Propain Ekano 2 AL 2023: Nieuwe e-freerider voor stunts en actie

Zwaartekracht bikers opgelet. De nieuwe Ekano 2 AL behoort tot de zeldzame soorten gemotoriseerde Grote fietsen en freeriders met ingebouwde shuttle. Als je de woorden van het Propain persbericht wilt gebruiken: “Power up, party down! De fiets moet zich echt thuis voelen op de ‘Big Stuff’.” De nieuwkomer is dus de gemotoriseerde variant van de populaire freeriders Spindrift, die al is gebruikt door de collega’s van FREERIDE Magazine in verschillende tests. Zo slaat de nieuwe Propain e-bike Ekano een vergelijkbare inkeping als de nieuwe Canyon Torque: On CFEen Husqvarna HardCross, Focus Sam² of de Voima van Pole.

Waar EP8 op staat, staat EP801 erin. Betekent: motorupdate voor de Ekano. Visueel en qua gewicht verschilt de nieuwe Shimano motor niet van zijn voorganger. Qua prestaties en vermogensafgifte daarentegen wel.Foto: Propain BicyclesWaar EP8 op staat, staat EP801 erin. Betekent: motorupdate voor de Ekano. Visueel en qua gewicht verschilt de nieuwe Shimano motor niet van zijn voorganger. Qua prestaties en vermogensafgifte daarentegen wel.

De feiten over de Propain Ekano 2 AL

 • Motor: Shimano EP801 of EP6
 • Batterij: Darfon, 626 Wh, verwijderbaar
 • Aluminium frame met MX wielmix van 29 en 27,5 inch
 • 180 / 170 mm veerweg, optionele 190 mm verende voorvork
 • Verkrijgbaar met lucht- of stalen veerdemper
 • Online configurator voor individualisering van apparatuur
 • Prijs vanaf 4995 Euro
 • Drie basismodellen: Price2Ride 5960 euro; Shred² 7210 euro; Goldrush 9000 Euro
 • Vier framematen: S, M, L, XL
 • Gewicht: vanaf 23,5 kilo (specificaties van de fabrikant)
 • Max.max. Totaal gewicht: 130 kg (fiets, rijder en uitrusting)

De kabelgeleiding door de headset is bijzonder elegant dankzij de eigen afstandhouders. Dit is wat de Ekano erft van de <a href="https://www.bike-magazin.de/mountainbike/enduro/propain-tyee-2023-das-neue-enduro-bike-im-test/" doel="_blut" rel="noopener noreferrer">nieuwe Propain Enduro Tyee</a>.Foto: Propain BicyclesDe kabelgeleiding door de headset is bijzonder elegant dankzij de eigen afstandhouders. Dit is wat de Ekano erft van de nieuwe Propain Enduro Tyee.

Het aluminium frame biedt maar liefst 170 millimeter veerweg, die kan worden gecombineerd met vorken met 180 of zelfs 190 millimeter veerweg. Ter vergelijking: naar de voorganger de Duitse verlader verhoogt de veerweg aanzienlijk. Er is ook de fiets alleen in mullet setup, d.w.z. met een 29er voorwiel en 27,5 inch achter. Het uiteindelijke doel van de ontwikkelaars: De nieuwe Ekano moet een leuke machine worden voor gravity bikers. Ze wilden de omslachtige handling vermijden die E-MTB’s graag met zich meebrengen vanwege hun hoge gewicht. Beproefde remedie: een lichtgewicht batterij. Met een accu van 626 Wh verzetten de ontwikkelaars zich expliciet tegen de wapenwedloop qua accucapaciteit.

