Rose Root Miller +: Goedkope &lichte e-bike voor trail en tour

Al in 2017 toonde de Bocholt shipper Rose Bikes zijn eerste e-mountainbike met de Elec Tec. En daarmee waren de Duitsers vroeg. Maar de tweede editie van een e-bike fulls zat er lang aan te komen. Bijna zes jaar later ziet de Rose Root Miller+ het levenslicht. En de E-MTB nieuwkomer heeft vrijwel niets gemeen met zijn voorvader. Met de snelle ontwikkeling van e-MTB’s is dit niet verwonderlijk. Maar let op leuk weetje: één detail is verrassend vergelijkbaar gebleven. En dat is de accumaat van de Rose e-bike. De sprong van 612 naar 625 wattuur is minimaal in vergelijking met de drastische wattuur wapenwedloop van de industrie. Terwijl de 612 wattuur van de Elec Tec bijna een recordwaarde was in onze grote vergelijkingstest eind 2017, behoort 625 Wh vandaag tot het kleine kaliber.

Rose Root Miller1+ // 4999 Euro // Bosch Perf. CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inchFoto: Max Fuchs

Rose Root Miller1+ // 4999 Euro // Bosch Perf. CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inch

Met platen en superlatieven gooit de Root Miller+ niet rond. Het is eerder de eerlijke prijs-prestatieverhouding die deze e-bike interessant maakt. Het begint bij 4999 euro. Bijzonder in deze prijsklasse is het chique full carbon frame, dat de Rose e-bike aan een laag gewicht helpt. Het instapmodel weegt 22,9 kilo (EMTB-gemeten waarde, maat L). De afwerking en aandacht voor detail zijn ook positief. Zelfs het instapmodel ziet er erg waardevol uit. De klassieke viergewrichten achterdriehoek, die Rose combineert met een 150cc-vork, biedt 150 millimeter veerweg. Dit plaatst de fiets in de allround categorie voor trail en tour.

>> Waar worden Rose fietsen geproduceerd?

Het chassis van de Root Miller+ in detail

Nobel, nobel! Niet alleen het hoofdframe, maar ook de achterdriehoek is gemaakt van koolstofvezel in alle varianten van de Root Miller+.

De feiten over de Rose Root Miller+

Aandacht voor detail: De E-Thirteen hendel voor de telescopische ondersteuning is super gedefinieerd, ergonomisch verstelbaar en gripvast. Dit is positief op het parcours!Foto: Max Fuchs

Aandacht voor detail: De E-Thirteen hendel voor de telescopische ondersteuning is super gedefinieerd, ergonomisch verstelbaar en gripvast. Dit is positief op het parcours!

Motor en accu in de Rose e-mountainbike

Helaas is de Bosch Performance CX motor met 625 accu en dik Purion display niet meer helemaal up-to-date. De huidige technologie van het nieuwe Bosch Performance CX Smart-systeem zit nog niet in de fiets. Qua ondersteuning en trail handling maakt het geen verschil. De oudere Bosch Performance CX-variant duwt ook zeer krachtig, levendig en effectief. Maar functies zoals de fijne aanpassing van de ondersteuningsniveaus via de app of compatibiliteit met nieuwere Bosch e-bike-producten zoals de moderne displays, externe hendels en grotere batterijen of zelfs het nieuwe ABS-systeem bestaan niet. De accu, een Powertube 625, is klassiek uitgeklapt naar voren en integreert goed in het uiterlijk van de Rose e-bike met een carbon cover in framekleur.

De Rose Root Miller+ bevat de krachtige Performance CX van Bosch. Echter niet de nieuwste generatie met Smart System. Qua vermogen en modulatie doet deze versie niet onder voor de huidige motor.

De geometrie van de Root Miller+

Rose biedt vier maten van zijn Root Miller+ e-mountainbike aan. De geometrie vermijdt extremen. De korte liggende achtervorken van 444 millimeter spreken voor wendbaar rijgedrag, net als de gematigde stuurhoek van 66 graden en de matige wielbasis. Dde nieuwe Rose All Mountain e-bike wil schitteren als sportieve trailracer. De fiets volgt niet de “langer-platter-craser trend”.

