MTB trail tour: Rond het Zwitserse Nationale Park in twee dagen

Elk jaar rijdt er een fietsmarathon rond het Zwitserse Nationale Park in Graubünden. Landschappelijk is de route al een knaller. Maar nu heeft onze auteur Andreas Kern het hooggebergtecircuit gepimpt met een paar echte supertrails, een kabelbaan, postbus en Rhätische Bahn toegevoegd en is van mening: Nu is het de mooiste weekendtour in het Engadin.

MTB-tour door het Zwitserse Nationale Park met trailvarianten

De originele lus van de Bike Marathon rond het Zwitserse Nationale Park in Graubünden heeft in totaal 141,8 kilometer en 3848 hoogtemeters. Toerfietsers wordt aangeraden om deze route in vier etappes te volgen. Voor onze tweedaagse variant hebben we de route aangepast: meer routes en ingekort tot Postbus en Rhätische Bahn.

Mountainbiken is ten strengste verboden in het nationale park zelf (Reto-Romaans: Parc Nazunial Svizzer). Aan de andere kant is de omvaart met start en finish in Scuol en een overnachting in Livigno des te meer de moeite waard. Voor ambitieuze fietsers met gevoel voor spectaculaire, alpiene oerlandschappen is deze grote tocht een van de beste die Graubünden en Zwitserland te bieden hebben.

Fietsen is ten strengste verboden in het Zwitserse Nationale Park. Maar het maakt niet uit, want de route eromheen is een van de meest lonende in Zwitserland, zo niet in de Alpen.

Qua technische problemen is de ronde nogal tam, slechts zelden krast een passage het S3-niveau. In plaats daarvan volgt de ene schilderachtige knal op de volgende. Het enige nadeel: de hoge prijzen in Zwitserland, maar de kosten kunnen worden opgevangen met een overnachting in Livigno, Italië.

Etappe 1: S-charl – Livigno

  • Lengte: 50,6 kilometer
  • Bergop: 1749 hoogtemeters
  • Bergafwaarts: 1676 meter diepte
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
MTB-Tour National Park circumnavigation – hoogteprofiel Etappe 1: S-charl - LivignoFoto: BIKE Magazine

MTB-Tour National Park circumnavigation – hoogteprofiel Etappe 1: S-charl – Livigno

Beschrijving van de tour

Dag één begint niet in het zadel, maar in de postbus. Met een van de “Yellow Angels for Cyclists” kunt u ’s ochtends van de Stradun (hoofdstraat) in Scuol naar de Val S-charl worden gereden. Anders zou dag één muteren in een monsterstadium. Midden in de met sgraffito versierde huizen van S-charl (1810 m) gaan we op weg naar de Pass da Costainas. Bij Alp Astras (2135 m) sla je rechtsaf en duw en draag je je fiets naar Fuorcla Funtana da S-charl (2393 m). Op de top wacht de Valbella op u met een van de beste paden in Graubünden. Een echte insider tip! Het pad eindigt direct bij de Ofenpas (2149 m). Na de lunchpauze is het tijd om te duwen en te dragen in de richting van Jufplaun. De beloning wacht op de Passo Gallo (2279 m) in de vorm van een bijna oneindig aantal haarspeldbochten naar het stuwmeer. Je moet ook de grote finale naar Livigno laat in de middag verdienen. De klim naar Passo Trela (2295 m) is steil en biedt ook een langere glijdende doorgang.

Vertrekpunt: Scuol

Voor parkeerplaatsen in het centrum van Scuol geldt een toeslag. Als u de nacht doorbrengt in de fietsvilla, kunt u uw auto misschien achterlaten bij Werni Dirren. Er zijn een paar gratis parkeerplaatsen aan de oostkant van het dorp bij het langlaufcentrum Manaröl.

Hoogtepunten

De Val S-charl met prentenboekdorp, stenen dennenbos God Tamangur, Ortler uitzicht op de Fuorcla Funtana da S-charl, het mystieke plateau Jufplaun, fjord-achtige reservoirs van Livigno

Kernpunten

30 minuten duwen en dragen naar de Fuorcla Funtana da S-charl. Bij de Ofenpass: giftig draagstuk richting Jufplaun. Achter de Alpe Trela duw je 30 minuten.

