Simplon Rapcon Pmax CX review: sportief, licht en krachtig – test overwinning!

Een krachtige all-mountain met een Bosch motor, uitneembare accu en toch lekker licht? Sinds de overstap naar het Smart System van Bosch met een 750-accu zijn dergelijke fietsen lange tijd zeldzaam geweest. De gloednieuwe Simplon Rapcon Pmax CX laat echter met vlag en wimpel zien dat een goed gewicht, slim systeem en een verwijderbare accu elkaar niet uitsluiten. Als de banden en wielen niet zo zwaar waren, zou de Simplon zelfs ruim onder de 23 kilogram zitten.

Wie bouwt de beste E-MTB 2023? Als onderdeel van onze test van elf high-end all-mountains, hebben we da Simplon al laten concurreren met de belangrijkste concurrenten van Specialized via Rocky Mountain, Cube, Rotwild en Santa Cruz. De hele vergelijkingstest: Nu in EMTB 4/2023!

In één oogopslag: Technische gegevens en bladmuziek Simplon Rapcon Pmax CX

De Simplon Rapcon Pmax CX voor 9759 euro.Foto: Josh WelzDe Simplon Rapcon Pmax CX voor 9759 euro.

Simplon Rapcon Pmax CX review – de feiten

 • Motor: Bosch Performance CX, 85 Nm
 • Batterij: Bosch, 750 Wh, verwijderbaar
 • Veerweg: 150 / 150 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Carbon frame
 • Maten: S, M, L, XL
 • 23,38 kilo (maat L, EMTB meting)
 • Prijs testfiets: 9759 Euro

Slide-out-Battery: Het frame van de Simplon Rapcon CX

Om het lage gewicht van een E-MTB met uitneembare accu mogelijk te maken, hebben de ingenieurs van Simplon een speciale oplossing bedacht voor de integratie van het Smart System van Bosch. Het naar beneden verwijderen van de accu en het vastzetten met bouten zijn ongebruikelijk voor een Bosch-fiets, is de bediening niet zo eenvoudig als bij klassieke geïntegreerde batterijen. Maar het gewicht spreekt voor zich.

De e-bike drive

Met de Bosch Performance CX Simplon vertrouwt op wat waarschijnlijk de meest geïnstalleerde E-MTB-motor is. Het combineert hoge prestaties met een redelijk gewicht. De zeer goede modulatie, de levendige en Progressieve vermogensafgifte en speciale functies zoals het verlengde wiel in Emtb-modus maken het een Benchmark in vervelende hellingen. Alle U-levels kunnen via de app worden gefinetuned. Maar: De Bosch is bergop niet helemaal stil, rammelt in de afdaling en de grote accu’s wegen een goede 4,3 kilo. De grote uitzondering bij de Simplon: In de configurator is ook de lichtgewicht 500-accu verkrijgbaar, die iets meer dan drie kilo weegt. Dit maakt de fiets nog lichter.

Lees ook:   opvouwbare mountainbike
De Bosch CX motor biedt prima ondersteuning en met 85 Newton meter en tot 600 watt ook veel gieken.

Motor- en accuverwijdering op de Simplon Rapcon Pmax CX.

Het gewicht van de Bosch accu’s is hoog, maar de Zwabische accu’s zorgen ook voor een Extreem goed bereik, die andere systemen met batterijen met 700 tot 750 wattuur overtreft. De Powertube 750 kan uit de Simplon worden verwijderd, maar de Verwijdering omslachtig: Verwijder de bout, maak de bedrading los en kantel de fiets vervolgens weer zodat de accu eruit schuift. Details zijn te vinden in de fotogalerij. Als het gaat om het display, vertrouwt onze testfiets alleen op een minimalistische LED-afstandsbediening, maar een Kiox-display kan worden geboekt in de configurator.

Modern en terreingericht: de geometrie van de Rapcon Pmax CX

Er is ook veel denkkracht gestoken in de geometrie van de fiets. Simplon combineert een moderne balhoofdhoek van 64,6 graden met een groot bereik en een diepe trapas. De liggende achtervork is met 444 millimeter aangenaam kort. Dit is een echte zeldzaamheid onder Bosch-aangedreven fietsen. De moderne geometrie predestines de Simplon voor veeleisende tochten in moeilijk terrein. Voor Gemak Op vlakke routes en gematigde tochten, de extreem steile zithoek en progressieve geometrie niet ontworpen.

