Santa Cruz Heckler S MX review: edele fiets voor een goede prijs – EMTB-Tipp Allround

Met e-mountainbikes nam Santa Cruz in het begin veel tijd in beslag. Pas in 2020 presenteerde het nobele merk uit Californië zijn eerste e-mountainbike, de Heckler. E-MTB-pioniers zoals Flyer en Haibike hadden bijna een decennium aan ontwikkelingsvoordeel. Dit heeft niets afgedaan aan het succes van de fiets. Na zijn introductie in 2020 was de Heckler een van de beste fietsen op de markt, vooral als het ging om rijplezier en lichtvoetige trailhandling.

En vandaag? Sinds de originele Heckler heeft Santa Cruz de fiets Shimano’s EP8, een dikkere batterij en een groot 29er voorwiel gegeven, Voor 2023 is de fiets volledig opnieuw ontworpen. Kort voor de redactionele deadline kwam er zelfs een korting van 1700 euro voor de fiets. Zo past de E-MTB uit Californië zelfs in de goedkopere van de twee prijsklassen in onze test van elf high-end All Mountains.

Wie bouwt de beste E-MTB 2023? We hebben het getest. Elf van de beste E-MTB’s op de markt zullen er zijn, van Specialized tot Cube en Santa Cruz tot Rotwild. De hele vergelijkingstest van high-end E-MTB’s: Nu in EMTB 4/2023!

In één oogopslag: Alle technische gegevens en bladmuziek Santa Cruz Heckler S MX

De Santa Cruz Heckler S MX voor 7999 euro.Foto: Josh WelzDe Santa Cruz Heckler S MX voor 7999 euro.

De feiten over de Santa Cruz Heckler S MX

 • Motor: Shimano EP8, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 726 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 160 / 150 mm
 • Wielmaat: 29 / 27,5 inch (mul)
 • Frame maten: S, M, L, XL, XXL
 • Prijs: 7999 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht: 22,76 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Nieuw voor 2022: Full 29 of MX

Slechts twee jaar na de introductie van de originele Heckler 2020 heeft Santa Cruz de alleskunner opnieuw gelanceerd in zijn productportfolio. De belangrijkste verandering: het grote 29-inch wiel aan de voorkant en een nieuw frame met herziene geometrie en dikkere accu, maar daarover later meer. De Heckler is verkrijgbaar als pure 29-inch fiets voor geoptimaliseerde klim- en roleigenschappen, en als MX-model met een klein achterwiel voor meer speelinstinct. Alle fietsen worden geleverd met de typische VPP-achterdriehoek en een volledig carbon frame. Santa Cruz vertrouwt echter op twee verschillende kwaliteitsniveaus. De goedkopere Heckler-modellen worden geleverd met een C-carbon frame, het topmodel met de 300 gram lichtere CC-carbon versie.

Lees ook:   catlike mountainbike helm

Het complexe VPP-achterdriehoeksysteem is beproefd en getest in Santa Cruz.Foto: Josh WelzHet complexe VPP-achterdriehoeksysteem is beproefd en getest in Santa Cruz.

De e-bike drive bij de Santa Cruz Heckler

De fiets is uitgerust met Shimano’s beproefde EP8-aandrijving met maximaal 85 Newtonmeter. De Japanse aandrijving is state-of-the-art, vooral vanwege het gewicht van slechts 2,6 kilogram. Tot op de dag van vandaag is het een record onder de power drives. Modulatie en responsiviteit zijn ook van topklasse. De EP8 was een van de eerste schijven die de mogelijkheid bood om de ondersteuningsniveaus via een app te verfijnen. Een praktische functie die kan worden gebruikt om de aandrijving af te stemmen op bereik of prestaties.

Qua prestaties loopt de Shimano nu echter wat achter en kan hij de andere units in onze test van elf high-end All Mountains niet bijbenen. Bosch, Brose en Panasonic leveren merkbaar meer vermogen en de Dyname 4.0 in Rocky Mountain doet er nog een schepje bovenop. De nieuwere Shimano EP801 is hier veel beter gepositioneerd en kon in onze laatste test de Bosch-competitie inhalen. Het koppel daarentegen is ook top in de vorige EP8, maar de motor mist dynamiek. Omdat de schijf al zijn vermogen levert, zelfs bij een lage input van de bestuurder, is er geen toeslag meer als u een kleine aanloop wilt nemen voor steile hellingen of moeilijke belangrijke punten.

