Santa Cruz Heckler SL: Lichtgewicht Californian met Fazua motor

De Californiërs van Santa Cruz staan bekend om hun downhill mountainbikes. Vooral onder trail-, enduro- en downhill-bikers hebben de Amerikaanse motoren een grote schare fans. Sinds 2020 heeft het merk ook e-bikes in het assortiment, die zich ook richten op rijplezier en trailprestaties. Naar de racy E-Enduro Bullit en de krachtige trail-alleskunner Heckler wordt nu vergezeld door de Santa Cruz Heckler SL, de eerste lichte eMTB van het merk. De gewichtsspecificaties van de fabrikant geven hoop. Want zelfs het middelste model GX AXS met een goedkoper (en dus zwaarder) carbon frame zou 18,5 kilo wegen. Als dat waar is, moet het topmodel onder de 18 kilo blijven. Niet slecht voor een downhill Fazua fiets met stevige uitrusting.

Net als alle andere huidige trailmountainbikes uit Santa Cruz is de nieuwe Heckler SL gebaseerd op de iconische VPP-ophanging met laagliggende demper. De schokdemper is scharnierend via twee afzonderlijke tuimelaars. Deze kinematica met een virtueel draaipunt dat niet om een vaste as draait (VPP staat voor Virtual Pivot Point) stelt ontwerpers in staat om de ophangingskarakteristieken aan te passen via de veerweg. Bovendien brengt het ontwerp een laag zwaartepunt met zich mee. Nog een voordeel: de langwerpige Fazua-motor is visueel bijzonder onopvallend in de Santa Cruz Heckler SL. Door de plaatsing van de demper wordt de onderbuis voor de trapas ver naar voren getrokken op alle VPP-modellen van de Californiërs.

Binnenkort zullen we de Santa Cruz Heckler SL over de paden in onze test sjokken - alle informatie dan hier op de pagina.Foto: Santa Cruz Bicycles / Brian VernorBinnenkort zullen we de Santa Cruz Heckler SL over de paden in onze test sjokken – alle informatie dan hier op de pagina.

De feiten over de Santa Cruz Heckler SL

Fazua's LED-hub geeft het ondersteuningsniveau en het batterijniveau weer in gekleurde LED's. Er is hier ook een USB-C-poort verborgen.Foto: Santa Cruz BicyclesFazua’s LED-hub geeft het ondersteuningsniveau en het batterijniveau weer in gekleurde LED’s. Er is hier ook een USB-C-poort verborgen.

De elektrische aandrijving in de Santa Cruz Heckler SL

Als het gaat om de motor, heeft Santa Cruz gekozen voor de Beierse fabrikant Fazua – met andere woorden, een product van Porsche EP. De Ride 60 is een van de krachtigste onder de lichtgewicht e-MTB motoren. Hij combineert een laag gewicht van twee kilo en een aangenaam achtergrondgeluid met relatief veel vermogen. De Beiers specificeren 60 Newtonmeter en tot 450 watt. De accu levert 430 wattuur. Dit is ook iets meer dan bijvoorbeeld de concurrentie van TQ (360 Wh) en Specialized (320 Wh). De Santa Cruz Heckler SL is dus geen absolute minimalist. Ook vrienden van klassieke E-MTB’s zouden blij kunnen zijn met dit concept. De batterij is echter permanent in de onderbuis geïnstalleerd en kan niet worden verwijderd voor opladen, opslag of transport. De redenen: slank uiterlijk en laag gewicht.

De langwerpige Fazua-motor past bijzonder onopvallend in het VPP-ontwerp van de Heckler SL.Foto: Santa Cruz BicyclesDe langwerpige Fazua-motor past bijzonder onopvallend in het VPP-ontwerp van de Heckler SL.

Chassis en geometrie van de Heckler SL

Zoals de naam al doet vermoeden is de Santa Cruz Heckler SL het lichte broertje van de Heckler. Dit is merkbaar in het chassis en de geometrie. De veerweg is identiek met 160 millimeter aan de voorvork en 150 millimeter aan de achterkant. Als het gaat om wielmaat, is alleen de mix van 29er beschikbaar-Voorwiel en kleiner 27,5 achterwiel (mullet) om uit te kiezen. Er is ook een Full-29 variant van de “dikke” Heckler. Deze optie is niet beschikbaar op de Heckler SL lichte fiets, wendbaar rijgedrag heeft voorrang op klimeigenschappen. De optie van geometrie-aanpassing door middel van een flip-chip in de demperbevestiging is identiek. De effecten van de lage en hoge posities zijn te zien in de geometrietabel van de fabrikant.

Lees ook:   Ardèche: De 3 mooiste MTB routes in het zuidoosten van Frankrijk

De geometrie van de Santa Cruz Heckler SL in de vijf framematen en de twee geometrieposities hoog (HI, boven) en laag (LO, onder).Foto: Screenshot Santa Cruz BicyclesDe geometrie van de Santa Cruz Heckler SL in de vijf framematen en de twee geometrieposities hoog (HI, boven) en laag (LO, onder).