Reflectie

Herbergen in S-charl en direct aan de Ofenpas, zomerkiosk aan het meer S. Giacomo, Alpe Trela, Rifugio Alpisella, talloze restaurants in Livigno

Etappe 2: Livigno – Scuol

  • Lengte: 53,3 kilometer
  • Bergop: 1108 meter hoogte
  • Bergafwaarts: 2591 meter diepte
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
MTB-Tour National Park circumnavigation – hoogteprofiel Etappe 2: Livigno - ScuolFoto: BIKE Magazine

MTB-Tour National Park circumnavigation – hoogteprofiel Etappe 2: Livigno – Scuol

Tourbeschrijving van Livigno naar Scuol

Dag twee begint ontspannen met de gondelrit van Livigno naar het bergstation Carosello 3000. Het is “slechts” op een hoogte van 2750 meter, bimaar etet een fantastisch uitzicht op de Ortler en de Bernina. Op het aangelegde pad door de Val Federia smelt je bijna weg van de stroom. Na de verplichte pitstop in Alpe Federia wacht de “beul” van vandaag – de legendarische Chaschaunapas (2694 m). Als je hier helemaal opkrabbelt, heb je niet de slechtste conditie. Op het nieuw aangelegde pad surf je ingenieus naar beneden in de Val Chaschauna en verder naar S-chanf. Vanaf hier is het altijd dicht bij het dal langs het Inntal naar Zernez. Vanaf de Rhätische Bahn kunt u naar Ardez worden gereden (24 min. rijden) en daar weer gaan trailsurfen. De leuke afdaling naar de hangbrug over de Inn moet betaald worden met een glijdende passage bergopwaarts. Voorbij Tarasp Castle en de Grand Hotels terug naar Scuol.

Hoogtepunten

De meest spectaculaire passages op dag twee: het bergstation Carosello 3000 en de Chaschaunapas. Maar ook de rit langs de wilde Inn heeft zijn charme. Aan het einde is de afdaling naar de hangbrug een laatste landschappelijk en technisch hoogtepunt. Zeker een bezoekje waard: Tarasp Castle.

Kernpunten

De ultra-steile klim van de Valle di Federia naar de Chaschauna-pas is onberijdbaar voor normale mensen, professionals vinden hier een krachtuithoudingsteststuk op zijn best. De rest van dag twee is een lange, schilderachtige “bike out”. Kort voor Scuol wacht de S3-afdaling naar de Inn op u – en een duwend gedeelte bergopwaarts.

Reflectie

De enige plek voor een tweede ontbijt is de Alpe Federia. Beneden in het Engadiner biedt elk dorp een restaurant en in Zernez is er ook een kleine supermarkt in de buurt van het treinstation.

MTB-Tour National Park Circumnavigation – KaartFoto: Karin Kunkel-Järves

MTB-Tour National Park Circumnavigation – Kaart

>> Download: Klik hier om de GPS-gegevens van deze tweedaagse tour door het Zwitserse Nationale Park te downloaden <<

Meer informatie over de MTB tour door het Zwitserse Nationale Park

Reis

Het beste start- en eindpunt voor motorrijders uit Duitsland is Scuol, de hoofdstad van het Nederengadin. Met de auto: over de Fernpas naar Imst en Landeck. Vanaf hier bergopwaarts langs de Inn over de grens in Martina naar Scuol. Reizen met de trein is mogelijk, maar ingewikkeld (minstens twee overstappen vanuit München) en lang (minstens 5:20 uur). Info: www.bahn.de

Overnachten

Als je uit het midden of noorden van Duitsland komt, wil je niet per se midden in de nacht vertrekken, maar de dag ervoor ontspannen aankomen. Overnachtingstip in Scuol: de fietsvilla van Werni Dirren en de basis van Supertrail Rides. Maar wees voorzichtig! Dit 400 jaar oude Engadiner huis is zo mooi dat je hier misschien liever verblijft dan een tweedaagse tour te maken … Als je jezelf kunt losrukken, kom je ’s avonds in de eerste avond aan in Livigno. Hier heb je keuze te over, van campings tot vijfsterren superior paleizen. We verbleven in het kleine maar gezellige Hotel Del Bosco (www.hoteldelbosco.it) in Via Teola 160. Het enige probleem: Het hotel ligt nog eens 100 meter boven het centrum van Livigno.

