Specialized Kenevo SL 2.0: update voor de Light-Enduro

Twee jaar geleden combineerde Specialized de beproefde enduro met een kleine motor om de eerste moderne lichte enduro te creëren. Voor 2024 krijgt de Specialized Kenevo SL nu de nieuwe, stillere en krachtigere SL 1.2-aandrijflijn, maar blijft verder grotendeels ongewijzigd.

Als de nieuwe Specialized Kenevo SL opmerkelijk veel lijkt op zijn voorganger, is dat geen toeval. Hoewel Specialized zijn lichte enduro een flinke update geeft, zitten de innovaties vooral binnenin. Aan de buitenkant blijft alles hetzelfde. Aan de beproefde geometrie en speciale kinematica die de Kenevo deelt met de Enduro zonder motor is niet geraakt. Voor Specialized is dit bijna verrassend: want ook al is de Enduro met zijn downhill-potentieel een baanbrekende fiets, Het gaat in 2024 zijn vijfde jaar in.

Geen echt probleem. Als je op zoek bent naar een e-enduro met een lichte rugwind en een geweldige wegligging, kun je nog steeds niet om de Kenevo SL heen. Het belangrijkste punt van kritiek tot nu toe: de luide en niet erg krachtige motor. En dit is precies waar Specialized nu verbeteringen aanbrengt.

De belangrijkste innovatie zit diep in de fiets: de nieuwe Specialized SL 1.2 motor.Foto: SpecializedDe belangrijkste innovatie zit diep in de fiets: de nieuwe Specialized SL 1.2 motor.

De Specialized Kenevo SL in één oogopslag

Stiller en met meer vermogen: de nieuwe SL 1.2-motor van de Kenevo SL

Met de nieuwe SL 1.2 krijgt de Kenevo SL nu dezelfde aandrijving die we al hebben. in de nieuwe Levo SL hebben ze uitgebreid kunnen testen. Met maximaal 50 Newtonmeter en 300 watt piekvermogen volgens fabrieksspecificaties presteert het nieuwe model merkbaar beter dan zijn voorganger (35 Nm, 240 watt) op het gebied van prestaties. Onze laboratoriumtest van de Specialized SL 1.2 aandrijflijn toonde aan dat met een echte 50 Newtonmeter en 278 watt aan het achterwiel, de SL-motor, die een beetje achterop was geraakt, weer behoorlijk indrukwekkend is en nu ongeveer op gelijke hoogte staat met de superlichte HPR 50-motor van TQ.

De nieuwe Specialized SL 1.2 biedt meer vermogen, een aangenamer geluidslandschap en blijft toch compact en licht zoals zijn voorganger.Foto: Georg GrieshaberDe nieuwe Specialized SL 1.2 biedt meer vermogen, een aangenamer geluidslandschap en blijft toch compact en licht zoals zijn voorganger.

>> Lees hier de volledige review van Specialized’s SL 1.2 drive, inclusief lab en praktijk, <<

Bijna nog belangrijker is dat de nieuwe Specialized aandrijving ook aanzienlijk is verbeterd op het gebied van geluid. De Specialized SL 1.2 is niet zo stil als de leider in zijn klasse TQ, maar vergeleken met het onaangenaam hoge en luide gezoem van zijn voorganger is het geluid veel stiller en ook aangenamer door de lagere frequentie. Wat is gebleven is efficiëntie en een goede rijervaring, evenals een zeer laag gewicht. Natuurlijk zijn het goed ontworpen display en de intuïtieve app behouden gebleven – wat altijd de sterke punten van de Specialized-aandrijvingen zijn geweest.

Ongewijzigd: geometrie, chassis, kinematica

Het frame van de Kenevo SL blijft hetzelfde, dus qua uiterlijk, geometrie en vering is er niets veranderd. Met 170 millimeter veerweg voor en achter en een balhoofdhoek van 63,5 graden is de Kenevo SL volledig getrimd voor downhill-rijden. De 447 millimeter lange liggende achtervorken zijn gericht op soepelheid in plaats van maximaal speels rijgedrag, terwijl de naar achteren gerichte wielhoogtecurve – niet in de laatste plaats bekend van de enduro zonder motor – moet zorgen voor een maximaal slikkend rijgedrag bergafwaarts. Via verschillende geometrie-aanpassingen, zoals een hoekbalhoofd en flip-chips, kan het frame van de Kenevo SL uitgebreid worden aangepast aan individuele wensen.

>> Hoe de fiets rijdt, lees je in onze verschillende reviews van de Kenevo SL <<

Het kader blijft ongewijzigd. Inclusief het succesvolle mastermind display op de bovenbuis.Foto: SpecializedHet kader blijft ongewijzigd. Inclusief het succesvolle mastermind display op de bovenbuis.

Nu ook met Sram Transmission: De modellen van de nieuwe Specialized Kenevo SL

De nieuwe Kenevo SL is verkrijgbaar vanaf een adviesprijs van 7000 euro, en een S-Works frameset is ook verkrijgbaar voor 6500 euro. Er bestaat nog steeds niet zoiets als een echt goedkoop model of een aluminium fiets. De goedkoopste aanbieding is de Kenevo SL Comp met Fox performance onderdelen en mechanische GX-versnellingen en Code-R-remmen voor 7000 euro. Daarnaast is er het Expert-model voor 9000 euro met een performance elite-ophanging van Fox, nieuwe Sram GX-transmissie (elektronisch) en Code Silver stealth-remmen. Zoals gebruikelijk wordt de S-Works geleverd met carbon wielen, Fox Factory ophanging, Code Ultimate Stealth remmen en andere toponderdelen en wisselt hij voor 13.500 euro van eigenaar. Het is moeilijk te geloven, maar gemeten aan de adviesprijs zijn alle modellen zelfs 900 tot 1500 euro goedkoper dan voorheen. De gewichten zijn – niet verwonderlijk – vergelijkbaar met de voorganger: in maat S4 tussen de 19 en 19,5 kilogram, afhankelijk van de uitrusting.

Lees ook:   mountainbike shirt heren

Nu ook met Sram Transmission: de nieuwe Kenevo SL. Hier op de foto: Het Expert-model voor 9000 euro.Foto: SpecializedNu ook met Sram Transmission: de nieuwe Kenevo SL. Hier op de foto: Het Expert-model voor 9000 euro.