Rotwild R.X 275: Light-E-MTB 2023 – is dit nog steeds een e-bike?

De Rotwild R.X 275 is een lichte e-MTB met mini accu en bijna net zo licht als een klassieke mountainbike. Toch zijn voor mij de klassieke fietsen zonder motoren drie jaar geleden gestorven. Toen zat ik voor het eerst op een Specialized Levo SL en wist meteen: meer e-bike heb ik niet nodig! Dankzij een totaalgewicht van 17 kilo is hij bijna net zo wendbaar als mijn normale Enduro; bergop kan ik genoeg korrels sparen voor een paar extra afdalingen met het afgeslankte motor-accu concept. Op mijn bergtochten heb ik vanaf dat moment nooit meer een fiets zonder motor gemist. Op mijn vlakke huisronde met weinig hoogteverschil en veel flow is zelfs de Levo SL vaak te veel e-bike. Voor de vele sprongen moet ik voorbij de 25 km/u drempel sprinten. Over het algemeen stap je hier vaak over de steunlimiet heen en dan is zelfs een huidige lichte e-bike nogal pittig. En dit is precies waar het uur van het edelhert R.X 275 toeslaat.

De feiten over het edelhert R.X 275

  • Motor: TQ HPR 50 met speciale red herten software
  • Boost-knop in plaats van externe hendel: volledig motorvermogen op korte termijn met een druk op de knop
  • Batterij: 250 Wh stevig geïntegreerd in de onderbuis, optionele range extender met 160 Wh
  • Veerweg: 130/120 mm, Downcountry categorie
  • Gewicht: 15,6 kilo (topversie in maat M, EMTB-maat)
  • Volledig carbon frame, wielmaat 29 inch
  • Twee flessenhouders voor RE en waterfles tegelijk
  • Twee uitrustingsvarianten voor 9499 en 12.499 euro
  • Vier framematen S t/m XL
Rotwild R.X 275 Ultra // 12499 Euro // 15,6 Kilo // TQ HPR 50 // 250 WhFoto: Robert Niedring

Rotwild R.X 275 Ultra // 12499 Euro // 15,6 Kilo // TQ HPR 50 // 250 Wh

Downcountry e-bike: Geboorte van een nieuwe categorie?

Voor het doel in vlak, bijgesneden terrein had ik onlangs een zeer vergelijkbare AHA-ervaring met de Scott Lumen als met de Levo SL: Scott heeft het gevechtsgewicht van de e-bike teruggebracht tot 15,5 kilo met een consistente lichtgewicht constructie en (zeer dure) nobele uitrusting. Uitgeroepen tot een sportieve downcountry E-MTB, de Lumen De kloof overbruggen tussen klassieke MTB en lichte e-bike. Het edelhert R.X 275 Ultra mikt nu op dezelfde niche. Deze zeer lichte e-bike rijdt ook volledig natuurlijk met de TQ motor uitgeschakeld en is Nauwelijks te onderscheiden in handling van een normale MTB. Voor vloeiende trailronden met een lichte duw is zo’n fiets ideaal, een fatsoenlijke Fitness voorzien.

Maar: voor langere avonturen in alpine terrein is het concept slechts zeer beperkt en geschikt voor zeer weinig klanten. De TQ-motor is behoorlijk energieverslindend (klik hier voor onze uitgebreide actieradiustest van de lichtmotoren) en in combinatie met de magere batterij van 250 wattuur is het bereik te laag bij gebruik van het volledige motorvermogen. Weliswaar kan er een range extender worden bevestigd, maar dan weegt de fiets een kilo meer. Meer solide, zwaardere banden zouden ook voor bergtochten moeten zijn. Bovendien is de TQ niet echt krachtig en krachtig – extreme hellingen op blootgestelde paden kunnen alleen in uitzonderlijke gevallen met de Motörchen worden bereikt.

