Systeemvergelijking: Drie intercomsystemen van Aleck, Cardo en Sena op de proef gesteld

Tot nu toe waren zogenaamde intercoms vooral bekend bij motorrijders. Inmiddels bieden zowel gerenommeerde fabrikanten als ambitieuze start-ups speciale communicatiesystemen voor mountainbikers. Met Aleck, Cardo en Sena vroegen we de drie nieuwste elektronische helpers om een systeemvergelijking. De systemen zijn “nieuw” in de ware zin van het woord: terwijl de Cardo Packtalk Outdoor al te koop is, was BIKE de eerste ter wereld die de apparaten van Aleck en Sena testte. De Aleck Punks begonnen hun aanwezigheid op de markt als een Kickstarter-campagne en starten in augustus 2023 met de voorverkoop. De Sena Talkie is vanaf het voorjaar van 2024 verkrijgbaar. Onze testapparatuur is een prototype, vers van de Eurobike beurs in Frankfurt.

>> We verduidelijken in een ander artikel: Hoe nuttig zijn intercomoplossingen voor mountainbiken? <<

Nooit meer sprakeloos op een mountainbiketocht - elektronische communicatiesystemen maken het mogelijk.Foto: Georg GrieshaberNooit meer sprakeloos op een mountainbiketocht – elektronische communicatiesystemen maken het mogelijk.

Samen rijden zonder samen te rijden – zo werkt het

Om mountainbikers met elkaar verbonden te houden – ook al zijn ze ruimtelijk van elkaar gescheiden – hebben de ontwikkelaars van Aleck, Cardo en Sena een elektronische oplossing bedacht. Alle drie de intercomsystemen kunnen via Bluetooth met de mobiele telefoon worden gekoppeld. Zonder smartphone kom je niet ver bij het instellen van de apparaten, omdat elk een eigen app met een extra gebruikersaccount nodig heeft. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om basisinstellingen te maken en communicatiegroepen te maken. Indien gedeeld, kunnen groepsleden ook de locatie van andere gebruikers op een kaart bekijken. Zoals bij alle moderne, draadloze elektronische apparaten, moeten de communicatiesystemen eerst op de kabel worden aangesloten. De geïntegreerde batterijen worden opgeladen via USB-C-interfaces en bieden tussen de zes (Sena) en 19 uur (Aleck) batterijduur.

De omgang met intercoms is net zo verschillend als de netwerktechnologieën. De Sena Talkie is eenvoudig te bedienen via drie knoppen.Foto: Jan TimmermannDe omgang met intercoms is net zo verschillend als de netwerktechnologieën. De Sena Talkie is eenvoudig te bedienen via drie knoppen.

Fabrikanten gebruiken verschillende technologieën voor communicatie tussen apparaten. Aleck is de enige die afhankelijk is van het mobiele netwerk. Eenmaal gekoppeld met de mobiele telefoon, zorgen de Punks voor een willekeurig aantal gespreksdeelnemers en een onbeperkt bereik. Aan de andere kant kan de verbinding afbreken in afgelegen valleien en dichte bossen. Zodra de netwerkontvangst is hersteld, maken de punkers automatisch weer verbinding met de gesprekspartners. Om het probleem van de mobiele telefoon te voorkomen, gebruiken Cardo en Sena een zogenaamd mesh-systeem dat de radiosignalen van individuele apparaten in een gemeenschappelijk netwerk met elkaar verbindt. Deze mesh-netwerken hebben ook de eigenschap zichzelf te “repareren”. Meerdere apparaten op dezelfde frequentie kunnen automatisch spreken. Hoe meer gebruikers onderling verbonden zijn in een netwerk, hoe beter de transmissiekwaliteit en het bereik.

Pictogrammen, veelkleurige LED's en gesproken aanwijzingen maken het eenvoudiger om de Cardo Packtalk Outdoor te bedienen.Foto: Jan TimmermannPictogrammen, veelkleurige LED’s en gesproken aanwijzingen maken het eenvoudiger om de Cardo Packtalk Outdoor te bedienen.

