Specialized Levo SL Expert 2024: de nieuwe lichte e-MTB review

De Specialized Levo SL is de nieuwste interpretatie van de voorouder van lichtgewicht trail e-bikes. Deze fiets heeft, net als zijn voorganger, vooral één doel: trailplezier. Om dit te bereiken, vertrouwt Specialized op een gematigde geometrie met zeer korte liggende achtervorken en een minimalistisch aandrijfconcept. In vergelijking met zijn voorganger zijn de Amerikanen echter beide een beetje verbeterd. De geometrie is moderner, d.w.z. langer en vlakker en dus meer bergafwaarts. Ook de veerweg is wat gegroeid ten opzichte van de eerste Levo SL. Met 160/150 millimeter plaatst de Specialized zich in de opening tussen trail en enduro en moet daarom functioneren als een allrounder voor alle trail- en afdalingssituaties.

Het gewicht van de Levo SL Expert blijft met 18,2 kilo aangenaam laag met een volledig downhill uitrusting. Er zijn nauwelijks lichtere e-bikes in deze reisklasse, zeker niet onder de 10.000 euro. Aan de uitrustingskant kan het Expert-model van de Levo SL met een gerust hart worden omschreven als de gulden middenweg. Hij heeft alles wat je nodig hebt voor maximaal rijplezier, maar dan zonder de exorbitante prijs van het S-Works model. Fox-vering met eersteklas dempingstechnologie, Code-RSC-remmen van Sram en de robuuste en soepele GX Eagle-transmissieradiotransmissie.

Met 18,2 kilogram is de Specialized Levo SL Expert een van de lichtste e-MTB's in zijn reisklasse.Foto: Max FuchsMet 18,2 kilogram is de Specialized Levo SL Expert een van de lichtste e-MTB’s in zijn reisklasse.

De feiten over de Gespecialiseerde Levo SL Expert

 • Motor: Specialized SL 1.2, 50 Nm max. koppel
 • Batterij: 320 Wh (niet verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Verplaatsing: 160/150 mm
 • Wiel maat: 29/27.5 inch
 • Framematen: S1, S2, S3, S4, S5, S6
 • Prijs: 9900 Euro
 • Gewicht: 18,2 kg (testfiets in maat L, EMTB-meting)
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 127 kg (specificaties van de fabrikant)
 • Hoogtemeters¹: 1019 (+28)hm / 10 km/h

Specialized SL 1.2: De aandrijving van de e-bike

De nieuwe generatie van de SL-motor is krachtiger geworden, maar de motor is nog steeds een van de minimalisten. Bemoedigend is dat ook het volume is afgenomen. Vergeleken met de fluisterstille TQ HPR 50 of de krachtigere Fazua Ride 60 is de Specialized aandrijflijn echter nog wat luider. De relatief kleine 320-accu is permanent in de onderbuis geïnstalleerd en er is een optionele range extender (160 Wh) om de actieradius te vergroten. Het aanpasbare LCD-display is bijzonder chic en ook de eenvoudige afstandsbediening voor motorbediening overtuigt.

Lees ook:   Synthese Gravel Legering en Carbon - Crankbrothers Gravel Wheels
Volgens de fabrikant levert de Specialized SL 1.2 50 Nm en tot 320 watt.

In onze gestandaardiseerde actieradiustest klom de Levo SL 1019 meter hoogte met een gemiddelde snelheid van 10 km/u met maximale ondersteuning. Dit betekent dat de Specialized schijf net zo hard duwt als een TQ HPR 50 (Hier is een overzicht van de fietsen met TQ HPR 50). Maar de TQ-fietsen met een 360-batterij raken gemiddeld veel eerder uitgeput – ondanks de nominaal grotere batterij. De Specialized SL 1.2 lijkt behoorlijk zuinig om te gaan met energie. Andere lichte e-bikes, zoals de Fazua Ride 60 of Bosch Performance SX, bieden echter een aanzienlijk grotere actieradius met hun grotere accu’s. Fazua-fietsen (430 Wh) bereiken een gemiddelde hoogte van ongeveer 1300 meter bij een gemiddelde snelheid van ca. 12 km/u in hetzelfde testscenario.Hier is een overzicht van de fietsen met Fazua Ride 60!)