TQ drive en een full carbon frame (2350 gram in maat M) zijn de ingrediënten voor een lichtgewicht downcountry E-MTB. De achterdriehoek met buigzame staande achtervork laat 120 millimeter los.Foto: Adrian Kaether

TQ drive en een full carbon frame (2350 gram in maat M) zijn de ingrediënten voor een lichtgewicht downcountry E-MTB. De achterdriehoek met buigzame staande achtervork laat 120 millimeter los.

Niche binnen een niche: Het concept van de Rotwild R.X 275

Scott wil een beroep doen op de Lumen de wisselaars van normale MTB’s en de sportiever georiënteerde klassieke e-bikers, die overwegend in ECO-modus rijden. Rotwild beperkt de potentiële klantenkring van de R.X 275 Ultra nog verder: de batterij is hier 30 procent kleiner dan het lumen met 250 wattuur. En in plaats van een afstandsbediening voor de individuele modi aan de linkerkant van het stuur, heeft de R.X 275 een rode draaihendel die Boost-knop, die het maximale motorvermogen (300 watt/50 Newtonmeter) levert gedurende maximaal 30 seconden. Hiervoor moet je de hendel ingedrukt houden. De drie ondersteuningsniveaus kunnen alleen op het display worden gewijzigd en zijn ook zeer discreet af fabriek aangepast. Full power is alleen beschikbaar wanneer de hendel wordt ingedrukt, of na het afstemmen van de U-steps via de app. De situationele motorstoot van de boostfunctie is bedoeld om de reis een speciale dynamiek te geven en ook te voorkomen dat de kleine batterij te snel leegloopt door continue stuwkracht. Het helpt ook dat de eerste U-trap de motorsteun al bij 20 km/u vermindert.

Lees ook:   Muziek luisteren tijdens het fietsen: regels om te volgen
Druk op mij! De vurige rode, kogelgelagerde boostknop ziet er van hoge kwaliteit uit en is gemakkelijk toegankelijk. Alleen als het wortelachtig is, is de grip op het stuur onveilig met de hendel ingedrukt.Foto: Adrian Kaether

Druk op mij! De vurige rode, kogelgelagerde boostknop ziet er van hoge kwaliteit uit en is gemakkelijk toegankelijk. Alleen als het wortelachtig is, is de grip op het stuur onveilig met de hendel ingedrukt.

Langere ritten kunnen alleen gemaakt worden als er veel eigen stroom in het spel zit, anders loopt de accu heel snel leeg. Je kunt de minimalismeschroef nauwelijks veel verder draaien, tenzij je de motor en accu gewoon helemaal weglaat.

Sporters die meestal zonder ondersteuning rijden: De doelgroep van de Rotwild R.X 275

Maar de ontwikkelaars van edelherten geloven sterk in een bestaande klantenkring voor het nicheconcept: dit moeten renners zijn die afkomstig zijn uit het klassieke, sportieve mountainbiken en het sportieve aspect blijven waarderen. Ze moeten de R.X 275 gebruiken meestal te gebruiken als een motorloze downcountry fiets, dus met heel weinig, of zelfs geen ondersteuning op de snelle en vlakke delen van hun tour. Alleen op korte harde beklimmingen of voor acceleratie moet de motor worden gebruikt. Zo blijft de fiets snel, waar je anders alleen op kruipsnelheid vooruitgang kunt boeken, of waar er simpelweg geen echte druk op de pedalen staat door uitputting. En: Theoretisch zijn lange afstanden mogelijk, ondanks de minibatterij.

Een essentieel onderdeel van het concept zijn lichte en goed rollende banden. Dit is de enige manier om de fiets snel op het vlakke te verplaatsen zonder een motor. Schwalbe's Wicked Will op het achterwiel wordt geleverd met een flinterdun racekarkas.Foto: Adrian Kaether

Een essentieel onderdeel van het concept zijn lichte en goed rollende banden. Dit is de enige manier om de fiets snel op het vlakke te verplaatsen zonder een motor. Schwalbe’s Wicked Will op het achterwiel wordt geleverd met een flinterdun racekarkas.