De laadpoort is gemakkelijk toegankelijk boven de motor. Helaas opent het zich gemakkelijk op tournee.

Update over Darfon: Batterijgrootte en bereik van de Santa Cruz Heckler

Sinds de update van 2022 is de Santa Cruz uitgerust met Darfon’s bewezen 726 wattuur batterij. Dit is een duidelijke upgrade ten opzichte van de eerder geïnstalleerde Shimano accu’s en biedt een bijzonder goede verhouding tussen gewicht en actieradius. De cover is bij de Santeen Cruz stevig vastgeschroefd aan de Darfon batterij, de conventionele batterij verwijderen naar de voorkant van de onderbuis is praktisch. De energiedrager wordt eenvoudig ontgrendeld door een vier-socket en klapt vervolgens uit naar voren.

Qua actieradius zit de Heckler met 726 Darfon accu op een behoorlijk niveau. De Heckler klom 1681 meter hoogte bij vol gas met een bestuurder van 89 kilo in onze gestandaardiseerde bereiktest op een steile asfaltweg. De lange noodloop van plus 221 meter hoogte met sterk verminderd vermogen is typerend voor de Darfon accu’s. In de praktijk zouden zelfs lange tochten mogelijk moeten zijn, maar de Darfon-accu komt in hetzelfde testscenario niet in de buurt van het bereik van klasseleider Bosch met zo’n 2000 hoogtemeters.

De geometrie van de Santa Cruz Heckler MX

Als het op geometrie aankomt, is Santa Cruz modern. De stuurhoek van 64 graden is eigentijds en de liggende achtervork is voor een e-bike met 446 millimeter kort in de door ons geteste MX-variant. Dit is ook het grootste verschil met de 29-inch versie, die met 460 millimeter lange liggende achtervork veel meer is ontworpen voor maximale soepelheid en klimeigenschappen. Verrassend: Het bereik van 465 millimeter is vrij matig, net als de vrij vlakke zithoek van 75,3 graden. Over het algemeen zorgt dit voor een relatief compacte wielbasis van 1255 millimeter, wat de Heckler zelfs op krappere trails niet al te traag maakt.

Lees ook:   oranje cube mountainbike

Er zit een flipchip in de demperknop voor geometrie-aanpassing, maar de veranderingen zijn minimaal bij 0,3 graden in de stuurhoek.Foto: Josh WelzEr zit een flipchip in de demperknop voor geometrie-aanpassing, maar de veranderingen zijn minimaal bij 0,3 graden in de stuurhoek.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 423 mm
 • Wielbasis: 1255 mm
 • Bereik: 465 mm
 • Stapel: 638 mm
 • Stuurhoek: 64 graden
 • Zithoek: 75,3 graden
 • Achtervork lengte: 446 mm

De uitrusting van de Santa Cruz Heckler S MX

De Heckler in de door ons geteste S-variant is het op één na goedkoopste model in het assortiment. Voor 7999 euro zit er een Fox 36 Performance voorvork die samenwerkt met de Superdeluxe Select Plus schokdemper van Rockshox achterin. Santa Cruz laat ook niets branden met de rest van de componenten, maar echte hoogtepunten vind je niet. Schakelen gaat met een mechanische GX Eagle, geremd met Srams Code R. Raceface velgen en Maxxis-banden draaien om de naven van E-Thirteen en de Assegai op het voorwiel komt zelfs in de zachte MaxxGrip-compound. De zadelpen van SDG biedt 170 millimeter verstelbaarheid.

De Assegai in de zachte MaxxGrip compound zorgt voor veel vertrouwen aan de voorzijde.

Praktijktest: Zo rijdt de Santa Cruz Heckler S MX

Op tournee

Met zijn uitgebalanceerde karakter is de Heckler in veel situaties een goede partner. Als je echter alleen gematigde tochten rijdt, kun je niet zoveel profiteren van het sportieve potentieel van de fiets. De ongecompliceerde batterijverwijdering en de comfortabele zitpositie moeten ook fietsers aanspreken die niet alleen op zoek zijn naar de smerigste afdalingen. De zitpositie is prettig in balans en de wegligging is ongecompliceerd.