Lees ook:   gazelle elektrische mountainbike

Shimano EP801: Update over de aandrijflijn

Propain blijft de motorleverancier Shimano trouw, maar de Ekano komt nog steeds met een Nieuw voortstuwingssysteem. In het aluminium chassis zit de nieuwe EP801, die veel krachtiger was dan zijn voorganger in onze laboratorium- en praktijktest. Daarmee is de Ekano qua motorstuwkracht een sprong voorwaarts. Als u wilt opslaan, kunt u de configurator gebruiken ook de goedkopere EP6 kiezen. Er wordt gezegd dat het ongeveer 300 gram weegt, maar verder dezelfde prestatiegegevens levert. Ook de accu gaat vooruit. Met De accu is 626 wattuur groter dan zijn voorganger met 500 Wh. In vergelijking met de markt is dit echter nog steeds vrij laag. Aan de andere kant blijft de energiebron van Dargon met 3,3 kilo vrij licht en is Het is ook gemakkelijk te veranderen. De batterij wordt ontgrendeld met een 4-hex en klapt vervolgens samen met het deksel uit de onderbuis. In het fiets- of trailpark kan de tweede accu uit de kofferbak snel weer worden aangesloten. Voor lange bergtochten past de kleinere accu ook redelijk in de rugzak.

De Ekano wordt geleverd met Shimano's nieuwe EP801. De motor is merkbaar krachtiger dan zijn voorganger EP8. Visueel is er geen verschil.

De aandrijving van de Propain Ekano 2 AL

Klik hier om de nieuwe Shimano EP801 te testen!

Pro10 achterdriehoekkinematica: première op de E-MTB

De makers van de Duitse dropshipper zijn vooral trots op de achterste driehoeksconstructie met een virtueel draaipunt. Het Pro10-systeem is immers het kenmerk van de Propain-vloot. Bij de originele Ekano waren de ontwikkelaars er door ruimtegebrek nog niet in geslaagd om deze koppeling over te zetten naar de e-bike. De motor en accu beperkten de installatieruimte te veel. Dankzij de ruimtebesparende trunnion mount demper is de prestatie nu bereikt. Dankzij het speciale ontwerp belooft Propain een lager zwaartepunt en betere ophangingsprestaties. Voor de e-bike is de kinematica opnieuw verfijnd – en het moet harmoniëren met zowel lucht- als stalen veerdempers. Beide varianten zijn ook te vinden in het modellengamma of in de online configurator.

Lees ook:   BIKE Women Camp 2023: Anniversary Trail Party in het Dolomiti Paganella Trail Park

Bij de Pro10-ophanging is de eendelige achterdriehoek via twee afzonderlijke peddels verbonden met het hoofdframe. De demper zit tussen de twee doorbuigingen. En ja: hij zit strak tussen de motor en de bovenbuis.Foto: Propain BicyclesBij de Pro10-ophanging is de eendelige achterdriehoek via twee afzonderlijke peddels verbonden met het hoofdframe. De demper zit tussen de twee doorbuigingen. En ja: hij zit strak tussen de motor en de bovenbuis.

De geometrie van Propain Ekano

Wie de nieuwe Ekano van opzij bekijkt, is meteen duidelijk dat hier moderne registers zijn opengetrokken. De steile zithoeken springt meteen in het oog. Propain specificeert 78 graden en de rechte zitbuis moet het in de praktijk nog steiler laten aanvoelen, vooral met een brede verlenging van de steun. Dit zou steil klimmen vrij ontspannen moeten maken. Reikwijdte, wielbasis en stuurhoek zijn modern, maar zeker niet extreem voor een fiets van deze reisklasse. Propain wil de fiets een levendig en wendbaar karakter geven.

De geometrie van de Propain Ekano 2 AL in de vier maten S tot XL. De waarden hebben betrekking op de carrosserie met 180 geveerde voorvork. Bij 190 mm zijn de hoeken ongeveer 0,5 graden vlakker.Foto: Screenshot Propain BicyclesDe geometrie van de Propain Ekano 2 AL in de vier maten S tot XL. De waarden hebben betrekking op de carrosserie met 180 geveerde voorvork. Bij 190 mm zijn de hoeken ongeveer 0,5 graden vlakker.