Luisteren zonder hoofdtelefoon dankzij het communicatiesysteem

Hoe het gesproken woord het oor bereikt, is iets dat elke fabrikant anders heeft opgelost. Cardo vertrouwt op conventionele hoofdtelefoons met kabel en microfoon. De intercomspecialisten hebben zelfs twee verschillende sets in de Packtalk outdoorbundel: een klassieke in-ear hoofdtelefoon en een microfoon en hoofdtelefoon voor helmintegratie. Deze kunnen via klittenband en zelfklevende pads in een integraalhelm worden geïnstalleerd. Hoewel deze optie geschikt is voor bijvoorbeeld skihelmen, was er in onze test met enduro integraalhelmen niet genoeg ruimte op de oren. Het apparaat zelf kan met verschillende steunen of met een K op de helm worden gelijmdkan worden bevestigd aan de riemen van helmen, broeken of rugzakken. Hoe dan ook, het probleem van de kabelgeleiding blijft bestaan.

Lees ook:   Fietsfabrikant Haibike: Waar produceert Haibike?

Met de Cardo Packtalk Outdoor konden koptelefoon en microfoon zelfs in de integraalhelm worden geïntegreerd. De meeste mountainbikemodellen hebben echter waarschijnlijk problemen met de ruimte.Foto: Jan TimmermannMet de Cardo Packtalk Outdoor konden koptelefoon en microfoon zelfs in de integraalhelm worden geïntegreerd. De meeste mountainbikemodellen hebben echter waarschijnlijk problemen met de ruimte.

De talkie van Sena kan gedragen worden op een meegeleverde armband of aan een koord om de nek door middel van een sterke magnetische houder. De luidspreker en microfoon bevinden zich op het lichaam, maar een beetje weg van de mond en oren. Aleck lost het probleem op door middel van zogenaamde near-ear technologie. De intercomapparaten kunnen aan beide zijden aan de riemen van de helm worden bevestigd en zo direct achter de oren zitten. In tegenstelling tot de Shokz Open Run Pro beengeleidingshoofdtelefoon die we ook hebben getest In het geval van Aleck komt het geluid via conventionele geluidsoverdracht de gehoorgang binnen. Vanwege de nabijheid van het oor is echter slechts een relatief laag volume nodig. De oorschelpen blijven vrij en kunnen ook omgevingsgeluid oppikken parallel aan het geluid van de hoofdtelefoon. Dit is ook het grootste verschil tussen de Aleck Punks en “normale” Bluetooth hoofdtelefoons met handsfree functie.

Met één verschillend toegewezen knop per individueel apparaat leren motorrijders de functies van de Aleck Punks het beste uit hun hoofd.Foto: Jan TimmermannMet één verschillend toegewezen knop per individueel apparaat leren motorrijders de functies van de Aleck Punks het beste uit hun hoofd.

Drie communicatiesystemen op de proef gesteld

Aleck Punkers

 • Prijs: 149,90 Euro
 • Gewicht: 16 gram
 • Levensduur batterij: 19 uur
 • Transmissie via: mobiel netwerk
 • Maximaal aantal gebruikers in een netwerk: Onbeperkt
 • Maximaal bereik tussen twee apparaten: Onbeperkt
 • Maximaal totaal bereik: Onbeperkt
 • Audio afspelen: near-ear technologie

Op het eerste gezicht lijken de Aleck Punks maximaal minimalistisch. In vergelijking met de andere twee intercomsystemen zijn ze aanzienlijk kleiner en lichter. Omdat dit twee afzonderlijke apparaten zijn, moeten beide ook eerst worden opgeladen. De overzichtelijke Aleck-app begeleidt je goed door het installatieproces. Dat dit uiteindelijk niet eenvoudig blijkt te zijn, komt doordat de punkers één knop per kant hebben, maar elk een andere functie heeft. Welke momenteel wordt bediend, hangt af van welke kant wordt ingedrukt en hoe vaak. Hoewel Aleck een lijst met de functies klaar heeft liggen, is de bediening in het begin even wennen. Vooral als de apparaten niet aan de helm zijn bevestigd, omdat je geen inscriptie zult vinden met “Links” of “Rechts”. Zelfs tijdens het rijden is bruikbaarheid de grootste tekortkoming van de verder overtuigende punkers. Om niet in de war te raken, moeten motorrijders de toetscombinaties onthouden.

Bij de Aleck Punks blijven de oren vrij. Dit maakt ze ook legaal bruikbaar in het wegverkeer.Foto: Georg GrieshaberBij de Aleck Punks blijven de oren vrij. Dit maakt ze ook legaal bruikbaar in het wegverkeer.