Top: De Santa Cruz Heckler SL is verkrijgbaar in 5 framematen van S tot XXL. Met een bereik van 435 tot 525 is een breed scala aan maten beschikbaar. De stuurhoek is vlak met respectievelijk 64 en 64,3 graden en de liggende achtervork is kort met 443 millimeter – hoewel niet extreem kort. Prijzenswaardig: De twee maten XL en XXL hebben aangepaste achterdriehoeken met langere veerpoten. Dit moet het weggedrag evenwichtig maken over de maten.

De flip-chip voor geometrie-aanpassing zit zoals gewoonlijk op de onderste demperkoppeling. Nieuw: Het kijkgaatje voor het aflezen van de SAG bij het instellen van de demper.Foto: Santa Cruz BicyclesDe flip-chip voor geometrie-aanpassing zit zoals gewoonlijk op de onderste demperkoppeling. Nieuw: Het kijkgaatje voor het aflezen van de SAG bij het instellen van de demper.

Modellen, functies en prijzen

Zoals gebruikelijk bij Santa Cruz is er ook voor de Heckler SL twee framevarianten. Terwijl de drie goedkopere uitrustingsvarianten met het C-frame afkomstig zijn van iets eenvoudigere koolstofvezels, hebben de twee topmodellen het lichtere frame van CC-carbon. De aandrijving bestaande uit Fazua Ride 60 en 430 accu is identiek voor alle varianten. Qua prijs – en dit is ook gebruikelijk onder Amerikanen – valt er niets te winnen in het instapprijssegment. Het begint bij 7499 euro. Het topmodel kost een sportieve 12999 euro. Alle modellen zijn verkrijgbaar in glanzend magenta of mat zilver. Ook de banden zijn in alle varianten identiek. Santa Cruz vertrouwt op Maxxi’s Minion DHF Exo aan de voorkant en DHR II Exo + aan de achterkant.

Lees ook:   Marin Rift Zone XR: Aluminium trailbike voor een eerlijke prijs in de test

Santa Cruz Heckler SL R – 7499 Euro

Het instapmodel heeft ook een volledig carbon frame – maar dan in de goedkopere C-variant. Een bijzonder kenmerk van dit model is het chassis, omdat het vertrouwt op een mengsel van de twee samenstellende reuzen Fox en Rockshox. De Float Performance schokdemper wordt geleverd zonder expansievat en is het enige Fox-product in de gehele Heckler SL-line-up. De duurdere uitrustingsniveaus vertrouwen op pure Rockshox-ophangingen. Dit wordt vergezeld door een Lyrik Select op het R-model. Schakelen gaat met Sram’s goedkopere NX Eagle, de DB8 remmen zijn ook van Sram.

Santa Cruz Heckler SL R

Foto: Santa Cruz Bicycles

Santa Cruz Heckler SL S – 8499 Euro

Het S-model krijgt een update van het chassis. De Super Deluxe schokdemper heeft een expansievat en komt uit het Select+ assortiment. Dat geldt ook voor de poëzievork. Ook de Sram GX versnellingspook en de Code R remmen zijn een niveau hoger.

Santa Cruz Heckler SL S

Foto: Santa Cruz Bicycles

Santa Cruz Heckler SL GX BIJLEN – 9799 Euro

Voor 1300 euro extra zit er vooral een plus in de versnellingspook. Een Sram GX AXS Transmission wordt geleverd in de robuuste direct-mount versie en werkt draadloos. Daarnaast zijn er robuuste reservevelgen van aluminium geïnstalleerd en daarbovenop zit een carbon stuur van Santa Cruz uit dit model. Het chassis bestaat verder uit Rockshox Super Deluxe Select+ en Lyrik Select+. Remmen: Sram Code Bronze Stealth met de dikke HS2 remschijven.

Santa Cruz HecKLER SL GX ASSEN

Foto: Santa Cruz Bicycles

Santa Cruz Heckler SL X0 AXS RSV – 11.499 euro

Het X0-model kost een aanzienlijke prijs van vijf cijfers. En daar zijn cruciale updates voor. Eerst en vooral het hoogwaardige en lichtere CC-frame en een topchassis uit Rockshox’ Ultimate-serie met Super Deluxe en Lyrik. Bovendien draaien reserve carbon velgen om de hoogwaardige Industry Nine naven. Remmen: Sram Code Silver Stealth met de dikke HS2 remschijven.

Santa Cruz Heckler SL X0 AXS RSV

Foto: Santa Cruz Bicycles

Santa Cruz Heckler SL XX AXS RSV – 12.999 Euro

De updates voor het high-end model zijn meer cosmetisch. De Sram XX versnellingspook is qua waarde niet meer te overtreffen, dit geldt ook voor de Reverb AXS draadloze zadelpen en de Code Ultimate Stealth remmen van Sram met de dikke HS2 remschijven.

Santa Cruz Heckler SL XX AXS RSV

Foto: Santa Cruz Bicycles