MTB rijtechniek: Nooit meer uitstappen bij Bunny Hop

MTB rijtechniek basis: de normale bunny hop

Als je het niet kunt, moet je het leren. Als je het kunt, moet je het verbeteren. Want de Bunny Hop is de introductie tot een speelse rijtechniek op de trail. MTB pro Christian “Texi” Textor laat je zien hoe het moet.

Dat is waar Bunny Hop om draait

Het “konijn” bestaat uit twee bewegingen die in elkaar overvloeien. Het is de moeite waard om de bunny hop te demonteren en de gedeeltelijke bewegingen in isolatie te oefenen:

  1. De handmatige impuls (vooraan)
  2. De heupschommel (omhoog aan de achterkant)

Wanneer beide op hun plaats zijn, moet je de timing verfijnen om beide bewegingen harmonieus samen te voegen. Pas dan wordt de bunny hop soepel en hoog. Als het werkt, is het tijd om je rijtechniek te oefenen. Want het konijntje voor obstakels vraagt om een precieze timing.

1. Routebeschrijving

Begin met momentum. De krukpositie is horizontaal. Armen en benen zijn gebogen. Bouw spanning op door diep te gaan. De blik richt zich op het obstakel.

2. Vooraan!

3. Terug hoog

Het tweede deel (trek aan de achterkant) gebeurt direct daarna. Zodra het voorwiel omhoog is, zwaai je je heupen dynamisch en impulsief naar de stuurpen. Hierdoor wordt het achterwiel licht en strakker. Belangrijk: veel druk op de pedalen. De tenen wijzen naar beneden. Zo wig je je lichaam met spanning in de fiets. Veelgemaakte fout: niet actief de trekker overhalen. Dan vliegt de staart laag en raakt het obstakel. Dus: Trek de achterkant omhoog!

Het Bunny Hop procesFoto: Micha Rudolph

Het Bunny Hop proces

Foto: FREERIDE Magazine

De stijlvariant van de Bunny Hop

Konijntjes slaan haken – wees als een konijn, trek het konijn niet alleen recht over het obstakel, maar zet een beetje meer stijl in de sprong. Zet je fiets – een klein beetje – schuin in de lucht. Op de foto laat Christian Textor ons zien wat belangrijk is.

Christian Textor kan ook konijntjes met stijl doen!Foto: Micha Rudolph

Christian Textor kan ook konijntjes met stijl doen!

Bunny Hop in Seatgrab

Brengt je nergens op het pad, is extreem veeleisend qua coördinatie, maar ziet er verdomd stijlvol uit: de Bunny Hop into Seatgrab.

Waarom zou je het zadel met je hand vastpakken?

Toegegeven, de Bunny Hop into Seatgrab is een gimmick – een pure parkeerplaatsbeweging. Toch vind ik het leuk, en deze rijtechniek traint ook de coördinatie. Je moet echter wel weten: Een seatgrab via een tafelsprong is makkelijker dan van een bunny hop (foto). Want alles moet hier razendsnel gebeuren. Aan de andere kant is het risico op blessures lager. Voordat je het probeert, moet je een bepaalde hoogte bereiken vanaf de “Bunny”. Overigens: De sprong wordt gedaan vanuit een staande start, niet vanuit de rit!

Lees ook:   trek mountainbike 24 inch
Spring in SeatgrabFoto: Micha Rudolph

Spring in Seatgrab

Foto: FREERIDE Magazine

Level up: Bunny Hop in No-Hander

In tegenstelling tot de variant tijdens een sprong moet alles razendsnel gaan. Vastberadenheid is de sleutel.

Haal je handen van het stuur!

Het goede nieuws eerst: met voldoende lichaamsspanning is het heel goed mogelijk om de sprong op het stuur zonder handen te landen. Geen enkele manoeuvre is echter helemaal veilig, zelfs deze niet. In het stomste geval sla je met je borst op de stengel. Over het proces: Net als bij de seatgrab bunny hop moet alles snel gebeuren. Een reis is niet nodig, alleen een stabiele stand. De zadelklem is het allerbelangrijkste, net als de no-hander via de tafelsprong. De grootste uitdaging, naast timing, is de mentale hindernis van het strekken van je handen van het stuur.

Spring in No-HanderFoto: Micha Rudolph

Spring in No-Hander

Foto: FREERIDE Magazine

Christian Textor (32), Enduro Racer (YT MOB)

De Bunny Hop is een van de belangrijkste moves van allemaal, zelfs in de Enduro World Cup gebruik ik de move constant, bijvoorbeeld bij het wisselen van lijnen of natuurlijk om over obstakels te springen.

Christian Textor, Enduro RacerFoto: Micha Rudolph

Christen Textor, Enduro Racer

Meer over Christan “Texi” Textor vindt u hier:

>> Chistian Textor – Enduro World Cup biker: 7 momenten uit zijn leven <<

>> Chistian Textor: “Texis” World Cup Enduro YT Capra in detail <<

Source link