Foto: Fabrikant

Modellen en prijzen

Root Miller 1+ voor 4999 Euro

Het instapmodel van de Root Miller kost 4999 euro. Er zijn maar een paar echt off-road e-fullys in deze prijsklasse. Opvallend in deze prijsklasse is het hoogwaardige en lichtgewicht full carbon frame van de Root Miller+. Aan de kant van de uitrusting is er niet veel geld meer om overdreven te schitteren. De Rockshox 35 verende voorvork is een (niet erg glamoureuze) klassieker in deze prijsklasse, de Root Miller 1+ is immers de hogere kwaliteit gouden versie met instelbare compressiedemping. Schakelen doe je met Sram’s NX/SX Eagle, de remmen komen uit Shimano’s Deore plank.

Rose Root Miller 1+ // 4999 Euro // Bosch Perf. CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inch

Root Miller 2+ voor 5499 Euro

Prijsbewuste fietsers die graag uitdagende trails aanpakken, moeten dit model eens onder de loep nemen. Voor 5499 euro is vooral het beduidend sterkere chassis een enorm argument. De Rockshox ZEB-vork en superdeluxe-schokdempers zijn een belangrijke offroad-update van het instapmodel. Shimano’s SLX versnellingspook en Formule Cura4 remmen zien er ook goed uit op een echte trailbike. Qua prijs-prestatieverhouding is het 2-serie model dus iets beter dan zijn goedkopere broer. De banden komen van Schwalbe en heten Hans Dampf.

Rose Root Miller 2+ // 5499 Euro // Bosch Performance CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inchFoto: Fabrikant

Rose Root Miller 2+ // 5499 Euro // Bosch Performance CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inch

Root Miller 3+ voor 5999 Euro

Rose Root Miller 3+ // 5999 Euro // Bosch Performance CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inchFoto: Fabrikant

Rose Root Miller 3+ // 5999 Euro // Bosch Performance CX, 625 Wh // 150 mm // 29/27,5 inch

Root Miller 4+ voor 8599 Euro

Voor het topmodel rekent Rose 8599 euro. Een Fox 38 Factory combineert de Bocholter met Rockshox Superdeluxe Ultimate schokdempers. Zeer lichte carbon wielen (DT Swiss HXC 1501) zorgen voor een aanzienlijke gewichtsbesparing en draadloze SRAM AXS componenten (versnellingspook en zadelpen) brengen dat zekere iets. Ook aan boord is de Bosch Fast Charger, die de accu met 6A aanzienlijk sneller oplaadt dan het standaardapparaat.

Rose Root Miller 4+ // 8599 Euro // Bosch Performance CX // 625 Wh // 150 mm / MX wielmixFoto: Fabrikant

Rose Root Miller 4+ // 8599 Euro // Bosch Performance CX // 625 Wh // 150 mm / MX wielmix

Rijverslag: Eerste test met de nieuwe Rose E-MTB

Voor onze print editie EMTB 2/23 hebben we momenteel de instapvariant Root Miller 1+ in de test. De eerste indruk van de shipper e-MTB is absoluut positief. In veel details ziet de e-bike er waardevol en doordacht uit. De wegligging is leuk en wendbaar, wat je niet vaak kunt zeggen van goedkope E-MTB’s. Maar al te vaak lijden e-bikes in deze prijsklasse aan obesitas. Onze testfiets blijft met 22,9 kilo (maat L) absoluut binnen het frame. De matige geometrie geeft de Rose Bikes e-mountainbike een levendig karakter. Zo kan de Root Miller eenvoudig op het achterwiel worden getrokken en actief over paden worden gestuurd.

EMTB Conclusie over de Rose Root Miller+

Je hoeft geen helderziende krachten te hebben om te raden dat de Rose Root Miller+ veel eerder had moeten worden gelanceerd. Dit komt vooral door de “oude” Bosch-technologie. Maar op de trail werkt deze motor ook uitstekend en de 625 accu samen met de schicken carbon frame een echt lichte e-bike. Met de Root Miller+ biedt Rose prijsbewuste motorrijders een leuke en uitgebalanceerde trailtool. Speciaal voor de goedkope modellen geldt: een zeldzaamheid in deze prijsklasse!

EMTB Test Manager Florentin Vesenbeckh.Foto: Adrian Vesenbeckh

EMTB Test Manager Florentin Vesenbeckh.

Source link