>> De Specialized SL 1.2 e-bikemotor in de gedetailleerde test<<

>> Fazua, TQ, Specialized & Co Review: 5 lichtgewicht e-bikemotoren vergeleken <<

Voor handmatige ventilatoren: de geometrie

De liggende achtervork en wielbasis van de Levo SL zijn erg kort voor een e-MTB in deze reisklasse. Dit is een indicatie van wendbaar rijgedrag. De balhoofdhoek is matig vlak in de centrale positie en kan zeer duidelijk worden aangepast met +/-1 graad via lagercups. De maatkeuze is bijzonder breed voor de Levo SL. Er zijn zes maten beschikbaar van S1 tot S6 en bereiken waarden tussen 405 en 525 mm. Hier moeten zowel hele kleine als hele grote rijders blij van worden.

Optioneel kan de Levo SL ook met een 29er achterwiel worden gereden. De geometriee wordt aangepast via deze flip chip, de lengte van de liggende achtervork neemt dan iets toe.Foto: Georg GrieshaberOptioneel kan de Levo SL ook met een 29er achterwiel worden gereden. Via deze flip chip wordt de geometrie aangepast, de lengte van de liggende achtervork neemt dan iets toe.

EMTB-meetwaarden in één oogopslag (framemaat S4)

De uitrusting van de Gespecialiseerde Levo SL Expert

De uitrustingsvariant Expert is traditioneel een tip voor veeleisende motorrijders bij Specialized. Hoewel er geen bling en superstijlvolle hoogtepunten zijn, is alles functioneel aan boord dat echt leuk off-road is. Eerst en vooral weet het sterke Fox-chassis te overtuigen, ook al heeft het geen glanzende Kashima-coating. Functioneel zijn de Performance Elite onderdelen met Grip2 demping niet te onderscheiden van de Factory ophangingselementen.

 • Voorvork / Schokdemper: Fox 36 Performance Elite / Float X Perf. Elite
 • Aandrijflijn: Sram GX Eagle-transmissie, 12 versnellingen
 • Remmen: Sram Code RSC, 200/200 mm
 • Wielen: Roval Traverse AL
 • Banden: Specialized Butcher Grid Trail T9, 29 x 2.3″ / Eliminator Grid Trail T7, 27.5 x 2.3″
 • Bijzonderheden: Mini-tool in de balhoofdbuis; Hoekheadset inbegrepen; Optie van 29er achterwiel (flipchip); Levenslange garantie
Het is niet meer gloednieuw, maar het is nog steeds super praktisch: de minitool in de headset is altijd bij je en biedt de meest noodzakelijke tools.

Praktijktest: zo rijdt hij Gespecialiseerde Levo SL Expert

Lichtvoetig en wendbaar, dat zijn de opvallende eigenschappen van de Specialized Levo SL. Geen enkele andere e-MTB in deze klasse combineert rijplezier en offroad-rijkwaliteiten zo vakkundig als de Specialized. Aan de ene kant is de fiets heel gemakkelijk op het achterwiel en in de lucht te krijgen, en aan de andere kant brengt het lage gewicht van de fiets en wielen veel levendigheid met zich mee. Het gemakkelijk te slikken chassis geeft de Levo SL ook een flinke portie enduro-kwaliteiten. Zelfs op veeleisende trails is de fiets erg snel en zelfverzekerd. De achtervering absorbeert kleine oneffenheden gevoelig. Maar zelfs met bittere klappen blijft het chassis van de Levo SL soeverein. De schokdemper laat de veerweg gewillig los, wat zorgt voor een pluizig gevoel en veel tractie genereert. De uiteindelijke progressie kan echter een beetje moeilijker zijn voor harde circuits en hoge snelheid.