De Rotwild R.X 275 Ultra is dan ook bedoeld voor een zeer scherpe doelgroep, de sportieve wisselaar van MTB. Een e-bike voor mensen die voorheen geen echte e-bike wilden hebben. En die, zelfs als ze er een hebben, maar heel zelden de motorische ondersteuning voelen en willen gebruiken, bijvoorbeeld als het laatste beetje spierkracht ontbreekt op deze ene vervelende klim. Anders moet de e-bike aanvoelen alsof het helemaal niet zo is.

Droomkoppel: Waarom de TQ HPR 50 perfect past bij de Rotwild R.X 275

De markt voor minimale ondersteuning is zeer concurrerend. Specialized begon drie jaar geleden met de SL 1.1. De motor is door de Duitse fabrikant Mahle exclusief voor de Amerikanen ontwikkeld. Inmiddels is het niet meer up-to-date: te luid, te zwak en alleen verkrijgbaar in de Levo en Kenevo SL. Momenteel delen drie andere motoren de lichte markt: de HPR 50 van TQ concurreert met de Fazua Ride 60 en de Shimano EP8 RS. Vergeleken met de laatste twee is de TQ relatief zwak op de borst en ook behoorlijk dorstig naar elektriciteit. De Trek Fuel EXe, een e-trailfiets die een paar jaar geleden een echte enduro zou zijn geweest, maakt van de motor een sportwagen met een scherp scala aan toepassingen.

Lichte e-bikes van de trail- of endurocategorie kunnen breder worden gebruikt met de Fazua of de Shimano, omdat hun maximale ondersteuning, betere stabiliteit en langere bereik ook zwaardere en minder fitte fietsers naar de top kunnen tillen. Vanuit ons oogpunt is de TQ een schot in de roos met e-gravelbikes en de nieuwe lichtgewicht e-downcountry categorie. Het is lichtgewicht, stil en kan perfect worden aangepast in zijn vermogen. Dan werkt hij zo onopvallend en discreet dat je altijd kunt kijkt naar het display om er zeker van te zijn dat de motor draait. Dit is geen eigenschap die fans van echte e-bike power zelfs een vermoeide euro uit hun zakken zou trekken. En ik had ook een paar tours nodig totdat ik echt iets uit deze vorm van paternalisme kon halen.

Het TQ-display van de HPR 50 is slank verzonken in de bovenbuis. U kunt alleen schakelen tussen de drie ondersteuningsniveaus via de knoppen op het display.Foto: Adrian Kaether

Het TQ-display van de HPR 50 is slank verzonken in de bovenbuis. U kunt alleen schakelen tussen de drie ondersteuningsniveaus via de knoppen op het display.

Lees ook:   Interview Elias Schwärzler: Bike influencers op een grote reis in "Bike the World"

15,6 kilo! Droomgewicht als gevolg van anorexia nervosa met batterij en apparatuur

Het onderwerp gewicht speelt een ondergeschikte rol bij power e-bikes. In het beste geval slagen de huidige modellen erin om evenveel te wegen als hun voorgangers met een groeiende batterijcapaciteit. Niet zelden is dit rond de 25 kilo. Maar je krijgt een enorm bereik, stabiele onderdelen en een enorm motorvermogen. Het rijplezier bergop, dat je bijvoorbeeld kunt ervaren met een Bosch-motor en een 750WH-accu, krijg je bij de afgeslankte lichte collega’s simpelweg niet. De wegligging van de powerbikes is nogal traag ten opzichte van de lichte bril, of het nu met 130 millimeter veerweg is, of met 180. Vanuit dit oogpunt rijdt een power e-enduro op dezelfde manier als een power e-trail bike.

