MTB Hall of Fame: Diddie Schneider wordt geëerd voor zijn levenswerk

De Mountain Bike Hall of Fame (MBHOF) werd in 1988 opgericht met als doel de belangrijkste personen en gebeurtenissen in de relatief jonge geschiedenis van het mountainbiken vast te leggen. Diddie Schneider is een van Europa’s toonaangevende baanontwerpers in de MTB-scene en eigenaar van een bikepark. Voor zijn levenswerk werd hij op 21 oktober opgenomen in de Mountain Bike Hall of Fame op de Marin Museum van Fietsen in Fairfax, Californië aangesloten.

Schneider is al decennialang meer dan alleen een vaste waarde onder de circuitbouwers. Zo implementeerde hij in 1998 als eerste ter wereld een uitgebreid bikeparkconcept op de Geißkopf in Bischofsmais. Met zijn ontwerpen inspireert hij circuitbouwers over de hele wereld, en onder insiders worden zijn bikeparks en trails beschouwd als de standaard voor de hoogste kwaliteit.

Al in de jaren 1980 begon de inwoner van Stuttgart zijn passie, die hij later in een beroep veranderde. Hij bouwde zijn eerste BMX-baan en stapte later over op mountainbiken. Slechts een paar jaar na deze bouw werd hij bekend als de ontwerper van de beroemde Eurobike-routes in Ludwigshafen. Hij zette nieuwe maatstaven met zijn nieuwe concepten en ontwerpen voor stadionachtige trails en parcoursen, terwijl hij tegelijkertijd betrokken was bij de aanleg van MTB-afdalingen.

Zijn merk “Diddie Schneider – Consulting | Supervising” is wereldberoemd, net als de paden en fietsparken. Daarvan zou hij er inmiddels honderden hebben gebouwd, die over de aarde verspreid liggen. Een van zijn werken is de zogenaamde MTB ZONE, waarvan de Bikepark Geißkopf in het Beierse Woud, het Bikepark Petzen in Karinthië en het Bikepark Willingen in het Sauerland. Deze staan allemaal onder leiding van Schneider.

Lees ook:   Stedelijke afdaling: vol gas in Zuid-Amerika - Fischi's Valparaiso-vlog

Een van zijn uitvindingen is het beginnersvriendelijke “Flow Country Trail Concept”, ontwikkeld met Hans “No Way” Rey. Tot op de dag van vandaag wordt hij de “Master of Flow” genoemd. Om zijn werken te classificeren, kan worden gezegd dat zijn kunst bestaat uit het op een duurzame en unieke manier verbinden van paden met de natuur. Door zijn werk in de MTB-sport is hij nu als een van de weinige Duitsers tot nu toe toegelaten tot de MBHOF. Daar neemt hij plaats naast Gary Fisher, Hans Rey en Shaun Palmer.

Met zijn werk heeft Diddie Schneider veel gedaan voor de MTB-sport. Zonder hem zouden deze en MTB-races niet zijn wat ze nu zijn, en daarom werd Schneider terecht toegelaten tot de MBHOF. Zijn projecten bestrijken het hele scala aan verschillende parcoursen en trails – van beginners- tot wereldbekerparcoursen. Hier is een overzicht van enkele van de projecten en concepten die Schneider heeft gerealiseerd, evenals onderscheidingen voor speciale routes: