Pivot Mach 4 SL: Nieuwe editie van het Amerikaanse racebestand

Exclusief beeld, tegen exclusieve prijzen. Dat is waar Pivot altijd om bekend heeft gestaan. Zelfs de eerste versie van de Mach 4 SL had een prijskaartje dat de meesten van ons droog deed slikken. En met de update die zojuist is geïntroduceerd, roept de Amerikaanse fabrikant opnieuw op tot prijzen die bijna geen enkele andere fabrikant overtreft. De high-end variant Team XX SL Eagle Transmission kost maar liefst 12.599 euro. Het elektronisch geregelde Fox Live Valve-chassis is echter niet meer aan boord. Maar het kan ook goedkoper: Als je kunt leven met een mix van Shimano XT en SLX en Fox performance ophangingselementen, kun je al voor 6799 euro genieten van het nieuwe down-country bestand.

XC-banen en down-country trails zijn het favoriete terrein van de Pivot Mach 4 SLFoto: Colton Jacobs

XC-banen en down-country trails zijn het favoriete terrein van de Pivot Mach 4 SL

Pivot Mach 4 SL: de specificaties in één oogopslag

  • Achterste driehoekssysteem: DW-Link Systeem
  • Veerweg achter: 95 of 104 millimeter voor WK-variant
  • Ferderweg Heck: 104 of 116 millimeter voor trailvariant
  • Veerweg voorwielophanging: 100 of 120 mm
  • Gewicht: vanaf 10,5 kilo
  • Lijst: Full carbon, ca. 1660 gram in maat S / 1930 gram incl. Fox DPS schokdemper
  • Vario-ondersteuning op alle uitrustingsniveaus
  • Uitrustingsvarianten: 4 Shimano Builds / 4 Sram Builds
  • Kleuren: Blue Ice / Seafoam Groen
  • Prijzen: 6799 tot 12.599 euro

Het frame van de Pivot Mach 4 SL: 300 tot 400 gram lichter

Volgens oprichter en CEO Chris Cocalis was het ontwikkelingsdoel voor de nieuwe Pivot Mach 4 SL snel geschetst: compromisloze rijprestaties met raceklaar gewicht. Tegelijkertijd moet de Mach 4 een chassis bieden dat bergop tractie genereert zonder in te boeten aan efficiëntie in de sprint, en de rijder niet afremt bergafwaarts. Een compromis dat volgens Pivot niet bereikt had kunnen worden met buigende veerpoten aan de achterkant. Daarom vertrouwden de ontwikkelaars ook op een DW-Link-systeem voor de nieuwe versie.

Voor een soepele respons vertrouwt Pivot nog steeds op een DW-Link-systeem.Foto: Pivot

Voor een soepele respons vertrouwt Pivot nog steeds op een DW-Link-systeem.

Toch zou er veel gewicht zijn bespaard op het frame. Volgens Pivot heeft het zogenaamde holle kern koolstofgietproces het gewicht van 300 tot 400 gram verminderd in vergelijking met zijn voorganger. Als je onze meetwaarden van de voorganger vergelijkt, zou het frame in maat L zonder schok op ongeveer 1850 gram moeten uitkomen. Voor het frame in maat S geeft Pivot een gewicht aan van 1660 gram in maat S zonder schokdemper of 1930 gram in maat S inclusief Fox DPS schokdemper.

De kabels lopen niet door de headset maar achter de balhoofdbuis in het frame.Foto: Pivot

De kabels lopen niet door de headset maar achter de balhoofdbuis in het frame.

Totaalgewicht van de nieuwe Pivot Mach 4: 10,5 kilo geschikt voor racen

Door de gewichtsbesparing in het frame moet de nieuwe Pivot Mach 4 SL in de World Cup XX SL-versie in framemaat S landen met een totaalgewicht van 10,5 kilo inclusief vario-ondersteuning. De gewichtsbesparing is vooral zichtbaar in de meer minimalistische demperrocker. Daarnaast is volgens Pivot elke vezel en radius op het frame weer geoptimaliseerd.

Staand in het frame geplaatste dempers en uitgebreide bodembescherming.Foto: Pivot

Staand in het frame geplaatste dempers en uitgebreide bodembescherming.

