Raaw Jibb: robuuste trailbike op de proef gesteld – droomfietsen 2023

We kennen allemaal de voordelen van koolstofvezels: ze zijn extreem licht, stijf en kunnen bijna naar believen worden gevormd. Last but not least hebben we deze kenmerken te danken aan de krachtigste sportuitrusting in de geschiedenis van de mountainbike. Maar als je je fiets echt op de proef stelt, verlang je niet altijd naar een maximale lichtgewicht constructie of een ongewoon ontwerp. Een robuuste metgezel met eenvoudige technologie lijkt vaak beter geschikt voor dagelijks off-road gebruik – een zoals de Raaw Jibb, bijvoorbeeld.

Een roofdier met taker kwaliteiten: Raaw JibbFoto: Max Fuchs

Een roofdier met taker kwaliteiten: Raaw Jibb

Raaw Jibb met de licentie om te versnipperen

Het jonge bedrijf Raaw uit de Allgäu-regio betrad in 2017 voor het eerst het toneel. Sindsdien staan de vier letters voor duurzame en ongecompliceerde mountainbikes met het rijbewijs aan flarden. Het modellengamma is duidelijk: een enduro genaamd Madonna, de downhiller Yalla en de kortere slag Jibb – dat is het. Om recht te doen aan de bedrijfsfilosofie vertrouwt Raaw niet op een nobel carbon chassis, maar op een solide aluminium constructie. Onze testbank certificeert dat de Jibb aan de achterzijde 130 millimeter veerweg heeft. De kreukelzone aan de voorkant is daarentegen een indrukwekkende 150 millimeter. Wielmaat: 29 inch. Tot dusverre goed.

Met verschillende assets kunnen de liggende achtervorken met vijf millimeter worden ingekort of verlengd.Foto: Max Fuchs

Met verschillende assets kunnen de liggende achtervorken met vijf millimeter worden ingekort of verlengd.

Ondanks zijn zware gewicht: allround zorgeloze fiets Raaw Jibb

De jibb biedt alleen stof voor discussie als het gaat om gewicht. Want met ruim 16 kilo inclusief pedalen weegt onze testfiets nog meer dan menig enduro in deze prijsklasse. Een groot deel van het gewicht valt terug op het frame van 4094 gram. Om dit in perspectief te plaatsen: Touringrijders rollen meestal met hun ogen vanaf de grens van drie kilo. Als je daarentegen overgewicht aankunt, krijg je het Raaw-typische allround zorgeloze pakket. Zo zijn op alle draaipunten van de viervoegige achterdriehoek alleen dubbel afgedichte industriële lagers te vinden. Bijzonder opvallend zijn de oversized lagers op het belangrijkste draaipunt. Dit belooft lange onderhoudsintervallen en maximale bescherming tegen stof en vocht. De onbeperkte goedkeuring van het bikepark en een garantie van vijf jaar – ook van toepassing op tweede eigenaren – onderstrepen de kwaliteiten van de Jibb.

Lees ook:   cube mountainbike kind 20 inch
Gemakkelijk te onderhouden: Alle kabels en kabels lopen langs de concave onderbuis.Foto: Max Fuchs

Gemakkelijk te onderhouden: Alle kabels en kabels lopen langs de concave onderbuis.

Verrassend handig bergafwaarts

Maar laten we nu off-road gaan. Gezien het kolossale uiterlijk is de Raaw Jibb verrassend handig bergafwaarts. Aan de ene kant komt dit door de korte slag achterdriehoek. Ondanks de stalen veerdemper biedt hij veel tegensteun en ondersteunt hij piloten met een actieve rijstijl. Daarnaast is de stuurhoek (65,8 graden), gemeten aan de hand van de veerweg, vrij steil. Dit maakt nauwkeurige en snelle richtingsveranderingen mogelijk. Het zeer stijve frame draagt ook bij aan de directe handling. Wil je de jibb echter in de vliegmodus trekken, dan is het gewichtsnadeel ten opzichte van lichtere modellen duidelijk merkbaar.

Raaw vervangt de standaard lagerbussen van de dempers door soepeler lopende industriële lagers.Foto: Max Fuchs

Raaw vervangt de standaard lagerbussen van de dempers door soepeler lopende industriële lagers.

In het steile en technische terrein bloeit de jibb echt op. Door de zeer hoge voorkant zit je altijd veilig achter de fiets. De gematigde geometrie maakt het ook gemakkelijker om te controleren wanneer u langzaam rijdt. Ook goed: De zachte MaxxGripp band op het voorwiel doet prima werk om op de limiet te begeleiden. Als je je echter in ruwe hogesnelheidspassages waagt, bereikt de Raaw snel zijn limiet. Hoewel de achterste driehoek ook zonder problemen snelle klappen aankan, kan hij de krachtigere voorvork qua slikbaarheid niet bijhouden. De steile stuurhoek, in combinatie met het korte bereik, zorgt ook voor slechts beperkte soepelheid.

