Sam Blenkinsop en zijn Crestline RS 75/50 EEB E-Enduro-Race-Bike

Iedereen die de Downhill World Cup al lang volgt, weet: Sam Blenkinsop is een legende. De Nieuw-Zeelander was jarenlang een publiekslieveling in de afdaling. Bijna geen enkele andere bestuurder combineert lichtheid en rijplezier in zo’n extravagante rijstijl als Sam. Zelfs toen de klok tikte, liet Blenki nonchalant zijn staart hangen tijdens sprongen, begon weer in de lucht te trappen, lokte drifts uit en liet 10 jaar geleden het vuil in gladde bochten spatten zodat het publiek alleen maar juichte.

De overwinning van Sam in Schladming in 2008 was de eerste overwinning ooit van een Nieuw-Zeelander in de afdaling. Sam is gepassioneerd door alles op twee wielen, rijdt motorcross en motorfietsen en is enthousiast over vissen om te kalmeren. Als allround talent heeft Sam ook een paar podiumplaatsen gescoord in de Enduro World Series. Tijdens zijn eerste E-EDR-races in Loudenvielle en Chatel in het najaar van 2023 toonde Blenkinsop zijn potentieel met een 5e en 6e plaats en een etappeoverwinning.

Na acht jaar bij Norco tekende Sam voor 2023 bij Crestline, een jong en vooruitstrevend merk uit Californië. Tot nu toe is de portefeuille duidelijk gericht op zwaartekracht. Er is slechts één downhillfiets en twee E-MTB-modellen met 150 en 180 millimeter veerweg. Het chassis van de Crestlines is gebaseerd op een Lowerlink VPP, die erg lijkt op een Santa Cruz achterdriehoek. De fietsen zijn slechts in beperkte oplage verkrijgbaar en zijn snel uitverkocht.

In overeenstemming met de downhill-eisen van de E-EDR vertrouwt Sam op de Crestline RS 75/50 met 180/175 millimeter veerweg. De Crestline is ook verkrijgbaar als MX met een klein achterwiel en korte liggende achtervorken, maar Sam rijdt 29 inch voor en achter en langere liggende achtervorken omwille van de soepelheid en klimcapaciteiten van de fiets. Ophangelementen van SR Suntour en Hayes Remmen maken van Blenki’s fiets een echte one-of-a-kind. De speciaal voor e-races afgestemde Bosch CX Race met extra lang zwenkwiel en hoge ondersteuning zorgt voor een speciaal voor e-races geoptimaliseerd gewicht bergopwaarts.

Lees ook:   Canyon Neuron Young Hero: Hoe doet de prijskraker het in de zware uithoudingstest?

Spannend: de Crestline wordt geleverd met een Kiox-display dat volledig in de bovenbuis is verzonken. Zachte Maxxis Assegai-banden met downhill-karkas, Sram’s klassieke X01 AXS-aandrijflijn en extra stabiele HX531-velgen van DT Swiss maken de setup compleet. Eén ding is zeker: 180/175 millimeter veerweg, stabiele componenten en Blenki’s downhill-capaciteiten in combinatie ontketenen absolute hoge snelheid bergafwaarts.