 • Lengte zitbuis: 420 mm
 • Wielbasis: 1265 mm
 • Bereik: 478 mm
 • Stapel: 638 mm
 • Stuurhoek: 64,6 graden
 • Zithoek: 79,5 graden
 • Achtervork lengte: 444 mm

De apparatuur – vrije keuze in de configurator

Een bijzonderheid bij Simplon: De fietsen uit de VoraRlberg is te vinden in de in-house Configurator Zet ze samen zoals jij dat wilt. Naast de ingebouwde onderdelen kan zelfs het basiskarakter van de fiets worden beïnvloed. 29 inch of mul, 150 of zelfs 170 millimeter veerweg, je kunt zelfs ingrijpen met de motor en batterij. Je kunt kiezen tussen de klassieke CX van Bosch of de CX Race. Als je de fiets op dieet wilt zetten, Kan ook upgraden naar een 500 mm batterij in plaats van 750 wattuur in de onderbuis. Dat scheelt nog eens 1,3 kilogram.

We zouden het graag op elke fiets hebben: Sram's dikkere HS2-schijf met maar liefst 220 millimeter diameter op het voorwiel is zeer hittebestendig en biedt voldoende remkracht, zelfs in combinatie met de G2-rem.Foto: Josh WelzWe zouden het graag op elke fiets hebben: Sram’s dikkere HS2-schijf met maar liefst 220 millimeter diameter op het voorwiel is zeer hittebestendig en biedt voldoende remkracht, zelfs in combinatie met de G2-rem.

Helaas is de prijs hiervoor hoog in de ware zin van het woord. Ondanks een prijs van 9759 euro wordt onze testfiets geleverd met functionele componenten, maar echte uitrustingshoogtepunten vind je er niet. Schakelen gaat met Sram’s mechanische twaalfversnellingsbak GX Eagle, geremd met Sram’s trailrem G2. In serieproductie wordt het dan de wat krachtigere maar zwaardere DB8 van Sram. Het Rockshox-chassis uit de Select Plus-klasse is immers top, de dikke HS2-remschijven van Sram geven de G2-rem zelfs genoeg bite en Mavic’s Deemax-wielen in de SL-versie zijn hogere middenklasse.

Lees ook:   Bosch eMTB Challenge in Riva: Het leuke evenement aan het Gardameer

Tuning tip: Met 2,4-inch trailbanden is de Simplon een halve kilogram lichter

Dat de wielen van de Simplon met 6,4 kilogram nog steeds 800 gram zwaarder zijn dan het gemiddelde in onze groepstest komt door de extreem stabiele maar ook zware Schwalbe banden. Onze tip: Converteer naar Super Trail karkas en 2,4 inch. Dit scheelt bijna een halve kilo en biedt nog steeds voldoende lekbescherming in serieus terrein.

Dikke rollen: Schwalbe's enduro stationwagon met stevig superzwaartekrachtkarkas en 2,6 inch breed brengt rijveiligheid maar ook een paar kilo. Onze tip: Upgrade naar trailbanden in 2,4-inch banden en bespaar een halve kilo.Foto: Josh WelzDikke rollen: Schwalbe’s enduro stationwagon met stevig superzwaartekrachtkarkas en 2,6 inch breed brengt rijveiligheid maar ook een paar kilo. Onze tip: Upgrade naar trailbanden in 2,4-inch banden en bespaar een halve kilo.

In de praktijk: Zo rijdt de Simplon Rapcon Pmax CX

Op papier snijdt de Simplon een heel goed figuur. Licht, moderne geometrie, doordachte details: Gaat de berekening ook in de praktijk lukken? Dit is waar het eerste wat je moet doen is om Sterk op het voorwiel georiënteerde zitpositie van de Rapcon CX. Met een zithoek van bijna 80 graden zit je extreem compact. Dit is ideaal om te klimmen. Zelfs op vervelende hellingen, in krappe bochten en over wortels en treden blijf je altijd in controle op de Rapcon Pmax CX. Het gedefinieerde chassis en de Bosch-motor blijven bijdragen aan de prestaties bergop. Hier belandt de Rapcon CX in de voorhoede van het testveld.

Bergop kan niemand de Simplon verslaan. Zelfs de klimmende Moustache met de lange liggende achtervork trekt aan het kortste eind.Foto: Max FuchsBergop kan niemand de Simplon verslaan. Zelfs de klimmende Moustache met de lange liggende achtervork trekt aan het kortste eind.