Heuvelopwaarts

Bergop wil de MX-Heckler iets actiever gereden worden dan sommige klimspecialisten. De liggende achtervork is kort en de zithoek is niet overdreven steil, waardoor je op steile hellingen wat achterstevoren op de fiets zit. Dankzij de hoge tractie achter zijn echter zelfs de meest technische beklimmingen mogelijk als je goed vooruit gaat met het gewicht op de helling. Als je op zoek bent naar nog meer klimkracht, moet je zeker de Heckler-variant met een 29-inch achterwiel eens van dichterbij bekijken. Helaas loopt de oudere Shimano EP8 qua prestaties wat achter op de concurrentie. Met de nieuwe EP801 zou hier nog meer mogelijk zijn.

Lees ook:   Simplon Rapcon Pmax CX review: sportief, licht en krachtig - test overwinning!

Bergop wil de Santa Cruz actief aangestuurd worden, maar verder snijdt hij in elke situatie een prima figuur.Foto: Max FuchsBergop wil de Santa Cruz actief aangestuurd worden, maar verder snijdt hij in elke situatie een prima figuur.

Heuvelafwaarts

Op de trail was de Heckler een van de meest evenwichtige kandidaten in de all-mountain klasse in onze groepstest. De achterwielophanging is trekkrachtig, maar nietCht overdreven pluche. Dit geeft de fiets een sportief en zeer gedefinieerd karakter. Goed voor actieve renners. De transparante feedback van de grond is vooral nuttig bij hoge snelheden. Het pure veercomfort is nog steeds goed, zo niet uitstekend. De geometrie is niet al te extreem, wat ook de uitgebalanceerde wegligging van de fiets ten goede komt. Ongeacht of het pad golvend en kronkelend door het landschap is of akelig in de diepte duikt: de Heckler is een van de favorieten van de testers en inspireert met rijk rijplezier en hoge takerkwaliteiten. Ook qua uitrusting viel er weinig te klagen. Natuurlijk zou er meer in zitten met high-end onderdelen, maar de componenten op de Heckler S zijn overal solide en laten het potentieel van de fiets al zien. Alleen het luid ratelende afdalingen vertroebelden het verder zeer positieve beeld.

De EMTB-conclusie over de Santa Cruz Heckler S MX

Puntenwinnaar in de categorie onder de 8000 euro! Dat heeft de Santa Cruz Heckler S MX te danken aan zijn eersteklas rijeigenschappen, het topchassis en het lage gewicht. Goed uitgebalanceerde trailexpert.

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether.

Per

Contra

Specificaties en bladmuziek Santa Cruz Heckler S MX

Fabrikant

 • Prijs: 7999 Euro >> hier beschikbaar
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L (geteste maat 42,5 cm), XL, XXL / Carbon

Afmetingen²

 • Gewicht²: 22.76 kg
 • Bereik¹: 1681 (+221)hm
 • Gemiddelde snelheid: 14,1 km/h
 • Veerweg voor/achter: 160/150 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 522 mm
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 182 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 496 mm

Uitrusting

 • Motor: Shimano Steps EP8
 • Maximum koppel³: 80 Nm
 • Batterij³ / -Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Darphon E4C0G / 3947 g / 999 Euro
 • Versnellingen: Sram GX Eagle
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–50
 • Scherm: Shimano SC-EM800
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 136 kg
 • Voorvork / Schokdemper: Fox 36 Float Performance / Rockshox Super Deluxe Sel+
 • Telescopische ondersteuning: SDG Tellis Dropper, 170 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Sram Code R / 200 mm / 200 mm
 • Wielen: Race Face ARC HD 30 / eThirteen naven
 • Banden: Maxxis Assegai Exo+ MaxxGrip 29 x 2.5; Minion DHR II Exo+ MaxxTerra 27,5 x 2,4

EMTB-testresultaat⁵: 8,7 punten – zeer goed

Santa Cruz Heckler S MX-geometriegegevensFoto: EMTB Test DepartmentSanta Cruz Heckler S MX-geometriegegevensSanta Cruz Heckler S MX KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentSanta Cruz Heckler S MX KenmerkenSanta Cruz Heckler S MX-testdiagramFoto: EMTB Test DepartmentSanta Cruz Heckler S MX-testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.