Ja, er zit een batterij in deze onderbuis. Met 250 wattuur heeft het echter slechts een derde van de gemiddelde capaciteit van de huidige E-MTB's. De drive staat bovenaan het dieetplan van lichte E-MTB's!Foto: Robert Niedring

Ja, er zit een batterij in deze onderbuis. Met 250 wattuur heeft het echter slechts een derde van de gemiddelde capaciteit van de huidige E-MTB’s. De drive staat bovenaan het dieetplan van lichte E-MTB’s!

Als je niet van de behandeling van de grote brummers houdt, is de enige manier om over de Geen accu en motorvermogen. Dit is de enige manier voor de Minimal Assist-fietsen om van hun kilo’s af te komen. Om in de categorie van 18 kilo te landen, moeten fabrikanten het batterijvermogen en koppel halveren. Dit maakt het onderwerp persoonlijke bijdrage weer relevant. Alleen wie wil en moeite kan doen, kan de hoge top bereiken, die de buddy al lang met de powerbike heeft bereikt (en daar ontspannen van zijn topbier nipt).

Maar omdat gewichtsrecords goed verkopen, keren Scott, BMC, Thömus, Transalpes en nu ook Rotwild de neerwaartse spiraal door extra lichtgewicht constructie van frames en add-on-onderdelen zo ver dat de 15-kilogrens binnenkort standaard zou moeten vallen. Het edelhert weegt niet minder dan de Scott Lumen (hoewel de batterij kleiner is), maar biedt ook iets in tegenstelling tot de veel duurdere concurrent (15.999 euro!!!) Tuning potentieel: De DT Swiss HXC1501 wielen wegen bijna 1900 gram. Gewichtsfetisjisten met een dikke bankrekening kunnen nog steeds meer dan een halve kilo besparen en de 14 voor de komma bereiken.

Niet superlicht: De DT carbon wielset heeft een stabiele carbon velg, een licht versterkt vrijloop en weegt bijna 1900 gram in 29 inch. Dit is geen wereldrecord, maar toch stabiel en licht. Gewichtsfetisjisten kunnen hier beginnen om de grens van 14 kilo te doorbreken.Foto: Robert Niedring

Niet superlicht: De DT carbon wielset heeft een stabiele carbon velg, een licht versterkt vrijloop en weegt bijna 1900 gram in 29 inch. Dit is geen wereldrecord, maar toch stabiel en licht. Gewichtsfetisjisten kunnen hier beginnen om de grens van 14 kilo te doorbreken.

De extreem lichte constructie heeft niet alleen gevolgen voor de bereikhoogte en het motorvermogen: de gewichtsgeoptimaliseerde add-on-onderdelen beperken ook het toepassingsgebied van deze sportieve fietsen met lichte elektrische ondersteuning. De 4000 Euro full carbon wielset in de Scott Lumen is momenteel het meest extreme exemplaar. Zulke kostbare onderdelen willen dat waarschijnlijk niet.en schade tijdens zware off-road operaties. Rustig rijden op matig terrein is dan ook inbegrepen in de zeer lichte e-bikes.

Gecombineerde stuurpennen van koolstofvezel zijn een populair middel om de laatste grammen uit een fiets te halen. Sommige instelopties vallen plat.Foto: Robert Niedring

Gecombineerde stuurpennen van koolstofvezel zijn een populair middel om de laatste grammen uit een fiets te halen. Sommige instelopties vallen plat.

Tussentijdse conclusie Rotwild R.X 275: Gewichtsrecord alleen door compromissen

Geen enkele fabrikant verricht wonderen. De materialen zijn zodanig uitgeput dat het gewichtsrecord alleen kan worden bereikt door in te leveren op de kerncompetenties van de klassieke e-bike: bereik en ondersteuning. De stabiliteit van de add-on onderdelen is ook ernstig beperkt, vooral voor zware bestuurders. Iedereen die bij de volgende aankoop gewoon naar de weegschaal tuurt, moet zich hiervan bewust zijn.