Sterke klimmers en downhill skiërs: Thuis in moeilijk terrein

Bergafwaarts overtuigt de Simplon al even: De achterste driehoek werkt gevoelig en biedt nog steeds voldoende reserves, zelfs bij hoge snelheden. De Lyrik voorvork met Charger 3 demper slaagt Groot compromis tussen controle en comforten de lekvrije Super Gravity-banden, hoewel vrij zwaar, zorgen voor een veilige rijervaring. Ook top: Simplon vertrouwt op Sram’s nieuwe hittebestendige schijven van 2 millimeter met extra grote 220 diameter. Dus zelfs de verder wat zwakke G2 rem op onze testfiets heeft genoeg vermogen, met de DB8 van de productiefiets zou dat nog beter moeten zijn.

Bergaf biedt de Simplon een hoge mate van rijveiligheid, maar dankzij de korte liggende achtervork is de wegligging niet al te traag. Met lichtere banden zou hier nog meer mogelijk zijn.Foto: Max FuchsBergaf biedt de Simplon een hoge mate van rijveiligheid, maar dankzij de korte liggende achtervork is de wegligging niet al te traag. Met lichtere banden zou hier nog meer mogelijk zijn.

Lees ook:   Giant Trance X E+ Elite: Nieuwe lichte e-bike met volledig motorvermogen

Op vloeiendere paden kan de Simplon scoren met zijn diepe trapas en korte liggende achtervork, vanwege de zware waaiers De Simplon rijdt echter niet zo levendig als de besten in het testveld. De actieradius is sterk dankzij de grote Bosch accu. Als u wilt, kunt u de fiets met een 500-accu ook bestellen in de eigen Simplon-configurator en bij twijfel de range extender van Bosch gebruiken. Dit betekent dat de fiets zelfs op kleine huisrondjes meer dan een kilogram lichter is.

Verzwakken: Op lange ritten in vlak terrein zit hij op de Simplon vanwege de extreem steile zithoek niet erg comfortabel. De druk op de handen is dan simpelweg te groot. Daarnaast is het verwijderen van de accu even wennen. Dat is de prijs die je moet betalen voor het lage gewicht. Over prijs gesproken: Helaas is de snelle All Mountain uit Vorarlberg niet goedkoop.

Conclusie door Adrian Kaether, Editor Test and Technology, EMTB

Zo werkt All Mountain: sterk bergop, sterk bergaf, topbereik, verwijderbare batterij en bovendien vrij licht. Test overwinning! Met uitbreidbare uitrusting mist Simplon’s premium allrounder nipt het testresultaat Super, maar toch: niet alleen een van de beste Bosch-fietsen, maar ook een van de beste fietsen ooit die we ooit hebben getest.

Adrian Kaether, test- en technologieredacteur bij EMTB.Foto: Georg GrieshaberAdrian Kaether, test- en technologieredacteur bij EMTB.

Per

 • licht
 • Verwijderbare batterij
 • sterk rijden op elk terrein

Contra

 • duur
 • zware waaiers
 • niet erg comfortabel op de flat

Specificaties en bladmuziek Simplon Rapcon Pmax CX

Fabrikant

 • Prijs: 9759 Euro
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: 37, 39.5, 42 (geteste maat 44,5 cm) /Koolstof

Afmetingen²

 • Gewicht²: 23.38 kg
 • Bereik¹: 2011 (+17)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,9 km/h
 • Veerweg voor/achter: 150/150 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 516 mm
 • Breedte stuur:: 800 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 184 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 505 mm

Uitrusting

 • Motor: Bosch Performance CX Smart
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Powertube 750 / 4324 g / 999 Euro
 • Versnellingen: Sram GX Eagle
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–52
 • Display: LED-afstandsbediening
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 140 kg
 • Vork / Schokdemper: Rockshox Lyric Select+ / Rockshox Deluxe Select+
 • Telescopische ondersteuning: BikeYoke Revive, 213 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Sram G2 RSC / 220 mm / 200 mm
 • Wielen: Mavic E-Deemax 30 29
 • Banden: Schwalbe Magic Mary SuperGravity Soft, 29 x 2,6

EMTB testresultaat⁵: 8,9 punten – zeer goed

Simplon Rapcon Pmax CX - GeometriegegevensFoto: EMTB Test DepartmentSimplon Rapcon Pmax CX – GeometriegegevensSimplon Rapcon Pmax CX - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentSimplon Rapcon Pmax CX – KenmerkenSimplon Rapcon Pmax CX - TestdiagramFoto: EMTB Test DepartmentSimplon Rapcon Pmax CX – Testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes de hoogtemetersr in aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.