Patricia Druwen & Alma Wiggberg: 2 jonge vrouwen roeren de MTB-scene

Beide jonge mountainbikers hebben al opmerkelijke resultaten behaald, trucs geland die geen enkele andere rijder tot nu toe onder de knie heeft en namen deel aan legendarische evenementen zoals de Audi Nines, Crankworx Whistler of de Red Bull District Ride.

Interview met twee MTB-sterren van morgen

Patricia Druwen, Woonplaats: Bergisch Gladbach, Duitsland, Geboortejaar: 2007, MTB disciplines: Slopestyle, Freeride. Top 3 prestaties: #1 FMB Women's Ranking #1 Züri Dirt Contest, Queen of Gnar bij de Audi Nines, 2021.Foto: Rose Bikes

Patricia Druwen, Woonplaats: Bergisch Gladbach, Duitsland, Geboortejaar: 2007, MTB disciplines: Slopestyle, Freeride. Top 3 prestaties: #1 FMB Women’s Ranking #1 Züri Dirt Contest, Queen of Gnar bij de Audi Nines, 2021.

Alma Wiggberg, Woonplaats: Falun, Zweden, Geboortejaar: 2003, MTB disciplines: Freeride, Enduro, Slopestyle Top 3 prestaties: #2 Clif Speed &Style (Crankworx Whistler), De eerste die een 360 behaalde in een wedstrijd, Red Bull Rookie of the Year, 2022Foto: Moritz Ablinger

Alma Wiggberg, Woonplaats: Falun, Zweden, Geboortejaar: 2003, MTB disciplines: Freeride, Enduro, Slopestyle
Top 3 prestaties: # 2 Clif Speed &Style (Crankworx Whistler), de eerste die een 360 landde in een competitie, Red Bull Rookie of the Year, 2022

Het MTB-seizoen 2023 gaat binnenkort van start. Hoe was je winter en voel je je er klaar voor?

Patricia Druwen: Ik was in de winter in La Poma Bikepark bij Barcelona en heb daar nieuwe trucs geoefend. Thuis kon ik anders alleen in hallen rijden en daardoor niet veel aan mijn trucs werken.

Alma Wiggberg: Ik heb begin september 2022 een schouderoperatie gehad en heb me de hele winter geconcentreerd op revalidatie. Op dit moment fiets ik weer, wat heerlijk voelt en de vele uren in de sportschool beginnen eindelijk hun vruchten af te werpen. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat ik fysiek weer 100% fit ben, maar mentaal ben ik meer dan klaar voor het komende seizoen.

Freestyle mountainbiken wordt beschouwd als door mannen gedomineerd, wat vind je ervan?

Patricia: Ik denk niet dat het slecht is, want ik kan goed overweg met de jongens en ik vind het ook leuk om nieuwe trucjes met ze te leren.

Hoe is de stemming met de andere atleten en motorrijders?

Patricia: Ik zou zeggen dat de sfeer goed is en als je elkaar ziet, wissel je ook met elkaar van gedachten.

Alma: Een van de dingen die ik het leukst vind aan de fietsgemeenschap is de sfeer. Als het om ideeën gaat, vind ik het altijd geweldig om ideeën uit te wisselen met gelijkgestemden over gedachten, aankomende projecten of iets dergelijks. En mensen zijn vaak blij om erover te horen en bij te dragen.

Première: Patricia Druwen (links) tijdens de Red Bull District Rides in Neurenberg. Naast de deur: Slopestyler Kathi Kuypers.Foto: Rasoulution

Première: Patricia Druwen (links) tijdens de Red Bull District Rides in Neurenberg. Naast de deur: Slopestyler Kathi Kuypers.

Hoe lang rijd je al op mountainbikes en hoe is het allemaal begonnen?

Patricia: Ik ben in 2019 begonnen met het oefenen van wat trucjes met een stadsfiets en probeerde een beetje te springen en toen kreeg ik in 2020 mijn eerste crossmotor en vanaf dat moment probeerde ik gewoon nieuwe trucs te leren.

Alma: Ik ben ongeveer vijf jaar geleden begonnen met fietsen in het bikepark in mijn regio. In het begin had ik er niet echt de meeste interesse in, het was meer iets wat ik een paar keer in het seizoen met mijn broer en vrienden deed.T. Maar na enige tijd in het bikepark groeide mijn interesse steeds meer en in 2020 nam ik deel aan mijn eerste race op het Åre Bike Festival.
Het was een all-women race, gewoon voor de lol. Maar ik weet nog hoeveel ik ervan genoot, de zenuwen, de kick en gewoon de hele sfeer eromheen. In 2021 reed ik nog meer endurowedstrijden en kocht ik ook mijn eerste hardtail, wat meer kansen voor mij opende en ik meer richting slopestyle begon te bewegen.

