10 fietshandschoenen voor de winter: de Endura MT500 Freezing Point Waterproof in review

De Schotten sturen met de MT500 hun warmste winterhandschoenen in de test. Ze zijn niet alleen absoluut winddicht, maar ook waterdicht en rondom gevoerd met Primaloft. Ideale basis voor slecht weer reizen. Om ervoor te zorgen dat de grip op het stuur ook in de regen niet verloren gaat, is de binnenkant royaal bedekt met siliconen – zowel de handpalm als de wijs- en middelvinger zorgen voor zoveel grip.

Daarnaast is de smartphone te bedienen met duim en wijsvinger. De badstof rand op de duim doet ook zijn naam eer aan en droogt zelfs de grootste snotterige neuzen. Om gemakkelijker in de handschoen te stappen, is de voldoende lange manchet ook voorzien van een klittenbandsluiting. De MT500 moet ook gemakkelijk aan te passen zijn onder de jas.

Oeps, minitool viel in de plas! Bij de Endura is dit geen probleem, want de MT500 winterhandschoenen zijn volledig waterdicht. Dit betekent dat u zelfs in de stromende regen met een gerust hart kunt verwarmen. Zelfs de luchtstroom kan de handschoen niet beschadigen. Wat echter enige reden tot kritiek geeft, is de DWR-coating van de MT500: alleen de vingers laten water eraf rollen. De rest van het materiaal en vooral de zachte badstof duim zuigen gulzig regendruppels op. Dit is natuurlijk enigszins nadelig voor de isolatie, omdat een vochtige handschoen ook sneller afkoelt. Gelukkig is de MT500 zelf al zwaar gevoerd, dus hij kan dit effect enigszins compenseren. Met een beetje sproei-impregnering kon de bescherming tegen weersinvloeden van de handschoen gemakkelijk worden gepolijst. De koude check bevestigt de eerste indruk: de MT500 is niet een van de warmste modellen in de test. Tot de limiet van nul graden zou het echter voldoende moeten zijn voor de meeste motorrijders.

Lees ook:   Merida Big.Nine 10K: De nieuwe editie van Merida's langlauflegende in recensie

Zelfs met een open kliminstallatie is het moeilijk om in de MT500 te komen. Het duurt even voordat vingers en middenhandsbeentjes zich een weg banen door de gezwollen voeding. Maar dan zit de Endura onopvallend goed. Naden vallen hier niet op. Dankzij de grote siliconenprints is de grip op het handvat uiterst goed en kunnen ook de fittingen goed worden bediend. Ondanks de vrij dikke voering blijft het gevoel in de vingers zitten. Net als bij veel andere handschoenen die aan beide zijden geïsoleerd zijn, glijden de afzonderlijke lagen iets tegen elkaar aan. Het effect is echter beperkt. Dit maakt de MT500 een goede keuze voor trailritten op koude, vochtige dagen.

Degelijke winterhandschoenen voor slecht weer voor temperaturen tot het vriespunt. Het aantrekken van de gezwollen gevoerde handschoen is een beetje onhandig – ondanks de klittenbandsluiting. Zodra alle vingers echter op de juiste plaats zitten, biedt de MT500 een goed en gripvast gevoel op het stuur. Apparatuur en afwerking zijn goed. Helaas alleen verkrijgbaar in het zwart en zonder reflex.