De rechtopstaande schokdemper die in het frame is geplaatst, moet ook zorgen voor een compacter frameontwerp, wat vervolgens wordt weerspiegeld in minder materiaalgebruik en een lagere standoverhoogte voor meer controle op het spoor. Daarnaast moet de achterste driehoekkinematica voor meer progressie zorgen.

Nieuwe Flip-Cip op de Mach 4-modellen voor reisaanpassing

Een flip-chip voor het variëren van de veerweg is beschikbaar op alle nieuwe Mach 4 SL-modellen.Foto: Pivot

Een flip-chip voor het variëren van de veerweg is beschikbaar op alle nieuwe Mach 4 SL-modellen.

Naast de gewichtsbesparing heeft het frame van de Mach 4 SL nog een andere innovatie: op alle varianten van de pivot-fiets zit nu een flip-chip op de rocker, die kan worden gebruikt om de veerweg te variëren. Op deze manier kan de WK-variant optioneel met 95 of 104 millimeter veerweg aan de achterzijde en is uitgerust met de lichtgewicht Fox DPS schokdemper. De Team-, Pro- en Ride-builds Hebben 104 of 116 millimeter veerweg op de Fox float shock en voldoet daarmee aan de optimale eisen voor een moderne down-country fiets, althans op het datasheet.

Ruimte voor waterflessen

Vanaf maat M passen er ook twee waterflessen in het frameFoto: Pivot

Vanaf maat M passen er ook twee waterflessen in het frame

Pivot’s “ride-tuning” maatvoeringsconcept

Zelfs kleine rijders krijgen de juiste maat met de Mach 4 SLFoto: Pivot

Zelfs kleine rijders krijgen de juiste maat met de Mach 4 SL

Om ervoor te zorgen dat de Pivot Mach 4 SL toegankelijk is voor een zo breed mogelijk scala aan rijdersmaten, is de trailbike verkrijgbaar in de maten XS tot en met XL en moet hij passen bij carrosseriematen tussen 1,47 en 2,00 meter. Lichtere rijders krijgen een speciaal aangepaste demperopstelling in de maten XS en S. Vanwege een maatspecifieke samenstelling van de Hi-Mod koolstofvezels, zou elke framemaat hetzelfde moeten aanvoelen voor elke rijdersmaat in termen van rijkwaliteit en prestaties.

Twee uitrustingslijnen voor verschillende voorkeuren

Of je nu een XC-racer bent of een trail- en marathonliefhebber, de Pivot Mach 4 SL is ontworpen om de juiste setup voor elke smaak te bieden.

Pivot Mach 4 World Cup Bouwen

De Mach 4 SL in de WK-uitvoeringFoto: Pivot

De Mach 4 SL in de WK-uitvoering

Zo biedt Pivot de WK-versie aan met een Fox Factory float DPS-schokdemper met 95 of 103 millimeter veerweg aan de achterkant en een Fox Factory Stepcast-verende voorvork met 100 millimeter veerweg. De racevariant heeft ook een platte stang en een lockout met 3 posities op de vork en schokdemper en een Fox Transfer SL telescopische ondersteuning om gemakkelijk nog veeleisendere afdalingen te beheersen. De stuurhoek is 68 graden, de zithoek is 76 graden.

Team, Pro en Ride bouwen

Down-country trim: Alle andere versies worden geleverd met meer veerweg aan de voor- en achterkantFoto: Pivot

Down-country trim: Alle andere versies worden geleverd met meer veerweg aan de voor- en achterkant

De iets zwaardere varianten van de Mach 4 SL krijgen iets meer veerweg en zijn met 106 of 115 millimeter ook uitgerust voor iets zwaardere afdalingen. Afhankelijk van de prijsklasse absorbeert een Fox Factory of een Fox Performance demper de schokken vanaf de grond. De achterste driehoek wordt ondersteund door een Fox Stepcast 34 voorvork met 120 millimeter veerweg. Ook verkrijgbaar in fabrieks- of performanceversie. In de down-country versie van de Mach 4 SL zijn er slechts twee posities elk op de vork en schokdemper – open of met een platform. Als het op geometrie aankomt, pakt Pivot het hier iets progressiever aan: de stuurhoek meet 66,7 graden (1,3 graden vlakker dan de WK-serie) en de zithoek 74,7 graden (ook 1,3 graden platter).