Welke mountainbikedisciplines vind je vooral leuk?

Alma: In principe allemaal. Maar vorig jaar heb ik me meer gericht op slopestyle. Ik hou echt van het speelse gedeelte en de energiekick van het leren van nieuwe trucs. Maar ik hou ook van alle soorten racen, grote fiets, enduro of speed &style.

Je grootste sportieve succes tot nu toe? Het beste moment?

Patricia: Zeker Audi Nines 2021. Dit was mijn eerste grote evenement en het was zo cool om met alle profs de wereld uit te racen.

Alma: Mijn grootste succes tot nu toe is de tweede plaats in Speed &Style op Crankworx Whistler 2022. De hele reis was bijzonder en ik zal de herinneringen eraan nog lang bewaren.

Alma Wiggberg in een van haar favoriete disciplines: Speed & Style bij CrankworxFoto: Boris Beyer

Alma Wiggberg in een van haar favoriete disciplines: Speed & Style bij Crankworx

Hoe vaak train je? Wat precies en met wie?

Patricia: Voor mij hangt het er altijd vanaf wanneer ik tijd heb om te rijden. Doordeweeks lukt het me meestal maar één keer en in het weekend moet ik minimaal 1-2 uur rijden om op een goede trainingsplek te komen.

Alma: Op dit moment breng ik in het laagseizoen 3-5 dagen door in de sportschool en rijd ik tussen de 1-3 dagen per week. Als het zomer wordt en alles buiten wat droger wordt, breng ik meestal meer tijd door op de fiets en rijd ik veel met vrienden buiten.

Wat zijn je doelen voor het seizoen 2023?

Patricia: Ik wil zeker lid worden van Crankworx Speed &Style en nog veel meer trucs leren.

Alma: Voor mij zijn de Crankworx-evenementen ook het hoofddoel. En ik wil meer FMB-evenementen doen.

Mountainbikecarrière naast school en werk

Patricia, je gaat nog tot de zomer naar school. Hoe verzoen je onderwijs en sport?

Patricia: Het is niet makkelijk, maar het kan nog steeds. Als ik geen tijd heb voor langere ritten, rijd ik meestal met vrienden op onze lokale plek en in de winter ga ik meestal ’s avonds in de week naar de hal en probeer ik gewoon fit te blijven op de fiets.

Hoogtepunt in haar carrière: Patricia op het Audi Nines freeride event.Foto: Audi Nines

Hoogtepunt in haar carrière: Patricia op het Audi Nines freeride event.

Alma: De laatste tijd kan ik me steeds meer focussen op sport, maar ik werk meestal het meest in het laagseizoen. In de zomer werk ik ook in het lokale bikepark, als het past bij evenementen en wedstrijden.

Wat zijn jouw tips voor andere rookies?

Patricia: Ik zou zeker beginnen met pompen omdat het veel fietscontrole met zich meebrengt en dan beginnen met kleinere sprongen. Als je je veilig voelt in de lucht, kun je op een gegeven moment proberen je eerste trucs te leren.

Alma: Ik laat me graag inspireren door andere mensen te zien rijden. Dus een van mijn tips zou zijn om een paar atleten te vinden wiens rijstijl je leuk vindt en die je inspireren voor je eigen rijden. En dan vind ik het ook belangrijk om je te omringen met vrienden met wie je dit allemaal kunt delen.

Hoe ga je om met druk en stress?

Patricia: Ik probeer gewoon ontspannen te blijven en niet gestrest te raken en dan gewoon te rijden. Na de drop-in wordt alle stress vergeten.

Alma: De druk komt en gaat met me mee. Ik probeer me te concentreren op wat komen gaat en omring mezelf met inspirerende mensen die me helpen gefocust te blijven.

Vlieg als de jongens: Alma dwarrelt door de lucht tijdens de Crankworx.Foto: Boris Beyer

Vlieg als de jongens: Alma dwarrelt door de lucht tijdens de Crankworx.

Welke renners en mountainbikesterren zijn jouw inspiratie?

Patricia: Zeker Erik Fedko en Thomas Genon. Ze inspireren me met hun stijl op de fiets en hun karakter.

Alma: Een van mijn favoriete renners is Veronique Sandler, ik hou van haar ontspannen en speelse stijl op de fiets.

>> Meer over vrouwen in het mountainbiken

Wat betekent fietsen voor jou?

Patricia: Het betekent veel voor mij omdat ik gewoon kijk wat je met fietsen kunt bereiken. Daarom werk ik eraan om uiteindelijk hetzelfde niveau te bereiken als de slopestyleprofs nu.

Alma: Het betekent geluk voor mij. Bovenal hou ik van het speelse deel, de energie die het me geeft en de vrijheid die je hebt om je eigen stijl te creëren. Ook fiets ik graag als een manier om nieuwe plekken te verkennen.

Source link