Blijf zelfverzekerd en leuk, zelfs als het er wild aan toe gaat: de Specialized Levo SL Expert.Foto: Max FuchsBlijf zelfverzekerd en leuk, zelfs als het er wild aan toe gaat: de Specialized Levo SL Expert.

Door de korte geometrie is de pure soepelheid op ruwe rechte stukken echter niet zo hoog als op de beste fietsen in deze reisklasse. Een van de laatste is de Santa Cruz Heckler SL, die we hebben kunnen testen in directe vergelijking met de Specialized. Als je je concentreert op de high-speed kwaliteiten, moet je enerzijds de meegeleverde lagerkap installeren voor een slappere balhoofdhoek en anderzijds de neiging hebben om voor de grotere framemaat te gaan. Beide verlengen de wielbasis en verhogen zo de soepelheid van de fiets.

Lees ook:   Droomreis Toscane: 380 kilometer fietstocht door het juwelenkistje van Italië

Al met al schittert de Levo SL als een uitgebalanceerde en veelzijdige alpineskiër. Bergop moet je het echter rustig aan doen aan boord van de lichtgewicht Specialized. Naast de discrete stuwkracht van de SL 1.2-motor, stelt de geometrie met een korte achterdriehoek ook grenzen aan extreme beklimmingen. Zowel qua rijtechniek als het gebruik van kracht in de dij is een fitte atleet vereist voor echt moeilijke beklimmingen. Het totaalpakket van de fiets is echter echt coherent. Helaas is de motor bergop luider dan de krachtigere Fazua Ride 60. Aan de andere kant is de Levo SL aangenaam stil in de afdaling.

Uitstekende tractie, maar beperkt motorvermogen: de Levo SL vereist moedige inzet op de beklimmingen.Foto: Max FuchsUitstekende tractie, eenBeperkt motorvermogen: Op de beklimmingen vereist de Levo SL een moedige inspanning.

EMTB-beoordeling van de Gespecialiseerde Levo SL Expert

Versterken

 • Uitgebalanceerde rijeigenschappen
 • Lichtvoetig en leuk parcours
 • Sterk chassis
 • Licht
 • Variabel chassis

Verzwakken

 • Motor- en batterijvermogen zijn beperkt
 • Geen klimaas
 • Geen vervangbare batterij

De sterke punten van de Levo SL liggen duidelijk op downhill trails. Of het nu speels of wild is, dit is waar de fiets kan scoren. Batterij en motorvermogen vereisen een rijder die met toewijding wil trappen.Foto: EMTB MagazineDe sterke punten van de Levo SL liggen duidelijk op downhill trails. Of het nu speels of wild is, dit is waar de fiets kan scoren. Batterij en motorvermogen vereisen een rijder die met toewijding wil trappen.

De EMTB-conclusie

Als het gaat om leuk trailgedrag, is de Levo SL de maatstaf. Rijplezier is hierbij erg belangrijk. Of het nu gaat om een vloeiend parcours of een ruige afdaling, de Levo SL heeft ons overtuigd met zijn feelgood-rijgedrag. Het motorsysteem is een van de minimalisten – als je op zoek bent naar opvallend e-bike-vermogen, bergopwaartse kracht of volledige actieradius, ben je hier aan het verkeerde adres. – Florentin Vesenbeckh, EMTB Magazine

Foto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh is adjunct-hoofdredacteur en hoofd van de afdeling “Test en Technologie” bij EMTB Magazine. In deze rol rijdt en test hij elk jaar ongeveer 75 verschillende e-mountainbikes en stelt hij de nieuwste innovaties op de proef.

¹ De reikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfalthelling met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapkracht van de berijder, gewicht van de berijder incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit met volledige ondersteuning.