De full-suspension design e-bike Moustache J met een opvallend frame

De Moustache J werd voor het eerst gepresenteerd op de Eurobike 2023 beurs in Frankfurt en was meteen overtuigend. Het innovatieve, tweedelige frame met full suspension is een echte blikvanger. In 2019 dacht mede-oprichter Emmanuel Antonot na over hoe zijn droomfiets eruit zou zien en liet hij zijn fantasie de vrije loop. Na drie jaar ontwikkeling kunnen dit jaar drie modellen van de Moustache J worden gepresenteerd: de J.on voor dagelijks gebruik in de stad, de J.all voor elk terrein en de J. off voor sportief gebruik.

Moustache J – Gemaakt in Frankrijk

Het Franse bedrijf Moustache is opgericht in 2011, dus het is nog een relatief jong bedrijf. Vanaf het allereerste begin stond het onderwerp duurzaamheid bovenaan het bestek. Ook in Frankrijk wilde het bedrijf prioritair banen creëren. Dit is bereikt met de nieuwe ontwikkeling van het J-frame, dat als eerste van het bedrijf 100 procent in Frankrijk wordt geproduceerd. De weg ernaartoe was niet gemakkelijk, de knowhow moest eerst worden aangepast. Na drie jaar ontwikkeling kan Moustache eindelijk met trots de “droomfiets” van de oprichters presenteren.

Het J-frame – gemaakt door zwaartekracht gieten

De fietsmarkt is groot. Er zijn veel fabrikanten die talloze modellen aanbieden. Toch heeft Moustache zich met zijn nieuwe J op het eerste gezicht weten te onderscheiden van de concurrentie. Het nieuw ontwikkelde frame, bestaande uit slechts twee delen, is een echte blikvanger. Het frame is gemaakt met behulp van zogenaamde gravity casting. Tot nu toe is deze methode niet gebruikt in de constructie van fietsframes. Met deze technologie was het mogelijk om een gegoten holle carrosserie te ontwikkelen die plaats biedt aan alle onderdelen van de elektrische aandrijving, met behoud van de stijfheid die een e-bikeframe moet garanderen. Deze productiemethode wordt echter betaald met een hoog gewicht van 33 kilo. In dit proces kunnen de wanddiktes niet zo dun worden gemaakt als bij aluminium buizen, die vervolgens worden gelast.

Het frame van de Moustache J wordt vervaardigd met behulp van het gravity casting proces. Er zijn geen lassen. Voldoende stijfheid moet worden geboden door stutten binnenin.Foto: MoustacheHet frame van de Moustache J wordt vervaardigd met behulp van het gravity casting proces. Er zijn geen lassen. Voldoende stijfheid moet worden geboden door stutten binnenin.

De meeste kabels verdwijnen ook in het innovatieve frame van de Moustache J. De Bosch Performance Line-motor met 75 Nm koppel is geïntegreerd in de achterwielophanging. Op deze manier mogen er geen schommelingen meer zijn in de ketting- of riemspanning. Hierdoor wordt de energie (zowel die van jezelf als die van de motor) efficiënt overgebracht naar het achterwiel.

De Enviolo naaf in combinatie met Gates riemen staat voor soepele rijeigenschappen en weinig onderhoud.Foto: MoustacheDe Enviolo naaf in combinatie met Gates riemen staat voor soepele rijeigenschappen en weinig onderhoud.

In de Moustache J.on en J.all modellen werkt een traploos variabele Enviolo naaf met bandjes soepel en geruisloos. De sportieve J.off wordt aangedreven door Shimano Cues 11-speed derailleur.

De Moustache e-bike heeft een comfortabele vering

Naast het ontwerp hebben de ontwikkelaars zich gericht op de functie van de Moustache J e-bike. Als het gaat om configuratie, hebben ze bijzondere aandacht besteed aan comfort. De Moustache Magic Grip Control demper kan worden aangepast aan het lichaamsgewicht en is ontworpen om zelfs ruwe hobbels op te vangen. Aan de voorzijde strijkt een Suntour luchtgeveerde voorvork schokken glad. De volledige vering wordt ondersteund door het comfortabele zadel, dat op een telescopische paal zit die door het stuur kan worden bediend. Met het ergonomische snorstuur en de verstelbare stuurpen kunt u altijd een comfortabele, rechtopstaande rijpositie aannemen.