Rotwild R.X 275 – de geometrie

De geometrietabel van de R.X 275 biedt geen verrassingen of extremen. Het hoofdframe is lang (Reach 460 in M, 485 in L), maar niet extreem. De stuurhoek van 66 graden is vrij steil voor moderne trailbike-omstandigheden, vlak vanuit een cross-country oogpunt – downcountry. Met 437 millimeter zijn de liggende achtervorken naar e-bike-normen kort. De matig steile zithoek belooft een sportieve zitpositie voor lange vlakke etappes.

De vier maten van de Rotwild R.X 275 op een rij.Foto: Fabrikant

De vier maten van de Rotwild R.X 275 op een rij.

Grijs is een en al theorie! Zo rijdt het edelhert R.X 275

Als de Rotwild R.X 275 geen downcountry e-bike was, zou het een goede normale downcountry fiets zijn. Visueel is er geen verschil meer: de buisafmetingen zijn klassiek slank. En zelfs bij het afrollen is er geen e-bike gevoel. Het edelhert biedt een zeer natuurlijke rijervaring op het vlakke met de motor uit. Hij rolt heel gemakkelijk en reageert levendig als je uit het zadel stapt en sprint. Als test reed ik een kortere trailtour (20Km/300Hm) zonder enige ondersteuning – dat werkt eigenlijk goed!

Lees ook:   Reeks e-bike-motoren in de test: dit is hoe high light drives klimmen
Op vlakke paden en vlak terrein voelen fietsen van de downcountry-categorie bijzonder comfortabel aan.Foto: Robert Niedring

Op vlakke paden en vlak terrein voelen fietsen van de downcountry-categorie bijzonder comfortabel aan.

Voor mijn langere huisronde (45Km/900Hm) heb ik na wat heen en weer de voor edelherten speciaal geconfigureerde niveau 1-modus zodanig geprogrammeerd dat deze beklimmingen ondersteunt en begint met een zachte maar merkbare duw met een maximum van 200 watt bij een hoog zelfvermogen. Bij 20 km/u vervaagt hij vroeg en onmerkbaar. Dus reed het edelhert als een klassieke MTB op coke: het weggedrag is super wendbaar en de acceleratie is echt dynamisch, zonder ooit als een e-bike boost te voelen. Dankzij de korte achterdriehoek (436 mm) en de lichte accu in de onderbuis gaan de edelherten ook erg goed op het achterwiel. Wel moet je actief steile beklimmingen rijden en het voorwiel belasten zodat de besturing niet te licht is. Het subjectieve rijgevoel lag de hele tijd heel dicht bij de klassieke trailbike. Ik heb al heel lang niet zo veel plezier gehad met bunnyhoppen over omgevallen boomstammen. Bij het drukken op wortels knalt het edelhert hoog weg en is erg handig in de lucht.

Luister, wie klikt er? Voor het eerst in deze test merkten we een licht vrijloopgeluid op de TQ HPR 50. In het gebied van de fade – in modus 1 tussen de 19 en 21 km/u – hoor je hem heel rustig kletteren. Omdat de fiets over het algemeen extreem stil is en zelfs bij los fietsen snel op de steunlimiet belandt, valt dit meer op bij de edelherten dan bij andere fietsen met de motor. Maar dat is echt klagen op het hoogste niveau. Anders kan een elektromotor niet stiller zijn dan een TQ!Foto: Adrian Kaether

Luister, wie klikt er? Voor het eerst in deze test merkten we een licht vrijloopgeluid op de TQ HPR 50. In het gebied van de fade – in modus 1 tussen de 19 en 21 km/u – hoor je hem heel rustig kletteren. Omdat de fiets over het algemeen extreem stil is en zelfs bij los fietsen snel op de steunlimiet belandt, valt dit meer op bij de edelherten dan bij andere fietsen met de motor. Maar dat is echt klagen op het hoogste niveau. Anders kan een elektromotor niet stiller zijn dan een TQ!

