Intend Moto: De-Luxe ophanging van Intend | 3999 €, slechts 10 stuks!

Beoogde onderdelen voor mountainbikes zijn meestal toch droomonderdelen. Maar wat Intend Maestro Cornelius Kapfinger nu levert, is een luxe versie: de Intend Moto-ophanging voor 3999 euro, strikt beperkt tot slechts 10 complete sets. Natuurlijk worden de motorcross-georiënteerde verende voorvork en schokdemper geleverd in een chassiskoffer inclusief schokdemper – zoveel luxe is toegestaan.

Waarschuwing: We hebben het over slechts tien (10 !) veringen die volledig zijn geproduceerd voor de prijs van een goede MTB. De details zijn diepgaand, en als Intend iets presenteert, gaat het altijd om die details voor tech-fans. Voor iedereen die er nu deel van uitmaakt: Laten we een duik nemen in de wereld van Cornelius Kapfinger.

De carbon beschermers van Rulezman zijn bijna een bijzaak als het gaat om moto-ophanging.Foto: Van planDe carbon beschermers van Rulezman zijn bijna een bijzaak als het gaat om moto-ophanging.

>> Intend Samurai – de lichtste 120 mm verende voorvork

>> Van plan Trinity schijfremmen: Cornelius Kapfinger bouwt weer MTB-remmen

>> BIKE PROJECT EUROPE: Intention bouwt het chassis voor het Europa-Bike project

Van plan Moto met glijdende bus

De oorsprong van dit ontwerp was de USD-vork die in het voorjaar van dit jaar door het bedrijf Push werd geïntroduceerd. Volgens foto’s was aan de onderkant van de bovenste buis een afschroefbare afdichtingskop zichtbaar. Dit suggereerde dat hier een glijbustechniek zou worden gebruikt. Als dit het geval is, zijn we bij Intend natuurlijk verplicht om technisch achteraf te bouwen. – Cornelius Kapfinger, Van plan

De reden waarom Intend – en andere fabrikanten – al lang geen ophangingen meer bouwen met deze technologie, is dat het een systeem is uit het motorrijden. Daar wegen de machines 10 keer meer dan mountainbikes, vorken en schokdempers werken dienovereenkomstig met veel grotere oliehoeveelheden en toleranties. Dit is de kern van glijbussen.

Wat is glijdende bus?

Met de glijbus- of zwevende bustechniek neemt de busafstand toe tijdens compressie, waardoor de wrijving evenredig met de compressieslag wordt verminderd. Dit betekent dat de vork nog gevoeliger reageert. Dit is altijd een sterk punt geweest van de Intend forks, zoals onze tests hebben aangetoond. Maar om de glijdende bus te laten werken, moeten de toleranties nauwgezet worden nageleefd. Dit bemoeilijkt de productie (spreiding van trefwoordreeksen) en het onderhoud van de componenten.

Terwijl normale glijbussen op fietsverende voorvorken zijn gemaakt van een zachte aluminiumlegering met een redelijk flexibele PTFE-glijlaag, die door eenvoudige compressie (ook wel kalibratie genoemd) kan worden aangepast aan de toleranties van de behuizing en de buis, zijn de motorcross-glijbussen gemaakt van een bronzen achterkant en een stevige PTFE-laag. Deze zijn niet te kalibreren en moeten passen. – Cornelius Kapfinger, Van plan

Afbeelding NaN

Intense Tracer Dreambuild met Intend Moto-ophanging

Alleen high-end onderdelen voor de Intend Moto ophanging

Wanneer micrometers ertoe doen, vertrouwt Intend op hoogwaardige componenten. Zo zijn de schuifbuizen afkomstig van een Oostenrijkse draaierij waar Intend mee samenwerkt. De bovenste glijbuizen worden op maat gedraaid en vervolgens hard geanodiseerd om slijtage aan het wrijvingsoppervlak te minimaliseren. Daarna worden ze opnieuw gepolijst.

Met de hand gedraaid in Oostenrijk, geanodiseerd en gepolijst.Foto: Van planMet de hand gedraaid in Oostenrijk, geanodiseerd en gepolijst.

De tweecomponentenafdichtingen van de specialisten van SKF komen uit de motorcrossbranche.

Dual-compound afdichtingen van specialist SKF.Foto: Van planDual-compound afdichtingen van specialist SKF.

Afkomstig van de firma S-tech de schuifbussen voor de Moto-ophanging.

S-tech vervaardigt de glijbussen.Foto: Van planS-tech vervaardigt de glijbussen.

Technische gegevens Intention Moto verende voorvork:

 • Gewicht: 2475 gram
 • Verplaatsing: 180 mm, 170 mm, 160 mm, …
 • As: 110 x 15 Boost
 • Rembevestiging: 203 of 180 mm
 • Schacht: taps toelopend
 • Vering: Air, verstelbaar, progressie instelbaar
 • Demping, olie, instelbaar in LSC en LSR

Technische gegevens Intention Moto schokdemper:

 • Gewicht: 450 – 550 gram
 • Lengtes:
  250 metrisch / 225 tap – 75 mm slag
  230 metrisch / 205 tap – 65 mm slag
  210 metrische / 185 tap – 55 mm veerweg
 • Slag: Alle slagen kunnen uitwendig met 2,5, 5 of 7,5 mm worden verkleind
 • Vering: Air, verstelbaar, progressie instelbaar
 • Demping: Olie, instelbaar in LSC en LSR
Afbeelding NaN

Nog een droombuild met de Intend Moto-ophanging: de Alutech CNC-E Fanes

De race met de concurrentie? Was er helemaal geen…

Voor Intend was de motivatie voor het Moto-ophangingsproject de verende voorvork van Push, die blijkbaar werkte met een schuifbussysteem. In feite moest Cornelius Kapfinger beseffen dat het een “vals alarm” was. De prototypes van Intend waren dus niet de tweede op de markt, maar liepen opnieuw voorop. Dus als u een set van de gelimiteerde Super de Luxe vering Intend Moto wilt bezitten: De speciale serie met 10 sets is nu verkrijgbaar in de Intend online shop. intend-bc.com. Wie het eerst komt, het eerst maalt. 3999 euro.

Lees ook:   Racing series 2023: En actie! World Cups, Hardlines en meer...