Maximaal rijcomfort: volledige vering, neerklapbare zadelpen, ergonomisch stuur en verstelbare stuurpen op de Moustache J.allFoto: MoustacheMaximaal rijcomfort: volledige vering, neerklapbare zadelpen, ergonomisch stuur en verstelbare stuurpen op de Moustache J.all

Veilig voor dieven

Een belangrijk detail voor de ontwikkelaars is de geïntegreerde diefstalbeveiliging: elke Moustache J is uitgerust met het eBike-slot en het eBike-alarm via de in het frame geïntegreerde Bosch ConnectModule. Bij diefstal blokkeert het slot de start van de motor en kan het alleen weer ontgrendeld worden via de smartphone. Het eBike Alarm is een GPS-tracker om de fiets op elk moment te kunnen vinden. Bij diefstal geeft dit alarm een akoestisch signaal af. Deze wordt geactiveerd zodra de e-bike geparkeerd staat. Daarnaast is elke Moustache J voorzien van een QR-code (pardon: Moustache code), waarmee de potentiële vinder van een verdwaalde J anoniem contact kan opnemen met de eigenaar.

Veel tests zouden ertoe hebben geleid dat klanten de e-bike met zo min mogelijk onderhoud konden configureren. Vooral de integratie van de kabels en de Gates-riemen in plaats van een klassieke fietsketting moet bijdragen aan het lage onderhoud.

Voor degenen die niet tevreden zijn met de uitrusting van de Moustache J, is er ook de mogelijkheid om de fiets individueel te configureren: met verschillende kleuren, uitrusting, accessoires en andere gedetailleerde aanpassingen zijn vele varianten mogelijk.

Naar de première Award voor de Moustache J

Foto: MoustacheDe Moustache J werd dit jaar bekroond met de “Eurobike Gold Award 2023” op de Eurobike.

Met de J. presenteert Moustache een innovatieve, volledig geveerde e-bike die niet alleen maximaal rijcomfort belooft, maar ook esthetisch indruk maakt met zijn schone, fijn bewerkte aluminium frameontwerp zonder zichtbare lasnaden. Vooral op het gebied van alledaagse fietsen is het onderwerp full suspension de laatste jaren vaak verwaarloosd. Des te aangenamer is het hoe goed de J. met zijn tweedelige frame en keurig geïntegreerde motor inclusief accu kan worden gereden. Het feit dat de e-bike gepaard gaat met een verfrissende visuele lichtheid ondanks het hoge niveau van rijcomfort, is een ander aspect dat spreekt voor het geweldige ontwerpconcept erachter.

Eerste rij-impressie van de Moustache J.on

We kunnen de indruk van de Eurobike-jury van de Moustache J.on bevestigen. Het frame is netjes afgewerkt, zonder lasnaden en zonder vervelende kabels. De batterij en motor integreren ook onopvallend in het opwindende ontwerp van het tweedelige frame. Voor de eerste testrit moest de fiets echter een trap op vanuit onze testkelder. De filigraan design fiets werd ineens een zwaar monster. De statige 33 kilo die de fiets dagelijks weegt, wil je niet de kelder in dragen. Als je een fiets koopt, moet je goed nadenken of je thuis een geschikte parkeerplaats kunt vinden.

Zodra je de e-bike motor start via de inmiddels gangbare Bosch besturingsunit, is het zware gewicht direct vergeten. De continu variabele Enviolo versnellingspook in combinatie met de riemaandrijving overtuigt wederom met stil rijplezier. Zelfs in de Eco-modus kan 25 km/u en meer snel worden bereikt. Dempers en vorken elimineren op betrouwbare wijze kuilen en kasseien. Op onverharde wegen rollen de brede Schwalbe-banden veilig en soepel en dragen ze verder bij aan het hoge rijcomfort. Bij zwaar remmen verliest het wiel zijn stabiliteit niet, ook al is de remweg door het gewicht niet bepaald kort…

Kasseien, kuilen, putdeksels: geen probleem voor de Moustache J.on in het eerste rijexamenFoto: Marc StruckenKasseien, kuilen, putdeksels: geen probleem voor de Moustache J.on in het eerste rijexamen

Moustache J: de beschikbare varianten

De Moustache J.on city e-bike in detail

De Moustache J.on city e-bikeFoto: MoustacheDe Moustache J.on city e-bike

 • Motor: Bosch Performance Line Smart System, 75 Nm, geïntegreerd
 • Accumulator: Bosch PowerTube 500Wh of 625Wh Smart System, geïntegreerd en verwijderbaar, optioneel Bosch PowerMore 250Wh
 • Beeldscherm: Bosch Kiox 500 met groot scherm, Bosch LED-afstandsbediening op het stuur, Bluetooth voor toegang via een smartphone (GPS-functie, modusaanpassing, enz.) + optionele Bosch SmartphoneGrip-houder
 • Beveiligingspakket: eBike-slot en eBike-alarmfuncties (abonnement vereist) via de in het frame geïntegreerde Bosch ConnectModule. Moustache code marking: permanente markering van de volgende generatie (uniek nummer + QR-code)
 • Verende voorvork: SR Suntour Mobie 25 LOR, 100 mm, afsluitbaar
 • Demper : Moustache Magic Grip Control schokdemper met 2 standen (met of zonder belading), 115 mm veerweg
 • Circuit: Enviolo TR traploze naafversnellingen, 380% overbrengingsverhouding / Gates riem
 • Band: Schwalbe Super Moto-X met groot volume, 27,5 x 2,4 met lekvrije versterking
 • Zadelpen: neerklapbaar met stuurbediening
 • Rem: Hydraulische schijfremmen, 180 mm voor en 160 mm achter
 • Verlichting: Trelock 100 Lux, geïntegreerd met instelbare oriëntatie
 • Spatborden: Dubbelwandige aluminium platen
 • Portier: Minimalistisch met verwijderbare zijsteunen voor QL3-tassen
Lees ook:   mountainbike kinderfeestje

