Herziening: ARC8 Essential XT | mountainbike-magazin.de

lichtgewicht, hoogwaardig frame

goede onderdelen en eerlijke prijs-prestatieverhouding

wendbaar en krachtig bergafwaarts, wendbaar op de berg

We vonden dit niet leuk:

/ ongebruikelijke geo, compacte zitpositie

In het portfolio van het jonge Zwitserse boetiekmerk is de Essential de nieuwste nakomeling. Het 29″ trailfully met full carbon frame biedt 140 mm veerweg aan de voorkant en 130 mm aan de achterkant. De achterste driehoeksconstructie laat een klassieke afbuiging met rocker en Co. In plaats daarvan heeft Arc8 een geleidecilinder ontwikkeld die fungeert als een demperkoppeling en bedoeld is om optimale, meer lineaire kinematica te bieden over het hele slagbereik. Daarnaast vervangen buigende achterste veerpoten specifiek de achtervoeg. Nog een traktatie: het wordt bestuurd via een monocoque carbon cockpit met korte breedte. Met nog geen 12 kilo is de fiets echt licht, zelfs gemeten aan de hand van de veerweg. En dit ondanks het feit dat Arc8 het zonder high-end onderdelen doet bij het uitrusten van de testfiets, die zelfs relatief goedkoop is met 5300 euro. Interessant: De Zwitsers installeren grote 203 mm schijven voor en achter, vooraan in een 4-zuiger remklauw, achterwaarts met twee zuigers.

Neem plaats! De zitpositie wordt ongewoon doordrongen door de vrij korte bovenbuis, de stompe steel en de lage balhoofdbuis, maar de steile zithoek zet veel druk op het pedaal. Ook de aandrijfneutrale achterdriehoek bevalt, de lichte wiel-bandencombinatie accelereert vurig. Al met al is de Arc8 brutaal sterk voor een trailbike op de berg – maar hij tovert ook een glimlach op je gezicht in afdaling dankzij zijn soepele loop (voor de categorie zeer vlakke stuurhoek). De brede banden zorgen voor grip, de potente Fox demper met expansievat presteert uitstekend, maar zorgt ervoor dat er slechts een klein drinkflesje in het welgevormde carbon frame past.

Lees ook:   MTB vakanties: 30 goedkope plekken dichtbij en ver weg
ARC8 Essentiële XT

Christian Kohlhausen

Conclusie van vrijwilliger Lukas Ittenbach: “Naar trailbike-normen is de Arc8 een raket bergopwaarts, het lage gewicht is duidelijk merkbaar. De Geo is speciaal – maar erg cool voor downhill.”

Prijs

5299 €/speciaalzaak

Gewicht

11,9 kg

Frame materiaal

Koolstof

Lijst

M, L

Reizen

Vork 140 mm, frame 130 mm

Circuit

1 x 12 versnellingen, 34 : 10–51 tanden, Shimano XT achterderailleur, hendel, cassette en crank

Rem

Shimano XT (M8120/M8100) 203/203 mm

Geveerde vork

Fox 34 Float Prestatie Grip

Shock

Fox Float X Prestaties

Waaiers

Newmen Evolutie A.30

Banden (v/h)

Wolfpack Trail 29 x 2,4″

Vario-ondersteuning

Fiets Yoke Revive (160 mm)

ARC8 Essentiële XT Geometrie

MOUNTAINBIKE

Voor een trailbike is de Arc8 Essential echt snel bergop. In de afdaling schommelt het pad met zijn moderne, enigszins speciale geometrie. Vergeleken met de concurrentie niet alleen lichtgewicht, maar ook betaalbaar.

Hier vind je alle fietsen die we hebben getest:

Source link