De app kan worden gebruikt om te schakelen tussen twee modi. In de instelling “Push-To-Talk” kunnen twee gebruikers met één druk op de knop in walkietalkie-stijl praten. In de “Party” -modus wordt het gesprek permanent onderhouden. Dan kunnen allerlei vrienden via de app verbinding maken en met elkaar praten, ongeacht de afstand. De gesprekskwaliteit via het mobiele netwerk was consistent goed in onze test. Het probleem van de dode hoeken blijft echter bestaan. De near-ear communicatie van de punkers is fascinerend. Ondanks de vrije oren is de geluidskwaliteit overtuigend. Maar ook buitenstaanders luisteren stilletjes. Muziek en gesprekken zijn nog steeds discreet te horen in een rustige omgeving op een afstand van enkele meters van de drager. Voor sporten zonder helm zijn de punkers helaas uitgesloten als intercoms.

Lees ook:   Rockmachine Torrent 70-29 uit Tsjechië: Hardtails op instapniveau 2023

Klein maar krachtig: De Aleck Punks zijn de meest minimalistische communicator.Het systeem wordt op de proef gesteld.Foto: Jan TimmermannKlein maar krachtig: De Aleck Punks zijn het meest minimalistische communicatiesysteem in de test.

Cardo Packtalk Buiten

 • Prijs: 249,95 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht: 50 gram (zonder koptelefoon)
 • Levensduur batterij: tien uur
 • Transmissie via: Mesh-netwerk
 • Maximaal aantal gebruikers in een netwerk: 15
 • Maximaal bereik tussen twee apparaten: één kilometer
 • Maximale totale actieradius: vijf kilometer
 • Audio afspelen: Bedrade hoofdtelefoon

Met 249,95 euro is de Cardo Packtalk Outdoor aanzienlijk duurder dan de andere geteste apparaten. Voor twee gebruikers is maar liefst 500 euro verschuldigd. Zodra je de Packtalk Outdoor uitpakt, wordt echter duidelijk dat er veel in zit. De geneste verpakking bevat diverse montagebeugels, zelfklevende pads, kabels, een adapter en twee hoogwaardige hoofdtelefoons van JBL – goed voor iedereen die het systeem als multisportapparaat wil gebruiken. Met veel onderdelen komt echter complexiteit. Totdat de juiste instelling van apparaatpositionering en kabelgeleiding is gevonden, moet er wat worden geëxperimenteerd. Qua gebruiksvriendelijkheid biedt de Cardo Intercom ook meer dan de concurrentie. Verschillende knoppen met pictogrammen, een LED-display en een draaiwiel maken het systeem eenvoudig te gebruiken. In een aanpasbare taal geven gesproken aankondigingen informatie over bijvoorbeeld de verbinding met de smartphone of het batterijniveau. Samen met de overzichtelijke app heeft de Cardo Packtalk Outdoor geen zwakke punten in de bediening en is hij gemakkelijk onderweg te gebruiken.

Hoewel draadloze Bluetooth-hoofdtelefoons een integraal onderdeel van het dagelijks leven zijn geworden, blijft Cardo vertrouwen op in-ear-modellen met een kabelverbinding.Foto: Georg GrieshaberHoewel draadloze Bluetooth-hoofdtelefoons een integraal onderdeel van het dagelijks leven zijn geworden, blijft Cardo vertrouwen op in-ear-modellen met een kabelverbinding.

De communicatie tussen twee gebruikers werkte zonder problemen in onze test. In deze vergelijking heeft het mesh-netwerk van Cardo echter het kleinste bereik. Bij het opnieuw betreden van de communicatieradius maakt het systeem snel en automatisch opnieuw verbinding. Door in-ear koptelefoons te gebruiken, maakt de Cardo niet zo’n futuristische indruk als de concurrentie van Aleck. Aan de andere kant biedt de hoofdtelefoon onbetwist de beste geluidskwaliteit en het hoogste maximale volume. Helaas is het gebruik ervan in het wegverkeer verboden. Helaas is de Cardo Intercom daarom uitgesloten op de racefiets en kan het systeem slechts in beperkte mate legaal worden gebruikt op weg naar het parcours. Let op: De JBL hoofdtelefoon biedt een lagere beschermingsklasse op het gebied van stof- en waterbestendigheid dan het Cardo-apparaat zelf.

Vrij veel onderdelen: De Cardo Packtalk Outdoor bevat de meeste afzonderlijke onderdelen met verschillende montage- en hoofdtelefoonopties.Foto: Jan TimmermannVrij veel onderdelen: De Cardo Packtalk Outdoor bevat de meeste afzonderlijke onderdelen met verschillende montage- en hoofdtelefoonopties.