De Moustache J.all allround e-bike in detail

De Moustache J.all: geschikt voor elk oppervlak en doelFoto: MoustacheDe Moustache J.all: geschikt voor elk oppervlak en doel

 • Motor: Bosch Performance Line Smart System, geïntegreerd, 75 Nm
 • Accumulator: Bosch PowerTube 500Wh of 625Wh Smart System, geïntegreerd en verwijderbaar + optioneel Bosch PowerMore 250Wh
 • Beeldscherm: Bosch Kiox 500 met groot scherm, Bosch LED-afstandsbediening op het stuur, Bluetooth voor toegang via een smartphone (GPS-functie, modusaanpassing, enz.) + optionele Bosch SmartphoneGrip-houder
 • Beveiligingspakket: eBike-slot en eBike-alarmfuncties (abonnement vereist) via de in het frame geïntegreerde Bosch ConnectModule. Moustache code marking: permanente markering van de volgende generatie (uniek nummer + QR-code) om onweerlegbaar eigenaar en fiets toe te wijzen
 • Verende voorvork: SR Suntour XCR 34 Air, vergrendelingsvork, 120 mm veerweg /
 • Demper: Moustache Magic Grip Control schokdemper met 2 instelmogelijkheden (met of zonder belasting), 115 mm veerweg
 • Circuit: Enviolo TR traploze naafversnelling, 380% overbrengingsverhouding, Gates riem, of Shimano CUES 11-speed derailleur (11 x 50), triggerschakelaar,
 • Band: Schwalbe Johnny Watts 27.5 x 2.6, met lekbeschermingsversterking en reflecterende strepen. Veelzijdig loopvlak met grip en efficiëntie op de weg, met een brede doorsnede voor comfort
 • Zadelpen: neerlaatbaar, met stuurbediening
 • Rem: Hydraulische schijfremmen, 180 mm voor en achter
 • Verlichting: Trelock 100 lux, geïntegreerd met instelbare oriëntatie
 • Spatborden: Dubbelwandige aluminium platen
 • Portier: Verende bagagedrager met MIK HD-systeem voor snelle en directe bevestiging van accessoires, manden en compatibele kinderzitjes, ook met QL3-zijbeugels. 27 kg laadvermogen

Er zijn compatibele kinderzitjes voor de Moustache J.all. Foto: MoustacheEr zijn compatibele kinderzitjes voor de Moustache J.all. Foto: Moustache

De Moustache J.off sportfiets in detail

Mountainbike met lage instap? Of lage beginners met MTB-genen? De Moustache J.off is bedoeld voor sportieve rijders die niet willen inleveren op comfortFoto: MoustacheMountainbike met lage instap? Of lage beginners met MTB-genen? De Moustache J.off is bedoeld voor sportieve rijders die niet willen inleveren op comfort

 • MOtor: Bosch Performance Line Smart System, geïntegreerd, 75 Nm
 • Accumulator: Bosch PowerTube 500Wh of 625Wh Smart System, geïntegreerd en verwijderbaar + optioneel Bosch PowerMore 250Wh
 • Beeldscherm: Bosch Kiox 500 met groot scherm, Bosch LED-afstandsbediening op het stuur, Bluetooth voor toegang via een smartphone (GPS-functie, modusaanpassing, enz.) + optionele Bosch SmartphoneGrip-houder
 • Beveiligingspakket: eBike-slot en eBike-alarmfuncties (abonnement vereist) via de in het frame geïntegreerde Bosch ConnectModule. Moustache code marking: permanente markering van de volgende generatie (uniek nummer + QR-code) om onweerlegbaar eigenaar en fiets toe te wijzen
 • Verende voorvork: Marzocchi Z2 Air, hydraulisch, afsluitbaar, 130 mm veerweg
 • Demper: Moustache Magic Grip Control schokdemper met 2 instelmogelijkheden (met of zonder belasting), 115 mm veerweg
 • Circuit: Shimano CUES 11-speed derailleur, 11 x 50
 • Waaiers: 29″ Just_Moustache velgen, Maxxis Rekon 29 x 2.4
 • Rem: Hydraulische schijfremmen, 203 mm voor en 180 mm achter
 • Verlichting: / Trelock 100 lux, geïntegreerd met instelbare oriëntatie

Alle Moustache J-modellen liggen vanaf 6 september 2023 in de winkels.