Nicolai Saturn Swift: Lichte E-MTB met Bosch SX aandrijving

Eerst frezen, dan lassen, dan schilderen – het meeste met de hand. Bijna geen enkel ander merk viert aluminium zo veel als custom specialist Nicolai uit Mehle bij Hannover. Maar nu luidt het bedrijf uit Nedersaksen een nieuw tijdperk in: de Nicolai Saturn Swift is niet alleen de eerste lichte eMTB van het merk, maar zet ook de toon voor de Nucleon 16 voor het eerst ook op hydrogevormde buizen in een productiefiets.

Functioneel veel daadkrachtiger: De Saturn Swift is niet alleen de eerste lichte E-MTB van Nicolai, maar ook de Enduro G1 Eboxx ook de eerste E-MTB met iets minder veerweg en wendbaarder weggedrag. Er zijn twee varianten om uit te kiezen. De lichtste is de super-exclusieve Saturn 11 Swift down-country fiets met een slag van 120/105 millimeter. Zoals de naam al doet vermoeden, was de klassieke Saturn 11 met hetzelfde gebruiksbereik en veerweg hier de inspiratie. Dit is ook het geval bij de Saturn 14 Swift, die met een slag van 150/138 millimeter bedoeld is als allrounder voor serieus terrein en daarom voor veel piloten op trails de betere keuze zou moeten zijn.

Nicolai Saturn 14 Swift HRZ: 11999 Euro // 150/130 millimeter // 29 inch // 19,4 kg (specificaties van de fabrikant).

Foto: Adrian Kaether

Nicolai Saturn Swift met Bosch SX aandrijving: de feiten

Hoe rijdt de nieuwe Bosch SX: Hier is ons gedetailleerde testrapport inclusief laboratoriumgegevens

Hydroforming en met verwijderbare batterij: Het frame van de Saturn Swift

Het frame van de Saturn Swift-modellen wordt geleverd met dezelfde geometrie als de motorloze tegenhangers, maar biedt vanuit technisch oogpunt enkele innovaties. Om de motor en accu in het frame te kunnen integreren is het hoofdframe uiteraard flink herzien. Nicolai vertrouwt op de hydrogevormde bovenbuis, die al bekend is van de high-pivot fiets Nucleon, en combineert deze met een nieuwe, hydrogevormde onderbuis.

De oplaadpoort is afgesloten met een magnetische afdekking. Tijdens het opladen kan de hoes in een parkeerpositie worden vastgeklikt.Foto: Adrian KaetherDe oplaadpoort is afgesloten met een magnetische afdekking. Tijdens het opladen kan de hoes in een parkeerpositie worden vastgeklikt.

Zoals gebruikelijk vult Nicolai de buizenset aan met enkele gefreesde onderdelen, bijvoorbeeld in de balhoofdbuis, de demper rocker, de motorsteun, de dropouts en de frameversterkingen. Het frame bevat de nieuwe Bosch SX-aandrijving en de compacte 400 wattuur batterij van Bosch, die aan de onderkant uit het frame kan worden verwijderd. Om dit te doen, wordt een snelsluiting losgemaakt, waarna de onderste motorkap naar de zijkant kan worden gevouwen en de batterij kan worden verwijderd. Zonder deksel wordt de batterij magnetisch in het frame gehouden, zodat deze er niet ongecontroleerd uitvalt wanneer deze wordt verwijderd. Ook de magnetische cover voor de oplaadpoort is een slim detail.

Lees ook:   Rose gravelbike met update: de Backroad wordt een racefiets

Voor trails en serieus terrein: De Saturn 14 Swift

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Saturn 14 Swift gebaseerd op de Saturn 14 trailbike en neemt grotendeels zijn lange geometrie over. Het chassis is licht herzien voor gebruik op e-bikes. Bovenal moet minder anti-squat meer comfort en tractie bergop brengen en voorkomen dat de achterste driehoek te veel verhardt onder een hoge e-bike kettinglift.

Saturnus 14 Swift: De Geometrie:

  • Stuurhoek: 64,8°
  • Zithoek: 76,5°
  • Bereik: 500 mm (maat L)
  • Liggende achtervork: 452 millimeter
  • BB val: -30 mm

De krachtige Float-X demper in de Heck beheert 130 millimeter veerweg. De kleine veerpoten worden gebruikt voor framestijfheid, de balhoofdbuis is afkomstig van de CNC-freesmachine. Uiteindelijk wordt alles met de hand aan elkaar gelast.Foto: Adrian KaetherDe krachtige Float-X-schokdemper achterin kan 130 millimeter veerweg aan. De kleine veerpoten worden gebruikt voor framestijfheid, de balhoofdbuis is afkomstig van de CNC-freesmachine. Uiteindelijk wordt alles met de hand aan elkaar gelast.

Vanaf 8999 euro: De modellen van de Saturn 14 Swift

De Saturn 14 Swift zal beschikbaar zijn in drie vooraf geconfigureerde modellen, die zijn vernoemd naar Duitse middelgebergten. Hoe hoger de bergen, hoe hoger de kwaliteit van de apparatuur. De eerste is de HLS (voor de Hils in Nedersaksen), die bij de dealer verkrijgbaar is met Fox Performance ophanging, mechanische GX en M1900 wielen van DT Swiss voor 8999 euro. Het bijzondere: De vork heeft slechts 140 millimeter veerweg en smalle 34 stanchions.

Exclusieve tuning racer: De Saturn 11 Swift

Zelfs de lijst met geïnstalleerde onderdelen laat duidelijk zien: de Saturn 11 Swift is niet de fiets voor de massa. Superlichte wielen met kunststof spaken van Pi-Rope en ultieme naven, zoals gebruikt in Dangerholms Tuning-Vonk Intend-Samurai voorvork, lichtgewicht componenten van Tune en Bike-Ahead, Srams XX Transmission: Nicolai heeft alles wat stijlvol en duur is op deze fiets geïnstalleerd en daarmee het gewicht van de Alu-Light-E-MTB teruggebracht tot 16,5 kilogram volgens de specificaties van de fabrikant, ondanks de verwijderbare batterij. De geometrie is al bekend van de Saturnus 11 zonder motor, de veerweg van 120/105 millimeter is ontworpen voor gemakkelijke trails en veel voortstuwing. De prijs is exclusief voor de uitrusting: 14999 euro.

Tuning racer op zijn best: Nicolai Saturn 11 Swift, 16,5 kilogram, 14999 euro.Foto: Adrian KaetherTuning racer op zijn best: Nicolai Saturn 11 Swift, 16,5 kilogram, 14999 euro.