Sena Talkie

Met het Pi-model heeft Sena een vergelijkbare near-ear-oplossing in zijn portfolio als Aleck. Dit intercomsysteem vertrouwt echter ook op een helm als bevestigingspunt. De hier geteste talkie is de nieuwste hit van communicatie-experts en pakt het anders aan. Het kan gemakkelijk overal mee naartoe worden genomen en in veel verschillende sporten worden gebruikt. In de hand ziet het apparaat er compact en robuust uit. Het is merkbaar zwaarder dan de concurrentie. Aan de andere kant is de bediening op één apparaat en met drie knoppen veel intuïtiever. De ongecompliceerde bruikbaarheid is vanaf het begin leuk en is misschien wel de grootste kracht van de Talkie als intercomoplossing in vergelijking met Aleck en Cardo. Het toestel maakt via Bluetooth verbinding met de Sena Cycling app. Hiermee valt op dat Sena al vele jaren Intercoms voor motorrijders in zijn programma. Het maakt een meer verfijnde indruk dan de toepassing van Aleck, en het heeft meer functies dan Cardo. Vanaf hier hebben gebruikers ook toegang tot handleidingen en FM-radio.

Naast de magnetische houder aan een koord biedt Sena standaard ook een armbandoplossing voor de talkie.Foto: Georg GrieshaberNaast de magnetische houder aan een koord biedt Sena standaard ook een armbandoplossing voor de talkie.

Qua audioprincipe is de Sena Talkie een soort draagbare, intelligente speaker. Het voor de hand liggende nadeel is dat iedereen kan meeluisteren. Voor het luisteren naar muziek kon het systeem daarom worden uitgesloten – afhankelijk van de gevoeligheid voor de ongestoorde rust van de natuur. Gevoelige informatie wordt tijdens het fietsen zelden uitgewisseld, maar in de liftwachtrij van het bikepark vergt het bijvoorbeeld een dosis zelfvertrouwen om de vragende of geïrriteerde blikken van andere fietsers te weerstaan. Het koppelen van twee apparaten in intercommodus is eenvoudig. Net als bij Cardo begeleiden gesproken aanwijzingen u door het proces. Hoewel het apparaat, en dus de microfoon, verder van het hoofd zit, worden gesprekken duidelijk doorgegeven. De ingebouwde ruisonderdrukking werkt goed. Er kunnen negen verschillende kanalen worden gebruikt. Het aantal gebruikers is dus vrijwel onbeperkt. Aan de andere kant is het maximale bereik tussen twee apparaten duidelijk beperkt. Met een straal van 400 meter wordt het Sena-systeem alleen aanbevolen voor gebruik in minder uitgebreide gebieden.

Vierkant, praktisch, goed: De Sena Talkie is compact en heeft geen koptelefoon nodig. Een armband is inbegrepen in de standaard leveringsomvang.Foto: Jan TimmermannVierkant, praktisch, goed: De Sena Talkie is compact en heeft geen koptelefoon nodig. Een armband is inbegrepen in de standaard leveringsomvang.

Resultaat

De nieuwste communicatiesystemen zijn altijd interessant. Omdat de dure apparaten een beheersbare meerwaarde bieden ten opzichte van andere koptelefoonsystemen, moeten motorrijders goed nadenken of het smalle toepassingsgebied van deze intercoms hen aanspreekt. Voor een bezoek aan het bikepark en als oplossing voor losse gezinsstructuren werken alle drie de systemen goed. Cardo en Sena zijn beperkt in hun bereik. Het gebruik van in-ear hoofdtelefoons (Cardo) en de mogelijkheid om mee te luisteren voor derden (Sena) kunnen uitsluitingscriteria zijn. Ondanks tekortkomingen in de afhandeling en afhankelijkheid van het mobiele netwerk, komt het meest overtuigende systeem van Aleck. Zonder bereikproblemen en met open oren communiceert hij zorgeloos op de fiets.

BIKE-redacteur Jan Timmermann luistert graag met een koptelefoon naar muziek op de trail. Aan de andere kant is hij kritisch over het beperkte scala aan toepassingen van de dure communicatiesystemen.Foto: Georg GrieshaberBIKE-redacteur Jan Timmermann luistert graag met een koptelefoon naar muziek op de trail. Aan de andere kant is hij kritisch over het beperkte scala aan toepassingen van de dure communicatiesystemen.