Fietsenwinkels / gids

De goed gevulde Scuol-fietsenwinkel van Engadin Adventures ligt direct bij het dalstation van de Motta-Naluns-kabelbaan. Ex-downhiller Andi Mair repareert (bijna) alles. Je kunt hier ook een fiets huren. Als je technische problemen hebt in Livigno, kun je het beste naar The Bikestore in Via Domenion 91 gaan. Als je verliefd bent geworden op Scuol, moet je zeker nog een paar dagen volhouden en een of andere alpine trail proberen – de lokale Xaver Frieser van Supertrail Rides weet het beste.

Lift / Shuttle

De eerste postbus van Scuol naar S-charl vertrekt om 7:35 uur. Je moet deze bus zeker nemen als je je aan de ambitieuze dagindeling naar Livigno wilt houden! Info: www.postauto.ch Let op: De Carosello 3000 gondel op de tweede dag loopt alleen van 25 juni tot 18 september. De Rhätische Bahn daarentegen rijdt het hele jaar door.

Mooie bocht: Andreas Kern omcirkelt het Zwitserse Nationale Park op een trailvariant

Het stroompad naar Val Federia is slechts één hoogtepunt van deze grote nationale parktourFoto: Andreas Kern

Het stroompad naar Val Federia is slechts één hoogtepunt van deze grote nationale parktour

Cappuccino. Espresso. Gratie. Mijn Italiaans is beperkt. Maar ik kan wel raden wat “Valbella” betekent: “Mooie vallei”. Korter en beknopter kan maan deze canyon niet beschrijven. Een smal muildierpad glijdt over de ondiepe Fuorcla da S-charl-kruising, nestelt zich dicht tegen de stenige zuidelijke flank van de Munt da la Bescha, buigt dan af naar het zuiden en valt letterlijk naar beneden naar de Ofenpas. Een feest voor iedereen die van puur natuurpaden houdt. Als we van de weg afslaan, is het voor ons beiden duidelijk: deze vallei moet niet Valbella heten, maar Valbellissima.

Valbella klinkt Italiaans, maar ligt in Zwitserland. Om precies te zijn: in het meest oostelijke puntje van Graubünden, de grens met het Vinschgautal en de Livigno Alpen. Twee uur eerder, beneden bij Alp Astras, hadden we besloten om niet zoals iedereen over de Pass da Costainas te rijden. Wat een geluk! Eens per jaar zoeven 1500 fietsers van Scuol over de Pass da Costainas naar Val Müstair en terug naar het Neder-Engadin via Livigno en Pass Chaschauna bij de legendarische National Park Bike Marathon.

De armen! Allereerst zijn de schilderachtige schoonheden vrij oneetbaar op racetempo. En ten tweede missen de marathonlopers de “Beautiful Valley” omdat ze onderaan rondrijden. Maar de Valbella met de bijbehorende 2535 meter hoge Fuorcla da S-charl is slechts één van de fantastische vier. De eerste van vier droompassages op onze tweedaagse tour. Bijna geen enkele andere route verpakt meer hoogtepunten in een tijdvenster van slechts 48 uur.

De tocht door het nationale park viel bijna in het water. Twee dagen voor de start was mijn medefietser eraf gesprongen, ik moest improviseren. Mijn maatje Xaver van Scuol lanceerde snel een WhatsApp-oproep – en precies één reageerde: Mario. Ik fortuinkoekje. De 53-jarige blijkt nu niet alleen extreem fit en fotogeniek te zijn, maar ook een levende Engadiner encyclopedie. Twee dagen vol gas fietsen inclusief lokale geschiedenislessen in het zadel.

