Red Bull Hill Chasers 2023: uitdaging op de steilste weg van Duitsland

Met een stijgingspercentage tot 32 procent was deze route in Gelnhausen niet voor beginners! Op het Red Bull Hill Chasers Event 2023 streden wielrenners in verschillende categorieën in de Hessische stad: in de categorie Gravel & Road Bike en, voor het eerst, in de categorie Mountainbike. Ook voormalige topsprinters als André Greipel en Marcel Kittel stonden aan de start. De race vond plaats in groepjes van 5 op wisselende ondergronden zoals kasseien en asfalt.

Geweldige sfeer langs de route: De uitdagende beklimmingen kosten veel energie. Het helpt als de toeschouwers vanaf de zijlijn juichen.Foto: Red Bull ContentpoolGeweldige sfeer langs de route: De uitdagende beklimmingen kosten veel energie. Het helpt als de toeschouwers vanaf de zijlijn juichen.

Red Bull Hill Chasers 2023: daar draait het om

Bij de Red Bull Hill Chasers draait alles om zo snel mogelijk een korte afstand rijden. De moeilijkheid hierbij is de soms enorme hellingsgraad die de coureurs moeten beheersen. Iedereen die dat durft, kan meedoen: Fietsers van alle klassen, of het nu beginners, ambitieuze renners of professionele wielrenners zijn, kunnen hier laten zien wat ze kunnen.

Tactiek is hier eigenlijk niet veel, bij 32% moet je gewoon instappen. – Luis Neff, winnaar van de mountainbike bij de mannen

Op de baan, die tot 32 procent steil is, wordt alles van de coureurs gevraagd.Foto: Red Bull ContentpoolOp de baan, die tot 32 procent steil is, wordt alles van de coureurs gevraagd.

Aanvankelijk werden twee voorrondes gelopen in de categorieën Gravel & Road Bike en Mountain Bike, elk in de mannen- en vrouwencompetitie. Dit resulteerde in de deelnemers voor de laatste run van de Hill Chaser. “De sfeer, vooral op de top, waar het het steilst is, was briljant. Ik weet zeker dat sommigen van hen zichzelf vandaag hebben overtroffen”, zei ex-profwielrenner André Greipel, die zelf de finale haalde, na de wedstrijd.

Lees ook:   Pauline Ferrand-Prévot: Sterren van het WK wielrennen in Glasgow 2023

Stralende winnaars na de race

In de categorie Gravel & Racefiets Pia Kummer, die in 2022 al vol vertrouwen won, was succesvol bij de vrouwen. Bij de mannen behaalde Florenz Knauer de 1e plaats. “Het was echt vermoeiend, maar het was echt leuk. Ik wilde vandaag heel graag winnen en ik ben heel blij dat het gelukt is”, zei Florenz na de race.

De vier winnaars (van links naar rechts): Florenz Knauer (Gravel & Roadbike M), Luis Neff (Mountainbike M), Pia Kummer (Gravel & Roadbike W) en Marion Fromberger (Mountainbike W)
Foto: Red Bull Contentpool

Nieuw op het Hill Chasers-evenement is het aparte Mountainbikeklassement, dat werd gewonnen door Marion Fromberger bij de vrouwen, Luis Neff was de winnaar bij de mannen. “Tactiek is hier niet echt veel, met 32% moet je gewoon instappen”, zei Neff, die uitkwam voor het Rose Racing Circle-team, na de veeleisende race. “Zonder publiek zou ik een halve minuut langzamer gaan, dat duwt enorm. Onderin moet je je ondanks het publiek een beetje inhouden, maar dan kun je alles geven en toch een beetje genieten van de sfeer.”

Red Bull Hill Chasers: Marcel Kittel was te steil

Ook de 14-voudig Tour de France-ritwinnaar Marcel Kittel was bij het evenement aanwezig. Hij reageerde na afloop op het evenement met de woorden: “Ik vond het mega geweldig, maar deze weg is echt bruut steil. Ik was uitgeput aan de top”, lacht Kittel. “Toen ik hoorde over een stijgingspercentage van 32%, heb ik even nagedacht of ik wel echt mee moest doen. Maar toen zeiden ze groot wielerfeest, daar was ik van overtuigd. Het was heel leuk.” Marcel Kittel haalde echter niet de finale van de top vijf.

Lees ook:   Bikepacking graveltour: Baiersbronn in het Zwarte Woud - 3 meisjes, 3 gravelbikes, 3 nachten in een tent

Prijsuitreiking voor een waardig decor: Veel toeschouwers kwamen naar de trofee-uitreiking om de winnaars toe te juichen.Foto: Red Bull ContentpoolPrijsuitreiking voor een waardig decor: Veel toeschouwers kwamen naar de trofee-uitreiking om de winnaars toe te juichen.

André Greipel, de sprintgorilla die in zijn carrière elf etappes in de Tour de France heeft gewonnen, eindigde uiteindelijk als vierde in de finale van de top vijf renners.

De burgemeester van de stad Gelnhausen, Daniel Glöckner, vatte na afloop samen: “Het evenement was een zeer goed succes voor de stad Gelnhausen, omdat het iets heel anders is en ook een andere klantenkring aantrekt, van wie sommigen Gelnhausen voor het eerst leren kennen. We zijn zeker niet de fietshoofdstad van Duitsland, maar we bieden wel de steilste straat van Duitsland aan waarop zo’n evenement kan plaatsvinden.”