BIKE Junior Team: Elias Hückmann wint zilver op de EYOF in de XCO

Wat een programma! Direct na de Races in Albstadt Elias ging door naar Maribor. Ongeveer 3600 jonge atleten en officials uit 48 Europese landen ontmoetten elkaar daar op het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Maribor, Slovenië. Voor de jonge atleten biedt dit multisportevenement de mogelijkheid om zich op een internationaal podium te presenteren met een “vleugje van de Olympische Spelen” en te concurreren in een sportieve vergelijking.

Elias Hückmann van het BIKE Junior Team was vanaf het begin betrokken bij de race. Uiteindelijk werd met hem een driekoppige kopgroep gevormd, Krystof Bazant (Tsjechië) en Valentin Hofer (Oostenrijk). Hoewel de Oostenrijker vroeg moest loslaten en de derde plaats pakte, was Elias nog even onderweg met Bazant. Met nog twee ronden te gaan versnelde de Tsjech echter op de berg en kon hij een klein gaatje slaan naar Elias, dat weer groter werd toen de BIKE Junior-rijder een klein foutje maakte en van de pedalen stapte. Uiteindelijk werden Bazant en Hückmann met 33 seconden van elkaar gescheiden.

Elias heeft opnieuw zijn eigen indrukken vastgelegd en beschrijft de race vanuit zijn perspectief:

Mijn U17 wedstrijd begon om 12.00 uur, wat ik erg goed vond. Hierdoor kon ik mijn raceroutine optimaliseren. Zodra ik opwarmde, merkte ik dat mijn benen goed draaiden en dat ik een ideale positie had om mijn “beste kant” in de race te laten zien. Ik kon vanaf de eerste rij een heel goede start maken en de eerste van vijf ronden als eerste beginnen. Door het zeer hoge begintempo vormden zich al snel individuele groepen.

Lees ook:   Schokdempers voor fietsen: de Lezyne Shock Drive in review

Ik had al snel door dat ik een hele goede dag had en ook “all out” kon gaan op een modderig klimparcours als dit. Na deze snelle start werd ik derde en kon ik het gat naar de twee leiders dichten. Nu was het tijd om de moed erin te houden in de technische afdalingen en veel druk te zetten op de bergop. Toen de volgende twee ronden voorbij waren met deze strategie, kon ik de extreem sterke start van de Tsjech niet meer trotseren. Dus speelde ik me de laatste ronden op safe in tweede positie en kwam ik als zilver over de finish. Nu ben ik dolblij dat ik zo’n sieraad in mijn handen kan houden.

DOSB-voorzitter Weikert ziet het Europees Jeugd Olympisch Festival als belangrijk onderdeel van het jeugdwerk: “Bij het EYOF kunnen onze beste jonge atleten zich meten met de internationale competitie en al op jonge leeftijd een vleugje van de Olympische Spelen ervaren door het karakter van een internationaal multisportevenement. Deze ervaringen moeten motiveren voor een carrière op langere termijn in de wedstrijdsport.”

Afgelopen weekend vond de nationale juniorenscouting plaats in Albstadt, waar het BIKE Junior Team onder leiding van Elias Hückmann wederom kon schitteren met uitstekende prestaties. Met de eerste plaats daar ging Elias direct naar de EYOF in Maribor.