MYBIKE Place to be: Emilia Romagna laat de harten van fietsers sneller kloppen

In het professionele segment zal 2024 de Ronde van Frankrijk naar Emilia Romagna. Dat klopt: de Franse racefietsklassieker start op 29 juni 2024 in Florence voor het eerst vanaf Italiaanse bodem en leidt bij aankomst in Rimini naar Emilia Romagna. Tot 1 juli blijft de Tour de France Italiaans met de etappes Cesenatico – Bologna en Piacenza – Turijn. Een memorabel eerbetoon aan een land van wielerliefhebbers dat enkele Tourwinnaars heeft voortgebracht zoals Gino Bartali, Gastone Nencini, Fausto Coppi en Marco Pantani. Die laatste won overigens niet alleen de Tour de France in 1998, maar ook de Ronde van Italië Won. De “roze race” was al in 2023 in Emilia Romagna, van 14 tot 16 mei op de routes Savignano sul Rubicone – Cesena en Scandiano – Viareggio.

Naarmate het aantal e-bikerijders groeit, groeit ook het aantal fietsers dat een vertraagde fietsvakantie op prijs stelt: met genoeg tijd om te smullen en van cultuur te genieten. In Emilia Romagna ontwikkelen zich steeds meer toeristische projecten rond de fiets, gekenmerkt door innovatie, duurzaamheid en verbetering van het grondgebied. De dienstverlening voor fietsers wordt verder ontwikkeld, waaronder de fietshotels van het consortium Terrabici. De uitgestippelde fiets- en fietsroutes op autoluwe wegen, grindpaden of onverharde routes hebben inmiddels bijna 9.000 kilometer afgelegd en verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. Aanduidingen van gastronomische stations en historisch-artistieke haltes maken deel uit van het fietsnetwerk door de negen provincies van de regio.

Zo divers als Emilia Romagna zelf is, zo gevarieerd zijn de bewegwijzerde fietsroutes door de regio. Een bijzonder mooie route is de Via Romagna-fietsroute. Gedurende 460 kilometer verbindt het permanente fietspad over verharde secundaire en onverharde wegen Comacchio met San Giovanni in Marignano, het noorden en zuiden van Romagna. Onderweg zijn er dorpjes, kastelen en paleizen te ontdekken, de tour voert door wijngaarden en tal van authentieke verfrissingsstops wachten op hongerige fietsers met een verlangen naar de gevarieerde culinaire lekkernijen van de regio. Deze zijn ook te bekijken op de Food Valley Fietsroute die loopt tussen smaak en cultuur voor 70 kilometer door het hart van Emilia Romagna. Door het land van Giuseppe Verdi en de plaatsen van herkomst van beroemde vleeswaren als de Culatello di Zibello. Op de Ciclovia di Dante wordt in de voetsporen van de grote dichter van Ravenna naar Florence gefietst. 255 kilometer, voornamelijk over onverharde wegen en autoluwe zijwegen, verbindt Emilia Romagna met Toscane op de fiets. INHERIT, het acroniem voor een Europees project voor “Sustainable Tourism Strategies for the Preservation and Enhancement of the Area between Catrocaro, Bagno di Romagna, Riolo Terme and Brisighella”, omvat de twee nieuwe fietspaden van 130 en 60 kilometer Romagna-Toscane-fietsroute en Thermale baden Fietspad. Op hen kun je ook door de heuvels van Faenza rijden in fascinerende beklimmingen en afdalingen. Het RomagnaTuscany-fietspad is een van de meest recent ontwikkelde fietspaden en voert fietsers door pittoreske historische dorpjes aan de ene kant, en door de prachtige natuur van het Foreste Casentinesi, Monte Falterona en Campigna National Park aan de andere kant: een gebied met eeuwenoude bossen, kloosters en watervallen. Tien nieuwe fietsroutes zijn beschikbaar op de toeristische website van de gemeente Ravenna en nodigen u uit om de stad en de hele provincie met dezelfde naam te verkennen.

Lees ook:   E-Bike Olympia Hammer: Italiaanse E-Enduro met exotische motor

Met een fietsersaanbod zet het regionale consortium van fietshotels – Terrabici – de standaard op het gebied van doelgroepgericht toerisme. Naast de fietshotels met fietsextra’s zoals afsluitbare fietsruimtes of goed uitgeruste werkplaatsen voor kleine reparaties, omvat de service van Terrabici ook speciale aanbiedingen en arrangementen.

Kijken hoe de profs de berg op trappen, concurreren met andere amateurwielrenners en semi-profs of er gewoon van genieten als wielertoerist: Emilia Romagna heeft tal van fietsevenementen in petto die bijna een must zijn voor wielerliefhebbers. Talrijke Granfondo-races in Emilia Romagna bieden de mogelijkheid om dit al in maart te doen, wanneer het seizoen begint met de Granfondo del Po di Ferrara wordt geopend. In mei, Ga verder met de Granfondo van Cesenatico of ook in mei bij de Granfondo Squali van Cattolica, die leidt naar het achterland van Romagna en Marche en terug naar de zee. Onder de belangrijke, traditionele Granfondo-rassen zijn ook de Colli Nové, van de start in Cesenatico tot het achterland van de negen heuvels, of de Granfondo Riccione. Tot september bieden tal van Granfondo-wedstrijden interessante routes en uitdagende hoogtemeters voor wielerliefhebbers. Alles is goed geregeld, het enige wat je hoeft te doen is jezelf registreren en trappen.

Je kunt niet zoveel vakantiedagen hebben als deze regio nodig zou hebben om alle culturele en culinaire specialiteiten te ontdekken. Als er ook de sportevenementen zijn, moet u de beschikbare vakantiedagen bijzonder goed plannen.