Metgezel Mario uit Sent in the Engadine bleek Superman te zijn met een super pedigree op de tour.Foto: Andreas Kern

Metgezel Mario uit Sent in the Engadine bleek Superman te zijn met een super pedigree op de tour.

Wild wonderland bij Passo Gallo

De 141 kilometer van de National Park Bike Marathon kan met 1499 gelijkgestemden op wedstrijdtempo worden doorlopen. Of ontspan in drie of vier dagen op toertempo. In de zelfgeleide versie wordt de bagage van hotel naar hotel gereden. De prijs hiervoor is echter ook Zwitsers: vanaf 320 Zwitserse frank voor twee nachten, de GPS-gegevens en de bagagetransfer.

Ten eerste is dat te duur voor mij, ten tweede wil ik de ronde in twee dagen voltooien en ten derde heb ik nog twee passen in mijn koker die de ronde zouden perfectioneren. Pas nummer twee van ons ambitieuze weekendplan is een eenzame schoonheid: de Passo Gallo. De meeste motorrijders laten dit hoogtepunt aan de rechterkant staan omdat ze over Döss Radond en de Val Mora zwenken. Landschappelijk prima, maar te flauw voor ons.

Als je daarentegen je fiets een paar minuten van de Ofen-pas draagt, open je de poort naar het wilde wonderland van het Jufplaun-plateau en leer je deze eenzame Passo Gallo kennen. “Passo” is bijna overdreven. Vlakke weideheuvel met fjordgezichten en talloze haarspeldbochten die snel gereden kunnen worden past beter bij het karakter. Tijdens de stevige afdaling naar Lago di Livigno waan je je in het puurste fietsparadijs. Donkere, gegroefde bergreizigers zijn de enige getuigen van de snelle afdaling.

Passo Gallo: Niet alleen een schilderachtig hoogtepunt. Strikt genomen begint zijn route bij Alp Astras. Maar het is 20 kilometer met lactaatpieken.Foto: Andreas Kern

Passo Gallo: Niet alleen een schilderachtig hoogtepunt. Strikt genomen begint zijn route bij Alp Astras. Maar het is 20 kilometer met lactaatpieken.

Tegenover en 1200 meter boven de fjord: een berg met de veelbelovende naam Cima Paradiso. Kiosk of fata morgana? Zojuist, bijna ploeterend in het fjord van genot, staan Mario en ik een uur later op een typisch Italiaanse picknickplek. Kriskras door elkaar geparkeerde auto’s, een amore-stel op geleende 26-inchers – en we landden direct vanuit het paradijs terug in de realiteit.

Nr. 3 van de fantastische 4: Passo Trela

Het is een lange dag. En ik voel me al behoorlijk smeerbaar. Dus koop ik uit voorzorg vier blikjes Cola en twee slordige boterhammen. Want ik weet laat in de middag wat ik hier kan verwachten. Nogmaals, we hebben twee opties: zoals het marathonpakket via de Passo Alpisella, of via de Passo Trela. Mario kent dat laatste niet eens. Maar ik. Dus de knoop doorgehakt.

Op naar de derde van de fantastic four! De zon staat al alarmerend laag als we de laatste 400 meter hoogte aanpakken. Mario heeft het naar zijn zin. Hij schiet de steile weg naar Alpe Trela op als de koning van de bergtijd in de Tour de France. Als ik bij het leuke huttenensemble aankom, heeft hij zich allang omgekleed en staat hij al ongeduldig te wachten. Verder! Het gaat donker worden.

Don Camillo – een dorpspastoor als smokkelaarsbaas

Een half uur later staan we op de top van de pas. Aan de overkant zitten de weg naar de Passo d’Eira en het dorpje Trepalle, wat zich vertaalt als drie ballen, vast aan de oostelijke helling. Waar de vreemde naam vandaan komt is niet bekend. Aan de andere kant was de dorpspastoor Don Parenti in de jaren 50 de baas van de lokale smokkelbende – en het literaire rolmodel van Don Camillo. Precies, die met Peppone.