De Propain Ekano 2 AL op pad

Zo stelt Propain zich het ideale gebruik voor de Ekano 2 AL voor. Hoe de fiets zich verhoudt tot de concurrentie op onze kanalen, kom je er snel achter. Een testfiets is al onderweg.Foto: Propain BicyclesZo stelt Propain zich het ideale gebruik voor de Ekano 2 AL voor. Hoe de fiets zich verhoudt tot de concurrentie op onze kanalen, kom je er snel achter. Een testfiets is al onderweg.

Modellen en prijzen

Zoals gebruikelijk bij de directe verzender Propain, zijn individuele uitrustingsdetails te vinden in de Online configurator volgens uw persoonlijke voorkeuren kiezen. Naast de klassieke details zoals versnellingen, remmen en chassis is er ook een zuinigheidsoptie voor de motor. In plaats van de EP801 kan de iets zwaardere Shimano EP6 worden geconfigureerd. Dat scheelt 300 euro. Aan de motorkant zijn er de volgende opties: Shimano EP6 zonder display. Shimano EP801 zonder display, +300 euro. Shimano EP801 met display, +400 euro. Bovendien kan de vork worden geselecteerd tussen 180 en 190 millimeter veerweg. Dit is ook wat leEffecten op de geometrie. De vanafprijs voor het goedkoopste model is 4995 euro. Als uitgangspunt zijn er Drie basisconfiguraties voor de Ekano 2 AL.

Lees ook:   Canyon Grail in de eerste test: Race gravelbike met transportoplossingen

Propain Ekano 2 AL Prijs2Ride – 5960 Euro

Met iets minder dan 6000 euro is het goedkoopste basismodel niet langer als een koopje te omschrijven. Aan de andere kant is er qua functionaliteit nauwelijks nog iets te wensen over. Shimano’s EP801 is al aan boord, maar zonder display. Er zijn ook hoogwaardige Newmen wielen (Evo EG 30). De Bikeyoke Devine telescopische ondersteuning is ook van topklasse. Schakelen gaat mechanisch met Sram’s GX. Het chassis is afkomstig van Rockshox en heeft een ZEB Select+, die al wordt geleverd met hoogwaardige Charger3-demping en een stalen veerdemper. Remmen doe je met Formules uitstekend Cura4. Kosten: 5960 euro.

Propain Ekano 2 AL Prijs2Ride, 5960 Euro. Op de foto in tegenstelling tot de configuratie met luchtklep.Foto: Propain BicyclesPropain Ekano 2 AL Prijs2Ride, 5960 Euro. Op de foto in tegenstelling tot de configuratie met luchtklep.

Propain Ekano 2 AL Shred² – 7210 Euro

Het middelste basismodel krijgt voor 7210 euro een update van Rockshox’ high-end ophanging Ultimate. Er is ook een radiozadelpen uit de Rockshox AXS-serie. De versnellingspook werkt ook draadloos en heeft ook de nieuwe transmissietechnologie van Sram aan boord. Remmen gebeurt met de code RSC, ook van Sram.

Propain Ekano 2 AL Shred², 7210 Euro. Op de foto in tegenstelling tot de apparatuur met schroefdemper.Foto: Propain BicyclesPropain Ekano 2 AL Shred², 7210 Euro. Op de foto in tegenstelling tot de apparatuur met schroefdemper.

Propain Ekano 2 AL Goldrush – 9000 Euro

Het topmodel Goldrush wordt geleverd met Fox-Factory ophanging en stalen veerdemper. Daarnaast zitten edele carbon wielen van Crankbrothers in de voorvork en achterdriehoek. Magura MT7-remmen en een X0 Eagle Transmission draadloze radiotransmissie van Sram ronden het high-end pakket af. Hiervoor is 9000 euro verschuldigd.

Propain Ekano 2 AL Goldrush, 9000 EuroFoto: Propain BicyclesPropain Ekano 2 AL Goldrush, 9000 Euro