Gedurende de hele ronde heb ik de door Rotwild ontwikkelde boostknop maar heel kort gebruikt voor een paar steile steken. Dit houdt het tempo hoog en past perfect bij het levendige karakter van de fiets. De maximale stuwkracht heeft geen indrukwekkende giek, maar helpt genoeg. Hoge cadans van minimaal 70 vereist. Want als je te langzaam zwenkt, verstikt het de stuwkracht van de TQ. Vervelende beklimmingen mogen niet te lang zijn, anders moet je de hendel na 30 seconden (drie seconden pauze!) kort loslaten en het boosttijdvenster opnieuw starten door opnieuw te drukken. Tussendoor schakelt de motor niet uit, maar gaat terug naar de nu ingestelde continue modus. Maar soms was het voor mij niet genoeg om een steile stap te kunnen maken. Desalniettemin is de boost-knop op de een of andere manier een coole functie die het edelhert een interessant uniek verkoopargument geeft. De hendel mag maar iets langer zijn, zodat deze nog makkelijker te bereiken is. Het zelf kunnen configureren van het tijdvenster zou ideaal zijn. De 40 kilometer lange trailronde heb ik goed gereden met de 250cc-accu. Uiteindelijk bleef er 20% sap over, al kon ik wel een gemiddelde snelheid van 19km/u aanhouden. Maar ik weeg ook maar 70 kilo en geef mezelf graag uit.

Foto: Robert Niedring

Poppy achterdriehoek, super-wendbaar rijgedrag: de Rotwild R.X 375 is een garantie voor plezier. Wildere manoeuvres vereisen echter speciale rijvaardigheden. In ruw terrein vergeeft het lichtgewicht minder fouten dan een “dikke” E-MTB met meer veerweg.

Edelhert R.X 275: Conclusie van de EMTB-redactie

Rotwild’s nieuwste e-bike nest is pure niche! De zachte rugwind is alleen genoeg voor lichte, fitte rijders. Een E-MTB is nog nooit zo dicht bij een niet-gemotoriseerde fiets geweest. Dankzij zijn lage gewicht rijdt hij zeer natuurlijk en extreem wendbaar, zelfs zonder motorondersteuning. De in de tijd beperkte turboboost in combinatie met verder geminimaliseerde ondersteuning zorgt – ondanks de minibatterij – voor een redelijk bereik op gematigde trailtochten. Als je betrokken raakt bij het concept, is de R.X 275 een zeer wendbare, handige en springgelukkige e-bike zonder e-gevoel. De time-limit boost-functie is een functie die het concept standalone maakt. Maar het is een bijzonder concept waar niet elke e-biker blij van zou moeten worden en dat zeker niet doet. Kerncompetentie: De Rotwild R.X 275 filtert de harde belastingspieken van de tour, neemt de schrik van een paar korte horrorklimmetjes weg en zorgt er zo voor dat je vaker wilt rijden. Voor dit discrete deel van de stuwkracht van de motor moet je echter de nodige verandering over hebben. – Christian Schleker, EMTB tester

EMTB-auteur Christian Schleker heeft de ontwikkeling van de categorie Licht op de voet gevolgd dan bijna iedereen. Focus Raven², Lapierre E-Zesty, Specialized Levo SL - hij was een van de eerste journalisten ter wereld die al deze fietsen testte op EMTB. De Rotwild R.X 275 is een super speciaal concept, zelfs voor de zelfverklaarde lichte ventilator en fitte biker.Foto: EMTB Magazine

EMTB-auteur Christian Schleker heeft de ontwikkeling van de categorie Licht op de voet gevolgd dan bijna iedereen. Focus Raven², Lapierre E-Zesty, Specialized Levo SL – Hij was een van de eerste journalisten ter wereld die al deze fietsen onderzocht op EMTB. De Rotwild R.X 275 is een super speciaal concept, zelfs voor de zelfverklaarde lichte ventilator en fitte biker.

Source link