Pro-Bike: Korbi Engstler en zijn Ghost Riot AM Full Party CF

Leuk weetje: Mijn eerste fiets was een Ghost

Toen er een verandering van sponsor voor 2023 zou komen, had ik het geluk dat er enkele aanbiedingen op mijn tafel fladderden – ik hoefde geen twee keer na te denken en koos voor Ghost. Want mijn eerste mountainbike was een Ghost Cagua. Ik was toen 15 jaar en kocht het van de lokale held Guido Tschugg voor 1400 euro. Fischi & Tschugg – dat waren de jongens naar wie ik opkeek. Nu, bijna tien jaar later, rijd ik zelf voor het merk. Gek, toch?

Frame: de kwestie van de grootte

De fiets is pas sinds juni verkrijgbaar als carbon versie. Ik hou van de strakke look van carbon frames. Ik ben 1.80 meter lang. Dit plaatst mij precies tussen de framematen in. Ik probeerde een M- en een L-frame – koos voor het M-frame met een bereik van 465 omdat het beter beheersbaar was. Het L-frame is aanzienlijk langer (492 mm). Oh ja, ik denk dat 29 inch aan de voor- en achterkant goed zijn. Ik zie op dit moment niet de noodzaak om me te bekeren tot Mullet.

Mand, kip en zijn proffietsFoto: Janik SteinerMand, kip en zijn proffiets

Cockpit: 780 millimeter en eerder aluminium

Het eerste wat ik deed was de Shimano XTR aandrijflijn losdraaien, want die schakelt ruw en luid. Dit werkt veel beter met de Shimano XT. Ik ben ook dol op de XT-remmen, er is niets beters. Als het gaat om de breedte van mijn aluminium stuur, heb ik altijd 780 millimeter gereden. Waarom aluminium? Uit vertrouwensoverwegingen, maar ik heb nog geen slechte ervaringen gehad. Zomaar. Ik hoef niet met een momentsleutel te werken en kan op gevoel schroeven aandraaien, klaar! De 40 millimeter stuurpen past goed.

Lees ook:   High-end e-bikes uit de VS: drie Amerikaanse cult-enduro's op de proef gesteld

Chassis: Tokens, Tokens, Tokens!

Ik rijd 20 procent doorgezakt voor en achter. Dat is weinig, vooral achterin. Maar ik heb de progressie in stunts nodig en ik wil niet verzanden in de veerweg. Zo heb ik een maximum aan tokens in de shock (140 mm), en er zitten er ook drie in de vork (160 mm). Dit verkleint de grootte van de luchtkamer en creëert extra progressie. Ik hou van de rebound demping snel voor een levendige rijervaring.

Banden: geen experimenten!

Ik rijd al tijden op Schwalbe-banden als tubeless body. Magic Mary (ultrasoft) aan de voorkant, Big Betty (zacht, met Supergravity karkas) aan de achterkant. Geen bandeninzet, meestal 2.0 bar voor en achter. Ik ben geen nerd die geeft om 0,2 bar. Als ik voel dat de band rolt, dan pomp ik hem op.

Carbon wielen: beter niet!

Ik probeerde carbon en aluminium velgen. Het verschil in de rijervaring maakte dat ik minder jeukte en meer vertrouwen had in het materiaal. Zoals je weet, raak ik niet altijd de schoonste lijn. Mijn keuze viel dus op aluminium. Want ik maak liever een deuk in mijn velg dan dat ik mijn carbon velgen zie opvouwen als ik land.

Plat of klik: pure gewenning

Schroeven: Anderen zouden dat moeten doen

Ik kan sleutelen, maar ik heb het geduld niet. Dus geef ik mijn fiets liever aan de winkel. Ze kunnen het veel beter en vooral sneller dan ik. De versnellingen afstellen of de remmen laten bloeden – pure horror voor mij. Ik hou er echt niet van om dat soort dingen te doen. Anders vind ik het belangrijk dat mijn fiets stil is. Als er iets rammelt, kan ik de reden vaak niet vinden, ik heb er geen gevoel voor. Ook hier helpen de experts in de winkel me.