Deviate Highlander II: Dit is wat de nieuwe High-Pivot Enduro moet kunnen

Het doel van de Schotten bij de ontwikkeling van de nieuwe Deviate Highlander II was om de eigenschappen van de voorganger Claymore, die we in de test al bij ons hadden, verder te ontwikkelen en een waardige opvolger te bouwen. Het is verbeterd waar het nodig was en wat beproefd en getest is, is op andere plaatsen behouden. Zo is het ophangingsplatform met de hoge pivot vrijwel ongewijzigd gelaten – alleen de hendelcurve is iets aangepast.

Net als bij de eerste Highlander en de Claymore is ook de Highlander II ontworpen als een high-pivot enduro. Zo is het belangrijkste draaipunt erg hoog en wordt de kettingtakel door een katrol losgekoppeld van de achterste driehoek. Deze functie zou een bijzonder positief effect hebben op de afdaling.

Afwijkende Highlander II met optionele Öhlins TTX2 LuchtschokdemperFoto: Afwijkende cycli

Afwijkende Highlander II met optionele Öhlins TTX2 Luchtschokdemper

Laten we de Enduro eens nader bekijken. Wat is er veranderd? Deviate beschrijft de Claymore naar eigen zeggen als een “broadsword” – in de film van de clans van de Schotse Hooglanden – terwijl de nieuwe Highlander II meer een rapier is, d.w.z. een fijn zwaard dat lichter en wendbaarder is, maar net zo “dodelijk”. De Schotten van Deviate hebben zeker gevoel voor bloemrijke slogans. Maar er zitten veel vernieuwingen achter de metafoor. Allereerst weegt het frame van de Highlander II met 3,2 kilogram iets meer dan dat van de Claymore met zo’n 2,9 kilogram. De veerweg is iets verminderd. De nieuwe Deviate Highlander is ook verkrijgbaar in maat S.

Deviate Highlander: Een geometrie gemaakt voor hooglanden en zachte paden.

Volgens Deviate was de claim om de beste trailbike met een high-pivot achterdriehoek op de markt te verbeteren. Het aspad, dat naar achteren loopt, is bedoeld om stabiliteit te bieden als het ruw wordt en is vooral goed tijdens intensief remmen. Zo belooft de Schotse fabrikant betere controle op afdalingen, hoe intensiever er op de remmen wordt getrapt. Daarnaast moet de stuurhoek van 65 graden met een vork van 160 mm ervoor zorgen dat de fiets wendbaar blijft in moeilijke afdalingen. De zitbuis biedt ruimte voor zeer lange zadelpennen. De veerweg van 160 mm voor en 145 mm achter is iets lager dan die van de Claymore (voor/achter veerweg: 165 mm / 168 mm), maar moet toch gecontroleerd rijden op moeilijke trails mogelijk maken.

Massieve framebescherming, maar de rocker van de achterste driehoek is zichtbaar onder de trapas.Foto: Afwijkende cycli

Massieve framebescherming, maar de rocker van de achterste driehoek is zichtbaar onder de trapas.

De Deviate High-Pivot achterdriehoek en zijn kenmerken

De aanwijzing van een achterwielophangingssysteem met een hoog draaipunt is dat het speciale eigenschappen vertoont wanneer de band de grond raakt. Hierdoor kan het achterwiel achteruit bewegen bij het aanraken zonder dat de fiets zijn voorwaartse momentum verliest. Met andere woorden, deze functie zorgt ervoor dat je met hogere snelheid door ruw terrein kunt bewegen terwijl je nog steeds een goede controle hebt. Een speciale rol wordt gespeeld door de ketting idler, die ervoor zorgt dat het anti-schommelgedrag wordt verhoogd. Zo kun je de terugslag van het pedaal tegengaan. Volgens Deviate komt dit vooral tot uiting in een soepele rijervaring op ruw terrein.

Lees ook:   Specialized Levo SL Expert 2024: de nieuwe lichte e-MTB review

Robuust ontwerp voor zware omstandigheden

Getest onder de zware omstandigheden in de Schotse Hooglanden, zou de Deviate trailbike ook op ander terrein een prima figuur moeten slaan. Het frame is volledig gemaakt van carbon en het kabelmanagement is goed doordacht. Na wilde afdalingen ontkom je niet aan het ene of het andere onderhoudswerk en dus heeft de Highlander II een kabelgoot die langs de bovenbuis loopt en de kabels verbergt, maar toch toegang krijgt voor onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. De lagers zijn ook volledig uitgerust met dubbele afdichtingen – zodat ze een goede bescherming bieden tegen water, modder en stof.

720 euro bovenop - en ik ben van jou! Zegt de Öhlins-demper.Foto: Afwijkende cycli

720 euro bovenop – en ik ben van jou! Zegt de Öhlins-demper.

Afwijkende HooglandenFrameset: vier maten en optioneel met Öhlins TTX2 dempers

De Deviate Highlander II is verkrijgbaar in vier maten: van S tot XL, al zijn de S-maten pas in juli/augustus leverbaar. De beschikbare kleuren zijn Atlantic Blue en Islay Sand. Optioneel wordt de Enduro ook geleverd met een Öhlins TTX2 Air shock. Tegen de prijs De prijs voor de Kaderset van de trailbike begint bij 3600 euro; met Öhlins demper kost het 4320 euro. Het wordt ook geleverd met een levenslange garantie. Je kunt de Highlander II nu krijgen via de website van de fabrikant of bij geselecteerde fietsdealers.

Beeld: NaN

Specificaties van de Deviate Highlander II

Source link