het beste gereden met een uitloophoek van 15°. Bij een grotere hoek moet je de voet slecht draaien om los te komen van het pedaal. Bovendien kunnen de voeten, afhankelijk van de crankpositie en schoenmaat, soms vast komen te zitten op de crank.

15° ontspanhoek, 6° vlotter - voor de meeste bestuurders waarschijnlijk de meest verstandige combinatie met de Crankbrothers schoenplaatjesFoto: Stefan Frey

15° ontspanhoek, 6° vlotter – voor de meeste bestuurders waarschijnlijk de meest verstandige combinatie met de Crankbrothers schoenplaatjes

Brede as, meer bewegingsvrijheid

Hier bieden de iets bredere assen echter een voordeel: zelfs met schoenmaat 46 en relatief ver naar achteren gemonteerde schoenplaatjes hadden we geen probleem om eruit te komen. Als je je hielen iets naar binnen draait tijdens het trappen, zul je ook blij zijn met de grotere afstand tot de achterste veerpoten. Zelfs met een iets breder frame konden we trappen zonder dat de schoenen het frame sierden.

De twee schoenplaatjes hebben zelden contact met de schoenzoolFoto: Stefan Frey

De twee schoenplaatjes hebben zelden contact met de schoenzool

Zelfs als de twee pinnen in hoogte verstelbaar zijn. Ze hebben niet veel effect op het parcours. Zelfs bij schoenen met zachtere zolen kom je er nauwelijks mee in aanraking, waardoor ze eigenlijk overbodig zijn. Andere pedalen met een vergelijkbare aanpak hebben dit probleem echter ook, zoals de Time Speciale 8 of de HT T1.

Nieuw: Crankbrothers Mallet Trail Pedals: De nieuwe ultimate voor trail bikers en gravelrijders?

Mountainbikers die de voorkeur geven aan stijve zolen zullen ook goed overweg kunnen met de Candy. Dit bespaart ze ook een paar gram gewicht. Ook de bredere as zal zelden gemist worden op de gravelbike. Uitstekende achterdriehoeken zijn meer een probleem van moderne trail- en endurofietsen. En voor hen heeft Crankbrothers ook de veel grotere Mallet E in zijn assortiment. Dit biedt veruit de dikkere voetafdruk in technisch terrein, pinnen die ook tot aan de zool reiken en dus meer grip en veiligheid. De Crankbrothers Mallet Trail vult zeker zijn niche in de markt, maar het vindt geen nieuwe categorie uit waar we al lang op wachten.

Source link