Interview met Patricia Druwen: Misschien heb ik meer kracht!

FREERIDE: Ben je een dagdromer, Patricia?

Patricia Druwen: Ja, van tijd tot tijd. Dan droom ik van FMB Diamond events en grote sprongen.

Je bent pas in 2020 begonnen met fietsen. Hoe word je zo snel zo goed?

Geen idee. Misschien komt het omdat ik zo graag fiets. Het begon allemaal in 2019. Ik was aan het surfen op het net en kwam bij toeval how-to tutorials tegen op Youtube. Bijvoorbeeld hoe je een wheelie maakt. Dat heb ik meteen geprobeerd, maar dan met een stadsfiets. Ik had al snel door dat het voor mij makkelijk was. Later wilde ik een crossmotor en dat heb ik gekregen. Dat was begin 2020. Dankzij de lockdown had ik nog meer tijd om te oefenen. Toen ging alles heel snel. Begin vorig jaar landde ik mijn eerste backflip.

Wow, misschien is het jouw geheim dat het allemaal zo makkelijk voor je is.

Ik weet het niet, misschien.

Wat zeggen je vrienden?

Ze vinden het cool, maar veel van mijn vrienden zijn niet geïnteresseerd in fietsen. Men zingt, men danst, men rijdt. Maar mijn nieuwe vrienden zijn allemaal motorrijders.

Première: Patricia landt een Backflip Triple Barspin tijdens het Greenhill Festival in Schmallenberg.Foto: Swatch Nines / Red Bull Content PoolPremière: Patricia landt een Backflip Triple Barspin tijdens het Greenhill Festival in Schmallenberg.

Je hebt twee oudere broers en zussen: een broer en een zus. Rijden ze ook op mountainbikes?

Mmh, ik weet het niet. Als dat zo is, komt dat omdat ik meer kracht heb, omdat je in artistieke gymnastiek alle spieren nodig hebt. Misschien helpt het ook bij de coördinatie. Aan de andere kant is een salto op de trampoline en op de fiets iets heel anders.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Er is veel met je gebeurd tijdens de zomervakantie. Eerst de eer om Red Bull-atleet te worden, daarna je optreden op de Swatch Nines. Hoe ontmoeten je klasgenoten je?

Sinds een week ga ik naar een nieuwe school voor het beroepsvoorbereidingsjaar. Mijn week bestaat uit twee dagen school en drie dagen stage. Dat doe ik met mijn sponsor Rose in de assemblee. Het is dus nog nieuw voor mij en ik ken bijna niemand, noch in de klas, noch in de werkplaats. Toch merk ik dat iedereen aardiger voor me is sinds ik de Red Bull-pet draag.

Er circuleert een video op internet waarin Erik Fedko je de Red Bull-helm overhandigt. Had je een voorgevoel?

Sommigen, vooral, meer tijd op de fiets, meer festivals, meer wedstrijden. Het is allemaal best cool. Nu probeer ik mijn weg te vinden in de wereld van professionals. Registreer kleine bedrijven, verzamel facturen, belastingwetgeving.

Wauw, en dat op 16-jarige leeftijd. Is dat leuk?

Het kan, maar het hoort erbij.

Een paar maanden geleden contracteerde de bruisende fabrikant Red Bull Patricia. Hellingen, zoals deze tijdens het Greenhill Festival, is Patricia gewend.Foto: Swatch Nines / Red Bull Content PoolEen paar maanden geleden contracteerde de bruisende fabrikant Red Bull Patricia. Hellingen, zoals deze tijdens het Greenhill Festival, is Patricia gewend.

Bij de Swatch Nines stond je een backflip triple barspin. Je bent dus waarschijnlijk de enige vrouw overÜberhaupt, wie kan dat. Wat waren de reacties?

Een truc om voor het eerst op vuil te staan is krankzinnig. Daarnaast het juichende publiek, gewoon geweldig! De andere coureurs waren erg blij voor me.

Hoe train je zulke trucs?

Ik had het trucje maar één keer in de airbag gesprongen en lelijk geland, omdat ik met één voet van het pedaal gleed. Op het Greenhill Festival lukte het.

Er waren veel beroemdheden op het festival, hoe heeft de gemeenschap je ontvangen?

Nou, het is gek hoe iedereen blij is voor iedereen. Op de een of andere manier is het als een grote familie. Het zou moeilijk voor mij zijn om te zeggen met wie ik het liefst omga. Iedereen is cool.

Welke renners maken indruk op je, op de fiets of als persoon?

Op drieweg- en flipcombo’s. Maar ik ben niet al te hardnekkig. Soms probeer ik dingen uit, maar vaak rijd ik gewoon voor de lol. De dichtstbijzijnde plek is een uur rijden, soms rijd ik verder weg waar een airbag staat.

Je bent 16 jaar, je leerproces is enorm. Je kunt niet om de vraag naar je doelen heen. Schiet weg.

Mijn doelen zijn waar ik momenteel van dagdroom. Ik wil FMB Diamond-evenementen rijden en grote sprongen maken.