Livigno, here we come! Het pad voor ons ziet eruit als een hap. Lekker smal, puinvrij, een klein kunstwerkje van de lokale trailbouwers. Vergeleken met deze kers op de taart van een pas is de Alpisella niets meer dan een te gaar erwtenstoofpotje.

Dag 2: Via het nieuwe pad bij Chaschauna Pass

De Chaschauna Pass met zijn nieuwe 1,7 miljoen flow trail.Foto: Andreas Kern

De Chaschauna Pass met zijn nieuwe 1,7 miljoen flow trail.

Nieuwe dag, nieuw toergeluk. Drie van de vier geplande passen liggen achter ons. Tegenwoordig wordt de plicht gevolgd door freestyle. Maar we zijn gewaarschuwd: de Chaschauna Pass is een heel geniepig kereltje. De honderd jaar oude militaire weg trekt zo genadeloos steil omhoog naar de oude kazerne dat je bijna achterover valt als je hem omhoog duwt. En Mario? Hij rijdt elke meter. Misschien is hij helemaal geen Mario, maar Super Mario?

Als ik de deur opendoe, ligt hij al een half uur te zonnen op de muur van het huis. Meteen klaar! Nog geen honderd meter hoogte, en we staan op de vlakke, Tibetaans ogende top van de pas. Mijn maatje Xaver vertelde me vorig jaar over de geniale zet van de fietsers van S-chanf. Ze hebben 1,7 miljoen Zwitserse frank uit de dorpskas geplaagd om een grappig stromingscircus in het Engadiner oerlandschap op de noordflank van de Chaschauna te kerven. Goed besteed geld!

De hangbrug over de Inn is leuk, maar kost een paar meter extra hoogte.Foto: Andreas Kern

De hangbrug over de Inn is leuk, maar kost een paar meter extra hoogte.

Ik hou vooral van de hangbrug over de Inn onder Ardez. Waarschijnlijk omdat mijn opa het heeft gebouwd. – Mario Riatsch

Mario Riatsch - hij zou het zelfs zonder de dienst van de Rhätische Bahn hebben gered. Maar hij is Zwitser en hij houdt het hoofd koel.Foto: Andreas Kern.

Mario Riatsch – hij zou het zelfs zonder de dienst van de Rhätische Bahn hebben gered. Maar hij is Zwitser en hij houdt het hoofd koel.

Duizend meter later strekken Mario en ik onze voeten uit in de ijskoude Inn. Maar we zijn nog lang niet terug in Scuol. De combinatie van te veel fotografie en te weinig training doet mijn 48-uurs schema nu als een zeepbel barsten. Maar we zitten in Zwitserland, het migratieland bij uitstek. Dus proppen we in Zernez een Engadiner notentaart in onze rugzakken, sprinten naar het station en zoomen in op de Rhätische Bahn naar Ardez.

Hier groeide Mario op, daar: het huis van zijn ouders. Het gaat naar beneden naar de wild schuimende Inn. We zijn in Marioland. Zijn grootvader bouwde de hangbrug, waarover we heen en weer slingeren naar de oostoever. Maar in plaats van een pad dat ons terug naar Scuol leidt, is het tijd om 150 meter omhoog te gaan! Er is geen tijd voor een bezoek aan de kasteelheer van Tarasp, Not Vital (zo heet hij eigenlijk). Jammer, want de wereldberoemde kunstenaar is mario’s oom.

Nu is het Mario die op de buis drukt. Hij wil op tijd zijn voor de start van de kinderrace in Scuol. Dit vindt altijd plaats op de dag voor de National Park Bike Marathon. En bij deze gelegenheid kom ik er ook achter wie in 2001 de mooiste marathon in Graubünden, zo niet Zwitserland, zo niet de Alpen, heeft uitgevonden. Precies! Mario. Mario Riatsch.

>> Download: Om de GPS-gegevens van deze tweedaagse tour rond de Zwitserse Na te downloadentionalpark klik hier <<

Source link