Zelden wZijn downhill-heavy bikes net zo consistent als de modellen in deze test. Op de fietsen van Raaw en Last draaien Maxxis-banden met een super gripvaste Maxxgrip-rubbersamenstelling aan de voorkant.Foto: Max Fuchs

Zelden waren downhill-heavy bikes zo constant moe, als de modellen in deze test. Op de fietsen van Raaw en Last draaien Maxxis-banden met een super gripvaste Maxxgrip-rubbersamenstelling aan de voorkant.

Lees ook:   Trail hardtails tot 1999 euro: De testwinnaar: de Rose Bonero 2

Geen energieverlies bergop

Bergop profiteert de Jibb op zijn beurt van zijn korte veerweg. Want ook bij het trappen gaat er nauwelijks energie verloren door schommelende bewegingen in de achterste driehoek. Dankzij de compacte zitpositie en de lange liggende achtervork beheerst de Jibb zonder problemen technische klimpassages. Dit betekent dat er altijd ruimte is voor compenserende bewegingen en dat het voorwiel ook contact houdt met de grond zonder actief zijn gewicht te verplaatsen. Het enige nadeel: het trage acceleratiegedrag. Als u zich hierop concentreert, moet u uw geld in deze prijsklasse liever investeren in de voordelen van lichtgewicht koolstofvezels.

Prachtig veelzijdig: De fietsen van Trek, Merida en Raaw bieden de mogelijkheid om de geometrie te veranderen via flipchip.Foto: Max Fuchs

Prachtig veelzijdig: De fietsen van Trek, Merida en Raaw bieden de mogelijkheid om de geometrie te veranderen via flipchip.

Conclusie over de Raaw Jibb door Max Fuchs, BIKE test editor:

Last but not least kenmerkt de Raaw Jibb zich door zijn solide prestaties. Maar het zijn vooral het stoere karakter, de eenvoudige techniek en de duurzaamheid die de Allgäu trailbike bijzonder interessant maken voor hardgekookte shredders. Door de eigenschappen van de nemer en de korte veerweg is hij ook perfect als tweede fiets voor endurorijders.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Dit is Raaw

Het Allgäuer fietsmerk Raaw vond zijn oorsprong in Kempten in 2017. Sindsdien richten oprichter Ruben Torenbeek en zijn team zich op downhill-heavy en duurzame mountainbikes. De productie vindt plaats in Taiwan. Complete fietsen zijn niet verkrijgbaar bij de verzender. De fietsen zijn verkrijgbaar als framekits of als “rollend chassis”. Die laatste is in principe een complete fiets zonder aandrijfgroep en remsysteem. De overige componenten kunnen via de online configurator worden aangepast.

Lees ook:   Achtergrondkennis: Waar worden Giant fietsen gemaakt?
Raaw-oprichter Ruben Torenbeek (2e van links) en zijn team.Foto: Fabrikant

Raaw-oprichter Ruben Torenbeek (2e van links) en zijn team.

Technische gegevens en bladmuziek voor de Raaw Jibb

Fabrikant

 • Prijs: 5445 Euro (rollend chassis)
 • Verkrijgbaar bij de verzender
 • Frame Materiaal: Alu
 • Framemaat: S/M/ L / XL (geteste maat L, 44 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 15,84 kg
 • Frame gewicht: 4094 g
 • Gewicht wielen: 5185 g
 • Acceleratie wielen: 4297 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 790 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 66 N/mm

Uitrusting

 • Wielen: Newmen Evolution SL A.30
 • Banden: Maxxis Assegai/Minion DHR II; Maxxgrip/Maxxterra Exo+ Protection 29 x 2,50/2,40
 • Vork: Öhlins RXF36 m.2 Air
 • Schokdemper: Öhlins TTX 22 M
 • Veerweg voor/achter: 150/131 mm
 • Remmen: Shimano XT BR-M 8120 / 203/203
 • Versnellingen: Shimano XT 1×12
 • Bandbreedte: 32; 10-51 / 510 %
 • Telescopische ondersteuning / slag / Ø: One Dropper Post V2 / 180 mm / 31,6 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 21.25 van de 25
 • Chassisefficiëntie: 17 van de 20
 • Rolweerstand: 6,5 uit 10
 • Gewicht:: 1.5 uit 15
 • Traagheidswielen: 4 van de 10
 • Bidonhouders: 3 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 29.75 van de 35
 • Voorwielophanging: 18 van de 20
 • Achterwielophanging: 20 van de 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 14.25 uit 15
 • Grip op banden: 14.25 van 15
 • Rijstabiliteit: 4 van de 10

TOTAAL BERGOP: 53.25 UIT 90

TOTAAL: 110.3 VAN DE 130

 • Overig: 22.75 uit 30
 • Onderhoudsgemak: medium

BIKE testresultaat*: zeer goed – 186.3 van de 250 punten

Raaw Jibb - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Raaw Jibb – Geometriegegevens

Raaw Jibb - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Raaw Jibb – Kenmerken

Raaw Jibb - Veereigenschappen: Ook in de praktijk is de kortere veerweg van de achterdriehoek duidelijk merkbaar.Foto: BIKE testafdeling

Raaw Jibb – Veereigenschappen: Ook in de praktijk is de kortere veerweg van de achterdriehoek duidelijk merkbaar.

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link