Test Dowhnhill-fietsen 2023: 6 high-end grote fietsen in vergelijking

We hebben deze downhill fietsen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Alle onderwerpen:

De testfietsen in één oogopslag

We kijken vooral uit naar grote fietstests. Want grote fietsen staan voor actie, plezier, stunts, adrenaline – en nog meer dan bij welke andere fietscategorie dan ook. Vijf van onze zes testafdalingen doen mee aan de Wereldbeker op het hoogste niveau. Reden genoeg om een geschikte tester in te huren om de motoren op WK-snelheid over het circuit te jagen.

Stefan Garlicki, die in Zuid-Afrika woont en nu in München woont, was meteen enthousiast over het idee om downhillfietsen van andere fabrikanten te kunnen testen. De Scott-rijder en tweevoudig Zuid-Afrikaans downhillkampioen testte alle fietsen bij ons op het voormalige wereldbekerparcours in Schladming. Spannend: Hoewel veel racers hun chassis graag strak afstellen, was de setup van Racer Stefan net zo zacht als wij ermee rijden.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Lees ook:   Test Hope Tech 4 V4: Enduro rem in de 50000 dieptemeter duurtest

Naast de racecontrole met Stefan, hebben we op de tweede testdag alle grote fietsen over de 99-jumpline gejaagd om de geschiktheid van de downhillers voor parkeren te testen. Opvallend was het achtergrondgeluid van sommige fietsen. Transition, Mondraker en Propain rammelden en kraakten na een dag testen. Schroeven moesten meerdere keren worden aangedraaid; Er bleven wat krakende geluiden over. Het was verrassend dat coureur Stefan de vele instelmogelijkheden op high-end chassis niet nodig acht. Zijn stelling: Vooral hobby grote motorrijders die niet intensief met de materie bezig zijn, kunnen meer kwaad dan goed doen.

Met onze testfietsen hadden we alle gelegenheid om het laatste beetje prestaties uit de ophangingen te persen – we testten immers de schandalig dure topmodellen. Voor alle niet-tandartsen en niet-Lufthansa-piloten hebben we het goedkopere model onder de loep genomen.

Conclusie over de test van de downhill fietsen:

Moet je zoveel geld uitgeven om plezier te hebben? Natuurlijk niet! Maar soms wint irrationaliteit. Deze motoren komen heel dicht in de buurt van de raceauto’s in het WK.

Impressies van de FREERIDE testers

STEFAN’S RACE RANKING

 1. Propain
 2. Mondraker
 3. Gespecialiseerd

Worldcupper Stefan Garlicki is onze celebrity tester.Foto: Daniel RoosWorldcupper Stefan Garlicki is onze celebrity tester.

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDE:

Alle fietsen waren erg leuk. Geen wonder, we bestelden immers de topmodellen. Je kunt nog steeds fouten maken bij het kopen, omdat de fietsen een heel ander karakter hebben. Je moet weten wat je met de fiets wilt doen. Mijn favoriet: de Propain.

Dimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDEFoto: Andreas ViglDimitri Lehner, hoofdredacteur van FREERIDE

Lees ook:   Giant Stance E +: Grote update voor de betaalbare e-bike Volledig

Daniel Roos, Fotograaf:

Met een hoogte van 1,68 meter zie ik alleen maar voordelen met mullet banden. Het concept lijkt coherent. Ik hou van parkstroken. Als ik een fiets uit de test zou kunnen kiezen, zou ik kiezen voor de Transition (geweldig om te springen) of de Specialized (kan alles).

Daniel Roos, FotograafFoto: Daniel RoosDaniel Roos, Fotograaf

Laurin Lehner, FREERIDE tester:

Gek! Transition, Mondraker en Propain ontwikkelden vervelende krakende geluiden of schroeven die al na twee dagen loskwamen. Vervelend! Als ik een fiets kon houden, zou ik de Specialized nemen omdat deze de evenwichtsoefening tussen race en park het beste doet.

Laurin Lehner, FREERIDE testerFoto: Wolfgang WatzkeLaurin Lehner, FREERIDE tester

Cijfers, data, feiten Downhill fietsen 2023

PARK RANGSCHIKKING

 1. Overgang
 2. Kloof
 3. Gespecialiseerd
 4. Propain
 5. Mondraker
 6. Kubus

WEDSTRIJDKLASSEMENT

 1. Propain
 2. Mondraker
 3. Gespecialiseerd
 4. Kubus
 5. Kloof
 6. Overgang

Downhill fietsen 2023Foto: FREERIDE testafdelingDownhill fietsen 2023Gewichten Downhill Bikes 2023Foto: FREERIDE testafdelingGewichten Downhill Bikes 2023

Zo test FREERIDE

We hebben de downhill bikes getest in het Bikepark Schladming. Aan het begin op het voormalige wereldbekerparcours om de wedstrijdgeschiktheid te controleren. Hier vindt u alles wat een DH-baan nodig heeft: steilheid, stenen treden, dalingen, bochten, sprongen. Ook aan boord: Worldcupper Stefan Garlicki, onze celebrity tester. Hij controleerde de downhillers op hoge snelheid. Op dag twee hebben we gekeken of we geschikt waren om te parkeren op de 99 Jumpline. De baan is ideaal om te vergelijken welke van de achterste driehoeken het meest klaproos is en hoe beheersbaar de auto’s over gebouwde tracks buigen. We willen het Bikepark Schladming bedanken voor hun steun.

FREERIDE Klassement

 • 10 Testwinnaar, beter dan dit wordt het niet.
 • 9 Heel goed. Aankoopaanbeveling
 • 8 Goed. Solide prestaties
 • 7 Onder het gemiddelde. Het product heeft zwakke punten.
 • 6 En minder: daar kunnen we alleen maar voor waarschuwen!

De volgende fabrikanten wilden of konden ons geen testfiets leveren: Raaw, Nukeproof, Atherton, Prime, Commencal, Giant.

Alleen goede vibes. Celebrity tester Stefan Garlicki en tester Laurin Lehner.

De testers aan het werk.