Lees ook:   Koopadvies banden: Wat u moet weten over gravelbanden

Pivot Mach 4 SL – De geometrieën in één oogopslag

Geometrie Pivot Mach 4 SLFoto: Pivot

Geometrie Pivot Mach 4 SL

Geometrie tabel Pivot Mach 4 SLFoto: Pivot

Geometrie tabel Pivot Mach 4 SL

Pivot Mach 4 SL – De uitrustingsniveaus

Over het algemeen zal het worden aangedreven door de nieuwe Mach 4 SL 8 uitrustingsniveaus Om te geven. Elk 4 daarvan met Shimano aandrijflijnen en remmen evenals 4 met Sram componenten. Wat ze allemaal gemeen hebben zijn de Fox-ophangingen. Een Rockshox chassis is niet terug te vinden in de uitrustingslijsten van de nieuwe Pivot.

Rit builds

De intrede in de wereld van de Mach 4 SL is de Ride Builds. Ze beginnen bij 6799 euro. In ruil daarvoor krijg je een mix van Shimano SLX en XT en een Fox performance ophanging.

De Mach 4 SL met betaalbare Sram apparatuurFoto: Pivot

De Mach 4 SL met betaalbare Sram apparatuur

Kenmerken Pivot Mach 4 Ride BuildsFoto: Pivot

Kenmerken Pivot Mach 4 Ride Builds

Pro-builds

Zelfs vanaf de Pro-versie dempen de hoogwaardigere Fox Factory-ophangingen. Ook hier heb je de keuze tussen Shimano of Sram componenten. Overigens rollen alle varianten van de Pivot Mach 4 SL op Maxxis Rekon Race in de WT-versie en 2,4 inch breed. Prijzen vanaf 8299 euro.

Beginnend met de op een na goedkoopste versie, zijn er hoogwaardige Fox Factory-ophangingenFoto: Pivot

Beginnend met de op een na goedkoopste versie, zijn er hoogwaardige Fox Factory-ophangingen

Kenmerken Pivot Mach 4 Pro BuildsFoto: Pivot

Kenmerken Pivot Mach 4 Pro Builds

Team Builds

De teambuilds vormen de high-end uitvoering. Hier kun je schakelen met Shimano’s XTR of de gloednieuwe Eagle Transmission van Sram. Maar dan moet je wel maar liefst 12.599 euro betalen. Een elektronisch chassis staat niet meer in de specificatielijst.

Geen elektrisch chassis, maar elektronische versnellingspook en telescopische ondersteuning van de Sram GroupFoto: Pivot

Geen elektrisch chassis, maar elektronische versnellingspook en telescopische ondersteuning van de Sram Group

Kenmerken Pivot Mach 4 Team BuildsFoto: Pivot

Kenmerken Pivot Mach 4 Team Builds

WK-builds

In de WK-versie wordt de Pivot Mach 4 SL geleverd in racetrim. De veerweg is teruggebracht tot 100 millimeter aan de voorkant en 95/103 millimeter aan de achterkant. Het frame is gegarneerd met allerlei carbon onderdelen, van het stuur tot de Reynolds black label wielen. Afhankelijk van je smaak kun je schakelen met Shimano’s XTR of de nieuwe Sram XX SL Eagle Transmission. De Sram trims zijn veel duurder dan de Shimano specs.

World Cup Build met verminderde veerweg en Srams Transmission aandrijflijnFoto: Pivot

World Cup Build met verminderde veerweg en Srams Transmission aandrijflijn

Kenmerken Pivot Mach 4 World Cup BuildsFoto: Pivot

Kenmerken Pivot Mach 4 World Cup Builds

Een van de allereerste testfietsen van de nieuwe Pivot Mach 4 SL is al geland in het BIKE-lab. De komende dagen zullen we de nieuwe versie van de wendbare race- en downcountryfiets op onze testbanken aan de tand voelen en ze vervolgens over onze testronden jagen. Een gedetailleerd rapport over de nieuwe Pivot Mach 4 SL zal hier binnenkort beschikbaar zijn.

Source link